Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Seth_A_Rider napisał:

Lubię prezentację monumentalna więc ma grać szeroko, głęboko, wysoko, tłusto i z dużym nasyceniem.

Potrzebujesz innych kolumn, te które masz proponuje postawić np. na drewnianych taboretach i dociążyć kolumny, rozstaw na minimum 3,5m ,

Problem nie leży w końcówkach, Lumin z McIntosh nie da efektu który oczekujesz, 
nie łatwo dobrać źródło i DAC dla McIntosha, większość wypycha na przód scenę albo niewystarczająco wycofuje, Lumin to kierunek analitycznego brzmienia, przejrzysto szybko dynamicznie, tworzy synergie ze wzmacniaczami o gęstej cieplejszej barwie dlatego z MBL w A klasie lepiej pasują, jak wcześniej pisałem z Gryphonem tez pasuje, niektórzy zamulają McIntosha i myślą ze im Lumin współgra.
Nie używaj do Mc okablowania srebrnego albo grubego miedzianego, może być posrebrzany albo niedużym dodatkiem srebra, odżyje, bodajże z Anusz C2 było uniwersalnie, na testy okay ale żeby zostawić w systemie to brakuje mu ..... .
Na początek wypożycz streamer i DAC Moon, posłuchaj i napisz czy to ten kierunek i co byś chciał zmienić, 
oczywiście w c52 zawsze włącz pominiecie korekcji.
Chyba ze chcesz się pozbyć Macintosha to nie było tematu 

9011 są zaprojektowane do biampowania wyjątkowo niewydajnych kolumn, co daje bardzo pozytywny efekt w przypadku użycia ich do napędu zwykłych głośników. Brakuje mi jednego mc601, żeby spróbować biampu na maku w obecnym układzie. 801 Nautilus natomiast, to moje fronty kinowe i zasadniczo nie używam ich w stereo. Nie zmienia to faktu, że zbiampowane w duecie z MBL grają rewelacyjnie. Szczególnie powyżej 90dB. 
Czas 
X1 mam tylko dlatego, ze jeszcze nie sprzedałem, a przez problem z Roon nie mogę w tej chwili użyć nic innego. X1 dużo zyskuje na wymianie bezpiecznika, kabla pomiędzy urządzeniem i zasilaczem, uziemieniu obydwóch pudełek, połączeniu z internetem światłowodem i podstawkom. Wczoraj to prawda, było beznadziejnie i sucho, ale gra z Qobuz na okrętkę i już jest dużo lepiej niż myślałem że będzie.

….be still and know….

Podobnie jak zadziwiająco dobrze radzi sobie z systemem stereo trinnov, którego muszę na razie używać z uwagi na wejścia hdmi. Zestaw stereo dość karkołomny.

….be still and know….

31 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

X1 mam tylko dlatego, ze jeszcze nie sprzedałem, a przez problem z Roon nie mogę w tej chwili użyć nic innego. X1 dużo zyskuje na wymianie bezpiecznika, kabla pomiędzy urządzeniem i zasilaczem, uziemieniu obydwóch pudełek, połączeniu z internetem światłowodem i podstawkom. Wczoraj to prawda, było beznadziejnie i sucho, ale gra z Qobuz na okrętkę i już jest dużo lepiej niż myślałem że będzie.

Dodatki niestety nie pomogą na tyle żeby uzyskać dobry efekt, przerabiałem 

Jeżeli chcesz żeby ci zagęściło dociepliło to mogę polecić kilka opcji, ale potrzebuje kilka faktów żeby polecić optymalne urządzenie 

1 minutę temu, Seth_A_Rider napisał:

Podobnie jak zadziwiająco dobrze radzi sobie z systemem stereo trinnov, którego muszę na razie używać z uwagi na wejścia hdmi. Zestaw stereo dość karkołomny.

Jak chcesz się bawić w korekcje i lubisz "sterylne" brzmienie to tak, ja po kilku odsłuchach w różnych systemach i rozmowie mojego znajomego który tym handluje, twierdze ze to nie dla mnie urządzenie.
Weź lepiej RME 2/4 pro, tanio i charakterystykę ustawisz pod gust i akustykę 

Zawsze możesz odpiąć i mieć wzmacniacz sluchawkowy z dwoma wzmacniaczami, oddzielnie na kanał, jak mono bloki 😉 

39 minutes ago, .:Gerard:. said:

Jeżeli chcesz żeby ci zagęściło dociepliło

Audiovalve albo Lamm w duecie z Kharmami słodzi ponad miarę. X1 mógłby się w takim systemie wpasować. Sprawdze. Opcje, to raczej chce rozważyć, które graty sprzedać.

