Skocz do zawartości
IGNORED

czas na wzmacniacz niemal ostateczny - genialna prostota | Gryphona Callisto 2200 .

Rekomendowane odpowiedzi

panowie, staram się jak moge pomóc wam zrozumieć  na miare swoich możliwości, dlaczego mimo praktycznie takiego samego układu coś nie gra tak samo jak wspomniany tu callisto, ot cała moja wina,

20 minut temu, silver_sound napisał:

panowie, staram się jak moge pomóc wam zrozumieć  na miare swoich możliwości, dlaczego mimo praktycznie takiego samego układu coś nie gra tak samo jak wspomniany tu callisto, ot cała moja wina,

Szczerze mówiąc kompletnie sie pogubiłem. Na razie merytorycznie i jako tako konkretnie wypowiedział się kol. Bogdan. Dla mnie argument o większym prądzie w parze różnicowej trafia do przekonania, a poza tym Panowie przepychacie się argumentami o legalności. Dużo większe forum międzynarodowe diyaudio.com też klonuje/kopiuje co lepsze konstrukcje i nikt z tego nie robi afery. Na własny użytek można przecież, a rozpowszechniać zarobkowo już nie można. Przecież to proste.

51 minut temu, Bogdan napisał:

Wątek jest o callisto 2200

Wątek jest o projekcie "wzmacniacza niemal ostatecznego" - nie o callisto 2200.

47 minut temu, silver_sound napisał:

jeśli chcesz go modyfikować, to już nie jest callisto, bo zapewne chroni tą nazwe zastrzeżenie nazwy własnej, zatem o kopi nie możesz mówić określając nazwą oryginału.eśli klonować, tak samo. Oryginał jest tylko jeden, i tylko on ma prawo być tak nazywanym. jakieś mniej lub bardziej udane kopie to nie to samo co oryginał. kup sobie ten wzmacniacz i ciesz się nim do woli

Masz wiele czasu na przemyślenia ale nie musisz się nimi z nami tutaj dzielić.

18 minut temu, Krzych 2 napisał:

Szczerze mówiąc kompletnie sie pogubiłem. Na razie merytorycznie i jako tako konkretnie wypowiedział się kol. Bogdan. Dla mnie argument o większym prądzie w parze różnicowej trafia do przekonania, a poza tym Panowie przepychacie się argumentami o legalności. Dużo większe forum międzynarodowe diyaudio.com też klonuje/kopiuje co lepsze konstrukcje i nikt z tego nie robi afery. Na własny użytek można przecież, a rozpowszechniać zarobkowo już nie można. Przecież to proste.

kolega Bogdan zauważył różnice między jakimiś urządzeniami, że w jednym płynie 1, a w drugim 4 mA, nie wyjaśniając różnicy z tego płynącej, a jak to może wpływać na ostateczną prace to ja wstawiłem swoje przypuszczenia.

27 minut temu, Krzych 2 napisał:

kolego nie powielaj kłamliwych informacji.prawa o własności intelektualnej nie można stosować do własności przemysłowej. 

13 minutes ago, silver_sound said:

kolego nie powielaj kłamliwych informacji.prawa o własności intelektualnej nie można stosować do własności przemysłowej. 

sędzia się znalazł... kolegi opinia nie ma tu nic do rzeczy - to nie klonowanie wykończyło rynek małego pro audio a covid - jak tak kolega to przeżywa to trzeba iść na terapię a nie wylewać publicznie żale bo czytanie tego jest żenujące

Edytowane przez Daniel_68412
3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

sędzia się znalazł... kolegi opinia nie ma tu nic do rzeczy - to nie klonowanie wykończyło rynek małego pro audio a covid - jak tam kolega to przeżywa to trzeba iść na terapię a nie wylewać publicznie żale bo czytanie tego jest żenujące

pamiętaj kolego że nieznajomość prawa szkodzi... ja się pofatygowałem aby coś konkretnego się dowiedzieć a nie bazować na zaklęciach tu wypisywanych.

Edytowane przez silver_sound
2 minutes ago, silver_sound said:

pamiętaj kolego że nieznajomość prawa szkodzi... ja się pofatygowałem aby coś konkretnego się dowiedzieć a nie bazować na zaklęciach tu wypisywanych.

Problem jest taki, ze to nie to coś konkretnego to tylko interpretacja - do tego głupia i mało istotna. Oczywistym jest, że schemat wzmacniacza jest własnością intelektualną twórcy podobnie jak oprogramowanie i wszystko co jest efektem pracy umysłowej podpada pod prawo autorskie. Pod prawo przemysłowe podpada kolor ferrari i wtedy nawet swojego oryginalnego egzemplarza nie wolno Ci zmienić bez zgody producenta. Zapytaj pierwszego lepszego prawnika. Kolega nie sieje fermentu tylko dlatego, że coś się koledze nie udało.

