Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo zaprezentowało TX-RZ70, czyli nowy flagowy amplituner!

Rekomendowane odpowiedzi

big_TX-RZ70-cz-00-zast.thumb.jpg.b2e5f579c40073bb0e284ef81814343b.jpg

Onkyo to japoński producent sprzętu audio. Firma została założona w 1946 roku przez dwóch przyjaciół — Osaku i Shigeru Oskishimę. Od tamtej pory firma stała się jednym z czołowych producentów sprzętu audio na świecie, oferując szeroki zakres produktów, w tym odtwarzacze CD, amplitunery, głośniki i słuchawki. Firma Onkyo jest znana z wysokiej jakości produktów i innowacyjnych rozwiązań, które umożliwiają użytkownikom cieszenie się doskonałym dźwiękiem w swoich domach. W ciągu ponad 75-letniej historii firma Onkyo zdobyła uznanie i zaufanie klientów na całym świecie, co sprawia, że jest to jedna z najbardziej renomowanych marek w branży audio.

Tym razem zaprezentowali oni najnowszy, flagowy amplituner kina domowego, który został wyposażony w bardzo wiele technologii, które zadowolą każdego fana filmów i muzyki wielokanałowej. 

Onkyo TX-RZ70 posiada aż sześć wejść HDMI 2.1, które wspierają sygnał 4K 120 Hz oraz 8K 60 Hz, a do tego trzy wyjścia — dwa 8K i jedno na drugą strefę. Wspierają one HDR, VRR oraz ALLM, czyli tryby, które są niezwykle istotne dla graczy. 

Dzięki obecności DIRAC Live mamy możliwość skalibrowania dźwięku w naszym pomieszczeniu z użyciem smartfona i dołączonego do zestawu mikrofonu. Jest to świetna opcja dla tych, którzy mają problemy z akustyką w swoim pomieszczeniu. 

Zrzutekranu2023-03-24175649.thumb.png.e24635df247e809e1c24431f12817072.png

Onkyo TX-RZ70 jest w stanie przetwarzać aż 13 kanałów, a posiada wzmacniacze dla aż 9. Dzięki temu możemy stworzyć system 11.2 lub 7.2.4, co jest idealnym wyborem dla konfiguracji kina domowego klasy premium. Bez podłączania zewnętrznych końcówek mocy możemy stworzyć system 7.2.2 lub 5.2.4. 

Najnowsze Onkyo TX-RZ70 zostało również wyposażone w usługi sieciowe. Posiada wbudowanego Google Chromecast, AirPlay2, DTS Play-Fi, Spotfy, Amazon Music, Tidal, Deezer oraz TuneIn. Z użyciem Sonos Port lub Sonos Connect wspiera także rozwiązania amerykańskiego producenta. 

Dzięki gniazdu HDMI eARC wspiera on także formaty Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio, DTS:X, Dolby TrueHD, które oglądamy z portali streamingowych na swoim telewizorze lub projektorze. 

Onkyo TX-RZ70 posiada również bardzo dużo mocy — aż 120 W na kanał przy poziomie zniekształceń THD poniżej 0,08% (przy jednoczesnym zasilaniu dwóch kanałów). 

Amplitunery niedługo będą dostępne w salonie Q21, zapraszamy!

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zakupiłem jakiś czas temu RZ50 i jest genialny, ale RZ70 zapowiada się jeszcze lepiej, ale cenowo to jednak trochę będzie trzeba przeboleć ciekawe czy warto.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W ten cenie jest Arcam AVR20 który w zasadzie jest pewne że zmiecie Onkyo z powierzchni ziemi.

Ja posiadam RZ810 i nie mówię że jest zły ale jeśli wierzyć osobom które przeszły z RZ810-840 na Arcama a przeważnie było to przejście na model 390 lub wyżej to robią miazgę z Onkyo, a opinii tych jest sporo także ja bym nie szedł już w Onkyo osobiście. 

