Skocz do zawartości
IGNORED

Roland AC-90 i jego transformator.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie , znacie może jakąś firmę godną polecenia do przewinięcia transformatora toroidalnego okolo 250W ? Szukam i nic nie mogę znaleźć. Problem polega na tym iż nie wiem jakie ten transformator ma parametry wyjściow. Napięcia które produkował nie są mi znane dokładnie ( oczywiście można wywnioskować ze schematu)  jednak to tylko gdybanie i wszystko mniej więcej. Nie są mi znane więc dokładne prądy obciążenia , ani napięcia , a jest ich kilka . Trafo jest uszkodzone na pierwotnym . Pali bezpiecznik natychmiast po podłączeniu , oczywiście jak leży na stole i nie jest do niczego podłączony. Serwis Rolanda chce za to trafo ponad 850zł . W serwisówce dostępnej w sieci nie ma podanych napięć z trafa . Czy jest jakiś znany wam człowiek który jest w stanie zrobić taki sam na podstawie pomiarów drutu i ilości zwojów  za trochę mniejsze pieniądze ?

https://www.audiostereo.pl/topic/162798-roland-ac-90-i-jego-transformator/

Spróbuj tutaj jutro zadzwonić - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdzone miejsce, nawijali mi tam kiedyś trafa do wzmacniacza lampowego.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam.

Musiało ci się coś chyba pomylić 🙂, bo dzwoniłem tam i gość powiedział że sprzedaje transformatory, ale nie przewijał i nie przewija transformatorów, ale dzięki za zainteresowanie .

Trafo ma kilka odczepów:

Ukryta Zawartość

Pytaj w toroidy.pl

Ukryta Zawartość

W toroidach pytałem na samym początku swoich zmagań z tym piecykiem. Niestety odmówiono mi. Mogą zrobić każdy transformator jednak muszę podać wszystkie parametry oryginału czyli napięcia i prądy dla każdego z uzwojeń  pod obciążeniemi w stanie spoczynku . Niestety tej wiedzy nie mam bo w serwisówce tego nie ma.

Pozostaje pomierzyć przekroje, odwijać i policzyć zwoje.

Nie wiem jakby inaczej.

Lub wysłać uszkodzone, niech zrobią takie samo.

Edytowane przez OLES
  • Moderatorzy
W dniu 20.04.2023 o 15:43, Darek67 napisał:

Czy jest jakiś znany wam człowiek który jest w stanie zrobić taki sam na podstawie pomiarów drutu i ilości zwojów  za trochę mniejsze pieniądze ?

Trochę taniej to ile? 100, 200 zł? Mnie się wydaje, że oszczędność nie warta zachodu biorąc pod uwagę, że nawinięte trafo może w 100% nie odpowiadać oryginalnemu. Natomiast nie wydaje mi się by ktokolwiek podjąć się takiej roboty za 300 czy 400 zł.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

On 4/20/2023 at 3:43 PM, Darek67 said:

Czy jest jakiś znany wam człowiek który jest w stanie zrobić taki sam na podstawie pomiarów drutu i ilości zwojów  za trochę mniejsze pieniądze ?

Ja znam ale z jakiej racji za mniejsze? Za znacznie większe jak już... Czyli serwis chce za wzięcie z półki 850pln bez roboty a tutaj ktoś ma się narobić, dac rękojmię i wynikiem ma być trafo za 850pln? Przecież to chore myślenie.. 

Warto też to urządzenie sprawdzić bo może poleciały też trafa głośnikowe np i wtedy cała zabawa nie jest warta funta kłaków.. 