Nieznajomość prawa szkodzi ale FUD szkodzi bardziej.

ale... schemat jest chroniony wzorem użytkowym, a to jest nisza własności przemysłowej. widze że kolega nie chce tego pojąć... wcześniej jest link pozwalający zapoznać się z zagadnieniem,

Just now, silver_sound said:

schemat jest chroniony wzorem użytkowym

to właśnie ta nadinterpretacja - wzór użytkowy trzeba zgłosić pokaż proszę zgłoszenie od Callisto

kolor ferrari chroniony jest przez wzór przemysłowy, dlatego można w tym przypadku zastosować przepisy o własności intelektualnej, bo ustawa to regulująca to dopuszcza. radze zapoznać się głębiej w te zagadnienia,

1 minute ago, silver_sound said:

kolor ferrari chroniony jest przez wzór przemysłowy, dlatego można w tym przypadku zastosować przepisy o własności intelektualnej, bo ustawa to regulująca to dopuszcza. radze zapoznać się głębiej w te zagadnienia,

pokaż proszę zgłoszenie od Callisto lub jakiegoś innego wzmacniacza bo omijasz temat jak sie koledze teoria sypie

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

to właśnie ta nadinterpretacja - wzór użytkowy trzeba zgłosić pokaż proszę zgłoszenie od Callisto

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

to są określenia stosowane w prawie patentowym, a nie moje interpretacje. tak samo moge kolege poprosić aby udowodnił że nie jest słoniem..

Edytowane przez silver_sound
Just now, silver_sound said:

to są określenia stosowane w prawie patentowym, a nie moje interpretacje.

Niech kolega pokaze zgloszenie wzoru Callisto bo inaczej cala ta teoria ze wzmacniacz jest chroniony prawem przemyslowym nie ma sensu - poki nie pokaze kolega takiego zgloszenia zakladam ze nie ma kolega racji i tyle w temacie.

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Niech kolega pokaze zgloszenie wzoru Callisto bo inaczej cala ta teoria ze wzmacniacz jest chroniony prawem przemyslowym nie ma sensu - poki nie pokaze kolega takiego zgloszenia zakladam ze nie ma kolega racji i tyle w temacie.

jeśli jest to firma z usa, lub kanady, na każdym wyrobie jest podany numer patentu. widocznie kolega nigdy nie miał oryginału w ręku i koniecznie chce mnie wciągnąć w pyskówke.. ale dziadek mi zawsze mówił, że z dyletantami się nie dyskutuje ich się ignoruje..

22 minuty temu, silver_sound napisał:

jeśli jest to firma z usa, lub kanady, na każdym wyrobie jest podany numer patentu. widocznie kolega nigdy nie miał oryginału w ręku i koniecznie chce mnie wciągnąć w pyskówke.. ale dziadek mi zawsze mówił, że z dyletantami się nie dyskutuje ich się ignoruje..

No dobra. Do czego w takim razie zmierzasz Kolego? Załóżmy, że masz rację i jestesmy złodziejami i ignorantami. Co dalej?

Wzmacniacz nie ma sprzężenia zwrotnego.Z jaką tolerancją trzeba dobrać tranzystory żeby to grało? Czy ktoś budował wzmacniacz bez sprzężenia zwrotnego.Jaka powinna być moc transformatora na kanał?Czy układy scalone mają wpływ na brzmienie?

34 minutes ago, silver_sound said:

oryginału w ręku i koniecznie chce mnie wciągnąć w pyskówke.. ale dziadek mi zawsze mówił, że z dyletantami się nie dyskutuje ich się ignoruje..

To kolega próbuje wciągać w pyskówki.. 

Po drugie - kto tu jest dyletantem skoro na starośc zamiast korzystać z życia prowadzi krucjatę przeciwko bandzie złodziejskich Polaków którym się zachciało kraść wzmacniacze 😉

11 minut temu, Krzych 2 napisał:

No dobra. Do czego w takim razie zmierzasz Kolego? Załóżmy, że masz rację i jestesmy złodziejami i ignorantami. Co dalej?

jeśli okadacie innych to mnie to...rybka, a jeśli ktoś podaje wiedze praktycznie na tacy, to może warto z niej skorzystać...

15 minut temu, Krzych 2 napisał:

To co napisałem wcześniej.  Nie zgłosiłeś przestępstwa sam stajesz się przestępcą...

Oryginał ma trafo 1300 wat, opampy nie wpływają na brzmienie , oczywiście szumiący spowoduje zwiększenie szumów. 

1 minutę temu, ricky napisał:

To co napisałem wcześniej.  Nie zgłosiłeś przestępstwa sam stajesz się przestępcą...

znowu kola w płot. tego typu sprawy może zgłośić tylko właściciel zastrzeżenia, a oni wiedzą że nie ma to sensu w polsce, i was olewają...

Panowie proszę ignorujmy zaczepki kolegi silver...sound , bo nam zatruje wątek skutecznie. 

