Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Wiem co to "-23" - a co to "LUFS"?

to się chyba nazywa level Units Full Scale

5 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

A Proxy gdzie się znajduje i czyj jest ? Czy to nie jest centralne sterowanie ?

jak to czyje-tego kogo trzeba.jak inne media.
centralne sterowanie?
oczywiście,że nie.
to jest demokracja.
🙂

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ciekawostka:

Poziomy LUFS (Loudness Units Full Scale) są actually („w rzeczywistości”) odpowiedzią na problem loudness war („wojny głośności”) w muzyce.

**Loudness war** to trend polegający na zwiększaniu głośności nagrań muzycznych, co często prowadzi do pogorszenia jakości dźwięku. W przeszłości inżynierowie masteringu często stosowali kompresję i inne techniki, aby ich muzyka brzmiała głośniej niż utwory innych artystów, nawet jeśli oznaczało to poświęcenie dynamiki i szczegółowości dźwięku.

**Poziomy LUFS zapewniają standardowy sposób pomiaru głośności, który uwzględnia sposób, w jaki ludzki słuch postrzega dźwięk.** Dzięki temu platformy streamingowe i stacje radiowe mogą normalizować głośność różnych utworów, tak aby wszystkie brzmiały z podobną głośnością. Eliminuje to potrzebę inżynierom masteringu angażowania się w „wojnę głośności”, ponieważ wiedzą, że ich muzyka i tak zostanie dostosowana do określonego poziomu LUFS.

**Oto kilka korzyści z używania poziomów LUFS:**

* **Spójność głośności:** Słuchacze nie muszą ciągle regulować głośności podczas słuchania różnych utworów lub albumów.

* **Poprawiona jakość dźwięku:** Muzyka brzmi czyściej i bardziej szczegółowo, ponieważ inżynierowie masteringu nie muszą stosować ekstremalnych technik kompresji.

* **Uczciwe pole gry:** Wszyscy artyści mają taką samą szansę na to, by ich muzyka została usłyszana, niezależnie od tego, ile pieniędzy wydali na mastering.

**Mimo że poziomy LUFS nie wyeliminowały całkowicie „wojny głośności”, z pewnością ją złagodziły.** Platformy streamingowe i stacje radiowe mają teraz większą kontrolę nad głośnością przesyłanej muzyki, co pozwala na bardziej uczciwe środowisko dla artystów i lepsze wrażenia dla słuchaczy.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Ajothe napisał:

**Poziomy LUFS zapewniają standardowy sposób pomiaru głośności, który uwzględnia sposób, w jaki ludzki słuch postrzega dźwięk.** Dzięki temu platformy streamingowe i stacje radiowe mogą normalizować głośność różnych utworów, tak aby wszystkie brzmiały z podobną głośnością. Eliminuje to potrzebę inżynierom masteringu angażowania się w „wojnę głośności”, ponieważ wiedzą, że ich muzyka i tak zostanie dostosowana do określonego poziomu LUFS.

Powiedz to reklamodawcom , stacjom radiowym i telewizyjnym w Polsce . Mamy ryczące reklamy , a reszta jest taka , że wzmacniacz musi być na przysłowiowy full . 

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

oczywiście,że nie.
to jest demokracja.

Jak "właściciel" Proxy go wyłączy - to po forum AS zostanie pusty ekran komputera i wspomnienie . 

9 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Powiedz to reklamodawcom , stacjom radiowym i telewizyjnym w Polsce . Mamy ryczące reklamy , a reszta jest taka , że wzmacniacz musi być na przysłowiowy full . 

To prawda, ale w muzyce na szczęście się zmieniło na lepsze, choć często natykam się też na duże różnice głośności. 

24 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

A Proxy gdzie się znajduje i czyj jest ? Czy to nie jest centralne sterowanie ?

Nie używam Proxy 😉. Z centralnego sterowania używam radia internetowego, ale też mam do wyboru czyjego "centralnego sterowania" chcę słuchać w tym radiu.

13 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Słuchaj stacji radiowych bez reklam, w końcu zależy nam chyba tylko i wyłącznie na muzyce. Jest takich stacji trochę sieci.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Ajothe napisał:

To prawda, ale w muzyce na szczęście się zmieniło na lepsze, choć często natykam się też na duże różnice głośności. 

Miałem magnetofon MK 125 z automatyką wzmocnienia . Nie trzeba było ustawiać gałkami głośności . Drugi magnetofon to był magnetofon ZK 125 i 145 też z funkcjami , automatyczna mowa i automatyczna muzyka . Czy teraz DACA nie można wyposarzyć w coś podobnego ?

Edytowane przez Wojtek 1959
3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

To juz było w latach 40-50tych.

Obserwując Wojtka natrętne sentymenty do prl, zastanawiam się - tylko wspomina dobre czasy czy marzy o ich powrocie?

1 minutę temu, iro III napisał:

Obserwując Wojtka natrętne sentymenty do prl, zastanawiam się - tylko wspomina dobre czasy czy marzy o ich powrocie?

Nie musi.
Te czasy juz wracają-w wersji 2.0

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Wojtek 1959 napisał:

Jak toto zostanie wyłączone to o inernecie zapomnij .

Wtedy przechodzę do prywatnej kolekcji nagrań i jest świetnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, iro III napisał:

tylko wspomina dobre czasy czy marzy o ich powrocie?

Nie mażę o ich powrocie . Za dobrze znam ten ustrój i dobrze znam analogię .

9 minut temu, iro III napisał:

Z którego roku jesteś , że się tak pytasz ? Jak koś używał ZK 120 czy całą serię to jest komuchem ?

