Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, brewka87 napisał:

Masz na mysli fotki obrazu, czy lampy

Lampy...Ale jak by Ci się chciało... to fajnie by było też porównać zdjęcia obrazu tej za 5 stòw i tej oryginalnej   .Pewnie gó....będzie widać ....ale może jednak jakieś szczegóły tak 🤔

3 minutes ago, Gmow1977 said:

Lampy...Ale jak by Ci się chciało... to fajnie by było też porównać zdjęcia obrazu tej za 5 stòw i tej oryginalnej   .Pewnie gó....będzie widać ....ale może jednak jakieś szczegóły tak 🤔

Dokładne zdjęcia chinskiej lampy są w tym temacie zaraz na początku. Zrobiłem fotki jeszcze przed zamontowaniem. Było trochę problemow z instalacją tej niby "oryginalnej". 

Fotki obrazu będą malo miarodajne, bo aparat w telefonie automatycznie dostosuje wartosc ekspozycji. 

Musiałbym robic zdjęcia dobrym aparatem na zablokowanych ustawieniach manualnych, zeby to miało sens ☺

@Gmow1977 tu masz link do fotek 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Szkoda tylko że od razu nie kupiłeś ori, 460zł wydane na oszusta, mi się udało bo na allegro kupiłem więc musiał oddać kasę. Ciekawe co jager napisze, pewno że bez różnic :E haha

Edytowane przez mati2431
13 hours ago, mati2431 said:

Szkoda tylko że od razu nie kupiłeś ori, 460zł wydane na oszusta

Czlowiek chciał zaoszczędzic.. 😉 

Tez jestem ciekawy co napisze Jay22 oraz Jager po wymianie lampy, chociaz u Niego ta chinska jeszcze dziala i nie ma parcia na wymianę. Ja bym wymienił chociaz na chwilę z ciekawosci 😆

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

20 godzin temu, brewka87 napisał:

Tez jestem ciekawy co napisze Jay22 oraz Jager po wymianie lampy, chociaz u Niego ta chinska jeszcze dziala i nie ma parcia na wymianę. Ja bym wymienił chociaz na chwilę z ciekawosci 😆

Sam się złapałem z polecenia 😉

W dniu 2.12.2023 o 12:53, brewka87 napisał:

To u mnie to jeszcze długa droga, bo ja wziąłem lampę na zapas 😉 obecnie mam na liczniku trochę ponad 700h, mam nadzieję, że fabryczna wytrzyma jeszcze tak jakoś do 1500h przy dobrych parametrach 😉

2 hours ago, Jay22 said:

To u mnie to jeszcze długa droga, bo ja wziąłem lampę na zapas 😉 obecnie mam na liczniku trochę ponad 700h, mam nadzieję, że fabryczna wytrzyma jeszcze tak jakoś do 1500h przy dobrych parametrach 😉

To fakrycznie jeszcze daleko 😁 myslalem, ze obecna juz Ci się kończy.

U mnie chinska kupiona w marcu albo w kwietniu przepracowała 157h w trybie high, bo w normal piszczał balast. Na tej obecnej projektor pracuje na nizszej mocy lampy i jest ok.

Kuzynowi dzisiaj odebrałem bo nie było go w domu jak kurier przyjechał, ale koło południa już wrócił wziął lampę, zamontował i obejrzał film i powiedział że super wszystko działa świeci mocnym światłem, balast nie piszczy i zakup w HCX to pewniak że oryginał.

Dodam tylko że w N5/NP5/N7/NX9 i w RS1000/RS1100/RS2000/RS3000 - lampę montuje się wkładając od boku lewego jak patrzy się na projektor od przodu, a w starych X7900/RS540 i starszych generacjach projektorów JVC lampę montuję się wkładając od tyłu.

Według mnie i kuzyna w nowych modelach czyli N a nie X jest to lepiej zrobione, łatwiej jest dojść do boku projektora niż do tyłu jak jest zamontowany przy samej ścianie jak u kuzyna.

