Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, mdavis napisał:

Dokładnie 👍

To, że pierwszy ukradł nie sprawia, że gdy drugi ukradnie to nie stanie się złodziejem.

57 minut temu, Ajothe napisał:

Czy firmy produkujące kable audio oszukują ludzi? 😁

Aby zaistniało kłamstwo musi istnieć świadomosć prawdy, więc jeśli cała firma to kablofile...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

To, że pierwszy ukradł nie sprawia, że gdy drugi ukradnie to nie stanie się złodziejem.

A złodziej stanie się ................ szydercą 

• 4 tygodnie później...
55 minut temu, freepio napisał:

Mija miesiąc od ostatniego wpisu. Kiedy będzie podsumowanie ankiety?

Przepraszam wszystkich, ale nie mam chwilowo czasu.

Godzinę temu, freepio napisał:

Kiedy będzie podsumowanie ankiety?

Ale po co? Chyba tylko żeby Szymonowi dowalić ... ale nie widzę w tym sensu ...

Jak była skonstruowana ankieta każdy widział ...

Jaki był rozkład odpowiedzi każdy widzi ...

Kto jakie wnioski wyciągnie również wiadomo ...

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Ale po co? Chyba tylko żeby Szymonowi dowalić ...

Niby jak?

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Wielu błędne już próbowało.

No No, wątek się rozrósł 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

No No, wątek się rozrósł 🙂

Tak. Na pewno ma przyszlosc..w smietniku 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 godzin temu, rafa napisał:

Eee tam, wątek musi żyć! 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

17 godzin temu, rafa napisał:

6 godzin temu, Tajitsu napisał:

W śmietnikach można znaleźć nowe formy życia 😁.

23 godziny temu, freepio napisał:

Mija miesiąc od ostatniego wpisu. Kiedy będzie podsumowanie ankiety?

Jak zagłosujesz to widzisz wyniki na pierwszej stronie jakie dodatkowe podsumowanie potrzebujesz?

22 godziny temu, szpakowski napisał:

Ale po co? Chyba tylko żeby Szymonowi dowalić ... ale nie widzę w tym sensu ...

Jak była skonstruowana ankieta każdy widział ...

Jaki był rozkład odpowiedzi każdy widzi ...

No dokładnie.

6 godzin temu, Tajitsu napisał:

Zaraz powstanie nowy przecież o dokładnie tym samym 🙂

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Zaraz powstanie nowy przecież o dokładnie tym samym 🙂

Ja go nie założę 🙂

33 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W śmietnikach można znaleźć nowe formy życia 😁.

w dodatku obce formy życia 😉

4 minuty temu, Tajitsu napisał:

Ja go nie założę 🙂

w dodatku obce formy życia 😉

Ja też nie.

Zrobi to kolejna nowa osoba szukająca pomocy i trafiąca na przeciwników i zwolenników wyboru kabli.

Albo kolejny sceptyk który w ten sposób będzie chciał udowodnić że odsłuch jakicholwiek kabli innych niż te dodawane do odtwarzaczy dvd Philipsa nie ma sensu 

Tylko w zależności od zaangażowania piszących taki temat utrzymuje się długo lub czeka na kolejny nowy .

Od co. Cykl życia tematu o kablach.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Wyniki ankiety, kto na co i jak głosował, ani trochę mnie nie zaskoczyły. 

😁

Ja pisałem jakie wyniki będą zanim ankietę opublikowałem. Zaskakuje natomiast jak durne wnioski niektórzy usiłują wyciągnąć.

Jedynie słuszne wnioski?

6 minut temu, Ajothe napisał:

To się nie ogranicza tylko do kabli zasilających 😁

..

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak zagłosujesz to widzisz wyniki na pierwszej stronie jakie dodatkowe podsumowanie potrzebujesz?

🙂

Podsumowanie obiecane przez twórcę ankiety. Jestem ciekaw jego interpretacji wyników.

A po co podsumowanie ?  Pytania były proste, odpowiedzi są dostępne. Jak to mówili dawno temu - koń jaki jest każdy widzi.

Wolałbym aby przeprowadzić kolejną ankietę w jakimś innym gorącym temacie. Na przykład co gra lepiej winyl czy CD ? Albo czy w audio nastąpił realny postęp przez ostatnie 30 lat ?

TUX

3 godziny temu, freepio napisał:

Podsumowanie obiecane przez twórcę ankiety. Jestem ciekaw jego interpretacji wyników.

A no tak bo przecież jesteśmy w tematyce audio. Wyniki można interpretować dwojako 🙂

I wcale się tu z tego nie nabijam.

2 godziny temu, TUX napisał:

Albo czy w audio nastąpił realny postęp przez ostatnie 30 lat ?

Tak!

Wszedł striming. I znacznie większą dostępność sprzętu u nas w kraju. 

Unikam natomiast odpowiedzi na pytanie o które zapewne tobie chodziło czy kiedyś sprzęt był lepiej skonstruowany?