39 minutes ago, .:Gerard:. said:

Jak chcesz się bawić w korekcje i lubisz "sterylne" brzmienie

Trinnov optimizer i remapping jest wyłączony i do sterylności temu co słyszę jest bardzo daleko. Mam nadzieję załatwić sprawę z Roon w tym tygodniu i wtedy sprawdzę N-01XD vs Mytek Empire w wersji testowej z kilkoma stricte stereo preampami.

Nie zmienia faktu, że Taiko streamer w parze z Aries Cerat Kassandra albo MSB Select z dobrym okablowaniem prawdopodobnie na zawsze zamknęłoby temat.

….be still and know….

W dniu 20.05.2024 o 23:08, Seth_A_Rider napisał:

Powiem tylko tyle, że teraz przerwy reklamowe na YouTube brzmią zjawiskowo.

MBLe, Esoterici, Ansuzy, srele, duperele - i potem YT.

Hajendowiec z bożej łaski. Katastrofa co się tu wypisuje.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

6 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Aries Cerat Kassandra

Mialem, dobre nasycone i wycofane w sensie nie na twarz tylko jak Lubie buduje scenę w głąb, swoboda, średnica dociążona i klarowna 
ale
mial problem z Hi-resami, chyba tylko po USB potrafi 

18 minut temu, kaviter napisał:

Nieodmiennie opinie tutaj wprawiają mnie w osłupienie.

Bo z opinią jest jak z doopą … kazdy ma swoja. A każda dobra doopa wprawia w oslupienie 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, kaviter napisał:

Nieodmiennie opinie tutaj wprawiają mnie w osłupienie.

Mnie też, wystarczy wypożyczyć kilka DAC jak np Emm Labs czy te co wymieniałem wyżej i zakwalifikować 

17 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Mnie też, wystarczy wypożyczyć kilka DAC jak np Emm Labs czy te co wymieniałem wyżej i zakwalifikować 

@kaviter nic nie wypozycza, On ma w domu najlepszy system na swiecie … tylko nikt nie wie jaki 😉 .

4 minuty temu, kaviter napisał:

Ta nowa wersja DA2 daje do myślenia, ale niestety kosztuje ździebko więcej niż 50k.

Ona nie jest do myslenia tylko do sluchania 🙂 .

A nie lepiej posluchać MSB? W uzywce znajdzie sie cis w tym budgecie.

Edytowane przez pmcomp

22 hours ago, Seth_A_Rider said:

Na razie słyszałem i opisałem różnice między parą mc601 i 9011. Te samo pomieszczenie, kable głośnikowe, sieciówki, listwa, interkonety i dac/preamp.

Bardzo dziękuję za te i inne szczegóły, daje mi to troche więcej wyobrażenia. Moim zdaniem porównywanie serii reference MBL 9011 z McIntosh MC601 jest w pewnym sensie mezaliansem, to nie ta półka 😉 Dodając też trochę od siebie, to moja historia ze wzmacniaczami McIntosh zaczęła się od MA6900, potem końcówka MC402, monobloki MC501, 601, 611 a teraz 1.25KW. Każdy z nich gra inaczej. MC601 jest dość "ciemną" końcówka, w systemach niedopasowanych może być wrażenie braku otwarcia i rozmachu., dlatego Twoje wrażenia są dla mnie wiarygodne. Oczywiście nie oznacza to, że MC601 jest zły, to bardzo dobry wzmacniacz ale trzeba go wpasowac do reszty toru. MC601 to zupełnie inne granie niż MC501, w MC611 znowu brzmienie jest inne, bliższe MC501. Moim zdaniem porównywanie 9011 ma sens ale może do 1.25KW.

22 hours ago, Seth_A_Rider said:

Lubię prezentację monumentalna więc ma grać szeroko, głęboko, wysoko, tłusto i z dużym nasyceniem.

