Skocz do zawartości
IGNORED

"Markowe" Interkonekty - z jakich drutów są wykonane.

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, Krzych 2 said:

Może robić. Niewiele trzeba żeby zmienić domieszką strukture materiału

domieszką tak ale przecież miedź monokrystaliczna ma czystość 100,0001% ;]

Czy faktycznie trzeba zamawiać kilka wagonów miedzi w KGHM żeby wyprodukować kabel ? Na tym forum część kolegów ma chyba tendencję do przerysowań. Z ciekawości byłem na stronie KGHM, można owszem zamówić drut z miedzi beztlenowej jako półprodukt i niekoniecznie w ilościach wagonowych. Z tegoż drutu produkuje się w zasadzie co jest potrzebne dla energetyki, telekomunikacji itp. w ciągarniach, których jest w cholerę, wystarczy wpisać odpowiednią frazę w jedną z popularnych przeglądarek. Wygląda, że zamówienie odpowiedniej jakości przewodów nie jest wcale takim wyczynem, jak tu niektórzy specjaliści od hutnictwa opowiadają. Tyle z mojej strony, spadam i nie odzywam się więcej bo mnie zeżrą 😉

6 godzin temu, arturp napisał:

Chcesz zrobić sobie dobry kabel czy tak ogólnie chcesz porozmawiać co w interkonektach siedzi ?

Jeśli zrobić to może to ci coś zasugeruje :

No właśnie o takie podpowiedzi chodzi.

5 godzin temu, iro III napisał:

Pisza więc "producenci" to co chcą, a właściwie czego chcą i oczekują kablarze.

Pomijam słyszalność przez homo sapiens takiego wpływu.

Otóż to. Jesteśmy cholernie podatni na audio poezję. Ja ostatnio przyłapałem się na czymś. Lecą sobie reklamy w TV, między innymi reklama jakiegoś sprayu do uszu usuwającego woskowinę i coś tam jeszcze magicznie robiącego a na końcu reklamy lektor mówi "Poprawia słyszenie". Od razu mi się lampka zaświeciła, toż to produkt dla mnie. Jak se ten spray kupię to pewnie lepiej usłyszę smaczki, szepty, skrzypnięcia na płycie Amused to Death - Rogera Watersa. Za chwilę jednak refleksja - ale ty jesteś pie*****ty  🙂

3 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Domieszki/pozostałosci wynikające z procesu technologicznego. Chemicznie czystej miedzi w 100% nie ma

Ilość "domieszek" w miedzi 6N to 0,00001%.

Co taka ilość domieszek jest w stanie zmienić?

Domieszki, to mogą być w stopach, a ich zawartość liczy się w procentach.

1 hour ago, oxygen said:

Czy faktycznie trzeba zamawiać kilka wagonów miedzi w KGHM żeby wyprodukować kabel ? Na tym forum część kolegów ma chyba tendencję do przerysowań. Z ciekawości byłem na stronie KGHM, można owszem zamówić drut z miedzi beztlenowej jako półprodukt i niekoniecznie w ilościach wagonowych. Z tegoż drutu produkuje się w zasadzie co jest potrzebne dla energetyki, telekomunikacji itp. w ciągarniach, których jest w cholerę, wystarczy wpisać odpowiednią frazę w jedną z popularnych przeglądarek. Wygląda, że zamówienie odpowiedniej jakości przewodów nie jest wcale takim wyczynem, jak tu niektórzy specjaliści od hutnictwa opowiadają. Tyle z mojej strony, spadam i nie odzywam się więcej bo mnie zeżrą 😉

pierwsze pytanie: czy w kghm można zamówić miedź monokrystaliczną?

pytanie drugie: w jakiej formie ową miedź masz zamiar zamówić? 

pytanie trzecie: podasz tą stronę? chętnie się zapoznam i dowiem jakie ilości można zamówić

Możesz zamówić produkt w formie np miedzi o czystości X, przekroju Y i długości Z oraz cenie C. Z takiego produktu dalej powstają kolejne jak np kabel ac, antenowy. Gdyby kablo ściemki miały jakiś rzeczywisty wkład i uzysk jakościowy to po pierwsze musiałyby dysponować czymś więcej i kontrolować cały proces i mieć możliwość modyfikacji (bo walcowanie/przetopienie chyba wiele nie wnosi a walcowni/huty i tak nie mają...). Gdyby taki skok jakościowy mieli i byłoby na niego realne zapotrzebowanie na rynku to kghm by go wchłonął i miał w ofercie.