Kuzyn, zapłacił łącznie 2134zł

2099zł - za lampę i 35 zł za dostawę kurierem pobranie w banknotach 100zł

Dziwi mnie tylko jedno, dlaczego do tych nowych modeli JVC lampa jest najdroższa choć ma taką samą moc jak do RS540 czyli 265W, ale doczytałem że różnica w cenie może być spowodowana żywotnością lampa do N7 wytrzymuje ok 500 godzin więcej jak do X7900.

Jeszcze jedna ekstra rzecz do modeli N i nowych RS-ów lampa jest produkowana w Japonii piszę na pudełko Made In Japan.

Na pudełku lampy Brewka87 do jego projektora pisało Made In China, do RS540 pewnie też w chinach wyprodukowano. Czyli jak ktoś chcę mieć lampę zrobioną w Japonii to musi kupić projektor N lub najnowsze RS-y.

4000 godzin w trybie low vs 4500 godzin w trybie low, płaci się te 300zł więcej ale można oglądać 500 godzin dłużej, fajnie miły dodatek dla posiadaczy najnowszej serii względem starszych modeli.

Obiecane foty :

DZIĘKUJĘ W IMIENIU KUZYNA JESZCZE RAZ BREWKA87

Pozdro.

JAGER i JAY22 jak macie napisane na waszych lampach Made in China

Ceny lamp do JVC Projektorów w HCX i te róźnice cenowe :

JVC PK L2210U - 1799zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JVC PK L2312U - 1899zł

Ukryta Zawartość

JVC PK L2615U - 2195zł

Ukryta Zawartość

JVC PK L2618U - 2499zł

Ukryta Zawartość

low-profile-bracket.gif

02-JVC-DLA-X7900-Rückseite-Foto-Michael-B.-Rehders.jpg

20231205_152111.jpg

20231205_152326.jpg

20231205_152154.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 5.12.2023 o 22:10, RAF77 napisał:

Po co ty piszesz jedno i to samo w dwóch tematach....

A dlaczego Ty jesteś taki opryskliwy i wszystko Tobie przeszkadza, zamiast cieszyć się że kuzynowi kupiłem trafiłem z zakupem i kupiłem oryginał z HCX w dobrej cenie i kuzyn się cieszy jak zamontował do swojego N projektora to ty jak zwykle jad.

Napisałem w 2 tematach bo nie wiedziałem gdzie będzie większy oddzew czy w temacie wymieniam w x7900 lampę czy zakup zbiorowy na forum audiostereo z HCX słabo coś kumaty jesteś jak na tak ogarniętego i zaradnego człowieka w życiu co to wyemigrował na zmywak do UK bo w Polsce nie potrafi zarobić przyzwoitych pieniędzy.

Nawet mój kuzyn ma lepszy proj od Ciebie, użytkownicy N7 śmieją się i gardzą posiadaczami którzy mają X7900, w N czy NZ jest dynamic tone mapping którego w x7900 brak, a co dopiero obraz z mojego laserowego NZ7 jest jeszcze lepiej jak na N7 więc seria X jest daleko w tyle kolego.

31 minutes ago, JVC 4K said:

użytkownicy N7 śmieją się i gardzą posiadaczami którzy mają X7900,

Mnie by chyba pobili za mojego X90 😁

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Mnie by chyba pobili za mojego X90 😁

Nie, właśnie mam sentyment jakąś dekadę 10 lat temu widziałem X75 lub X700 i od tamtej już pory wiedziałem że marka JVC ma najlepszy obraz, naturalność, kolory, plastyczność, czernie i ten ciepły kolor d65, teraz za oknem jak tak zimno to nawet schodzę niżej z temperaturą barwową i oglądam filmy w d55 jest naprawdę cieplutko. Lubię barwę ciepłą.