30 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Jak "właściciel" Proxy go wyłączy - to po forum AS zostanie pusty ekran komputera i wspomnienie

Pocóż więc bierzesz udział w takim "zniewolonym" medium jak AS?

Bojkotuj to!

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie musi.
Te czasy juz wracają-w wersji 2.0

Chciały wrócić...się nie udało.

3 minuty temu, iro III napisał:

Chciały wrócić...się nie udało.

Są tacy którzy intensywnie pracują żeby wróciły 😉.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, iro III napisał:

Pocóż więc bierzesz udział w takim "zniewolonym" medium jak AS?

Jak Proxy padnie  będzie inernetu mądry człowieku .

Teraz, Wojtek 1959 napisał:

Jak Proxy padnie  będzie inernetu mądry człowieku .

Lepiej opowiedz co Ty zrobisz jak Proxy padnie. Np. ja wiem.

24 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Miałem magnetofon MK 125 z automatyką wzmocnienia . Nie trzeba było ustawiać gałkami głośności . Drugi magnetofon to był magnetofon ZK 125 i 145 też z funkcjami , automatyczna mowa i automatyczna muzyka . Czy teraz DACA nie można wyposarzyć w coś podobnego ?

Myślę że taka ingerencja psuje jakość nagrania. 

Natomiast takie rzeczy są np Spotify jest opcja optymalizacji głośności, tam to moze i wszystko jedno bo i tak to tylko 320kbps 😋

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Ajothe napisał:

W Mk 125 ta funkcja była tylko do nagrywania wykładów i Mk 125 stawał się dyktafonem. Natomist w ZK 145 automatyczna muzyka grała lepiej - wiadomo lampa .

24 minuty temu, Lech36 napisał:

Wtedy przechodzę do prywatnej kolekcji nagrań i jest świetnie.

Własnie.
Ja też.

8 minut temu, Ajothe napisał:

Natomiast takie rzeczy są np Spotify jest opcja optymalizacji głośności, tam to moze i wszystko jedno bo i tak to tylko 320kbps

I styka.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Ajothe napisał:

Jeszcze do powrócę do ZK 145 - Żałuję że nie zdobyłem jego schematu , ciekaw jestem jak tam zrobiona jest funkcja na lampach w automatyzacji wzmocniena muzyki .

image.png.3bf3c55485b5b04b6a52a07bb8533440.pngimage.png.12f94c9cd28301c8aaa332d562c8bbd1.png

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Ale większość audiofilskich manufaktur klepie swoje produkty w szopach

a tam,tu jest porządny budynek,w którym przeprowadzane sa wieloletnie badania za miliony dolarów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
i robia kable z węgla.

Ukryta Zawartość

W dniu 18.04.2024 o 02:50, Pseudodrummer napisał:

CD może masterowac każdy.
Winyle już nie.Tu trzeba być dobrym.

Ale wiesz, że obecnie winyle tłoczy się ze źródeł cyfrowych? Nikt już chyba nie robi osobnego masteringu dla płyt winylowych.

Godzinę temu, Wojtek 1959 napisał:

Mój odtwarzacz Sony ma taką możliwość, opcja ta sprawdza się najlepiej w klasyce. W rocku i metalu jest odczuwalna zbyt duża kompresja i z tego powodu zasadniczo wyłączam tą opcję.

6 godzin temu, paww napisał:

Trochę nielogiczne jest postępowanie takich osób, z jednej strony "słyszą" takie elementy jak wtyczki, a pogardzają regulatorami barwy dźwięku. Nie rozumiem takiego podejścia?

To proste:
wszelkie regulatory to zło,kto je ma,ten nie ma sprzętu hiend.

Ale w streamingu-kompresory,limitery,normalizacje-to juz ok.
Nie oczekuj logiki

Ukryta Zawartość

Prawdziwy audiofil tak słyszy i już.+

16 minut temu, marek666 napisał:

le wiesz, że obecnie winyle tłoczy się ze źródeł cyfrowych?

Dzięki MoFi nawet każdy audiofil to wie

17 minut temu, marek666 napisał:

Nikt już chyba nie robi osobnego masteringu dla płyt winylowych.

Chyba jednak tak.
Żródło a master to dwie rózne rzeczy.
To pole do wypowiedzi dla specjalisty...

345634412_1689697374829125_199831060044277859_n.thumb.jpg.8f9a2ca73a5e7f00a40bc8e9bc527a66.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Włącz sobie czasem jakąś normalną stację może. Obecnie nadawcy trzymają się norm. Problem o którym piszesz zniknął jakieś 10 lat temu.

Godzinę temu, Wojtek 1959 napisał:

Jeszcze do powrócę do ZK 145 - Żałuję że nie zdobyłem jego schematu , ciekaw jestem jak tam zrobiona jest funkcja na lampach w automatyzacji wzmocniena muzyki .

Schemat w sieci jest. Generalnie - niejako kompresor vari-mu o bardzo długich czasach, różnych dla mowy i muzyki (niewiele). Ponieważ czasy są długie, to nie musi to być układ symetryczny.

nagrywamy.com

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

to się chyba nazywa level Units Full Scale

Loudness Unit

nagrywamy.com

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Czyli jaki?

Czyli taki który można powiedzieć gra tylko w trybie Direct ... Wzmacniacz lampowy diy. 

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Czyli taki który można powiedzieć gra tylko w trybie Direct ... Wzmacniacz lampowy diy. 

No to własnie ja mam taki
Dłubany
Indywidualn
Y,przez pana Jasińskiego.

Gra to bardzo ładnie i lampowo.
Ale końcówka tranzystorowa tez fajnie gra.

• Pokaż nowe odpowiedzi