Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu słyszę zmianę i tak mi się bardziej podoba. Po co dorabiać do prostej czynności jaką jest pokręcenie gałką bass lub treble 50 stron wątku o niczym?

U mnie jest korekcja YPAO wraz z loudness zależnym od poziomu głośności i do tego trochę dodane wysokie i bas.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 minut temu, BlueDot napisał:

Poczekaj, zaraz pokreci galka od basu i sie wszystko wyrowna 🤣

Przeciez do tego ona sluzy 🤣

Do tego ona służy, ale jeszcze bardziej zrobią się z tego Tatry Wysokie 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co zmieni?

Np. to zmieni

IMG_8199.thumb.jpg.a86b4d9a864c9291993fa254b583ce38.jpg

W dalszym ciagu wypisujesz bzdury

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, StachMuszel napisał:

Szymon, masz źle zestrojony sub z głośnikami. Nie powinno być takiej dziury w okolicach 65-85Hz i za bardzo podbite 50Hz.

Obawiam się że w warunkach domowych takie dziury i doliny, będące wynikiem odbić i nakładania się fal o różnych fazach mogą być standardem. Ci co się znają to piszą w wątku o subwooferach o tych zjawiskach i jak trudno zestroić suba z resztą systemu 🙂

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

serio myslisz ze cos poprawisz?

Być może subiektywną przyjemność, z pewnością nie stracę nic, bynajmniej mitycznej neutralności.

No wlasnie. 

Nie więc wykaż, bo na razie powtarzasz niczym nieuzasadnionymi teoriami.

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Szymon, masz źle zestrojony sub z głośnikami

To było bez suba (chyba), pierwszy wykonany pomiar.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

58 minut temu, Misio38 napisał:

Po prostu słyszę zmianę i tak mi się bardziej podoba. Po co dorabiać do prostej czynności jaką jest pokręcenie gałką bass lub treble 50 stron wątku o niczym?

U mnie jest korekcja YPAO wraz z loudness zależnym od poziomu głośności i do tego trochę dodane wysokie i bas.

Dokładnie ...nic dodać nic ująć. Jak to mawiają - mam dwie ręce i nimi kręcę - co akurat w tym wątku dotyczy gałek 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

2 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Co zmieni?

Np. to zmieni

IMG_8199.thumb.jpg.a86b4d9a864c9291993fa254b583ce38.jpg

W dalszym ciagu wypisujesz bzdury

Sory, ale galka od basu tego nie zmieni. Tak ze bzdury Ty wypisujesz.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

I co? Czy to oznacza ze wszyscy powinni tak postepowac?

Mi sie nie podoba i uwazam to za bezsens. A to ze to bezsens widac z @szymon1977 wykresu.

Ale jak chcesz to krec, ja tylko bronie mojej teorii i tego co mi sie podoba, przeciez mi nie musi podobac sie to samo co Tobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Abajek napisał:

Jesli podłączę wzmacniacz na jakiejś imprezie estradzie to po co mi regulatory

W warunkach domowych muszą być i koniec.

Na imprezie czy estradzie również stosuje się DSP.  Wiadomo w remizie nie 😉

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kiedyś ustawiłem na zero i zmierzyłem: tak oto wygląda u mnie ta mityczna płaska charakterystyka zwana "neutralną", której tak zaciekle przed gałkowaniem bronią audiofile (zakres mikrofonu kończy się na 10kHz):

Ukryta Zawartość

Pasmo rozjechało się o 30dB - serio uważacie, że podkręcając +/-1dB gałką utracę neutralność?

Żeby to wyrównać przydatność gałki jest mizerna. Trzeba czegoś więcej i zapewne to zrobiłeś.

Godzinę temu, Abajek napisał:

Jesli podłączę wzmacniacz na jakiejś imprezie estradzie to po co mi regulatory

Tam akurat są, choćby filtry parametryczne, chyba też z regulacją dobroci.

42 minuty temu, xajas napisał:

galka od basu tego nie zmieni, bo do tego sluzy galka od wysokich emoji1787.png

O właśnie. 

Zmniejszając pasmo wysokich względnie zwiększa się ilość basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

ze to bezsens widac z @szymon1977 wykresu.

Jedyny nonsens jaki widać na moim wykresie, to Twojego upierania się przy graniu na zero.

bronie mojej teorii

Nie bronisz, bo żeby bronić musiałbyś przedstawić jakiś argument.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie bronisz, bo żeby bronić musiałbyś przedstawić jakiś argument.

Przedstawilem wielokrotnie, tylko go ignorujesz albo przeinaczasz na swoje.

Ja to zamierzam kiedyś przy nadmiarze wolnego czasu poeksperymentować z REWem bo Behringer przestał robić deq 2496 i teraz aplikacjami robi się wyrównanie pasma. (Ale to już chyba zakładka o pecetowym audio). Na razie to tego wolnego czasu coraz mniej.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie, galka od basu tego nie zmieni, bo do tego sluzy galka od wysokich

Ukryta Zawartość

Dalej wypisujesz bzdury emoji3.png

Nawet jezeli jego wzmacniacz trafi filtrem w to co zaznaczyles, to ma sie to nijak do reszty pasma. A jak nie trafi, to do balaganu w dolnym zakresie zrobi jeszcze balagan w gornym.

Wiec nadal bzdury wypisujesz.

🤣

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jedyny nonsens jaki widać na moim wykresie, to Twojego upierania się przy graniu na zero

Caly ten wykres jest nonsensem i jak nie zajmiesz sie akustyka to nonsensem pozostanie, bo zadne filtry tego nie wyrownaja.

42 minuty temu, xetras napisał:

Żeby to wyrównać przydatność gałki jest mizerna. Trzeba czegoś więcej i zapewne to zrobiłeś

Dokladnie. Caly czas staram sie to wytlumaczyc, ale on dalej swoje.

Zastanawiam sie tylko, po co przerzucil sie na DSP jezeli uwaza ze krecac galkami mozna cos wskorac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, BlueDot napisał:

Nic a mimo tego sygnal bedzie szedl duzo dluzsza droga i przez duzo wieksza ilosc elementow elektronicznych.

A po co?

Gdyby tak podejść to najkrótszą drogą byłoby połączenie odtwarzacza, np CD lub streamera bezpośrednio z końcówką mocy (zakładając że jest regulacja głośności, co dzisiaj w streamerach jest często normą). Jednak wszystkie salony audio odradzają takie połączenie i zgodnie twierdzą że bez przedwzmacniacza będzie znacznie gorsza jakość dźwięku. Wg Twojej tezy im krótsza droga, mniej elementów w układzie, tym jakość i wierność powinna być większa. Czyżby w salonach audio oszaleli?

1 godzinę temu, paww napisał:

Gdyby tak podejść to najkrótszą drogą byłoby połączenie odtwarzacza, np CD lub streamera bezpośrednio z końcówką mocy (zakładając że jest regulacja głośności, co dzisiaj w streamerach jest często normą). Jednak wszystkie salony audio odradzają takie połączenie i zgodnie twierdzą że bez przedwzmacniacza będzie znacznie gorsza jakość dźwięku. Wg Twojej tezy im krótsza droga, mniej elementów w układzie, tym jakość i wierność powinna być większa. Czyżby w salonach audio oszaleli?

Masz racje. Od zrodla do koncowki powinno byc teoretycznie najlepiej, jednak wiekszosc zrodel ma regulacje glosnosci (jezeli taka posiadaja) oparta o uklady cyfrowe a to podobno nie jest najlepsze rozwiazani poniewaz przy nizszych poziomach glosnosci wprowadzaj jakies znieksztalcenia. Nie wiem dokladnie o co chodzi, bo nigdy nie zglebialem tematu.

Jest jednak cos z ta dlugoscia sciezki sygnalu, bo przeciez szanujacy sie producenci dbaja raczej o to zeby sygnal biegl jak najkrotrza droga od wejscia do wyjscia. Im wiecej elementow w torze audio, tym wieksza degradacja sygnalu z zrodla.

Jezeli ktos inwestuje w dobre zrodlo, to raczej zadba tez o to zeby sygnal z tego zrodla pozostal utrzymany w mozliwie wysokiej jakosci zanim dotrze do koncowki mocy. Wiec wpinanie pomiedzy zrodlo a koncowke zbednych elementow jest  bezsensowne.

Ja uzywam MiniDsp i nie jestem zachwycony tym ze jest ono miedzy zrodlem a wzmacniaczem, jednak efekt koncowy jast na tyle satysfakcjonujacy ze ewentualna degradacja sygnalu sie nie przejmuje.

Natomiast krecenie galka od basu na integrze powoduje jedynie ze cos jak buczalo tak buczy dalej, tylko mniej lub bardziej w zaleznosci od tego w ktora strone ta galke przekrecimy. Tego typu korekcja niczego nie koryguje, ona poprostu daje glosniej lub ciszej wybrany przez producenta zakres pasma.

1740410469784633064083247347697.jpg.8867ea4c4cc72053b6be1aa714f6e4a1.jpg

Jak popatrzysz na ten wykres to zauwazysz ostre podbicie przy 50Hz i teraz jezeli komus sie wydaje ze jest za malo basu i przekreci galke od regulacji tego zakresu w prawo a na dodatek ta galka bedzie pracowala w tym wlasnie zakresie, to mozesz sobie wyobrazic co sie stanie. Ten czlowiek bedzie slyszal jedynie bas o czestotliwosci 50Hz bo reszta zostanie zagluszona. Moze mu sie nawet to podobac, ale czy ma to sens dla kogos kto bawi sie w to hobby troche powazniej? Raczej nie.

17 minut temu, BlueDot napisał:

Jak popatrzysz na ten wykres to zauwazysz ostre podbicie przy 50Hz i teraz jezeli komus sie wydaje ze jest za malo basu i przekreci galke od regulacji tego zakresu w prawo a na dodatek ta galka bedzie pracowala w tym wlasnie zakresie, to mozesz sobie wyobrazic co sie stanie. Ten czlowiek bedzie slyszal jedynie bas o czestotliwosci 50Hz bo reszta zostanie zagluszona. Moze mu sie nawet to podobac, ale czy ma to sens dla kogos kto bawi sie w to hobby troche powazniej? Raczej nie.

Wydaje mi się, że rozchodzenie się fal, odbicia, interferencje mają bardziej skomplikowany mechanizm i wpływ na brzmienie, niż tylko proste wzmocnienie tego wykresu, zmierzonego przy pewnej głośności i w określonych warunkach, szczególnie w mieszkaniach. Chociaż może tak się stać jak piszesz.

2 godziny temu, paww napisał:

Jednak wszystkie salony audio odradzają takie połączenie i zgodnie twierdzą że bez przedwzmacniacza będzie znacznie gorsza jakość dźwięku.

Dwa monitory B2031A są u mnie w sypialni podłączone bezpośrednio do ES DMP A-6, gra  to moim zdaniem naprawdę dobrze a może nawet lepiej niż bardzo dobrze 😉. Miałem też dawno temu, w ubiegłym wieku próbę z połączeniem bezpośrednim moich ZG aktywnych, tych sztandarowych z 1991 roku bezpośrednio do odtwarzacza CDPX-559ES firmy Sony (regulowane potencjometrem z napędem silnikowym wyjście) i też było bardzo dobrze, lepiej niż z przedwzmacniaczem. Skracanie toru sygnału analogowego jest jak najbardziej uzasadnione, tylko tory cyfrowe można rozbudowywać praktycznie dowolnie bezstratnie, ale pewnie znajdą się tacy co będą mieć inne zdanie. Tak się zastanawiam dlaczego hobbyści audio nie słyszą długości torów studyjnych, które powinny całkowicie zdegenerować sygnał audio swoimi długościami 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Przedstawilem wielokrotnie, tylko go ignorujesz albo przeinaczasz na swoje.

Wykazanie, że Twoje upieranie się przy słuchaniu na zero nie ma racjonalnego uzasadnienia nazywasz "ignorowaniem"? Głupi ma prawo być każdy, ale Ty jesteś po prostu bezczelny.

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Caly czas staram sie to wytlumaczyc

A ktoś poza Tobą wpadł na pomysł, żeby gałką wyrównać góry i doliny +/-10dB?

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Natomiast krecenie galka od basu na integrze powoduje jedynie ze cos jak buczalo tak buczy dalej, tylko mniej lub bardziej w zaleznosci od tego w ktora strone ta galke przekrecimy.

Właśnie! Więc dlaczego nie kręcić?

Moze mu sie nawet to podobac, ale czy ma to sens dla kogos kto bawi sie w to hobby troche powazniej?

Oczywiście, wszak chyba każdy poza Tobą jest tutaj wystarczająco poważny, by nie próbować wyrównywnia pasma gałkami nass/treble.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Ten czlowiek bedzie slyszal jedynie bas o czestotliwosci 50Hz bo reszta zostanie zagluszona. Moze mu sie nawet to podobac, ale czy ma to sens dla kogos kto bawi sie w to hobby troche powazniej? Raczej nie.

Ten czlowiek bedzie slyszal jedynie to, CO MU SIE LEPIEJ PODOBA. A to jest jedyne co sie liczy i o co chodzi!

A czy to ma sens dla kogos innego jest BEZ ZNACZENIA bo to nie jest sprzet kogos innego!

Edytowane przez xajas
47 minut temu, xajas napisał:

Ten czlowiek bedzie slyszal jedynie to, CO MU SIE LEPIEJ PODOBA. A to jest jedyne co sie liczy i o co chodzi!

A czy to ma sens dla kogos innego jest BEZ ZNACZENIA bo to nie jest sprzet kogos innego!

Jak kto chce, to niech sobie gałkuje. Nadal jednak nie wiemy, co sobie gałkowaniem popsuje.

52 minuty temu, xajas napisał:

Idealnie w punkt 👍 ...moja piaskownica - moje foremki ...a to co myślą inni na ten temat mam w głębokim poważaniu czyli w 🍑😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

7 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Idealnie w punkt 👍 ...moja piaskownica - moje foremki ...a to co myślą inni na ten temat mam w głębokim poważaniu czyli w 🍑😁

No ale jak ktoś publicznie pieprzy bzdury, to należy je publicznie sprostować.

9 godzin temu, xajas napisał:

Nie o tym jest temat czy ma sie to komus podobac czy nie, tylko o tym czy uzywamy. Ja napisalem ze nie, bo jest to dla mnie bez sensu i przedstawilem dlaczego.

Nie atakuj mnie wiecej swoimi wykrzyknikami.

Tyle.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

A ktoś poza Tobą wpadł na pomysł, żeby gałką wyrównać góry i doliny +/-10dB?

To nie byl moj pomysl. Widze ze wkoncu zauwazyles ze nie ma to sensu.

Właśnie! Więc dlaczego nie kręcić?

Bo tak jak sam napisales przy gorkach i dolinach +/-10dB jest to bez sensu.

Oczywiście, wszak chyba każdy poza Tobą jest tutaj wystarczająco poważny, by nie próbować wyrównywnia pasma gałkami nass/treble.

Ja nie mam galek na wzmacniaczu.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

No ale jak ktoś publicznie pieprzy bzdury, to należy je publicznie sprostować.

Najpierw wyprostuj siebie a pozniej bierz sie za innych.

Ukryta Zawartość

G prawda, dokladnie o tym jest temat, bo nie uzywa tych pokretel z nudow, tylko poto, zeby mu sie lepiej podobalo

Wypisujesz coraz wieksze bzdury

Ukryta Zawartość

Bo tak jak sam napisales przy gorkach i dolinach +/-10dB jest to bez sensu.

I kłam trolu, nic takiego pisałem.

Ja napisalem ze nie, bo jest to dla mnie bez sensu i przedstawilem dlaczego.

Powtórzę:

Nadal jednak nie wiemy, co sobie gałkowaniem popsuje.

Przedstawisz jakiś racjonalny argument przeciwko gałkowaniu, czy to tylko Twój kaprys?

-----

1 godzinę temu, quatross napisał:

Regulacja tonów i loudness to przestarzała technika

No i co z tego? To co mają robić robią.

• Pokaż nowe odpowiedzi