Arcam AVR podobno bardzo, ale to bardzo ciężki w ustawieniach.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No i nie ma arcam menu w języku Polskim do tego nawet do najwyższego arcama podłączyć można maks 7 głośników o Atmosie nie ma nawet mowy. Do mojego byłego Denona 8500 można było podłączyć system 7.2.6 lub 9.2.4 i to bez jakichkolwiek końcówek mocy, a ma obecnym A1H można zrobić 9.4.6 i to bez jakichkolwiek końcówek mocy bo ampli ma 15.4 i do tego menu po Polsku.

Halo Arcam jest tam kto.

Onkyo z tego co wiem też nie ma menu po Polsku.

Edytowane przez JVC 4K

@Q21 czy jesteście pewni, że RZ70 będzie obsługiwał 15 kanałów?  Przyznam, że można się pogubić czytając poniższy akapit 🙂

W dniu 24.03.2023 o 17:59, Q21 napisał:

Onkyo TX-RZ70 jest w stanie przetwarzać aż 15 kanałów, a posiada wzmacniacze dla aż 9. Dzięki temu możemy stworzyć system 13.2 lub 7.2.4, co jest idealnym wyborem dla konfiguracji kina domowego klasy premium. Bez podłączania zewnętrznych końcówek mocy możemy stworzyć system 7.2.2 lub 5.2.4. 

Jeśli Integra 8.4 oraz Pioneer Elite LX805 to bliźniacze produkty, to tam jest 11 .4 , czyli 7.4.4 bez dodatkowych wzmacniaczy. Niestety w marketingowych opisach, a nawet w instrukcjach nie ma słowa aby przetwarzały więcej niż 11 kanałów.

To jak ? Wiecie coś więcej czy tylko to co na stronie sklepu z Tajwanu ? 😉

Edytowane przez Arek_Gd
8 minut temu, Arek_Gd napisał:

@Q21 czy jesteście pewni, że RZ70 będzie obsługiwał 15 kanałów?  Przyznam, że można się pogubić czytając poniższy akapit 🙂

Jeśli Integra 8.4 oraz Pioneer Elite LX805 to bliźniacze produkty, to tam jest 11 .4 , czyli 7.4.4 bez dodatkowych wzmacniaczy. Niestety w marketingowych opisach, a nawet w instrukcjach nie ma słowa aby przetwarzały więcej niż 11 kanałów.

To jak ? Wiecie coś więcej czy tylko to co na stronie sklepu z Tajwanu ? 😉

Może faktycznie trafił nam się jakiś błąd przy tłumaczeniu. Z tego, co teraz czytam, to faktycznie, powinno być 11.2. Już poprawiam w głównym poście 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Skoro amplituner flagowy to mogliby się już pokusić o 11 końcówek mocy, zwłaszcza że RZ3400 miał ich właśnie 11.

Ponadto Wasz cytat: "Onkyo TX-RZ70 posiada również bardzo dużo mocy — aż 120 W na kanał przy poziomie zniekształceń THD poniżej 0,08% (przy jednoczesnym zasilaniu dwóch kanałów)" też jest trochę na wyrost. To nawet mój dziadek Pioneer LX801 przy obciążonych 5 końcówkach mocy ma znacznie więcej i to dla 8 Ω:

"Przy 8 Ω mamy 2 x 153 W i niemal dwa razy tyle, 2 x 280 W, przy 4 Ω. W trybie pięciokanałowym przy 8 Ω "topnieje" nieznacznie (w porównaniu do mocy z trybu dwukanałowego) – do 5 x 140 W; przy 4 Ω już wyraźniej – do 5 x 179 W, ale i tak jest to wynik rekordowy w tym teście."

I tak Denon jest lepszy od Onkyo gra lepiej ma więcej mocy w Onkyo nie ma trybu dzwięku Auro 3D dla mnie to było znaczące ale są jakieś bzdety typu IMAX Enhanced no i Denon ma Polskie menu i jest prosty w obsłudze. Taki 8500H lub nowszy A1H obsłużą najbardziej szerokie systemy Atmos i Auro 3D, z dużą ilością kolumn.

