Skocz do zawartości
IGNORED

Kochamy streaming, ale....

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, xajas napisał:

Czyli sama roznica wynika z uzytego DAC, bo porownales DAC w CD vs. DAC w streamerze. Zrodlo sygnalu bylo to samo -> CD.
Roznica nie wynika ze „streamingu“

Nastepnym testem umozliwiajacym zlokalizowanie powodu roznic bylo by porownanie zrodla sygnalu, czyli CD vs. „Streaming“.

Znajdz w „steamingu“ (Tidal i podobne) ta sama plyte, ktora masz jako CD w odpowiedniej jakosci (16/44,1) i puscic ta plyte z CD jako transport przez DAC streamera, a potem puscic ta sama plyte z Tidala przez ten DAC w streamerze.
Czy slyszysz roznice?

Inaczej. 

I cd I streamer grały jako nośnik sygnału do Dac.

Cd gra dla mnie lepiej. Jako transport. 

Teraz sam cd porównuję z streamer plus Dac.

Tutaj nadal cd gra ciekawej. 

Porównywałem te same materiały. 

Plyty i albumy Tidal.

Zestawienie samego cd z jego własnym dac  Cirrus na pokładzie gra bardziej ofensywnie i dynamicznie.  Regulując głośność pasywnie, czuć że muzyka zbiera się do skoku gotowa przyp...w ucho. Płyta Eda Sheerana X.

W połączeniu cyfrowym z Dac łagodnieje, nabiera gładkości i kultury. Szczegółowości.

Zwiększanie poziomu daje kopa,ale przekaz jest nadal bardzo spójny i jakby liniowy. Pasuje do studyjnych głośników. 

Streamer z tym samym Dac jednak gorzej. Subtelne różnice, ale siedząc wieczorem w ciszy śpiącego domu do usłyszenia. Choć dodatek Dac zwiększył szczegół i dał trochę oddechu muzyce. 

Teraz sprawdzić czy jest sens dopłacać do planu Tidal premium.

Grając przez wxc-50 pokazuje 16/44.1

Mconnect pokazuje czasem 24/48

Ale to wszystko..

Moje uszy powyżej 16 kHz wg sygnału testowego są nieczynne w zasadzie.

Niestety nie jestem złotouchy z przekonania:-D

Edytowane przez miętowy
20 minut temu, miętowy napisał:

I cd I streamer grały jako nośnik sygnału do Dac.

Cd gra dla mnie lepiej. Jako transport. 

Masz słaby streamer !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, miętowy napisał:

Zdefiniuj, tylko USB skoro gra zewnętrzny dac?

Uściślij o co chodzi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jaki transport zatem plików aby usłyszeć streaming lekki i zwiewny niczym śpiew Kosa?

Starczy Node2 przez to usb nieszczęsne czy haj klass Goldmund czy inne złote klocki?

33 minuty temu, miętowy napisał:

Jaki transport zatem plików aby usłyszeć streaming lekki i zwiewny niczym śpiew Kosa?

Starczy Node2 przez to usb nieszczęsne czy haj klass Goldmund czy inne złote klocki?

Node jednak nie gra po usb, nie widzę. Coax jak Yamaha. Jest to lepsza opcja?

od niedawna mam strimer. jasne, niska półka bo wiim pro plus z dac na akg (jak dla mnie bardzo fajny sprzęt). wyższa półka to cd, wygląda na przyzwoitą aplikację na cirrus. podobna półka to dac w procesorze rotela (nie jest źle, woolfson chyba). ostatnia półka (w kolejności zakupów) to dac w przedwzmacniaczu cyrusa pre2dac qxr (chyba ess). kombinacje alpejskie po analogach i cyfrze. i w sumie chyba gra to podobnie. a coś jednak słyszę bo zmiana kolumn czy końcówki mocy daje wymierne wyniki.

czy więc w miarę nowoczesne przetworniki dac robią ( w podobnym budżecie) niewielką różnicę ? czy coś innego typu chord qutest ? coś zmieni... (bez porywania się na pudełko za kilkanaście tysięcy)

ps.

a różnice w cenie sprzętu... każdy to wie. i każdy nie chce przepłacać. więc czy taki wiim to kiepski transport ? wg mojej opinii to nawet niezły dac. jakość/koszt nie do pobicia. a może kiepskie kable mam...