Jak kupowałem w 2020r. swój pierwszy proj wtedy kiedy budowałem salkę, to miałem wybór X7900 był jeszcze w sprzedaży jakoś ostatnie sztuki no i na drugim biegunie N7 z mapowaniem dużo lepszym HDR-em, a że i tak kredyt brałem to zwiększyłem kwotę pożyczki i stanęło na N7 i w styczniu 2022r. kuzynowi go sprzedałem i na początku lutego 22r. przyjechał RS2100 / NZ7 8K e-shift na laserze.

Taka historia.

9 godzin temu, JVC 4K napisał:

użytkownicy N7 śmieją się i gardzą posiadaczami którzy mają X7900

Ty chyba naprawdę masz coś z głową.

A dlaczego Ty jesteś taki opryskliwy i wszystko Tobie przeszkadza, zamiast cieszyć się że kuzynowi kupiłem trafiłem z zakupem i kupiłem oryginał z HCX w dobrej cenie i kuzyn się cieszy jak zamontował do swojego N projektora to ty jak zwykle jad.
Napisałem w 2 tematach bo nie wiedziałem gdzie będzie większy oddzew czy w temacie wymieniam w x7900 lampę czy zakup zbiorowy na forum audiostereo z HCX słabo coś kumaty jesteś jak na tak ogarniętego i zaradnego człowieka w życiu co to wyemigrował na zmywak do UK bo w Polsce nie potrafi zarobić przyzwoitych pieniędzy.
Nawet mój kuzyn ma lepszy proj od Ciebie, użytkownicy N7 śmieją się i gardzą posiadaczami którzy mają X7900, w N czy NZ jest dynamic tone mapping którego w x7900 brak, a co dopiero obraz z mojego laserowego NZ7 jest jeszcze lepiej jak na N7 więc seria X jest daleko w tyle kolego.

Żaden jad.
Cieszę się bardzo twoim szczęściem.
  • 2 tygodnie później...
W dniu 27.03.2023 o 17:01, brewka87 napisał:

Lampa dotarła i szczerze powiedziawszy mam mieszane uczucie co do tego czy to była dobra inwestycja...

Jeszcze nie zainstalowałem lampy, a juz pojawiły się pewne problemy. Na zdjęciu wyglądała tak samo ale diabeł tkwi w szczegółach. Okazało się, ze niby oryginalna lampa JVC nie pasuje do oryginalnego modułu! Pasuje natomiast doskonale do chinskiego modułu. Narozniki w mojej poprzedniej lampie (oryginalnej) są lekko scięte pod kątem 45°, a w tej zakupionej teraz są zaokrąglone jak w chinskim zamienniku.

Szczerze mowiąc to wygląda jak lepsza podróbka. Skontaktowałem się ze sprzedawcą i opisałem problem. 

Powiedział, zebym ją zainstalował w tym chinskim i zobaczył jak działa, ze pierwszy raz ma taką sytuację i ogolnie to mogę zwrócic... Stwierdził takze, ze za tą niedogodność udzieli mi rocznej gwarancji tylko ze.. z lampą nie dostałem zadnego dowodu zakupu, jedynie wizytówkę serwisu. I teraz tak się zastanawiam jak będzie wyglądała kwestia ewentualnej reklamacji. Lampa wysłana została do mnie paczką za pobraniem. Jedyne co w tej chwili mam, to nalepka z paczki i kilka maili oraz smsów..

Zdjęcie 3 lamp.

Ukryta Zawartość

Pierwsza od lewej oryginał, srodkowa zakupiona teraz i po prawej chinczyk..

Te zaokrąglone narozniki uniemozliwiają osadzenie lampy w oryginalnym module.

