Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak lampowy - budżet do 30 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, kal800 napisał:

A co z lampami 300B? Czy warto brać je pod uwagę?

Trioda 300B czy choćby 845 (sam posiadam piec oparty o tą lampę) to jak mówią niektórzy kwintesencja lampowego brzmienia... Niemniej jednak warto poświęcić trochę czasu posiadając zadeklarowane środki i posłuchać jakichkolwiek konstrukcji bez uprzedzeń co do kraju pochodzenia aby znaleźć swój lampowy typ. A później będziesz miał bardziej z górki...

Swoją drogą gdyby nie twoje uprzedzenia produkcyjne zwróciłbym uwagę na chińczyka  Cayin Soul 170. Słuchałem tego pieca w zeszłym roku i zrobił nam na mnie bardzo dobre wrażenie. Bez względu na odtwarzany gatunek muzyczny. Skurczybyki potrafili połączyć barwę jaką daje trioda (pomimo, że na pokładzie triody nie ma) oraz dynamikę jaką daje lampa KT. Kluczowe jak wiadomo są transformatory. Gdyby nie inne wydatki byłby to mój kolejny piec od Cayina... Niestety na audio życie się kończy...

Edytowane przez cortes

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

6 minut temu, cortes napisał:

Swoją drogą gdyby nie twoje uprzedzenia produkcyjne zwróciłbym uwagę na chińczyka

To nie tak - ja wiem, że Chińczyk potrafi dobrze zrobić dowolny produkt - o ile mu się powie jak ;), zresztą ich know-how jest już naprawdę na poziomie. Powiem więcej - jeżeli chodzi o technologię lampową są naprawdę mocni, z tego względu, że podobnie jak u ruskich, tę technologię się tam jeszcze spotyka w zastosowaniach komercyjnych czy militarnych. Mi bardziej chodziło o to, że jeżeli holenderski producent wytwarza swoje produkty w Chinach, to oznacza, że jest to produkt masowy, fabryczny. A jeżeli chodzi o audio, to zdecydowanie preferuję wytwarzanie w modelu manufakturowym, wręcz rzemieślniczym, gdzie każdy egzemplarz jest przez człowieka wymierzony i zestrojony. 

1 godzinę temu, EmilioE napisał:

Jeśli chcesz wykorzystać potencjał dobrej wkładki, to tylko porządne zewnętrzne

Mam preAmplifikatora II na zasilaniu akumulatorowym. Szczerze mówiąc, myślałem, że ten klocek zostanie ze mną już do końca. 

7 godzin temu, kal800 napisał:

Mam preAmplifikatora II na zasilaniu akumulatorowym. Szczerze mówiąc, myślałem, że ten klocek zostanie ze mną już do końca. 

👍

Co do wzmacniacza to będziesz musiał sam posłuchać kilku i wybrać ten dla siebie 
PS Propozycje i sugestie różne były, teraz odsłuchy 👌 Jesteś z Trójmiasta, trochę wokół jest salonów audio Co do manufaktur może wypożycza na odsłuchy jakiś wzmacniacz 👌

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

11 godzin temu, kal800 napisał:

Pewnie tak zrobię - te Unison wyglądają porządnie bardzo, ale nie mogę doczytać, czy ma wbudowane pre gramofonowe

Nie chcę się powtarzać ale na forum najczęściej polecany jest Muzishare właśnie z wbudowanym pre lampowym, do tego inną ważną sprawą o której nikt nie wspomniał to XLRy- do DACa podstawa.

PS tego właśnie mam na oku, przyzwyczajam się powoli do nowych cen, może się skusze. Nie wiem tylko z którymi lampami wybrać. Są 3 różne do wyboru, myślę że z KT88 to byłby niezły przeskok kilka klas do przodu. A 300-ki tutaj tylko w roli "doradcy" do właściwych lamp.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Audroc napisał:

Nie chcę się powtarzać ale na forum najczęściej polecany jest Muzishare właśnie z wbudowanym pre lampowym, do tego inną ważną sprawą o której nikt nie wspomniał to XLRy- do DACa podstawa

Ciekawa propozycja 

Obawiam się że mój wpis nie był zbyt czytelny. 

Oczywiście KT88 to te najsłabsze lampy, lepsze to 211/845/805, sterowane przez 300 B. Podałem taki "drogi" pomysł bo cena wątku to 30kzł, a jesteśmy jedynie w połowie

Obawiam się że mój wpis nie był zbyt czytelny. 

Oczywiście KT88 to te najsłabsze lampy, lepsze to 211/845/805, sterowane przez 300 B. Podałem taki "drogi" pomysł bo cena wątku to 30kzł, a jesteśmy jedynie w połowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, kal800 napisał:

A jeżeli chodzi o audio, to zdecydowanie preferuję wytwarzanie w modelu manufakturowym, wręcz rzemieślniczym, gdzie każdy egzemplarz jest przez człowieka wymierzony i zestrojony. 