Ja tak mam z elektrostatami 🙂

20 hours ago, .:Gerard:. said:

Lumin to kierunek analitycznego brzmienia, przejrzysto szybko dynamicznie, tworzy synergie ze wzmacniaczami o gęstej cieplejszej barwie dlatego z MBL w A klasie lepiej pasują,

Tutaj się w pełni zgadzam, Lumin X1 to nadal sygnatura SABRE, wszystko zależy od gustu, od tego czego się oczekuje, niektórzy tak lubią i są szczęsliwi, niektórzy próbują to łagodzić zestawiając z gęsto grającym wzmacniaczem.

Ja szukam DAC gęsto grającego, nie dlatego, że nie jestem zadowolony z obecnego ale dlatego aby posłuchąc coś inaczej lub mieć możliwość przełaczenia się od czasu na inne granie bo np. płyta jest tak a nie inaczej nagrana i nie potrzeba analityki ale złagodzenia pewnych elementów.

Edytowane przez RadeX
3 hours ago, RadeX said:

Lumin to kierunek analitycznego brzmienia, przejrzysto szybko dynamicznie, tworzy synergie ze wzmacniaczami o gęstej cieplejszej barwie dlatego z MBL w A klasie lepiej pasują,

Lumina dzisiaj odpiąłem i nawet nie będę już sprawdzał jak mógłby zagrać z innymi komponentami. Jedynie wielkość sceny na plus. Bas i góra byłaby jeszcze do zaakceptowania, ale średnica jest tak mizerna, że całość brzmi bardzo sucho. 

Zimny Empire rozjechał x1 w kilka sekund. Jest jak lubię, grubo i tlusto już przy ustawieniu mającym za zadanie podkreślać szczegółowość. 

….be still and know….

3 hours ago, RadeX said:

Ja tak mam z elektrostatami 🙂

Coś co muszę spróbować. 

Długo używałem mc601 w stereo i zawsze, najbardziej słyszalne były różnice kiedy eksperymentowałem z okablowaniem. Miks interkonektow MIT ze średniej półki i głośnikowe JPS Aluminata zmieniłem jednorazowo na pełen komplet TA Reference XL serii MM2. Podobny szok i niedowierzanie przeżyłem już z MBL, zmieniając komplet sieciówek z miksu shunyat, transparentów i synergistic research na Ansuz.

….be still and know….

19 hours ago, Seth_A_Rider said:

Zimny Empire rozjechał x1 w kilka sekund. Jest jak lubię, grubo i tlusto już przy ustawieniu mającym za zadanie podkreślać szczegółowość.

Czy mowa o Mytek Emprire? w Lumin X1 oraz Mytek Empire są te same kości SABRE ES9038PRO. Zawsze mnie zastanawiało jak można skonstruować coś na tej samej kości aby zupełnie inaczej brzmiało, na tym poziomie to jakby błąd konstrukcyjny 🙂. Do tej pory myślałem, że takie różnice są możliwe na poziomie podejścia DS vs R2R. Aż muszę wpisać na listę Empire aby  też posłuchać.

Tak, Mytek Empire. 
X1 gra sucho i analitycznie ze sceną szeroką, ale cofniętą wgłąb za głośniki.

Empire na filtrze precise jest też bardzo analityczny, ale gra równocześnie gęsto. Dźwięk jest bardziej wysunięty w stronę słuchacza i jest bardzo holograficzny. Momentami trudno uwierzyć, że słucham w stereo. 
Dodatkowo dzisiaj wpiąłem wszystkie cztery kinowe subwoofery i już wiem, że muszę wpasować Trinnov ze swoim Bass Management w docelowym systemie stereo. 
Tytułowego utworu z płyty Resonance Borisa Blanka nie można zrozumieć bez dobrego basu schodzącego w okolice 10hz. Pierwsza i ostatnia minuta tego utworu to swoiste przeżycie. Lubie elektro i muzykę filmową, więc wśród doskonale znanych mi od lat utworów, teraz co chwilę odkrywam tego rodzaju kwiatki.

….be still and know….

Tak szczerze - to co może dać takie urządzenie za 50 tys. zł w porównaniu z takim za 5 tys. zł? Szkoda tych pieniędzy 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

4 minuty temu, slaaawek napisał:

Tak szczerze - to co może dać takie urządzenie za 50 tys. zł w porównaniu z takim za 5 tys. zł? Szkoda tych pieniędzy 

To samo co samochód za 800K w porównaniu z 150K 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 godzin temu, RadeX napisał:

Zawsze mnie zastanawiało jak można skonstruować coś na tej samej kości aby zupełnie inaczej brzmiało, na tym poziomie to jakby błąd konstrukcyjny 🙂. Do tej pory myślałem, że takie różnice są możliwe na poziomie podejścia DS vs R2R. Aż muszę wpisać na listę Empire aby  też posłuchać.

