Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Opticon 6 MK2 czy warto

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Posiadam już kolumny Dali Oberon 7, jestem z nich bardzo zadowolony. Ostatnio naszła mnie myśl zmiany na Opticon 6MK2. Waszym zdaniem warto? , któś z Was może je ma?

Napęd to Yamaha RN803d.

Z góry dzięki za sugestie.

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/161608-dali-opticon-6-mk2-czy-warto/

Witam

Ja kiedyś zmieniłem Zensor 3 na Opticon 2 i warto było. Spora różnica. Bas nie taki zamulony, czyściej, przejrzyściej, ciekawiej. Ale uważam Opticon 2 za dość słabe w porównaniu z konkurencją. Podobno mk2 są dużo lepsze. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, toomasz napisał:

Cześć.

Posiadam już kolumny Dali Oberon 7, jestem z nich bardzo zadowolony. Ostatnio naszła mnie myśl zmiany na Opticon 6MK2. Waszym zdaniem warto? , któś z Was może je ma?

Napęd to Yamaha RN803d.

Z góry dzięki za sugestie.

Tomek

Dali to w miarę bezpieczny wybór, ale najmądrzej zrobisz jak sam ich posłuchasz. 

Najlepiej zabierz ze sobą swój piecyk 😉

najlepiej iść z piecem na odsłuch Oberonów. Sam sobie odpowiesz na to pytanie 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Mój piecyk waży 40 kg, preampik kolejne 15 kg. 

Tak że.... 

2 godziny temu, Kw202 napisał:

Mój piecyk waży 40 kg, preampik kolejne 15 kg. 

Tak że.... 

sorki, pisałem do autora 😉 tematu

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 14.02.2023 o 11:17, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Autor tematu posiada Oberony, rozważa zmianę na Opticon. 

Może podpowiecie czy ma to sens? 

Denon DCD-3000 Creek 4330 Xavian Perla Esclusiva / I'm the man on the silver mountain

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 minuty temu, soberowy napisał:

Sens ma pod warunkiem że spodoba mu się dźwięk 😉

A tak na poważnie według mnie będzie to zmiana na plus, jeśli kupi w dobrej cenie z kartonami to powinien w miarę bez problemu je odsprzedać. 

Warto też pomyśleć o Opticon'ach mk1 

50 minut temu, soberowy napisał:

a co jak napiszę, że moim zdaniem nie, a zaraz ktoś niżej że tak? Lepiej samemu sprawdzić na swoim wzmacniaczu. Przecież te kolumny są w sprzedaży, więc w salonach je znajdzie bez problemu. Co innego jakby temat dotyczył już nieoferowanych produktów, których nie ma jak odsłuchać przed zakupem.

www.tophifi.pl

Mozna napisac tyle ze to na pewno lepsze jakosciowo granie z Opticonow

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Witam. 
kupilem opticony a oberony zostały w rozliczeniu. 
Wykonanie made in dennmark to widać i czuć. Obudowy są masywne dobrze spasowane. Terminale głośnikowe solidne. Kolumna jest o 5kg cięższa w stosunku do oberona. 
jeśli chodzi o dźwięk to jest bardziej szczegółowy , bas jest bardziej zwarty nie ma go sz tyle co w oberonach - tam to trochę dudnialo aż i musiałem częściowo BR przytkac. W opticonach nie ma takiej potrzeby. 

W dniu 14.02.2023 o 08:10, toomasz napisał:

Posiadam już kolumny Dali Oberon 7, jestem z nich bardzo zadowolony. Ostatnio naszła mnie myśl zmiany na Opticon 6MK2. Waszym zdaniem warto? , któś z Was może je ma

Posłuchaj USHER V 602 

Mam Opticon 6 MK2. Przesiadłem się z Zensorów 7. Różnica w graniu znaczna.  Wkleję opis jaki dałem na forum audio.

Przesiadając się z Zensorków spodziewałem się czystszej góry, większej ilości detali i to wszystko się potwierdziło.

Zaskoczyła mnie ilość basu. Wg specyfikacji Zensory schodziły do 40 HZ podczas gdy Opticony tylko do 49 HZ.