53 minuty temu, Wito76 napisał:

Jak se ten spray kupię to pewnie lepiej usłyszę smaczki, szepty, skrzypnięcia na płycie Amused to Death - Rogera Watersa. Za chwilę jednak refleksja - ale ty jesteś pie*****ty  🙂

Ten spray to nie naciąganie . Słuchu nie poprawi ale bezpiecznie oczyści kanał słuchowy z resztek woskowiny . Równie dobrze możesz to zrobić pod prysznicem ale nie tak bezpiecznie . Mógłbym tu przytoczyć różne historie z mojej pracy w akustyce słuchu ale powiem tylko tyle ,że przychodzili do mnie ludzie , którzy chyba dbali o czystość ale o uszach zapominali . Kolesie i kobiety w wieku rozrodczym z kanałami słuchowymi zatkanymi tak ,że sadzili ,że tracą słuch . Wkładam otoskop z diodą a tam ciemno jak w du...ie bo korek woszczynowy zatkał obiektyw . Usuwa się to mechanicznie bo żaden płyn tego już nie ruszy . O grzybicach i zapaleniach bakteryjnych nawet nie wspominam bo one maja w takim miejscu idealne warunki do rozwoju . Po czyszczeniu wychodzili jak nowo narodzeni  i cieszyli się ,że znowu słyszą i zaoszczędzili kilka tysięcy na aparacie słuchowym . Warto czasem zrobić sobie badanie słuchu bo na wykresach widać gdzie w paśmie akustycznym mamy ubytki . Kiedyś firmy dobierające aparaty słuchowe robiły to za darmo bo to był sposób na przyciągnięcie klientów . No i po takim badaniu i czyszczeniu kanałów cały zestaw audio do wymiany .🤣

...there is no spoon...

@arturp jesteś w stanie podać sensowny sposób na higienę uszu? jaki to konkretnie spray żeby się na jakąś ściemę nie wpakować? czy po prostu iść do apteki i zapytać zaufanej aptekarki? Do kogo można iść na taki przegląd z otoskopem?

[niech ten wątek się na coś przyda :]

26 minut temu, Daniel_68412 napisał:

pytanie drugie: w jakiej formie ową miedź masz zamiar zamówić? 

pytanie trzecie: podasz tą stronę? chętnie się zapoznam i dowiem jakie ilości można zamówić

Możesz zamówić produkt w formie np miedzi o czystości X, przekroju Y i długości Z oraz cenie C. Z takiego produktu dalej powstają kolejne jak np kabel ac, antenowy. Gdyby kablo ściemki miały jakiś rzeczywisty wkład i uzysk jakościowy to po pierwsze musiałyby dysponować czymś więcej i kontrolować cały proces i mieć możliwość modyfikacji (bo walcowanie/przetopienie chyba wiele nie wnosi a walcowni/huty i tak nie mają...). Gdyby taki skok jakościowy mieli i byłoby na niego realne zapotrzebowanie na rynku to kghm by go wchłonął i miał w ofercie.

w kghm nie zamówisz drutu z cu monocristal

35 minut temu, Daniel_68412 napisał:

pisałem o miedzi beztlenowej, co do miedzi monokrystalicznej wątpię żeby produkowała ją huta, tu taka pobieżna informacja o monokryształach, min o miedzi. Wskazuje to, że produkcja tzw miedzi monokrystalicznej to skomplikowany proces i bardziej dotyczy wyspecjalizowanych laboratoriów niż huty, no chyba, że z kilku artykułów coś źle zrozumiałem, angielski nie jest moja domeną. Fraza do wyszukiwania Copper Single Crystal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   część poświęcona miedzi i srebru - Electrical conductors

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
35 minut temu, Daniel_68412 napisał:

@arturp jesteś w stanie podać sensowny sposób na higienę uszu? jaki to konkretnie spray żeby się na jakąś ściemę nie wpakować? czy po prostu iść do apteki i zapytać zaufanej aptekarki? Do kogo można iść na taki przegląd z otoskopem?

Acustone zapobiegawczo ale bez przesady. Nie zaszkodzi ale i niewiele pomoże. Zasadniczo to Żaneta (tak się nazywa, w aptece wiedzą) i ciepła woda co jakiś czas. Koszt parę PLN 😉

nagrywamy.com

37 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Kto ogląda telewizję ten wie, że AkusTone leczy głuchotę 😉  

@przemak   byłeś szybszy 🙂

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Tobie nawet przewiercenie wiertłem 20mm nie pomoże .Ci którzy twoje wpisy czytają ,wiedzą ,znów usilujesz lansować się na guru ,a przecież dwie lewe rączki są ,nieprawdaż ?