Edytowane przez ro35
3 godziny temu, miętowy napisał:

Node jednak nie gra po usb, nie widzę. Coax jak Yamaha. Jest to lepsza opcja?

Nie. 

Nowszy Node gra po USB. 

3 godziny temu, miętowy napisał:

Fanless PC + Roon ROCK + izolator galwaniczny USB -> DAC USB

Lepiej się moim zdaniem nie da jeśli chodzi o transport USB. Chyba, że ktoś woli inny soft.

Edytowane przez Piopio

W ostatnim wypadku obydwa sygnaly cyfrowe ("streaming" i CD Transport) przechodza przez ten sam DAC -> to samo wyjscie analogowe, wiec nie ma "roznicy glosnosci zrodel". Jest tylko jedno "zrodlo" -> DAC
Chyba, że w streamingu i na CD byłyby inne mastery.

Panowie, a może do zewnętrznego dac lepszy byłby sam transport typu IFI Zen Stream?

Poza brakiem pilota i nieznaną, czy nie kłopotliwą aplikacją - nie sensowniej tak podawać sygnał do Daca?

32 minuty temu, miętowy napisał:

transport typu IFI Zen Stream?

Przeczytaj sobie bardzo obszerny wątek dotyczący tego urządzenia. ifi to nie jest dobry przykład na rozwiązanie jakiegokolwiek problemu 

• 4 tygodnie później...

Postanowiłem jeszcze raz wypróbować Audirvane i ogólnie to wrażenie jest dużo lepsze niż jak ostatnio ją testowałem. Odtwarzacz nie zrywa połączenia ze streamerem i komunikacja jest stabilna. Nie rozumiem tylko dlaczego w Roon album który oryginalnie w Tidal jest w wysokiej jakości tj. 24/192 pokazuje 16/44.1 jak na załączonym screenie. W Audirvanie mam go oryginalnie 24/192. Odnoszę wrażenie że programiści z Roon jeszcze odpowiednio nie zaaplikowali w swoim odtwarzaczu Hi-Res Audio Tidala. Poza tym nadal zdarzają się albumy oznaczone MQA. Subskrypcję Roon'a mam ważną jeszcze do marca przyszłego roku i z całą sympatią oraz dobrodziejstwami tego odtwarzacza mocno będę się zastanawiał czy dalej będę z niego korzystał. Używanie go tym bardziej będzie wątpliwe zwłaszcza po ostatnich zmianach jakie nastąpiły w obozie Roon'a gdy przejęty został przez koncern Harman Kardon. Ciekawe jakie to będzie miało skutki i jaka przyszłość czeka Roon'a.

QYAzO8W.png

YUUKx3r.png

HMA16bB.png

3afdONu.jpg

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minut temu, Froju napisał:

OT

Łał, masz 14442 nieprzeczytanych mejli.
To jest już chyba nie do nadrobienia:-)

🤣 przestałem je czytać bo zazwyczaj to spam i materiały marketingowe z zarejestrowanych stron i aplikacji.

• 3 miesiące później...

Chciałem zapytać użytkowników iOS czy znają jakiś odtwarzacz który obsługuje Tidala na MacBooku. Posiadam streamer SoTM sMS-200 Neo który nie ma funkcji Tidal Connect. Najlepszy byłby odpowiednik Bubble UpNP bo tego programu nie ma na iOS. Mconnect mnie nie interesuje bo jest mało wygodny poza tym kiepsko wygląda. 

12 minut temu, Tal napisał:

Mconnect mnie nie interesuje bo jest mało wygodny poza tym kiepsko wygląda. 

To czymś się różnią te apki poza wyglądem? 

Mam dwie i nie widzę różnicy za bardzo 😄

Mconnect jest dla mnie archaiczny. Autorzy nie raczyli nawet zaaplikować informacji o bitrate pliku. Nie podoba mi się Mconnect. Szukam alternatywy na iOS. BubbleUpNP na Androida jest o niebo lepszy.

Mówisz? Ja serio nie czuje tej różnicy 🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę tutaj jest info o bitrate 😃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bubble jest fajny i ogólnie jest dużo bardziej rozbudowany niż Mconnect. Naprawdę szkoda że Bubble nie ma na iOS.

JPLAY - płatny ale można sobie z ciekawości wziąć trial i zobaczyć jak działa bo aplikacja jest na bardzo wysokim poziomie. Do mConnect i innych archaizmów nawet nie ma co porównywać

• Pokaż nowe odpowiedzi