Bałem się ,że tego basu będzie mniej, wręcz za mało. Tym bardziej, że głośniki średnio/niskotonowe są o pół cala mniejsze.

Tymczasem bas jest mocny, silny, jest go zdecydowanie więcej. Przy niektórych kawałkach i odkręceniu wzmaka, nogawki na nogach trzeopocą.

Ponieważ dla mnie na co dzień basu jest trochę aż za dużo, to najpierw miałem bass skręcony na godzinę 10, a teraz pokrętło wróciło na 0, ale zatkałem w każdej kolumnie  po jednym bassreflexie .

Gram w salonie 35 m2, z tym że sofę odsłuchową  mam 2,75 m od kolumn. 

Najczęściej słucham albo cicho albo  tak normalnie - właśnie sprawdziłem 62dB.

Czuć moc i dostojność grania. Jest to zdecydowanie mocniejsza i lepsza kolumna niż Zensor 7.

Z minusów może to, że czasami ,przy niektórych utworach, górne pasma są takie jakieś ...zniekształcone ? sam nie wiem, jak to nazwać...możę to wina nagrań ? ...nie zdarza się to często ale czasami coś tam słyszę.... (koledzy z forum stwierdzili, że to wina akustyki).

Kolumny połączone mam z Yamahą AS 1200.

42 minuty temu, terracan napisał:

Mam Opticon 6 MK2. Przesiadłem się z Zensorów 7. Różnica w graniu znaczna.  Wkleję opis jaki dałem na forum audio.

Przesiadając się z Zensorków spodziewałem się czystszej góry, większej ilości detali i to wszystko się potwierdziło.

Zaskoczyła mnie ilość basu. Wg specyfikacji Zensory schodziły do 40 HZ podczas gdy Opticony tylko do 49 HZ.

Bałem się ,że tego basu będzie mniej, wręcz za mało. Tym bardziej, że głośniki średnio/niskotonowe są o pół cala mniejsze.

Tymczasem bas jest mocny, silny, jest go zdecydowanie więcej. Przy niektórych kawałkach i odkręceniu wzmaka, nogawki na nogach trzeopocą.

Ponieważ dla mnie na co dzień basu jest trochę aż za dużo, to najpierw miałem bass skręcony na godzinę 10, a teraz pokrętło wróciło na 0, ale zatkałem w każdej kolumnie  po jednym bassreflexie .

Gram w salonie 35 m2, z tym że sofę odsłuchową  mam 2,75 m od kolumn. 

Najczęściej słucham albo cicho albo  tak normalnie - właśnie sprawdziłem 62dB.

Czuć moc i dostojność grania. Jest to zdecydowanie mocniejsza i lepsza kolumna niż Zensor 7.

Z minusów może to, że czasami ,przy niektórych utworach, górne pasma są takie jakieś ...zniekształcone ? sam nie wiem, jak to nazwać...możę to wina nagrań ? ...nie zdarza się to często ale czasami coś tam słyszę.... (koledzy z forum stwierdzili, że to wina akustyki).

Kolumny połączone mam z Yamahą AS 1200.

Ja w Opticonach będę modyfikował zwrotnice tzn, wymienię bipolarne kondy na coś lepszego typu Mundorf Oil. Napewno poprawi to wysokie i średnie.

Moim zdaniem tutaj zmiana nie jest taka oczywista. Opticon to seria wyższa ale jednak grająca zupełnie inaczej. W oberon nie masz hybrydowego modułu wysokotonowego. A to wiele w konstrukcji dali zmienia.

O ile sam zakres nisko i średniotonowy idzie w jakość w wyższych seriach tych kolumn o tyle góra po prostu bardzo się zmienia. 

To kolumny jasne, dokładne. Analityczne w górnym zakresie. Ciekawe. Bo nie grające przy tym sucho. To się rzadko zdarza. 

Mogą kłuć. 

Opticony mają sporo alternatyw więc warto posłuchać. 