43 minutes ago, Zbi_Rek said:

w kghm nie zamówisz drutu z cu monocristal

gdzie zatem? ale producenta proszę a nie opowiadacza

20 minut temu, przmor napisał:

Pani laryngolog poleciła mi kiedyś zwykłą wodę utlenioną.

Pany, nie wlewajcie sobie niczego do ucha raczej. Ciepła woda, powtarzac do skutku. Dopytajcie oczywiście najpierw lekarza

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

34 minutes ago, oxygen said:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   część poświęcona miedzi i srebru - Electrical conductors

"This article needs additional citations for verification." na polski to będzie:

"Ten artykuł wymaga dodatkowych cytatów do weryfikacji."

pozwól, ze nie będę tego czytał bez podstaw naukowych.

Nie takie przekręty już ludzkość widziała - z ostatnich lat najlepszy to było badanie tysięcy wirusów z kropli krwi - scam taki, że Larry Ellison z oracle dał się przerobić na grubą kasę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  tym razem zweryfikowane 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, Daniel_68412 napisał:

esteś w stanie podać sensowny sposób na higienę uszu?

Lepiej zapytaj w zakładzie gdzie dobierają aparaty , mają tam lekarzy specjalistów tej dziedzinie a przy okazji zrobią ci badanie , może za darmo . Phonak , Geers itp firmy . Ja to robiłem prawie 30 lat temu a teraz są nowe środki medyczne i metody badania słuchu . Najprostsza metoda jest taka ,że zakładasz słuchawki a operator puszcza ci sygnał o określonej częstotliwości od 0dB i robi ,, głośniej" do momentu kiedy naciśniesz przycisk , że zacząłeś słyszeć tę częstotliwość . On zaznacza ile to było dB ( np 45 dB bo ma na wyświetlaczu lub monitorze kompa ) i włącza kolejną częstotliwość . I tak całe pasmo a potem od początku ale drugie ucho .  Potem system rysuje ci wykres i masz jak na dłoni gdzie są ubytki . Ważne abyś nie był przeziębiony bo zwykle wtedy ucho wewnętrzne ma zapalenie i wyniki są zafałszowane . Ponadto lekarz musi zajrzeć do kanału słuchowego i sprawdzić czy nie ma zmian chorobowych , ciał obcych , woszczyny i ( co najważniejsze ) czy błona bębenkowa nie ma perforacji , martwicy itp . To się zdarza zdrowym ludziom w wyniku niezaleczonych chorób , czasem zupełnie niezwiązanych ze słuchem . I tego nie czuć . Kiedy to pierwszy raz zobaczyłem to mnie zimny pot oblał .

Tu kolejna ciekawostka ,, audio" - ludzie słyszą dwiema drogami - przewodnictwo powietrzne ( przez kanał słuchowy ) i przewodnictwo kostne ( przez kości czaszki ) . Przewodnictwo kostne ma duże znaczenie gdy słyszymy własny głos ( jest inny niż to co słyszą nasi rozmówcy , eksperyment - wystarczy nagrać swój głos a potem odtworzyć aby głos docierał tylko kanałem słuchowym , ta jak inni nas słyszą  ) . Przewodnictwo kostne odgrywa oczywiście pewną rolę przy używaniu słuchawek .

...there is no spoon...

10 minutes ago, tedi02 said:

Tobie nawet przewiercenie wiertłem 20mm nie pomoże .Ci którzy twoje wpisy czytają ,wiedzą ,znów usilujesz lansować się na guru ,a przecież dwie lewe rączki są ,nieprawdaż ?

Tedi brachu! co tam na budowie - nosicie ochraniacze na uszy? ;]

31 minut temu, przmor napisał:

Pani laryngolog poleciła mi kiedyś zwykłą wodę utlenioną.

Słyszałem o tym. Czy trzeba ją mieszać ze zwykłą wodą? W jakich proporcjach? Ja słyszałem, że dwie, trzy krople do kanału usznego i kilka minut potrzymać.