Nie chcesz wzmacniacza chińskiego i dobrze, tylko bądź konsekwentny.

Słabą strona wzmacniaczy lampowych z Chin są transformatory i często inne ważne podzespoły. W chińskich konstrukcjach cała para idzie w wygląd, w efektowną obudowę bo skierowane są do nieosłuchanego, mało świadomego odbiorcy, który kupuje sprzęt oczami. Zamianą lamp się tego nie skoryguje.

Jeżeli chcesz dopieszczony sprzęt to może pomyśl o Audio Note albo Jadis. Jest jeszcze parę innych firm, które z pewnością sam znajdziesz jeżeli chcesz kupić sprzęt naprawdę.

Są jeszcze sprzęty z drugiej ręki, które można kupić prywatnie lub w renomowanym salonie w Niemczech. Wycieczka 1000km po taki wzmacniacz to fajna sprawa a można kupić prawdziwe perełki.

Chyba, że chcesz utopić w polskim DIY.

Oczywiście jeżeli chce się naprawdę kupić wzmacniacz a nie tylko pisać o kupowaniu.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

16 minut temu, bluesboss napisał:

Słabą strona wzmacniaczy lampowych z Chin są transformatory i często inne ważne podzespoły. W chińskich konstrukcjach cała para idzie w wygląd, w efektowną obudowę bo skierowane są do nieosłuchanego, mało świadomego odbiorcy, który kupuje sprzęt oczami. Zamianą lamp się tego nie skoryguje.

To zobacz jak wygląda środek (podzespoły, części, jakość połączeń) wzmacniacza chińskiego nie mówimy o Yaqin, a jak np. polskiego producenta Fezz Audio. 

Z ciekawości wpisałem hasło „roehrenverstaerker” w niemieckim portalu aukcyjnym i muszę przyznać, że d…y nie urwało, co więcej całkiem sporo tam fezzów, a nawet dwa amplifony się znalazły. 

Osobiście nigdy nie zawiodłem się na krajowej produkcji. Amplifikator G już mi służy prawie 20 lat i zdecydowanie zostaje w rodzinie. Mam lampowego heada gitarowego z Trójmiasta - jakość wykonania bije na głowę współczesne marshalle. Podobnie pre gramofonowe. Po prostu uważam, że w dzisiejszych czasach jakościowo zawsze wygra małoseryjny manufakturowy produkt z wyrobem producenta działającego globalnie, nawet w takiej niszy jak hi-end. 

Zresztą - lampy i tak są ruskie (niestety, przy okazji - jest jakaś alternatywa?), kondensatory japońskie, potencjometr Alps, zasilanie Ogonowskiego wygląda na bardzo solidne i dopracowane, a jakość wykonania tych urządzeń wygląda na najwyższy poziom światowy. 

14 godzin temu, kal800 napisał:

Ten wynalazek wygląda super:

Ukryta Zawartość

Można zamówić wersję z phono stage na lampach zintegrowany. 

Można zadzwonić. Może wyślą na odsłuch do domu. 

Ukryta Zawartość

mam lokalnie audio reveal do odsłuchu - mają w Wejherowie wszystkie trzy wzmaki. Posłucham jeszcze unison research i może jakiegoś fezza. To tak na dobry początek. 

7 minut temu, kal800 napisał:

mam lokalnie audio reveal do odsłuchu - mają w Wejherowie wszystkie trzy wzmaki.

Te wzmacniacze wyglądają przepięknie. Ciekawe jak brzmienie ?

8 minut temu, kal800 napisał:

Posłucham jeszcze unison research

Może to będzie to

może jakiegoś fezza

Jak zobaczysz jakość wykonania to zrezygnujesz 

to będzie totalna rozpierducha i praktycznie budowanie systemu od początku. Ze starego systemu zostanie tylko gramofon, ale pewnie z inną wkładką, może pre i pewnie dac (cyfrowe źródło jest dla mnie mało istotne, taki kwiatek do kożucha). Pewnie stopniowo będę całość kompletował, bo jak wydam na raz z 80k na audio, to mnie rodzina pogoni z chałupy 😉

Natomiast jeżeli chodzi o przymiarkę do kolumn, to rozumiem, że raczej trzeba szukać czegoś z czułością zdecydowanie ponad 90 dB. Nie lubię chirurgicznego brzmienia - wszelkie B&W z kewlarem i metalem odpadają, nie lubię też rozlazłego snującego się po dywanie basu i wolę żeby sprzęt grał bardzo mocną średnicą. Co radzicie podpiąć do odsłuchu? 

Natomiast jeżeli chodzi o przymiarkę do kolumn, to rozumiem, że raczej trzeba szukać czegoś z czułością zdecydowanie ponad 90 dB.