Lampy różnią się w miejscu cementowania z odbłysnikiem, na oryginalnej lampie metalowe połączenia zabezpieczone są silikonowymi koszulkami. W obecnej koszulek brak. W chinskiej natomiast brak małego szklanego elementu przy zgrzewie

Oryginał

20230327_170859.thumb.jpg.c8cfa0c8183f5797a54b787301469c01.jpg

Zakupiona w serwisie

20230327_170849.thumb.jpg.afe91b2f4b1149e6de0bf827615ea483.jpg

Chińczyk

20230327_170912.thumb.jpg.3c381ecd7c365a6853fe5c45a2ca2107.jpg

Na chinskiej dodatkowo widać pęknięcia zwierciadła przy cokole

Wydaje mi się to dziwne. Mam X7000 a w nim lampę Ushio PK-L2615U. Wygląda zupełnie inaczej. Teraz zamontowałem lampę przeznaczoną dla X7500 i X7900 - PK-L2615UG. Różnią się tylko rozstawieniem styków (musiałem dorobić kabelek). Obie wyglądają zupełnie inaczej. Oryginał na poniższych zdjęciach. To mój 5 projektor JVC. Zawsze miały w sobie Ushio. Te lampy, które kupiłeś przypominają mi Osramy Premium z Włoch, które kupowałem do X9 i X30. Poniżej masz wygląd typowego Ushi, oryginalnego. Chyba właśnie z X7000. Ostatnie zdjęcie to Osram Premium

IMG_5062.jpg

IMG_5063.jpg

IMG_5065.jpg

IMG_5064.jpg

IMG_5066.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minutes ago, Woodolec said:

Wydaje mi się to dziwne. Mam X7000 a w nim lampę Ushio PK-L2615U. Wygląda zupełnie inaczej. Teraz zamontowałem lampę przeznaczoną dla X7500 i X7900 - PK-L2615UG. Różnią się tylko rozstawieniem styków (musiałem dorobić kabelek). Obie wyglądają zupełnie inaczej. Oryginał na poniższych zdjęciach. To mój 5 projektor JVC. Zawsze miały w sobie Ushio. Te lampy, które kupiłeś przypominają mi Osramy Premium z Włoch, które kupowałem do X9 i X30. Poniżej masz wygląd typowego Ushi, oryginalnego. Chyba właśnie z X7000. Ostatnie zdjęcie to Osram Premium

Ukryta Zawartość

IMG_5063.jpg

IMG_5065.jpg

IMG_5064.jpg

IMG_5066.jpg

Do mojego modelu jest stosowana lampa UHP. To, ze projektor jest od JVC nie oznacza od razu, ze wszystkie lampy są od tego samego producenta. NSH to lampy od USHIO. UHP są od Philipsa. Oczywiscie KAZDA z tych lamp jest podrabiana... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JVC do roznych modeli stosuje rozne lampy

5 minut temu, brewka87 napisał:

Do mojego modelu jest stosowana lampa UHP. To, ze projektor jest od JVC nie oznacza od razu, ze wszystkie lampy są od tego samego producenta. NSH to lampy od USHIO. UHP są od Philipsa. Oczywiscie KAZDA z tych lamp jest podrabiana... 

Problem w tym, że strona serwisu, który poleciłeś, proponuje mi lampę podobną do Twojej. Tak jak pisałem, miałem 5 JVC i nie trafiłem na inne lampy, niż Ushio. Ale możliwe, że zdarzają się. Mam do tych projektorów 5 lamp oryginalnych, też na Ushio. Z kolei do X30 używałem właśnie Osrama Premium i działał bardzo dobre. Niestety, kupiłem od tego samego dostawcy (Azurano) niby tę samą lampę ale była znacznie ciemniejsza. Dorzucam ciekawostkę. To oryginalny moduł z lampą podobno oryginalną przeznaczoną dla Twojej generacji projektorów (od X7500). Kupiona w londyńskiej firmie o dobrych opiniach. Zauważ, że musialem dorobić kabelek (stąd ta śrubka). Czeka, aż stracę cierpliwość do aktualnej lamy (ok. 2600 h), która jest w pełni oryginalna.

Ukryta Zawartość

IMG_5067.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pominę juz podział lamp na lampy AC (prąd przemienny) i DC (prąd stały). 