6 minut temu, silver_sound napisał:

znowu kola w płot. tego typu sprawy może zgłośić tylko właściciel zastrzeżenia, a oni wiedzą że nie ma to sensu w polsce, i was olewają...

Więc sza... i daj żyć innym...

Niektórzy naprawdę dużo wiedzy z takich źródeł pozyskują... a jak ci to mierzi to siedź w tej swojej NISZY....

.... a nie... stamtąd już cię wyemerytowali...

2 minuty temu, ricky napisał:

Więc sza... i daj żyć innym...

Niektórzy naprawdę dużo wiedzy z takich źródeł pozyskują... a jak ci to mierzi to siedź w tej swojej NISZY....

ja też dużo nauczyłem się analizując pozyskane schematy ciekawych rozwiązań, ale bez wiedzy że ochrona patentowa wygasła lub zgody właściciela nie robiłem klonów jak to nazywacie. dlatego pokazuje naprawde ciekawe rozwiązania a nie różniące się nazwą i wartościami elementów gnioty zacofane technologicznie 30 lat. z nich nic nowego nie można się nauczyć... takich schematów w necie są setki, jak nie tysiące...

To projekt inspirowany gryphonem nad którym obecnie pracuję. Mam nadzieję, że na AS już zagra :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Bogdan napisał:

Panowie proszę ignorujmy zaczepki kolegi silver...sound , bo nam zatruje wątek skutecznie. 

Coś mi się przypomina, że przed laty na elektrodzie jakiś silver.... też wykłócał się o wyższości swoich "konstrukcji" nad resztą świata. Oczywiście wszyscy go zlewali a on ciągle swoje. Przeszedł człowiek na emeryturę i się nudzi więc pomyślał, że  wyprzeda śmieci z garażu i pozakładał tematy tutaj, a że pojawił się ciekawy wątek Bogdana to próbuje go rozwalić.

Sorry, miałem się nie wypowiadać ale nie da się czytać jak człowiek zatruwa ciekawy temat.

Jeszcze taki link - ciekawe czy to twórczość nadkonstruktora:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Nie musi.

Nie musi, ale powinien. Takie kondensatory są dostępne w TME. Kiedyś trzeba było takiego składać z dwóch elektrolitów a teraz kupuje się dedykowanego. Polaryzacja tego kondensatora jest zero a napięcie ze sprzężenia przychodzi zmienne czyli + i - na zmianę. Fakt że kiedyś też dawałem elektrolit zwykły, ale potem zobaczyłem że we wzmacniaczu firmy Hafler DH220 jest kondensator bipolarny. Audiofil dbający o najmniejsze detale powinien taki zastosować, skoro kable grają to........... 😉.

5 godzin temu, silver_sound napisał:

wystarczy, że dasz jak napisałem 2 x 100uf

Też tak można. Jakiś czas stosowałem takie rozwiązanie plus spięcie obu bipolarnym foliowym, ale jak są w sprzedaży elektrolity bipolarne to lepiej takie stosować.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minut temu, Lech36 napisał:

Nie musi, ale powinien.

Polaryzacja DC nie jest zero. Trzeba obliczyć albo zmierzyć ile DC jest na "bazach" pary różnicowej względem masy. Podpowiadam, że para różnicowa ma napięcie niezrównoważenia na poziomie kilku mV zaś prąd bazy powoduje na rezystancji polaryzującej (ten z bazy "lewego" tranzystora do masy) spadek nawet rzędu wolta. Takież jest na prawej bazie w węźle USZ. 

Przemienna polaryzacja może nie przekraczać polaryzacji DC.

Do tego kondensator unipolarny ma pewną dopuszczalną (nie powodującą żadnych negatywnych skutków polaryzacje odwrotną). Niewielką ale porównywalną z napięciami DC jakie w tym punkcie istnieją.

Złożenie dwóch kondensatorów przeciwstawnie szeregowo (bipolarne to technologicznie złożenie właśnie dwóch na jednej skrętce elektrod) niczego nie poprawia! 

Wystarczy zdać sobie sprawę jak rozkładają się potencjały na takim dwójniku. Prąd upływu elektrolita przepływa w obie strony zależnie od napięcia przemiennego (bardziej teraz piszę o kondensatorach w zwrotnicach, w wzmacniaczu w miejscu węzła one raczej nie wystąpią) i odkłada napięcie na kondensatorach zależne od ich impedancji. Krótko mówiąc są one polaryzowane również w odwrotnym kierunku! Owszem ułamkiem tego na spolaryzowanym prawidłowo ale jednak.

Przypominam, że są koncepcje polaryzacji takich kondensatorów bipolarnych (z wyprowadzonym środkiem) oraz składanych z 2 pojedynczych wysokim napięciem stałym. To zabieg audiofilski ale również stosowany przez niektórych producentów.

• Pokaż nowe odpowiedzi