Tak 👍 przy wyborze wzmacniaczy z jedna para lamp np KT88 

Najlepiej przy odsłuchach sparować jakieś kolumny pod konkretny model wzmacniacza W salonach coś doradzą 

A ile zamierzasz przeznaczyć na kolumny ? 

Chyba wolałbym większą swobodę jeżeli chodzi o moc, zwłaszcza, że pomieszczenie jest spore - około 50 metrów. I tu mam pytanie odnośnie konfiguracji lamp - czy lepiej para KT88 na kanał, czy może po jednej KT120 albo KT150? Rozumiem, że P-P odpada?

Ja się trzymam zasady, że klocki powinny być w tym samym budżecie, zatem para kolumn 20-30k. 

51 minut temu, kal800 napisał:

I tu mam pytanie odnośnie konfiguracji lamp - czy lepiej para KT88 na kanał, czy może po jednej KT120 albo KT150? Rozumiem, że P-P odpada?

Ja nam wzmacniacz na KT88 Właśnie wzmacniacz P-P 👍

6 godzin temu, mdavis napisał:

To zobacz jak wygląda środek (podzespoły, części, jakość połączeń) wzmacniacza chińskiego nie mówimy o Yaqin, a jak np. polskiego producenta Fezz Audio. 

Te zdjęcia są sprzed kilku lat, znam je. Może sama firma Fezz Audio pokaże nam jak wyglądają ich wzmacniacze lampowe z aktualnej oferty w nowym wzornictwie zewnętrznym, może są w nowym, poprawionym wykonaniu?

Czekam na zdjęcia wnętrz wzmacniaczy Fezz Audio bezpośrednio od firmy Fezz Audio albo od @Q21. Może mają się czym pochwalić a może mają coś do ukrycia?

6 godzin temu, kal800 napisał:

Z ciekawości wpisałem hasło „roehrenverstaerker” w niemieckim portalu aukcyjnym

To nie jest miejsce gdzie kupuje się sprzęt audio Hi-Fi albo wyższej klasy od Niemca. Są inne strony z ogłoszeniami prywatno - firmowymi i inne portale. Mnie nikt nie płaci za ich reklamę. Chcesz info spytaj na pirva.

5 godzin temu, kal800 napisał:

Pewnie stopniowo będę całość kompletował, bo jak wydam na raz z 80k na audio, to mnie rodzina pogoni z chałupy

Jak wydasz na sprzęt audio a nie na kochanki albo na bezdurną furę to przynajmniej będziesz miał radochę przez następne lata. Money come money go - to nie pisz bajek o budżetach za xx tysięcy tylko tak jak to realnie u ciebie wygląda, jakie pieniądze masz do wydania bez bólu i bez płaczu.

Można dobrze i relatywnie tanio tylko trzeba odejść od stereotypów. Mnie nikt za reklamę nie płaci więc nie będę dawał konkretnych propozycji.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Jak masz kogoś w Holandii to bierz tego line magnetic lm-845 premium

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

I tu mam pytanie odnośnie konfiguracji lamp - czy lepiej para KT88 na kanał, czy może po jednej KT120 albo KT150? Rozumiem, że P-P odpada?

Byłbym ostrożny jeśli chodzi o wzmacniacz na KT120. Słyszałem te lampy w kilku wzmacniaczach, kilku moich znajomych też ich słuchało i nikomu nie przypadły do gustu.

Chyba wolałbym większą swobodę jeżeli chodzi o moc, zwłaszcza, że pomieszczenie jest spore - około 50 metrów.

Jeśli wzmacniacz 30 watowy okazałby się za słaby to i 60 watowy nie wystarczy. 

Jeśli szukasz koniecznie wzmacniacza lampowego to najpierw zacznij od kolumn. Ewentualnie celuj w jakiś "przeźroczysty"  tranzystor nawet w klasie D i do tego preamp lampowy (najlepiej zasilany z lampy - to zupełnie inna jazda - o ile ma się fajne lampy zasilające).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

5 minut temu, Seyv napisał:

Byłbym ostrożny jeśli chodzi o wzmacniacz na KT120. Słyszałem te lampy w kilku wzmacniaczach, kilku moich znajomych też ich słuchało i nikomu nie przypadły do gustu.

Jeśli wzmacniacz 30 watowy okazałby się za słaby to i 60 watowy nie wystarczy. 

Jeśli szukasz koniecznie wzmacniacza lampowego to najpierw zacznij od kolumn. Ewentualnie celuj w jakiś "przeźroczysty"  tranzystor nawet w klasie D i do tego preamp lampowy (najlepiej zasilany z lampy - to zupełnie inna jazda - o ile ma się fajne lampy zasilające).