Daniel, przestań bredzić dobrze , Zastanowiłeś się nad bzdurą którą napisałeś? Znasz kogoś kto zrobi to za większe pieniądze niż ja kupię oryginał. Juz lecę i u niego zamawiam. No błagam. Chore myślenie to chęć brania za robotę więcej niż jest ona warta, . Toroidy robią trafa dużo większej mocy za połowę tej kwoty. Za trafo 400W 4x24V zapłaciłem niewiele ponad 200zł więc nie przesadzajmy. Pokaż mi gdzie napisałem że ktos ma to zrobić za 100 czy 200zł. ?? Klient do którego należy ten wzmacniacz określił granicę 500zł za samo trafo gdyż po pierwsze nie wiadomo czy reszta jest sprawna a po drugie wartość sprzetu dla niego jest określona. Nie zapłaci za trafo 850zł p,us moja robota wymiany ,a potem wyjdzie że reszta jest uwalona. Nie ma mozliwości podstawienia nowego i potem zwrócenia go przecież. Koniec tematu bo widzę że zaczyna się bezsensowna dyskusja.

27 minutes ago, Darek67 said:

Daniel, przestań bredzić dobrze , Zastanowiłeś się nad bzdurą którą napisałeś? Znasz kogoś kto zrobi to za większe pieniądze niż ja kupię oryginał. Juz lecę i u niego zamawiam. No błagam. Chore myślenie to chęć brania za robotę więcej niż jest ona warta, . Toroidy robią trafa dużo większej mocy za połowę tej kwoty. Za trafo 400W 4x24V zapłaciłem niewiele ponad 200zł więc nie przesadzajmy. Pokaż mi gdzie napisałem że ktos ma to zrobić za 100 czy 200zł. ?? Klient do którego należy ten wzmacniacz określił granicę 500zł za samo trafo gdyż po pierwsze nie wiadomo czy reszta jest sprawna a po drugie wartość sprzetu dla niego jest określona. Nie zapłaci za trafo 850zł p,us moja robota wymiany ,a potem wyjdzie że reszta jest uwalona. Nie ma mozliwości podstawienia nowego i potem zwrócenia go przecież. Koniec tematu bo widzę że zaczyna się bezsensowna dyskusja.

Nie bezsensowna bo edukować zawsze warto! Toroidy robią pół seryjnie trafa na zamówione wartości a kolega oczekuje czegoś zupełnie innego czyli najpierw ustalenia tych wartości czyli wzięcia odpowiedzialności za pewien mało powtarzalny proces. To też tłumaczę, że świństwem jest oczekiwanie od kogoś, że to zrobi w owych 850pln (podatki, materiał, robicizna a jeszcze rękojmia!). Znam ludzi którzy za trafo 200W potrafili zawołać 3tys pln i klient cieszył się jak głupi bo było to do urządzenia za grube pieniądze. Problem drogi darku leży w tym, że chcesz zjeść ciasteczko (tanie trafo) i mieć ciasteczko (urządzenie które zapewne przez kogoś błąd uległo uszkodzeniu) - otóż ten błąd kosztuje. Jak jest takie trafo w serwisie dostępne to nie zastanawiałbym się... lub też oddał na serwis oni wstawią, sprawdzą i jak wyjdzie, że to nie tylko trafo dadzą Ci znać.

Choć zapewne sytuacja jest taka, że owe urządzenie lepiej przeznaczyć na części po prostu lub oddać komuś kto umie dobrać trafo - polecam kanał UncleDoug - nie takie tematy facet rozwiązywał bez problemu.

44 minutes ago, Darek67 said:

Chore myślenie to chęć brania za robotę więcej niż jest ona warta

chore myślenie to naprawiać urządzenie bez podstaw ekonomicznych - raczej tu jest problem

Godzinę temu, Darek67 napisał:

Nie zapłaci za trafo 850zł p,us moja robota wymiany ,a potem wyjdzie że reszta jest uwalona.

To może nie zabieraj się zarobkowo za coś, o czym nie masz pojęcia ? My mamy to ogarnąć za Ciebie, a Ty zgarniesz kasę od klienta ?

Na schemacie jest wszystko co jest potrzebne do zamówienia trafa jak oryginalne. Tylko najpierw trzeba sprawdzić resztę elektroniki (i nie potrzeba do tego trafa, tylko warsztat i umiejętności), a do tego piecyk jest do uruchomienia na transformatorze "z półki" za 150zł. 

M.