Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Chodzi o to, żeby plusy ujemne nie przesłoniły plusów dodatnich. Jeśli komuś efekt końcowy pasuje, to ma przestać gałkować bo właśnie przeczytał o zniekształceniach fazy? Mam nadzieję, że nie.

A jezeli mi najbardziej pasuje efect koncowy bez regulacji galkami od tonow niskich i wysokich, to moge ich nie uzywac? Mam nadzieje ze tak.

6 minut temu, Sweetepete napisał:

A jezeli mi najbardziej pasuje

A co mi do tego?

6 minut temu, Sweetepete napisał:

...moge ich nie uzywac? Mam nadzieje ze tak.

A ktoś pisał, że używać musisz? Czyżbyś był kolejnym trolem, który nie mając nic do powiedzenia w temacie, będzie przypisywać innym bzdury, które sam wymyśla?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Po raz setny? Zło gałek to Twoja teza - moim dowodem jest brak Twoich dowodów.

BlueDot kontra BlueDot

Ale ja pisze ze to moje zdanie na podstawie wlasnych doswiadczen na wlasnym systemie. Nie wypowiadam sie za innych, nikomu niczego nie narzucam.

Masz ochte to krec, ja uwazam to za bezsens.

Nie przedstawiles zadnego dowodu.

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak... no i co z tego? Chodzi o to, żeby plusy ujemne nie przesłoniły plusów dodatnich. Jeśli komuś efekt końcowy pasuje, to ma przestać gałkować bo właśnie przeczytał o zniekształceniach fazy? Mam nadzieję, że nie.

Oczywiście, że nie. Jak ktoś ma ochotę sobie pokręcić, bo mu się tak bardziej podoba, to dlaczego nie. Dlatego na wstępie napisałem, że absolutnie nie jestem przeciwnikiem używania tej funkcjonalności. 

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

THD to miara jest, a nie cos, co słychać. Słychać to harmoniczne przykładowo.

Total Harmonic Dystortion do parametr mierzony w %. Oczywiście słyszalny od pewnego poziomu. 

12 minut temu, szymon1977 napisał:

A co mi do tego?

A ktoś pisał, że używać musisz? Czyżbyś był kolejnym trolem, który nie mając nic do powiedzenia w temacie, będzie przypisywać innym bzdury, które sam wymyśla?

Zauwazylem tylko ze rzucasz sie do ludzi ktorzy galek nie uzywaja i uzywac nie chca, w tym momencie rowniez do mnie.

Masz jakis problem z akceptacja odmiennego zdania, to chociaz to zignoruj i siedz cicho.

Blue napisal wyraznie, ze jemu ich dzialanie w jego systemie sie nie podoba, nie toleruje znieksztalcen ktore one wprowadzaja i w zwiazku z tym uwaza ich uzywanie w jego systemie nie ma sensu. Nigdzie nie napisal ze Ty czy ktokolwiek inny nie powinien ich uzywac.

14 minut temu, StachMuszel napisał:

Oczywiście, że nie. Jak ktoś ma ochotę sobie pokręcić, bo mu się tak bardziej podoba, to dlaczego nie. Dlatego na wstępie napisałem, że absolutnie nie jestem przeciwnikiem używania tej funkcjonalności. 

Ale chyba zdajesz sobie sprawe z tego, ze sa tacy dla ktorych te galki to zlo i nie chca ich uzywac?

7 minut temu, Sweetepete napisał:

Ale chyba zdajesz sobie sprawe z tego, ze sa tacy dla ktorych te galki to zlo i nie chca ich uzywac?

Ależ zdaję sobie z tego sprawę.  Każdy z nas jest inny, jakbyśmy byli wszyscy tacy sami, świąt byłby nudny 😉

Edytowane przez StachMuszel
56 minut temu, StachMuszel napisał:

Total Harmonic Dystortion do parametr mierzony w %. Oczywiście słyszalny od pewnego poziomu. 