@Piotr Sonido Piotrek, ja uważam, że w porównaniu do moich poprzednich Zensorów góra wcale tak mocno się nie zmieniła. Oczywiście, doszło sporo detali i jest czystość grania, ale dużo więcej zadziało się właśnie na dole. Bas jest sprężysty, punktowy, mocny. Jest dużo lepiej kontrolowany niż miało to miejsce w Zesnorach. 

Ogólnie zmiana jakościowa jest duża. Dokładniejsza góra i lepszy bas.  Ale to taki sam typ grania.

Może na Twoją opinię wpływ ma granie poprzedników Opticonów - Ikon  (miałeś kiedyś szóstki) ? 🙂  Bo Opticony na pewno nie grają ZUPEŁNIE inaczej niż Zensory. No chyba, że jest taka duża różnica między Zensorami, a Oberonami, ale nie wydaję mi się aby tak było.

ps.

No i dla mnie Opticony wcale nie są jasne 🙂 

Edytowane przez terracan

No powiem ci tak miałem te kolumny i prywatnie i miałem te kolumny w salonie u nas 🙂

Z różną elektroniką.

ja jeszcze conceptami handlowałem. 🙂

jak wspomniałem.

48 minut temu, Piotr Sonido napisał:

O ile sam zakres nisko i średniotonowy idzie w jakość w wyższych seriach tych kolumn

Nie powiedziałem że w małym zakresie. Basi powiedziałbym że proporcjonalnie co do wzrostu ceny i przy zachowaniu charakteru firmy.

Może to kwestia utworów albo elektroniki albo akustyki jaką masz. Ale ikony i opticony potrafią świdrować najwyższymi rejestrami w taki nieco negatywny sposób. 

Ale jeżeli udało ci się te wszystkie trzy rzeczy ze sobą zestroić i uzyskałeś znaczną i oczekiwaną poprawę brzmienia to przecież chyba o to chodzi i należy się tylko cieszyć 🙂

9 minut temu, terracan napisał:

@Piotr Sonido Piotrek, ja uważam, że w porównaniu do moich poprzednich Zensorów góra wcale tak mocno się nie zmieniła. Oczywiście, doszło sporo detali i jest czystość grania, ale dużo więcej zadziało się właśnie na dole. Bas jest sprężysty, punktowy, mocny. Jest dużo lepiej kontrolowany niż miało to miejsce w Zesnorach. 

Ogólnie zmiana jakościowa jest duża. Dokładniejsza góra i lepszy bas.  Ale to taki sam typ grania.

Może na Twoją opinię wpływ ma granie poprzedników Opticonów - Ikon  (miałeś kiedyś szóstki) ? 🙂  Bo Opticony na pewno nie grają ZUPEŁNIE inaczej niż Zensory. No chyba, że jest taka duża różnica między Zensorami, a Oberonami, ale nie wydaję mi się aby tak było.

ps.

No i dla mnie Opticony wcale nie są jasne 🙂 

Pytanie do terracan, czy u Ciebie tez masz wrazenie ze te wstęgi bardzo cicho grają?

Jak zakrywam kopułkę dłonią to wstęgę ledwo słyszę, to tak ma działać?:)

bum1234 popsuc? to nie zmiana wartości tylko jakości podzespołów.

24 minuty temu, toomasz napisał:

Pytanie do terracan, czy u Ciebie tez masz wrazenie ze te wstęgi bardzo cicho grają?

Tak. Też taką próbę robiłem  🙂  i też cicho grały. No ale one grają dźwiękiem powyżej 14 tys Hz, więc tych dźwięków za dużo chyba nie ma. Poza tym nie wiem, czy efekt ich grania nie jest lepiej słyszalny z większej odległości. Gdy uzupełniają/uwydatniają górne pasma emitowane przez kopułkę. I chyba taką właśnie mają rolę.

@Piotr Sonido  jeszcze jedno. Wspominałeś ,że niektórzy np. rtvmax sprzedają sprzęt z gwarancją producenta.

Pisałeś ,że to jakaś anomalia. Kupiłem u nich kolumny i dla mnie to naturalne, że gwarantem jest producent.

Z Twojego wpisu wywnioskowałem, że to rzadka praktyka. To kto "normalnie" np. w innych salonach jest gwarantem ?