Pany, nie wlewajcie sobie niczego do ucha raczej. Ciepła woda, powtarzac do skutku. Dopytajcie oczywiście najpierw lekarza
No ale to właśnie pani lekarka poleciła wodę utlenioną.
Teraz, przmor napisał:
16 minut temu, przemak napisał:

No ale to właśnie pani lekarka poleciła wodę utlenioną.

W dużym rozcieńczeniu zapewne. Lekarzem nie jestem wymądrzać się nie będę. 

11 minut temu, arturp napisał:

Lepiej zapytaj w zakładzie gdzie dobierają aparaty , mają tam lekarzy specjalistów tej dziedzinie a przy okazji zrobią ci badanie , może za darmo . Phonak , Geers itp firmy . Ja to robiłem prawie 30 lat temu a teraz są nowe środki medyczne i metody badania słuchu . Najprostsza metoda jest taka ,że zakładasz słuchawki a operator puszcza ci sygnał o określonej częstotliwości od 0dB i robi ,, głośniej" do momentu kiedy naciśniesz przycisk , że zacząłeś słyszeć tę częstotliwość . On zaznacza ile to było dB ( np 45 dB bo ma na wyświetlaczu lub monitorze kompa ) i włącza kolejną częstotliwość . I tak całe pasmo a potem od początku ale drugie ucho .  Potem system rysuje ci wykres i masz jak na dłoni gdzie są ubytki . Ważne abyś nie był przeziębiony bo zwykle wtedy ucho wewnętrzne ma zapalenie i wyniki są zafałszowane . Ponadto lekarz musi zajrzeć do kanału słuchowego i sprawdzić czy nie ma zmian chorobowych , ciał obcych , woszczyny i ( co najważniejsze ) czy błona bębenkowa nie ma perforacji , martwicy itp . To się zdarza zdrowym ludziom w wyniku niezaleczonych chorób , czasem zupełnie niezwiązanych ze słuchem . I tego nie czuć . Kiedy to pierwszy raz zobaczyłem to mnie zimny pot oblał .

Tu kolejna ciekawostka ,, audio" - ludzie słyszą dwiema drogami - przewodnictwo powietrzne ( przez kanał słuchowy ) i przewodnictwo kostne ( przez kości czaszki ) . Przewodnictwo kostne ma duże znaczenie gdy słyszymy własny głos ( jest inny niż to co słyszą nasi rozmówcy , eksperyment - wystarczy nagrać swój głos a potem odtworzyć aby głos docierał tylko kanałem słuchowym , ta jak inni nas słyszą  ) . Przewodnictwo kostne odgrywa oczywiście pewną rolę przy używaniu słuchawek .

Jak ktoś z Poznania to mamy na uczelni cały taki kierunek i klientów do badania potrzeba ciagle 😉

nagrywamy.com

5 minut temu, Daniel_68412 napisał:

gdzie zatem? ale producenta proszę a nie opowiadacza

🤭 

wytwórcą surowca dla walcowni produkujących drut occ jest np. Toyo

p.s.

ogarnij pojęcia miedź ofc vs occ...

24 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

pozwól, ze nie będę tego czytał bez podstaw naukowych.

przecież nie zmuszam... jednak jak ci nie odpowiada to poszukaj, a nie daj, pokaż, chcę i takie grymaszenie. Jak włożysz trochę wysiłku to bardziej docenisz skoro nie odpowiada ci to co inni piszą.

Poza tym proponuję założyć temat o miedzi monokrystalicznej i producentach jak kogoś kręci ten temat bo zeszliśmy z głównego wątku.

1 minute ago, oxygen said:

przecież nie zmuszam... jednak jak ci nie odpowiada to poszukaj, a nie daj, pokaż, chcę i takie grymaszenie. Jak włożysz trochę wysiłku to bardziej docenisz skoro nie odpowiada ci to co inni piszą.

No ja jestem wdzięczny za linka tylko ze ten artykuł zostanie usunięty bo nie ma podstaw naukowych co pozwala sądzić ze to scam - byłby taki po prostu legitny.

7 minutes ago, Zbi_Rek said:

ogarnij pojęcia miedź ofc vs occ...

ogarnę, popytam zatem na AGH bo mam tam znajomych - myślę że mogą coś wiedzieć tożto akademia górnicza 😄

wysłałem też zapytanie do Toyo, jak mniemam o to chodziło:

Ukryta Zawartość

?

wiki dziwnie milczy w temacie typu miedzi "occ":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, arturp napisał:

Mógłbym tu przytoczyć różne historie z mojej pracy w akustyce słuchu ale powiem tylko tyle ,że przychodzili do mnie ludzie , którzy chyba dbali o czystość ale o uszach zapominali . Kolesie i kobiety w wieku rozrodczym z kanałami słuchowymi zatkanymi tak ,że sadzili ,że tracą słuch . 