To bardzo dziwna wypowiedz. Kosci DAC to jedynie skladowa calosci urzadzenia..

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 hours ago, rafa said:

To bardzo dziwna wypowiedz. Kosci DAC to jedynie skladowa calosci urzadzenia..

Zgadza się, ważna jest cała aplifikacja, tylko nie porównujemy DACa wbudowanego w radio kuchenne za 300zł z DAC za 50tyś. złotych tylko porównujemy DACi urządzeń za >50tyś złotych., dlatego napisałem "na tym poziomie".  W urządzeniach tej klasy nie powinno więc być aż takich różnic, zakładając, że są skonstruowane poprawnie..

17 hours ago, Seth_A_Rider said:

Tytułowego utworu z płyty Resonance Borisa Blanka nie można zrozumieć bez dobrego basu schodzącego w okolice 10hz. Pierwsza i ostatnia minuta tego utworu to swoiste przeżycie.

Jak widzę 801N schodzą do 29Hz, więc tu chyba robotę robią suby? Z samej ciekawości włączyłem sobie ten kawałek, łupnięcie jest niesamowite. Moje kolumny schodzą do 22Hz, nie wiem co miałoby się zadziać gdyby schodziły niżej ale i tak robi to wrażenie, niemniej pewnie i tak ułamek nagrań może schodzić tak nisko.

Jaki instrument gra od 10Hz? Jaka kolumna gra od 10Hz (-3dB)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ludzie chyba też nie słyszą 10Hz, bardziej chyba to czuć? Zawsze też można elektronicznie wygenerować te 10Hz. Nie wiadomo co autor miał na myśli dokładnie z tymi 10Hz.

18 minutes ago, pmcomp said:

Jaka kolumna gra od 10Hz

Rotary woofer 😀

9 godzin temu, Piopio napisał:

To samo co samochód za 800K w porównaniu z 150K 😉

Ale samochód ma inną funkcję inne przeznaczenie. Droższy Potrafi jechać szybciej wygodniej. Ale drogi dac nie zagra szybciej nie będzie wygodniej słuchać muzyki… zagra inaczej po prostu. Odczucia subiektywne tylko 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

26 minut temu, RadeX napisał:

Ludzie chyba też nie słyszą 10Hz, bardziej chyba to czuć? Zawsze też można elektronicznie wygenerować te 10Hz. Nie wiadomo co autor miał na myśli dokładnie z tymi 10Hz.

Rotary woofer 😀

O to już nie śmiałem pytać 😉 .

40 minutes ago, RadeX said:

Jak widzę 801N schodzą do 29Hz

Na kartce schodzą. Od lat miałem suba w stereo, ale nigdy takich możliwości korekcji basu jak teraz.
W utworze resonance chodzi zapewne o tytułowe wrażenie zaczynające się w 5 sekundzie. Tam jest zmiana ciśnienia w pomieszczeniu wywołujące wrażenia głównie fizyczne, nie słuchowe.

40 minutes ago, RadeX said:

ułamek nagrań może schodzić tak nisko

Tak myślałem. Elektronika i muzyka filmowa jest przepełniona niskimi dźwiękami, ale nawet w intro albumu Dark Side Floydow „Speak to me” dostaniesz serię kopów w klatę jak odsłuchasz odpowiednio głośno. 
Problemem jest dopasowanie wielkości sceny, która współgrałaby z wystarczająco wzmocnioną partią basową. Dlatego tak dużą uwagę zwracam na wzmacniacze stereo. Już wiem, że Trinnov na pewno zostaje w stereo. Możliwe, że jako drugi preamp w systemie, odpowiedzialny za wszystko co poniżej 80Hz. Możliwości korekcji dźwięku tym urządzeniem są właściwie nieograniczone. Instalator jest zamówiony na połowę lipca, więc na razie jestem zmuszony do samodzielnego eksperymentowania.

1 hour ago, pmcomp said:

Jaki instrument gra od 10Hz? Jaka kolumna gra od 10Hz (-3dB)?

Oczywiście że żaden, ale zrozumieć tytuł tej płyty Borisa można jedynie dzięki dobrym subom.

….be still and know….

• Pokaż nowe odpowiedzi