30W niekoniecznie, ale 10W to może być już za bardzo na styk, przy czym myślę bardziej przyszłościowo, aktualne kolumny mają 96 dB czułości, więc nawet te 8W z lampy je ogarnie bez najmniejszego problemu, ale jak pisałem, będę zmieniał też kolumny docelowo i wolę mieć jakąś nadwyżkę mocy. 

Narazie posłucham swoich typów i zobaczę. Nie chcę wchodzić w hybrydy, tym bardziej klasę D. Po to wchodzę w lampy, żeby uciec od tranzystora, który mi się zwyczajnie znudził. 

Czy ktoś mógłby mi podać jakieś typy w układzie P-P? Być może do mojej muzyki się bardziej nada niż SET. 

7 godzin temu, kal800 napisał:

mam lokalnie audio reveal do odsłuchu - mają w Wejherowie wszystkie trzy wzmaki. Posłucham jeszcze unison research i może jakiegoś fezza. To tak na dobry początek. 

"Tak na początek " Dwie nasze manufaktury! HAIKU AUDIO  SEnsej 211  i druga propozycja tu poza budżetem  LAR dzielony system  Pre lampowe i mocna końcówka.  Można wypożyczyć posłuchać u siebie lub w dobranym systemie w Salonach .(LARa u producenta) Polecam sam słuchałem i trzeba  sprawdzić . Poza tym obie firmy robią świetne Pre gramofonowe.

Pozdrawiam 

Nikt nie proponował jeszcze. Gra u mnie od lat Octave V70SE. Mocna lampa do każdego gatunku muzyki. Jeśli budżet puści to V110SE i kolumny ze skutecznością poniżej 90 dB nie będą problemem.

23 minuty temu, bogus18 napisał:

HAIKU AUDIO  SEnsej 211

A co to są za lampy 211? Mało w necie informacji na ich temat. 

LAR - nie mogę znaleźć ich strony nigdzie. 

Octave - dzięki - zatem mam trzeci i czwarty typ do odsłuchu - na ten moment styknie. 

35 minut temu, kal800 napisał:

A co to są za lampy 211? Mało w necie informacji na ich temat. 

LAR - nie mogę znaleźć ich strony nigdzie. 

Octave - dzięki - zatem mam trzeci i czwarty typ do odsłuchu - na ten moment styknie. 

Haiku Audio  i LINEAR  AUDIO RESEARCH   mają kluby na FORUM  są  Salony Q21 i AudioOn sprzedający Haiku Audio  LAR kontakt przez klub lub napisz na PW.  to pomogę  . O HAIKU AUDIO  SEnsej 211 dużo można przeczytać w sieci (mocna lampa Single Ended). O LAR mniej ale i tak warto poznać bo konstruktor P. Eugeniusz Czyżewski to wybitna  osoba.( długo na rynku i bardzo ceniony ) Tu nie chcę więcej  bo to nie klub LAR a .

Kolumny! osobny temat, nasze manufaktury  robią wybitne produkty nawet na indywidualne zamówienie. 

Ps .Chcesz pogadać to się odezwij .

Pozdrawiam 

Edytowane przez bogus18
Godzinę temu, kal800 napisał:

Dużo propozycji od forumowiczów. Dużo wzmacniaczy do odsłuchów. 

2 minuty temu, mdavis napisał:

Dużo propozycji od forumowiczów. Dużo wzmacniaczy do odsłuchów

Idzie do odsłuchu taki set:

• Audio Reveal Second
  • Unison Research Sinfonia
  • Haiku Sensei 211
  • Octave V70SE

Powinno odpowiedzieć na wiele wątpliwości i pewnie wygenerować kolejne 🤦‍♂️

9 minut temu, kal800 napisał:

Idzie do odsłuchu taki set:

• Audio Reveal Second
  • Unison Research Sinfonia
  • Haiku Sensei 211
  • Octave V70SE

Powinno odpowiedzieć na wiele wątpliwości i pewnie wygenerować kolejne 🤦‍♂️

Mocni zawodnicy. Sam jestem ciekaw co wybierzesz. 

PS. Pod względem jakości wykonania, najgorzej wygląda, prezentuje się Haiku. Jakość wykonania Unison i Octave to klasa hi-end 

Tak wygląda środek, wnętrze Unison Research Sinfonia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, mdavis napisał:

Mocni zawodnicy. Sam jestem ciekaw co wybierzesz. 

PS. Pod względem jakości wykonania, najgorzej wygląda, prezentuje się Haiku. Jakość wykonania Unison i Octave to klasa hi-end 

Tak wygląda środek, wnętrze Unison Research Sinfonia

Ukryta Zawartość

Ciekawi mnie po co są te radiatory po obu stronach. Co tam się w środku może grzać, skoro lampy i trafa są na zewnątrz 🤔

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi