Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, xajas napisał:

Nie, bo albo lubi „ciche“ granie, albo „glosne“.

A jesli jedno i drugie, to widocznie jest mu obojetne jak gra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No chyba, ze zawsze slucha przy jednej glosnosci.

Mógłbyś nie narzucać swojego stylu czyjejś świadomości? Cicho słucham kameralnie z ekspozycją środka pasma a głośniej - wprost przeciwnie. 

PS.

Statystyka (czyli FM) to oszustwo - każdy ma swoją czułość.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 minutę temu, wlodek71 napisał:

Przede wszystkim w purystycznych - audiofilskich konstrukcjach nie trzeba niczego pomijać, bo tam z natury nie ma zbędnych układów.

Jesteś tego na 100% pewien, że nie ma?

Skąd pewność, że nie są ze stałymi ustawieniami na +dB "zaszyte" w układzie, bez możliwości regulacji?

Dostępne są obecnie schematy ideowe? Nie. To wielka tajemnica producenta. Jesteś w stanie po otwarciu obudowy (gdy na gwarancji i nowy, odpada na dzień dobry taka zachcianka), tak okiem patrząc, wypatrzyć takie układy? Najczęściej w gęstym upakowaniu elementów?

Może (nie twierdzę, że napewno) stąd się biorą tak czasem różne "brzmienia" wzmacniaczy, chodzą nawet legendy o "firmowym brzmieniu"...jasnym, ciemnym, ostrym, misiowatym...?

9 minut temu, iro III napisał:

Przy miernych technicznie ale ciekawych i wartościowych nagraniach (bootlegi np.) bardzo sie przydaje, wtedy mam w gdzieś co się dzieje z "równowagą tonalną".

Chyba mnie nie zrozumiałeś, a już chcesz coś tłumaczyć...

9 minut temu, iro III napisał:

i dawała możliwość korekcji wg. własnych upodobań to Ok - nic tylko polecać

Edytowane przez wlodek71
6 godzin temu, mcemsi napisał:

nie każda realizacja jest produkcyjnie udana. Co z tego że jest to zamysł autora czy producenta jak brzmieniowo jest to niestrawne

Przyprawy użyj, wtedy zabrzmi "produkcyjnie" udanie.

Bez konkrety to pustosłowie. Aha - to nie o brzmieniu ani o produkcji tylko o dodatkowym zniekształceniu sygnału elektrycznego w przedwzmacniaczu (zwykle).

Uważam to zniekształcenie za zbędne, adaptacja do warunków zależnie od:

-tła otoczenia akustycznego (kryterium: pora doby - noc lub dzień)

-stanu psychofizycznego (wypoczęcie-zmęczenie, pobudzenie-letarg)

-gatunku (hardkor-zwiewne motyle)

-stylu prezencji (na klatę-w głąb tła/sceny)

To wystarczy. Można się adaptować i ogarnąć bez dodatkowej korekcji sygnału elektrycznego. Kwadrans do jego ośmiokrotności mi to zajmuje.

15 minut temu, iro III napisał:

@wlodek71, tu nie chodzi o "upodobania", tu chodzi czasami o konieczność. Tyle i tylko tyle.

Konieczność też, ale jak się komuś podoba, to niech kręci do woli, chciałem tylko zwrócić uwagę, że temat jest bardziej złożony.

Edytowane przez wlodek71
6 minut temu, iro III napisał:

Może (nie twierdzę, że napewno) stąd się biorą tak czasem różne "brzmienia" wzmacniaczy, chodzą nawet legendy o "firmowym brzmieniu"...jasnym, ciemnym, ostrym, misiowatym...?

Jestem na 100% pewny, że producent wpływa konstrukcją na brzmienie, odpowiednio dobranymi elementami, odpowiednio dobranymi sprzężeniami zwrotnymi, sposobem i wydajnością zasilania, wpływem na odpowiedź impulsową w odpowiednich zakresach pasm, itp. to wszystko ma wpływ na brzmienie. W przeciwnym wypadku wzmacniacz za 2000 zł i za 10000 zł byłby prawie tym samym wzmacniaczem, a wszystkie grałyby tak samo.

Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, porlick napisał:

Dynamika to rozpiętość natężenia najcichszych i najgłośniejszych dźwięków. Jeśli słuchasz cicho, tych najcichszych możesz nie usłyszeć.

W związku z tym obstawał bym przy słuchawkach jako dodatkowa możliwość.

13 minut temu, iro III napisał:

Skąd pewność, że nie są ze stałymi ustawieniami na +dB "zaszyte" w układzie, bez możliwości regulacji?

Jest mnóstwo testów w sieci, gdyby ktos tak manipulował, to by go to pogrążyło.

3 minuty temu, paww napisał:

Jestem na 100% pewny, że producent wpływa konstrukcją na brzmienie, odpowiednio dobranymi elementami, odpowiednio dobranymi sprzężeniami zwrotnymi, sposobem i wydajnością zasilania, wpływem na odpowiedź impulsową w odpowiednich zakresach pasm, itp. to wszystko ma wpływ na brzmienie. W przeciwnym wypadku wzmacniacz za 2000 zł i za 10000 zł byłby prawie tym samym wzmacniaczem, a wszystkie grałyby tak samo.

Dokładnie - to co słyszymy to wynik wielu zjawisk, a nie tylko podbicia części pasma.

3 godziny temu, paww napisał:

Nie można robić z dawnych inżynierów konstruktorów np. Unitry czy Radmora ludzi nieświadomych bo np. umieszczali filtrację zgodną z krzywymi Fletchera-Munsona. Wnioski z tych badań zostały sformułowane jeszcze w latach 30 zeszłego wieku.

Całe stulecie już minęło a materiały są znacznie bardziej energooszczędne i konstrukcje są mniej stratne (i mocowo i energetycznie).

Teraz jest to i praktyczne i dostępne, aby kupić/zrobić sobie/zestawić: dobrze i na miarę potrzeb/kosztów solidny układ elementów.

Większy rygoryzm technologiczny  (teraz) owocuje unikaniem zbędnych/wadliwych (nawet potencjalnie) źródeł niestabilnych zachowań. Gałka od wzmocnienia to zwykle hermetyczny Alps i mi wystarczyłaby. 

Szukać warto (swojego układu 3 sprzętów z meblami u siebie).

3 minuty temu, xajas napisał:

Ja to robie wielkie „galy“, co to tu ludziska wypisuja

Ukryta Zawartość

Przecież funkcjonalnie tak jest. Tlumisz po to żeby nie wzbudził się wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Mógłbyś nie narzucać swojego stylu czyjejś świadomości? Cicho słucham kameralnie z ekspozycją środka pasma a głośniej - wprost przeciwnie. 
PS.

Nie, nie moge, bo mam prawo wypisywac, co chce i co ma sens
Sorry, zapomnialem o genetycznych mutantach, wypadajacych poza statystyke.
Eeeee, wypadaja wybitna llogika czy wybitnym sluchem?
23 minuty temu, xajas napisał:

Ja to robie wielkie „galy“, co to tu ludziska wypisuja

Ukryta Zawartość

Moja replika dawała pojęcie o gain, czyli konieczności niewzbudzenia końcówki mocy wzmacniaczy, czyli zmniejszaniu głośności na to, czym się akurat fascynujesz :

Cytat

"Najefektywniej jest użyć Dirac"

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wyjaśnisz?

To nie jest forum o niuansach nagraniowych. 🙂

@kangie zapewne użył mowy potocznej pisząc o dynamice nagrania.

Mi  dźwięk "buja", kiedy jest ciszej a nie wtedy kiedy głośniej: "napiera".

(Wiele zależy od pory doby - późno, w nocy nie mam ochoty na to napieranie. Wolę bujanie). Albo - zakładam słuchawki.

Tyle o odczuciach ,mam świadomość że gdy ciszej wtedy jest (względem całego pasma) mniej ostrych blach i np. kotły są mniej odczuwalne.