Gdy pracowałeś jeszcze w branży (może nadal pracujesz ?, ale wtedy występowałeś jako przedstawiciel pewnego sklepu 🙂 ) , to gwarantem był Twój sklep ? I gdy kolumny by mi nawaliły, to sklep by je naprawiał ??

A teraz gdy kupiłem je w maxie to nie miałbym ich gdzie naprawić ? Tak , wiem, kolumny się raczej nie psują, ale pytam ogólnie o sprzęty.

52 minutes ago, toomasz said:

A powiedz mi te wstęgi obsługują najwyższe pasmo?

53 minutes ago, toomasz said:

bum1234 popsuc? to nie zmiana wartości tylko jakości podzespołów.

Teoretycznie tak, praktycznie pojemność to tylko jeden z parametrów kondensatora.

Masz jakiś sprzęt pomiarowy, czy też będziesz wymieniał w ciemno?

3 minuty temu, bum1234 napisał:

A powiedz mi te wstęgi obsługują najwyższe pasmo?

Teoretycznie tak, praktycznie pojemność to tylko jeden z parametrów kondensatora.

Masz jakiś sprzęt pomiarowy, czy też będziesz wymieniał w ciemno?

O ile w sekcji niskotonowej nie ma to większego znaczenia z uwagi na budowę filtra dolno przepustowego, tak w przypadku wysokich , średnich tonów jest to wg mnie kluczowe.

Producenci często oszczędzają na komponentach dlatego wkładają bipolarne, które są tańsze od jakiegoś przyzwoitego monolita.

26 minut temu, terracan napisał:

Tak. Też taką próbę robiłem  🙂  i też cicho grały. No ale one grają dźwiękiem powyżej 14 tys Hz, więc tych dźwięków za dużo chyba nie ma. Poza tym nie wiem, czy efekt ich grania nie jest lepiej słyszalny z większej odległości. Gdy uzupełniają/uwydatniają górne pasma emitowane przez kopułkę. I chyba taką właśnie mają rolę.

Masz racje:)

Wg specyfikacji Dali, wstęgi zaczynają grać od 10kHz, czyli bardzo wysoko.

2 minuty temu, Tonnii99 napisał:

Szczerze pisząc to te wstęgi działają od tak wysokiego zakresu, że niewiele brakuje aby był z nich dodatkowy pożytek :D:D

Aby to stwierdzić, trzeba by wykonać odsłuch bez i z wstęgami tego samego utowru 🙂 Przyrządy pomiarowe pewnie widzą różnice z i bez.

Wg. mnie dodaje to subtelności wysokim tonom.

10 minut temu, toomasz napisał:

Aby to stwierdzić, trzeba by wykonać odsłuch bez i z wstęgami tego samego utowru 🙂 Przyrządy pomiarowe pewnie widzą różnice z i bez.

👍

49 minutes ago, toomasz said:

Wg specyfikacji Dali, wstęgi zaczynają grać od 10kHz, czyli bardzo wysoko.

Do tego co ktoś napisał powyżej dodam tylko, że  z wiekiem obniża się górna częstotliwość, jaką jesteśmy w stane usłyszeć - ok. 1kHz na 10 lat. Warto to wziąć pod uwagę przy takich próbach.

52 minutes ago, toomasz said:

O ile w sekcji niskotonowej nie ma to większego znaczenia z uwagi na budowę filtra dolno przepustowego, tak w przypadku wysokich , średnich tonów jest to wg mnie kluczowe.

Producenci często oszczędzają na komponentach dlatego wkładają bipolarne, które są tańsze od jakiegoś przyzwoitego monolita.

Oszczędzają, ale też dobierają elementy do zwrotnicy, więc wstawianie czegoś na przysłowiową pałę bez pomiarów to nie jest dobry pomysł.

Poza tym powiedzmy sobie szczerze, większość tych cudownych kondensatorów to czysty marketing. Z reguły wystarczy zwykły polipropylen, bo "kształtowanie" dźwięku mundorfami, vcapami i innymi takimi to czyste bajanie.