"Pan RS" jak widzę już testował i wie lepiej 🙂

W dniu 27.03.2023 o 16:29, kivlov napisał:

"Pan RS" jak widzę już testował i wie lepiej 🙂

Pokaż mi obsługę trybu dźwięku Auro 3D dla mnie to było ważniejsze niż Atmos i DTS X, i Polskie menu w tym Onkyo.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
9 godzin temu, JVC 4K napisał:

Pokaż mi obsługę trybu dźwięku Auro 3D dla mnie to było ważniejsze niż Atmos i DTS X, i Polskie menu w tym Onkyo.

Ale ty nie masz Auro3D wiec o co pijesz? Polskie menu w dzisiejszych czasach nie musi być standardem, to jest tylko udogodnienie i nic po za tym

Jak się nie czyta oficjalnej specyfika to się później pierd... takie farmazony :)

Będzie w nim Auro 3D.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
4 godziny temu, Vintageaudiofil napisał:

Ale ty nie masz Auro3D wiec o co pijesz? Polskie menu w dzisiejszych czasach nie musi być standardem, to jest tylko udogodnienie i nic po za tym

Jak to nie mam Auro 3D jeden guzik na piloci i ten tryb się uruchamia wraz z Auro Matic i to standard bez jakiś aktualizacji i w 8500 był w standardzie i w A1H.

Auro będzie w RZ, ale chyba jesteś jedyną osobną w kraju, która już testowała RZ70 i już wydajesz wyroki. Brawo. Kiedyś "Pan RS" teraz "Pan A1H" zależy od tematu😄 Ciekawe co jeszcze za bzdury napiszesz? Całe szczęście mało udzielasz się na temat kolumn.

2 godziny temu, kivlov napisał:

Auro będzie w RZ, ale chyba jesteś jedyną osobną w kraju, która już testowała RZ70 i już wydajesz wyroki. Brawo. Kiedyś "Pan RS" teraz "Pan A1H" zależy od tematu😄 Ciekawe co jeszcze za bzdury napiszesz? Całe szczęście mało udzielasz się na temat kolumn.

Mam Dali i SVS SB4000 A1H od niedawna zastąpił 8500 czego nie rozumiesz.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
9 godzin temu, JVC 4K napisał:

Jak to nie mam Auro 3D jeden guzik na piloci i ten tryb się uruchamia wraz z Auro Matic i to standard bez jakiś aktualizacji i w 8500 był w standardzie i w A1H.

Ta na dwóch górnych przednich kolumnach uzyskasz Auro3D pełną gembą. Brawo👏 Nie chodzi o kodek a o instalacje pod Auro!

18 godzin temu, JVC 4K napisał:

Mam Dali i SVS SB4000 A1H od niedawna zastąpił 8500 czego nie rozumiesz.

Nie rozumiem? Oj słabo ze zrozumieniem

@Vintageaudiofilsłuszna uwaga, ale nie wiem czy coś do niego dociera, ale w każdym temacie musi opowiadac innym głupoty i zaczynają się wojny. Ciekawe kiedy mu się znudzi nabijanie postów 🙂

21 minut temu, kivlov napisał:

Nie rozumiem? Oj słabo ze zrozumieniem

@Vintageaudiofilsłuszna uwaga, ale nie wiem czy coś do niego dociera, ale w każdym temacie musi opowiadac innym głupoty i zaczynają się wojny. Ciekawe kiedy mu się znudzi nabijanie postów 🙂

Mam głośniki do Auro i Atmos jak o to pytasz. Kiedy mi się znudzi pisanie jak dostanę bana.

Dziwisz się dlaczego bronię Denona bo go posiadam Ty posiadasz Onkyo to bronisz tej marki, ty masz rs540 to go chwalisz ja mam rs2100 to chwale mój model, w czym problem?

Każdy chwali i poleca to co ma i to co zna, tego czego nie posiadam nie polecam.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
20 godzin temu, JVC 4K napisał:

Mam głośniki do Auro i Atmos jak o to pytasz

Nie masz😎

20 godzin temu, JVC 4K napisał:

Dziwisz się dlaczego bronię Denona

Ale Denon to też zacna maszynka więc w czym problem? Dla mnie niestety skończyli sie na POA-A1HD i AVP-A1HDCI

Z chęcią bym posłuchał kogoś kto fizycznie miał okazję przepiąć w systemie 7.1.4 ampli denona x6700 / 8500 z onkyo RZ50 / lub RZ840 / 830 z dodatkowym wzmakiem na 10 i 11 kanał.