To tak pokrótce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

7 godzin temu, rafa napisał:

Jak wiekszosc plyt bez krecenia galami gra beznadziejnie to problem jest nie w nagraniach a w systemie (zle dobrane glosniki, elektronika etc)  i/lub akustyce.

Słyszałeś oczywiście o wszędobylskim "loudness war"(?)

No chyba, że kupujesz płyty w równoległym wszechświecie - to wtedy się z Tobą zgodzę.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

7 minut temu, matoole napisał:

Słyszałeś oczywiście o wszędobylskim "loudness war"(?)

No chyba, że kupujesz płyty w równoległym wszechświecie - to wtedy się z Tobą zgodzę.

He, he, he … i wtedy korekcja jest zaszyta w materiale muzycznym.

BTW mozna zrobic korekcje czestotliwosciowa dobrze i do doopy. Jak jest zrobiona dobrze to sie przydaje, zazwyczaj wtedy takze mozna ja wylaczyc z toru.

BTW w moim pre Technics 30A korekcję zrobiono w … petli sprzezenia zwrotnego.

PS. sluchajmy tak jak nam sie podoba, a nie tak jak audiofile radzą. 

PS. dlaczego ksztaltowanie charakterystyki wysokoprądowej w zwrotnicy kolumny (pasywnej czy a,tywnej, wsirawno) jest cacy, a niskoproadowej w pre jest beee ?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

32 minuty temu, xajas napisał:

Sorry, zapomnialem o genetycznych mutantach, wypadajacych poza statystyke.
Eeeee, wypadaja wybitna llogika czy wybitnym sluchem?

Z tym ostatnim to: na dwoje babka wróżyła. Czasem to wspaniałe a często (w zasadzie - częściej w życiu) uciążliwe. Słuch każdemu  inaczej rezonuje.

Zakres dynamiki jest większy przy cichym słuchaniu. To chyba oczywiste.

Oczywiste jest, ze jest na opak

Jesli sluchasz „cicho“ przy 60dB a poziom szumu pomieszczenia to okolo 35dB, to jako uzytkowy „zakres dynamiki“ pozostaje ci 25dB

Jesli sluchasz „glosno“ przy 90dB a poziom szumu pomieszczenia to okolo 35dB, to jako uzytkowy „zakres dynamiki“ pozostaje ci 55dB

No to co jest wieksze?

PS. dlaczego ksztaltowanie charakterystyki wysokoprądowej w zwrotnicy kolumny (pasywnej czy a,tywnej, wsirawno) jest cacy, a niskoproadowej w pre jest beee ?

Bo 99% tych purystycznych audiofilow jeszcze nie pojela, ze de facto kazda grupa w takiej kompleksowej pasywnej zwrotnicy to nic innego jak taki „suwak“ w equalizerze/DSP, ktore tak krytykuja i ktorych unikaja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5133.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ciekawe kiedy dyskusja zejdzie na kable......

Ja się boję ze dotrzemy do słów których nie wolno wymawiać 

…IZOLATORGALWANICZNY….

1 godzinę temu, wlodek71 napisał:

Przede wszystkim w purystycznych - audiofilskich konstrukcjach nie trzeba niczego pomijać, bo tam z natury nie ma zbędnych układów.

Nie ma też często NIEZBEDNYCH układów.

A potem właściciel takiego kastrata szuka przewodów do cichego słuchania. 😳😁😁

16 godzin temu, xetras napisał:

To nie jest forum o niuansach nagraniowych. 🙂

@kangie zapewne użył mowy potocznej pisząc o dynamice nagrania.

Mi  dźwięk "buja", kiedy jest ciszej a nie wtedy kiedy głośniej: "napiera".

Ja też nie lubię zbyt głośno. Ale czy nie jest to tak, że choć hifi utrzymuje charakterystykę niezależnie od głośności, to jeśli ją zwiększysz, to zgodnie z krzywymi FM basy i soprany słyszysz jeszcze głośniej i stąd wrażenie "napierania"? Ja lubię taką głośność, że jak ktoś wejdzie do pokoju to się z nim bez problemu dogadam, a słucham death/black metal.