Gdzies kiedys wstawiłem długą listę producentów lamp wraz z ich oznaczeniami (uhp, nsh, shp..) nie mogę sobie przypomniec na jakim forum 😊

1 minute ago, Woodolec said:

Problem w tym, że strona serwisu, który poleciłeś, proponuje mi lampę podobną do Twojej.

A o krorym serwisie piszesz? Ten temat ma 20 stron... doprecyzuj o co chodzi albo przeczytaj cały temat ☺

11 minut temu, brewka87 napisał:

Pominę juz podział lamp na lampy AC (prąd przemienny) i DC (prąd stały). 

Gdzies kiedys wstawiłem długą listę producentów lamp wraz z ich oznaczeniami (uhp, nsh, shp..) nie mogę sobie przypomniec na jakim forum 😊

A o krorym serwisie piszesz? Ten temat ma 20 stron... doprecyzuj o co chodzi albo przeczytaj cały temat ☺

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście, 20 stron dyskusji. Typowej na tym forum. Nie mam siły czytać tych pyskówek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Woodolec
9 minutes ago, Woodolec said:

Niestety, kupiłem od tego samego dostawcy (Azurano) niby tę samą lampę

Kolego, z całym szacunkiem ale w tym temacie chyba nie padła taka nazwa dostawcy, a śledzę ten wątek od pierwszych stron i bardzo aktywnie się w nim udzielałem, natomiast serwis

1 minute ago, Woodolec said:

Ukryta Zawartość

Nie jest serwisem ktory polecałem. Wręcz przeciwnie, byłem przez ten serwis oszukany.. 

Naprawdę polecam lekturę tych kilkunastu stron ☺

To kopalnia wiedzy na temat lamp...

16 minutes ago, Woodolec said:

To oryginalny moduł z lampą podobno oryginalną przeznaczoną dla Twojej generacji projektorów (od X7500).

Hmm, ja mam model X90... Chyba mnie pomyliłes z autorem tematu, którym jest kolega @Jager ☺

18 minutes ago, Woodolec said:

Zauważ, że musialem dorobić kabelek

To z pewnoscią nie mógł byc oryginał. Pewnie jakas przypadkowa chinszczyzna z innym rozstawem wyprowadzen 

13 minutes ago, Woodolec said:

Rzeczywiście, 20 stron dyskusji. Typowej na tym forum. Nie mam siły czytać tych pyskówek.

No skoro te 20 stron merytorycznej wiedzy to dla Ciebie "pyskowki" ktorych nie masz siły czytac, to sorry ale ja nie mam ochoty Ci tego streszczac.. tylko nie wprowadzaj z łaski swojej innych userów w błąd stwierdzeniami, ze cos komus polecałem itp, itd po przeczytaniu kilku zdań wyrwanych z kontekstu, bo reszty nie chciało Ci się przeczytac...

Ręce opadają... 

Ukryta Zawartość

Gdybyś przeczytał kilka ostatnich stron to byś nie pisał bełkotu, przeczytaj kilka stron od momentu gdy brewka wstawiał zdjęcia zamiennika lampy. Reasumując, lampoprojekt montuje/sprzedaje żarówki nieoryginalne kłamiąc że są oryginalne, inne strony w tym projektory-lampy także wysyłają zamienniki. Oryginalny, dedykowany żarnik do swojego projektora kupisz w hcx.

7 godzin temu, Woodolec napisał:

Problem w tym, że strona serwisu, który poleciłeś, proponuje mi lampę podobną do Twojej. Tak jak pisałem, miałem 5 JVC i nie trafiłem na inne lampy, niż Ushio. Ale możliwe, że zdarzają się. Mam do tych projektorów 5 lamp oryginalnych, też na Ushio. Z kolei do X30 używałem właśnie Osrama Premium i działał bardzo dobre. Niestety, kupiłem od tego samego dostawcy (Azurano) niby tę samą lampę ale była znacznie ciemniejsza. Dorzucam ciekawostkę. To oryginalny moduł z lampą podobno oryginalną przeznaczoną dla Twojej generacji projektorów (od X7500). Kupiona w londyńskiej firmie o dobrych opiniach. Zauważ, że musialem dorobić kabelek (stąd ta śrubka). Czeka, aż stracę cierpliwość do aktualnej lamy (ok. 2600 h), która jest w pełni oryginalna.

