Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrania koncertów z dobrej jakości dźwiękiem

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Kostucha napisał:

Dwójkę czy jedynkę. Jedynka chyba nie była nagrana w HD. Poza tym w proporcjach 4:3.

2

Świetne koncerty to oczywiście jeszcze Hans zimmer z Pragi. Stromae. Oraz sphongle. 

3 godziny temu, piszcz4 napisał:

Korzystam z xiaomi mi box s podpiętego do TV żeby był obraz 

Też go używam, dokup jakiś DAC, optycznym podłącz się z TV do DAC i dalej do wzmacniacza. Ja jestem zadowolony z takiego połączenia. 

3 godziny temu, piszcz4 napisał:

Mamy coraz lepsze streamery i przetworniki DAC, ale nigdzie nie mogę znaleźć czegoś fajnego do YT

Oraz coraz droższe. Pytanie czy te „lepsze” poprawią Ci jakość dźwięku z YT. 

1 godzinę temu, piszcz4 napisał:

Ok, tak zrobię. Zobaczymy jak będzie grało. 

Jakąś używkę na gwarancji sobie upatrz do założonego budżetu, lub nówka z możliwością zwrotu jeśli się nie spodoba. 

PS po kolegach z forum śmiga ostatnio Topping E30 mkII, bardzo przyjemne pudełko, może uda Ci się także załapać na potestowanie 😉

Edytowane przez marteo1981
9 minut temu, marteo1981 napisał:

Jakąś używkę na gwarancji sobie upatrz do założonego budżetu, lub nówka z możliwością zwrotu jeśli się nie spodoba. 

PS po kolegach z forum śmiga ostatnio Topping E30 mkII, bardzo przyjemne pudełko, może uda Ci się także załapać na potestowanie 😉

Np. w internecie kupić. Możliwość zwrotu bez podania przyczyny do 14 dni. Pudełeczko 10x12 cm. Jeśli się nie spodoba, na pocztę i zwrot kasy do kilku dni. Ja zwracałem już wiele rzeczy w ten sposób. Nic prostszego. Zero ryzyka.

Podjadę do jakiegoś salonu audio we Wrocławiu i wezmę coś na testy. Nie mam doświadczenia z DACami, ale wiem, że potrzebuję taki który, nie będzie podbijał niskich częstotliwości bo tych mam na styk, a czasem nawet za dużo.

Edytowane przez piszcz4
20 godzin temu, Kostucha napisał:

Oraz coraz droższe. Pytanie czy te „lepsze” poprawią Ci jakość dźwięku z YT. 

Warto mieć dobry DAC żeby wycisnąć z tego YT jak najwięcej jeżeli ktoś opiera się na oglądaniu /słuchaniu z YT.

5 godzin temu, piszcz4 napisał:

Podjadę do jakiegoś salonu audio we Wrocławiu i wezmę coś na testy. Nie mam doświadczenia z DACami, ale wiem, że potrzebuję taki który, nie będzie podbijał niskich częstotliwości bo tych mam na styk, a czasem nawet za dużo.

Z autopsji wiem że zazwyczaj tanie sprzęty, w tym też DAC mają tendencje do ciągnięcia basu. Może taki model odsłuchowy przyjęli inżynierowie tych sprzętów celując w taki gust kupujących niższe modele. 

Przecież zawsze musi być dobry "bass" i musi "cykać" 

?👈

Do słuchania i oglądania jest TO i wydawnictwa tego typu. A nie jakieś popierdółki z YT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230303_145533.thumb.jpg.525f9e6f0e94bc38da3550985084d981.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem ostatnio kupić ten koncert ale jakoś nie mogę się zabrać. Może lepiej kupię ojcu na jakiś prezent. 

W sensie mówię o BD, a ty masz chyba DVD do tego w NTSC to obraz szału nie robi chyba. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem prezent sobie i dawno żadna płyta nie sprawiła mi tyle radości 

Ukryta Zawartość

18 minut temu, rafal735r napisał:

Warto mieć dobry DAC żeby wycisnąć z tego YT jak najwięcej jeżeli ktoś opiera się na oglądaniu /słuchaniu z YT

Zawsze uważałem że odsluchy z YT to najgorsze co może być. Dopiero po wymianie na lepszy DAC okazało się że na YT znajdzie się troche fajnie nagranych kawalkow czy koncertów. Większość to kicha, ale są perełki. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

40 minut temu, rafal735r napisał:

Przecież zawsze musi być dobry "bass" i musi "cykać" 

Coś w tym jest. Mój znajomy prowadzi wypożyczalnię samochodów, ponad 100 sztuk. W każdym aucie bas ludzie ustawiają na maxa tak, że nie da się tego słuchać. Wiem, bo często jeździłem tymi samochodami i nigdy nie zdarzyło mi się inne ustawienie radia. Mam wrażenie, że dla większości liczy się tylko buczenie

Edytowane przez piszcz4

Tak jest zawsze. Ostatnio kupilem słuchawki i też bas był dołożony +8. Wszyscy myślą że jak buczy to jest wtedy super jakośc. 

?👈

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Warto mieć dobry DAC żeby wycisnąć z tego YT jak najwięcej jeżeli ktoś opiera się na oglądaniu /słuchaniu z YT.

Zgadzam się, dlatego „lepsze” umieściłem w cudzysłowie. Nowsze modele, nowsze kości, stopnie analogowe, parametry sygnału, nie koniecznie oznacza, że będzie lepiej. Mniej zaawansowane technicznie układy w przetworniku nie musi oznaczać, że brzmienie będzie gorsze w porównaniu z nowszymi. Tylko to miałem na myśli. 