17 godzin temu, xetras napisał:

Niewątpliwie - wątpię natomiast aby komukolwiek głośność pokrywała się z ciśnieniem akustycznym. I paradoksalnie choć hifi nie ma problemu ze spełnieniem technicznej normy +/-3dB, to idealne technicznie hifi wraz kręceniem gałką Volume zaburza głośności dźwięków o różnych częstotliwościach.

Płaska charakterystyka to tylko świadectwo pewnej poprawności technicznej urządzenia i nic nie ma wspólnego dobrym dźwiękiem. Na szczęście +/3dB to całkiem sporo więc każdy może kupić to, co w jego akustyce w jego kaprys trafi.

-----

15 godzin temu, xajas napisał:

99% tych purystycznych audiofilow jeszcze nie pojela, ze de facto kazda grupa w takiej kompleksowej pasywnej zwrotnicy to nic innego jak taki „suwak“ w equalizerze/DSP, ktore tak krytykuja i ktorych unikaja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5130.jpg

Mnie zastanawia, które audio "nie poprawia działa sztuki": wklejone przez Ciebie kolosy napędzane wzmacniaczem cyfrowym grające z plików hires, czy kolumny z jednym głośnikiem pełnopasmowym nalędzane  lampą i z czarnej płyty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seyv
Wulgaryzmy

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, porlick napisał:

Nie ma też często NIEZBEDNYCH układów.

A potem właściciel takiego kastrata szuka przewodów do cichego słuchania. 😳😁😁

Gdyby nie było "NIEZBĘDNYCH" układów, to raczej by nie grały wcale.

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, xajas napisał:

Oczywiste jest, ze jest na opakemoji3.png

Jesli sluchasz „cicho“ przy 60dB a poziom szumu pomieszczenia to okolo 35dB, to jako uzytkowy „zakres dynamiki“ pozostaje ci 25dB

Jesli sluchasz „glosno“ przy 90dB a poziom szumu pomieszczenia to okolo 35dB, to jako uzytkowy „zakres dynamiki“ pozostaje ci 55dB

No to co jest wieksze?

Bo 99% tych purystycznych audiofilow jeszcze nie pojela, ze de facto kazda grupa w takiej kompleksowej pasywnej zwrotnicy to nic innego jak taki „suwak“ w equalizerze/DSP, ktore tak krytykuja i ktorych unikaja emoji6.pngIMG_5130.jpgIMG_5133.jpg

image.thumb.png.e10f6c3f3822ca272cc71a99f2424fce.png

Ten Radmor to w porównaniu z tym to zabaweczka . Zazwyczaj korekcji powinno dokonywać się od wejścia.

11 godzin temu, Abajek napisał:

Wszystkie wzmacniacze  z wyższej półki są bez regulatorów

Nie

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ja też nie lubię zbyt głośno. Ale czy nie jest to tak, że choć hifi utrzymuje charakterystykę niezależnie od głośności, to jeśli ją zwiększysz, to zgodnie z krzywymi FM basy i soprany słyszysz jeszcze głośniej i stąd wrażenie "napierania"(powiedziałbym raczej "napierd.lania")? Ja lubię taką głośność, że jak ktoś wejdzie do pokoju to się z nim bez problemu dogadam, a słucham death/black metal.

Niewątpliwie - wątpię natomiast aby komukolwiek głośność pokrywała się z ciśnieniem akustycznym. I paradoksalnie choć hifi nie ma problemu ze spełnieniem technicznej normy +/-3dB, to idealne technicznie hifi wraz kręceniem gałką Volume zaburza głośności dźwięków o różnych częstotliwościach.

Płaska charakterystyka to tylko świadectwo pewnej poprawności technicznej urządzenia i nic nie ma wspólnego dobrym dźwiękiem. Na szczęście +/3dB to całkiem sporo więc każdy może kupić to, co w jego akustyce w jego kaprys trafi.