Bazując na pojedynczych odsłuchach, a także opiniach na avs forum, amazon.com itp. wygląda, że w kinie domowych dźwięk z denona jest jakby pod "kocem" , z mniejszą werwą i dynamiką (mówię tylko o KD)

Cena RZ70 faktycznie jest wysoka, ale nie zapominajmy że flagowy RZ3100 również startował z ceną 3300$

Arcam faktycznie jest duuużo lepszy, ale głównie w stereo, w KD ponoć lepiej wypada Anthem. nie mniej mnóstwo osób na zachodzie sprzedaje AVR10/20 ze względu na soft i obsługę, czas włączania, przełączania , krótko mówiąc funkcjonalność

Edytowane przez Arek_Gd
53 minuty temu, Arek_Gd napisał:

Z chęcią bym posłuchał kogoś kto fizycznie miał okazję przepiąć w systemie 7.1.4 ampli denona x6700 / 8500 z onkyo RZ50 / lub RZ840 / 830 z dodatkowym wzmakiem na 10 i 11 kanał.

Bazując na pojedynczych odsłuchach, a także opiniach na avs forum, amazon.com itp. wygląda, że w kinie domowych dźwięk z denona jest jakby pod "kocem" , z mniejszą werwą i dynamiką (mówię tylko o KD)

Cena RZ70 faktycznie jest wysoka, ale nie zapominajmy że flagowy RZ3100 również startował z ceną 3300$

Arcam faktycznie jest duuużo lepszy, ale głównie w stereo, w KD ponoć lepiej wypada Anthem. nie mniej mnóstwo osób na zachodzie sprzedaje AVR10/20 ze względu na soft i obsługę, czas włączania, przełączania , krótko mówiąc funkcjonalność

Tylko że flagowy RZ3100 miał 11 końcówek mocy, więc był bardziej uniwersalny (nie trzeba było mieć zewnętrznych końcówek) i dzięki końcówkom w klasie D miał dużo więcej mocy 🙂 Więc mamy teraz jakby mniej za tyle samo 😄

Edytowane przez Zochu91

To nie reanimacja starszego modelu Onkyo ? Z przed bankructwa .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Przeszedłem z Marantz SR7015 na RZ50 i nie tęsknię za Marantzem 🙂

W dniu 27.03.2023 o 14:30, Zochu91 napisał:

Skoro amplituner flagowy to mogliby się już pokusić o 11 końcówek mocy, zwłaszcza że RZ3400 miał ich właśnie 11.

jest dokładnie 11, szkoda że nie więcej jak u konkurencji

10 godzin temu, marek-1969 napisał:

To nie reanimacja starszego modelu Onkyo ? Z przed bankructwa .

to zupełnie nowy sprzęt, analogicznie jak Integra 8.4 i Pioneer LX805, jeszcze przez nikogo nie testowany

10 godzin temu, Zochu91 napisał:

Tylko że flagowy RZ3100 miał 11 końcówek mocy, więc był bardziej uniwersalny (nie trzeba było mieć zewnętrznych końcówek) i dzięki końcówkom w klasie D miał dużo więcej mocy 🙂 Więc mamy teraz jakby mniej za tyle samo 😄

nie bez powodu powrócono do AB. Wielu użytkowników krytykowało D w Onkyo, grało to w KD słabiej od ampli dwie klasy niższej w AB

Edytowane przez Arek_Gd

Witam . A jak wypada kalibracja direct w Onkyo?  Czy porównywał ktoś OnkyoRz 50 vs arcam avr 11 ? Zastanawia mnie jedna  rzecz jeśli onkyo posiada system kalibracji Direct live  podpniemy mocną końcówkę mocy wielokanałową powinno zagrać równie dobrze w kinie jak np.  Arcam , skoro ten sam system kalibracji na obu  urządzeniach? Zgadza się ? 

• Pokaż nowe odpowiedzi