Teraz się zdarzają i lepsze i gorsze konstrukcje. Jak było 30 lat temu? Dokładnie nie wiem bo jestem za młody a konstrukcje które sprawdziłem już przez wielu zostały przefiltrowane.

Ale nie wierzę że 30 lat temu nie sprzedawano badziewia i urządzeń gorzej zrobionych 

W dniu 22.03.2023 o 18:40, szymon1977 napisał:

Nie można.

Skoro tak to teraz już wierzysz i wiesz że kable audio mają wpływ na brzmienie i nie będziesz zaprzeczał w innych wątkach zgadza się? 

🙂

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Skoro tak to teraz już wierzysz i wiesz że kable audio mają wpływ na brzmienie i nie będziesz zaprzeczał w innych wątkach zgadza się? 

🙂

Nie, ankieta nie udziela odpowiedzi czy kable grają. BTW nie trzeba zaprzeczać ich graniu by kierując się wynikami ankiety zrezygnować z inwestycji w kable.

Edytowane przez szymon1977

Wpływ kabli, wypowiem się na temat głośnikowych, jest... ogromny.

I od początku. Moją przygodę zacząłem wzmacniaczem Nad c365 bee z dakiem MDC dac, kolumnami Dynaudio emit m20, źródło zwykły telefon podpięty kablem usb i właśnie kablami głośnikowymi Cardas 101, zakupionymi w konfekcji. Lata mijały, najpierw zmieniłem wzmacniacz na Cambridge cxa81 (trochę "uuups" z perspektywy czasu), później kolumny na Pylon audio diamond 28, źródło Node 2i. Cały czas na kablach głośnikowych Cardasa 101. Lata mijały. Po kolejnych 5, pomyślałem sobie, że tyle jest rozkminek na temat wpływu kabli na dźwięk, że w końcu trzeba to przebadać. Wybrałem, tak, jak i w przypadku Cardasa 101, nie najtańsze i nie jakieś z kosmosu drogie, celowałem w niższej klasie średnia półka (jak Cardas 101), to jest Melodika MDC2400G Gunmetal Edition Przewód głośnikowy OFC klasy 4N 2x4mm2 z żyłą BassCore. Zakonfekcjonowałem oryginalnymi wtykami Melodiki (dla ciekawych, tak, trzeba spiłować śrubki do tak grubego kabla). Zrobiłem naprawdę dobrą konfekcję. Dzień testu. No dobra, odpinam Cardasy, wpinam Melodikę i... Totalna destrukcja dźwięku. Jakby przykryć kolumny kocem-totalnie mniejsza stereofonia, brak rozdzielenia instrumentów, mega spłycenie przestrzeni. Przy Cardasach melodia wychodzi przed głośniki, talerze brzmią, struny gitar, to struny i są. Najważniejsze, dźwięk odrywa się od głośnika, jest przed, jest zróżnicowany, słychać poszczególne instrumenty. Przy Melodice totalna redukcja tego wszystkiego, brak jakiegokolwiek powietrza, stereofonii, muzyka przyklapnięta, wycofana, "w głośnikach". Ta sama sytuacja w pylonach, diamondach, na nadzie, czy cxa81. To nie jest różnica typu niuans. To jest degradacja o kilka klas. Nie ma w ogóle w tym przypadku rozkminy tzw. "ślepego testu". Kuźwa, to jest różnica, jakbyś ten mój zestaw zamienił na radio z rynku.

Przypominam, z kardasami 101 na omawianej menażerii osłuchany byłem ok. 5 lat. Wrzuciłem ten, dobry skądinąd recenzjonalnie, kabel po takim osłuchaniu i nie ma tu dyskusji. Kabel ma duże znaczenie dla dźwięku. I nie ma tu mowy o jakimś ślepym teście, że się nie rozpozna, bo to tylko niuanse. Nie. To, jak byśmy w ogóle zmienili jedną klasę grania.

Ps. Chciałbym się przy okazji odnieść do Nada c356bee i Cambridge cxa81. Z początku po przesiadce po 3 latach z 356 na 81 coś mnie tam urzekło i słuchałem tego drugiego. Po dwóch latach, centralnie bez ani jednego odsłuchu, wyjąłem 356 z pudełka i podpiąłem w zestaw. O kru... Znalazło się powietrze, przestrzeń, dźwięk wylazł przed głośniki. Mega wzmocnienie i od pół roku jadę tylko na 356, ale na firmowym dacu, bo na rca cxa81 nieco wygrywa. Jednak te nady dobre są. To słychać. Mają jeszcze jeden mega plus, który się pomija-wzmak słuchawkowy. cxa 81 w ogóle nie ma co porównywać do wejścia słuchawkowego w nad 356. Porównanie, jak gadać przez dwie puszki połączone sznurkiem z rozmową przez telefon...

Trzymajcie się!

Edytowane przez Rafał Kwiatkowski

Jakie to szczęście, że mam Nada.

Jakie nieszczęście, że mam Melodikę. W te pędy jadę kupić Cardasy.

„Totalna destrukcja dźwięku.” „Degradacja o kilka klas”

To jakiś żart? 

• Pokaż nowe odpowiedzi