-----

Mnie zastanawia, które audio "nie poprawia działa sztuki": wklejone przez Ciebie kolosy napędzane wzmacniaczem cyfrowym grające z plików hires, czy kolumny z jednym głośnikiem pełnopasmowym nalędzane  lampą i z czarnej płyty?

Plaska charakterystyka ma zapewnic pasmo przenoszenia od do przy spadku wzmocnienia o 3 db. Chodzi o to by plaska półka pasma przy tym spadku była jak najdłuższa. Problem tkwi w slyszalnosci instrumentow przy tej półce,, dlatego korekcja być musi dla podbicia części pasma.

Plaska charakterystyka ma zapewnic pasmo przenoszenia od do przy spadku wzmocnienia o 3 db. Chodzi o to by plaska półka pasma przy tym spadku była jak najdłuższa. Problem tkwi w slyszalnosci instrumentow przy tej półce,, dlatego korekcja być musi dla podbicia części pasma.

Oj cos tu ostro namieszales
Tu nic nie pasuje, ani to wzmocnienie, ani slyszalnosc, ani zakres, ani plaskosc
1 godzinę temu, xajas napisał:

Oczywiste jest, ze jest na opak

Ukryta Zawartość

No to co jest wieksze?

Bo 99% tych purystycznych audiofilow jeszcze nie pojela, ze de facto kazda grupa w takiej kompleksowej pasywnej zwrotnicy to nic innego jak taki „suwak“ w equalizerze/DSP, ktore tak krytykuja i ktorych unikaja emoji6.pngIMG_5130.jpgIMG_5133.jpg

Akapit (6.) o maskowaniu poczytaj.

Ukryta Zawartość

Głośne męczy, nie słucham dla zmęczenia, ale - wręcz przeciwnie. (Dlatego od półwiecza zwykle słuchawki, preferuję wokółuszne zamknięte a ZG też zażywam, ale z pewną  refleksją - właściwie po co?)

Weź np. my bloody valentine - Only Shallow  (to akurat najprostsze z nojzowego szugejz) albo When You Sleep  (także od mbv).

Głośności wokalu tylko pilnuję, czyli odpowiedniej dykcji. 

Ty to jesteś żelazobeton cyferkowy to nie da się ładu w replikach  osiągnąć. Ja - wprost przeciwnie.

I dobrze mi z tym powtarzanym jak zdarta płyta: "wprost przeciwnie".

Nie ścinam cytatów bo temat zmierza ku trollerce (sam nie wiem?). Nie mam czasu na to.

Szum pomieszczenia nie ma nic do rzeczy przy słuchawkach zamkniętych.

Podstawa długich odsluchów to komfort

Nie da się wielu godzin spędzić głośno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ma maskowanie i zmeczenie wspolnego z tematem?

Tyle co wplyw fazy ksiezyca i pory roku na znieksztalcenia wzmacniacza

Co maja sluchawki z glosnoscia? Zarowno sluchawek jak i zestawow glosnikowych moge sluchac glosno i cicho

Co to jest lad w replikach?

3 godziny temu, porlick napisał:

Dynamika to rozpiętość natężenia najcichszych i najgłośniejszych dźwięków. Jeśli słuchasz cicho, tych najcichszych możesz nie usłyszeć.

Raczej: dynamika to rozpiętość poziomów.

Natężenie i głośność to odrębne pojęcia.

1. Kangie pisał o dynamice nagrania.

2. Jeśli słuchasz głośno to na pewno tych cichych nie usłyszysz. vide p.3 (poniżej)

3. O fizjologii i profilaktyce medycznej to ja tu nic nie chcę pisać bo to kompletnie nikogo nie rusza.

Każdy sobie rzepkę skrobię w swym osobistym stylu (chyba?)

Przecież to jest pisanina o bezpojęciach (czysto indywidualnych)

Radios.cz

(Tego sobie posłucham)

Adios!

Edytowane przez xetras
Poprawka

• Pokaż nowe odpowiedzi