23 godziny temu, piszcz4 napisał:

Coś w tym jest. Mój znajomy prowadzi wypożyczalnię samochodów, ponad 100 sztuk. W każdym aucie bas ludzie ustawiają na maxa tak, że nie da się tego słuchać. Wiem, bo często jeździłem tymi samochodami i nigdy nie zdarzyło mi się inne ustawienie radia. Mam wrażenie, że dla większości liczy się tylko buczenie

No bass no fun.

Lat temu , a pewnie z 20 już teraz. Znajomy miał takiego klienta na car audio co realnie przychodził i mówił "ma tak nad....ć basem że silnik ma gasnąć" no i ten mu proponował tam jakieś tuby wzmacniacze JBL i inne takie. Ja się nie znam na tym. I on to brał. Cyklicznie przychodził i brał towar co miał gasić silnik. 

To były też czasy kiedy Polski dystrybutor miał takiego mini wyposażonego w całości w sprzęt Alpine i jeździk tym po całej Polsce. 

Ukryta Zawartość

Powinny być tam darmowe koncerty z czasu covida. Oglądałem, słuchałem, całkiem ok.

Ukryta Zawartość

W dniu 2.03.2023 o 15:17, piszcz4 napisał:

Piszę z telefonu, nie mam w domu komputera bo nie mogę w domu patrzeć na komputery.

Gratulacje za wystrój wnętrz i niechęć do zagracania pomieszczenia!

Ubawiłeś mnie swą sztuką oporu.

Komputer to zaprzeczenie wypoczynku.

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ja też już praktycznie nie używam PC, bo po co? Jeżeli ktoś potrzebuje do pracy to OK, ale prywatnie do czego, jak telefon wszystko zastąpił. 

?👈

Montaż filmów, obróbka zdjęć, modelowanie 3D, grafika, symulacje (nie gry) np. lotnicze, kolejowe, samochodowe z odpowiednimi urządzeniami peryferyjnymi czy wręcz kokpitami samolotów z widokiem 180st. Na telefonie tego nie zrobię.

Na koncercie lepiej wyłączyć obraz. Bywają takie wymogi co do jakoś i odsłuchu.

Ciemność wyczula słuch.

(jakość rejestracji to nędza, ale to unikat)

Genialne. To może zamiast audio-video z koncertu włączyć po prostu płytę CD czy plik audio? Przypomniał mi się film "Brunet wieczorową porą" gdzie w związku z dużym zainteresowaniem westernem w TV proszono o wyłączenie telewizorów aby uniknąć awarii podstacji.

Blackout na scenie przecież to nie jest żadna wada, czasem zabieg artystyczny.

Stroboskopy również - zależy od pomysłu na to jaki efekt sceniczny pasuje wykonawcy. Ja po prostu odpowiadałem Rafałowi.

(Nie chodzi mi o to, żeby blackout był stale, ale jest różnica w wyczuleniu słuchu - to kwestia podzielności uwagi).

PS.

Gatunek "shoe-gaze", "noiz", "emo" albo "cool wave" albo choćby Joy Division zyskuje na tym im jest ciemniej, co ułatwia użycie wyobraźni.

W dniu 5.03.2023 o 12:38, przmor napisał:

włączyć po prostu płytę CD czy plik audio?

Ścieżki są z i n t e r a k c j i artystów - utrwalone tak jak utrwalone.

Dla mnie ich autentyzm też ma znaczenie. 

Wykonania na żywo są ciekawsze lub inne od tych z płyty, a ich różność to akurat zaleta. 

Ad rem:

Wymieniony tu kilka postów wstecz kanał KEXP na YT polecam, sporo jest tam ciekawostek. Polecam też inicjatywę Playing For Change i kolejne poszukiwania.

Mi zwykle brak czasu na pełne występy, ale też są.

21 godzin temu, xetras napisał:

Blackout na scenie przecież to nie jest żadna wada, czasem zabieg artystyczny.

Stroboskopy również - zależy od pomysłu na to jaki efekt sceniczny pasuje wykonawcy. Ja po prostu odpowiadałem Rafałowi.

(Nie chodzi mi o to, żeby blackout był stale, ale jest różnica w wyczuleniu słuchu - to kwestia podzielności uwagi).

PS.

Gatunek "shoe-gaze", "noiz", "emo" albo "cool wave" albo choćby Joy Division zyskuje na tym im jest ciemniej, co ułatwia użycie wyobraźni.

Jak będę chciał posłuchać koncertu bez wizji to kupię wersję CD - Audio 😁

?👈

Najbardziej barbarzyńska wersja tego łomotu. Słychać zespół (co prawda ze znacznym wysiłkiem, ale to już jest niepowtarzalne zjawisko i fenomen, który nie powtórzy się).

Wczorajsza wrzutka na YT:

(Potop gorących słonych źródeł bijących)

Ta z 2009 jest zbyt płaska, p.t. ' Led Zeppelin - Immigrant Song (Live 1972) (Official Video)'

Ta z studio, p.t. 'Immigrant Song (Remaster)' - 2017 rok - już wreszcie wyczyszczona i ujdzie.

Żywioł jest tylko z żywego występu.

Edytowane przez xetras
Poprawka

Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi. Jeśli mam wyłączyć obraz podczas oglądania koncertu np. Metallica S&M2 to może po prostu zamiast Blu-ray czy DVD wystarczy włączyć płytę CD czy pliki z zapisem tego koncertu?

• Pokaż nowe odpowiedzi