Ukryta Zawartość

IMG_5067.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.11.2023 o 22:45, Jager napisał:

Nie pali mi się... dopóki parametry nie zaczną się rozjeżdżać niech ta lampa trwa i trwa 😉 Ale zakładam, mam nadzieję, że jeszcze kilka miesięcy to może potrwać.

Ale tu piszesz o barwie w sensie Kelwinach ? Barwa zimna vs ciepła ?

Generalnie nawet jak patrzę na obrazki przed i po kalibracji to kosmicznej różnicy nie ma. Jasne jest w bezpośrednim porównaniu. Ale czarny nadal jest czarnym a biały białym. Wiadomo inny odcień ale to nadal ta konkretna barwa.

Z drugiej strony ile osób, prywatnie w domu, kalibruje duży TV ?

Chyba wciąż niewiele.

Jeszcze jej nie wrzuciłeś? Ja bym wrzucił żeby sprawdzić czy działa, żebyś się nie zaskoczył że za rok wrzucisz i będzie zonk. Twoja sprawa ale ja kupiłbym lampę wtedy kiedy jest potrzebna, w tej chwili leci Ci okres gwarancji bez jej użytkowania.

W dniu 20.12.2023 o 08:54, mati2431 napisał:

Jeszcze jej nie wrzuciłeś? Ja bym wrzucił żeby sprawdzić czy działa, żebyś się nie zaskoczył że za rok wrzucisz i będzie zonk. Twoja sprawa ale ja kupiłbym lampę wtedy kiedy jest potrzebna, w tej chwili leci Ci okres gwarancji bez jej użytkowania.

Jak już zauważę, że zaczyna się degradacja pojawiać w obecnej. To nie będę czekać i otworzę przesyłkę od HCX. Mam nadzieję, że faktycznie jest tam ta lampka co powinna 😉

Masz rację gwarancja leci. Ale się tym nie przejmuję. Jak wymienię lampę i ta z HCX się skończy to po prostu mam nadzieję, że kupię sobie kolejną. Choć powiem szczerze, że zastanawiam się czy nie kupić jeszcze jednej lampki od tego serwisu z pierwszego postu. Przyjmuję do wiadomości, że nie jest oryginałem jak pisano ale ostateczną decyzję podejmę jak zainstaluję nową z HCX. Wtedy będę wiedział czy i jaka jest różnica. 

Bardziej, jak o tym teraz myślę, obawiam się o trwałość samego projektora. Ktoś spotkał się z info na ile godzin pracy jest wyliczona ta seria JVC ?

Tak sobie myślę, że skoro JVC w laserach gwarantuje 20 tys h. To może lampowe, też mają, takie projektowe obciążenie obliczone ? Myślę sobie, że nawet w serii laserowej przetestowali trwałość poprzednich serii i wyszło im, że 20 tys h. Będzie ok 🙂 

Też tak uważacie ? 🙂

Jager, koniecznie podczas wymiany zrób dokładne fotki tej lampy, którą masz teraz zainstalowaną i porównaj z lampą z HCX. Zdjęcia tez mile widziane 🙂

Jeszcze sobie przypomniałem, że gdzieś mi się obiło o uszy, że lasery bardziej się grzeją i tam wiatraki mają dużo więcej roboty i stąd też są dużo większe właśnie obudowy aby bardziej rozpraszać ciepło. Bo jeszcze więcej ciepła wydzielają niż technologia lampowa.

O kurde, a ja o tym nie słyszałem. Byłem pewny, że lampa nie dość, że głośniejsza i dłużej się przełącza między trybami, to jeszcze bardziej się grzeje.

• Pokaż nowe odpowiedzi