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Do tego co ktoś napisał powyżej dodam tylko, że  z wiekiem obniża się górna częstotliwość, jaką jesteśmy w stane usłyszeć - ok. 1kHz na 10 lat. Warto to wziąć pod uwagę przy takich próbach.

Oszczędzają, ale też dobierają elementy do zwrotnicy, więc wstawianie czegoś na przysłowiową pałę bez pomiarów to nie jest dobry pomysł.

Poza tym powiedzmy sobie szczerze, większość tych cudownych kondensatorów to czysty marketing. Z reguły wystarczy zwykły polipropylen, bo "kształtowanie" dźwięku mundorfami, vcapami i innymi takimi to czyste bajanie.

Dobierają oszczędzając przy tym ograniczając się do absolutnego minimum.

20 godzin temu, terracan napisał:

@Piotr Sonido  jeszcze jedno. Wspominałeś ,że niektórzy np. rtvmax sprzedają sprzęt z gwarancją producenta.

Pisałeś ,że to jakaś anomalia. Kupiłem u nich kolumny i dla mnie to naturalne, że gwarantem jest producent.

Z Twojego wpisu wywnioskowałem, że to rzadka praktyka. To kto "normalnie" np. w innych salonach jest gwarantem ?

Gdy pracowałeś jeszcze w branży (może nadal pracujesz ?, ale wtedy występowałeś jako przedstawiciel pewnego sklepu 🙂 ) , to gwarantem był Twój sklep ? I gdy kolumny by mi nawaliły, to sklep by je naprawiał ??

A teraz gdy kupiłem je w maxie to nie miałbym ich gdzie naprawić ? Tak , wiem, kolumny się raczej nie psują, ale pytam ogólnie o sprzęty.

Nie teraz już jestem szeregowym pracownikiem kompletnie innej branży.

Wiesz co to zależy od kraju ale na przykład u nas jeżeli mówimy o sprzęcie zagranicznym to jest różnica czy gwarantem jest dystrybutor danego sprzętu czy gwarantem jest producent.

I tu jest jeszcze jedna sprawa w momencie kiedy sklep taki jak my na przykład byliśmy ma produkty od oficjalnego dystrybutora.

Już ci tłumaczę dlaczego.

Na przykład może to być na przykładzie dali.

Jego dystrybutorem na terenie naszego kraju jest Horn. Autoryzowany sklep zatem bierze towar od Horna.

Jeśli z danym produktem coś się stanie i chcesz skorzystać z gwarancji to pomijasz sklep w którym kupiłeś sprzęt i wysyłasz informację do dystrybutora. Ten załatwia kuriera naprawę oraz odsyła sprzęt. Działa to dokładnie tak samo na przykład w rynku AGD.

Jeżeli nie chcesz skorzystać z gwarancji a rękojmi to wówczas faktycznie to sklep sprzedający ci produkt jest tym gwarantem i to tam takowy produkt oddajesz. Wówczas sklep będzie się rozliczał z dystrybutorem. Zapewne naprawią sprzęt i dadzą jakąś korektę aby sprzęt został sprzedany jako używany ekspozycyjny serwisowany na zachodzie zwany jako refurbished.

Jeśli jednak kupisz te kolumny w nieautoryzowanym salonie wówczas producent Nie ma obowiązku wysłać do ciebie kuriera czyli dali z Danii nie załatwi kuriera odbierającego te kolumny od ciebie do nich.

Będziesz je musiał oddać do sklepu w którym je kupiłeś a oni z kolei będą musieli bujać się dalej z gwarancją.

Zapewne nie kupują tego sprzętu bezpośrednio od producenta lecz od któregoś z zagranicznych sklepów albo tamtejszych dystrybutorów.

W konsekwencji czas naprawy się wydłuża a i sprzęt musi poprzechodzić z rąk do rąk co może skutkować jego trwałością i kolejnymi wadami z czasem.

Jeśli masz jakieś pytania i coś niejasno wytłumaczyłem to napisz.

20 godzin temu, toomasz napisał:

Wg. mnie dodaje to subtelności wysokim tonom.

Tak przyrządy pomiarowe widzą różnice i dlatego w tych kolumnach występuje taki pik górnych zakresach.

• Pokaż nowe odpowiedzi