Ja to akurat w tym temacie mam traumę na całe życie. 14 lat temu urodził się mój synek, kilka minut po północy w Wielki Piątek. Rano robią mu przesiewowe badanie słuchu i okazuje się, że dziedzic majątku i nazwiska jest niesłyszący. Oczywiście nie muszę  nikomu tłumaczyć jaki to szok. Uświadamiasz sobie, że nigdy nie pogadasz z synem, że nie posłuchacie razem muzyki, że nie pójdzie do normalnej szkoły, zaczynasz czytać o implantach, o operacjach słuchu kosztujących tyle co mieszkanie itd. SMSy, gratulacje, pozdrów żonę, a tobie świat się załamał i nadrabiasz miną. Dostaliśmy skierowanie do poradni audiologicznej za miesiąc. Badanie trwające 5 minut w kompletnej ciszy, czekasz na wyrok a pani doktor mówi "wszystko w porządku, on normalnie słyszy". Jak to? Od słowa do słowa, doszliśmy do wniosku, że młody urodził się w nocy a rano zrobili mu badanie. Za wcześnie, mógł mieć jeszcze zatkane uszy wodami. Prosiliśmy tego dnia o powtórzenie badań, ale jak wspomniałem na początku nie bez przypadku, to był Wielki Piątek i lekarze zwinęli się wcześniej do domu na święta i nie było komu zrobić badań. I na miesiąc zostawili nas z bólem i stresem. Na szczęście to historia z happy endem, młody doskonale słyszy i w ubiegłym roku był nawet z tatą na AudioShow wciągając się w pasję taty. Tak czy siak, temat dla mnie wrażliwy i tego miesiąca oczekiwań na badanie słuchu nigdy nie zapomnę.

Edytowane przez Wito76
Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Tedi brachu! co tam na budowie - nosicie ochraniacze na uszy? ;]

Oczywiście 🙂

58 minut temu, Daniel_68412 napisał:

ogarnę, popytam zatem na AGH bo mam tam znajomych - myślę że mogą coś wiedzieć tożto akademia górnicza 😄

oszczędź znajomym fatygi 😌

What is UP-OCC?

The UP OCC process for refining copper was developed and patented by Professor Ohno of the Chiba Institute of Technology in Japan. The licensed to use this manufacturing process is incredibly popular for the production of wire and cable products for the audio/video industry. UP-OCC stands for Ultra-Pure Ohno Continuous Casting.

Ohno Continuous Cast is the name given to the casting process developed to help defeat annealing issues and virtually eliminate all grain boundaries in copper or silver with a unique patented process. The OCC casting method uses specialized heated moulds in order to draw a single crystal up to 125 meters in length. With only a single crystal in very long lengths, there is an unimpeded free path for the best possible signal transfer. Along with this superior single long crystal structure, OCC provides copper and silver with the least possible oxides and other impurities. 

In contrast to OCC, there are other lower grade coppers such as OFC (Oxygen Free Copper) with a multitude of grain boundaries and other impurities. OFC has around 400 crystals per foot and despite its name has an oxygen content of about 10 ppm.

The question ultimately comes down to the following: Would you rather have your signal (electrons) flow in a path with many cracks, bumps and obstacles in their way (OFC) or flow along a completely unimpeded free smooth path with the lowest possible impurities (OCC).

So it can be understood that OCC gives the absolute purest base platform to get that much closer to true absolute transparency, and we think you’ll agree with our choice of conductor when you hear any of our products.

The benefits of UP-OCC are:

■ A true unidirectional single copper crystal that is as free from impurities as possible to prevent corrosion.

■ Flexibility and fatigue resistance without impairing conductive characteristics.

■ Low electrical resistance.

■ Rapid signal transmission.

■ Non-crystal boundaries.

■ The best sound quality!

4 minutes ago, Zbi_Rek said:

oszczędź znajomym fatygi

mogę prosić wiarygodne źródło?

przez źródło rozumiem papier naukowy taki cytowany/publikowany w renomowanym periodyku

znajomi lubią sobie zderzyć naukę z rzeczywistością od czasu do czasu

• Pokaż nowe odpowiedzi