Miara nie jest czymś słyszalnym. Słyszalne są co najwyżej mierzone zjawiska, w tym przypadku harmoniczne.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Przyjmuję z pokorą Twoją opinię ;-)

To nie jest opinia, to jest wniosek z badań, czyli można powiedzieć fakt. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, Sweetepete napisał:

Wzmacniacz to tez zło.
Wprowadza zniekształcenia.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Sweetepete napisał:

Zauwazylem tylko ze rzucasz sie do ludzi ktorzy galek nie uzywaja i uzywac nie chca

To popatrz jeszcze raz.

Masz jakis problem z akceptacja odmiennego zdania, to chociaz to zignoruj i siedz cicho.

Mam problem z akceptacją chamstwa uzasadnionego głupotą.

Blue napisal

Pisał różne rzeczy, masz 54 strony do nadrobienia.

Do gałkowania nikt nawet nie zachęca, ale pisanie, że gałki to zło, wymaga sprostowania.

-----

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Ale ja pisze ze to moje zdanie na podstawie wlasnych doswiadczen na wlasnym systemie.

Zauważyłem. Szczerze doceniam, że z toru mentora zszedłeś na subiektywne odczucia.

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Panowie, ja wymiękam😱

Idę żyć, nie da się czytać tych przepychanek słownych😪

Też mam wrażenie że coraz gorzej jest na tym forum. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Nie mówię o tej dyskusji bo w nią nie wnikałem ale mam podobne wrażenie zaglądając tu od czasu do czasu

Coraz większa część wątków właściwie sprowadza się do:

" Bo nawet jak racja jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza"    😉   

A czasem zupełnie pomija temat, a zajmuje się tylko powyższym ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, ja wymiękam😱

Idę żyć, nie da się czytać tych przepychanek słownych😪

Trochę tak jest bo zamiast dyskusji o możliwościach, korzyściach, w jakich warunkach warto używać regulacji, czemu służy i czy wogóle warto, to zrobił się podział tych za i tych przeciw. Niestety ale do tego wszystkiego dołożyły się też opinie, które były chętnie promowane w prasie audio, może nie obecnie, ale kiedyś szczególnie, że tylko dyletanci używają regulacji bo przecież dobry sprzęt, czytaj drogi, nie wymaga żadnej regulacji. Nie tak dawno to wręcz było wstyd się przyznać, że używa się regulacji barwy dźwięku i loudness. No i też przytaczana często teza jakoby krótsza ścieżka sygnału dawała wyższą jakość niż dłuższa, czytaj ta z regulacją. Ludzie o czym my mówimy, to ktoś czyli często uznane firmy, budują sekcję przedwzmacniacza żeby pogarszać jakość? To już chyba trąci szaleństwem  🙂

18 godzin temu, Lech36 napisał:

Kiedyś miałem do czynienia przez jakiś czas z amplitunerem Onkyo i tam już nie było takiej ekstremalnej neutralności przy włączonym bloku regulacji

Myślisz, że za sprawą ominięcia gałek bass/treble, czy jakichś innych układów, których w AVR wiele? A nawet jeśli to co z tego wynika? Załóżmy, że dążymy do płaskiej (neutralnej) charakterystyki. Jednego możemy być pewni, że nawet po wciśnięciu ditect będziemy mieć góry i doły rzędu 20dB. Nawet jeśli gałki bass/treble w położeniu na zero dodały 1dB, to jesteś w stanie ocenić, że oddaliło to od płaskiej charakterystyki a nie przybliżyło do niej?

Oczywiście co innego gdy ktoś na poważnie traktuje swoje hi-fi, ogarnął akustykę a resztę skorygował DSP.

-----

35 minut temu, audioburak napisał:

Coraz większa część wątków właściwie sprowadza się do:

" Bo nawet jak racja jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza"    😉   

Tak bywa gdy ktoś wpada jak mentor, wypadało by wypadając powiedział "macie rację"

33 minuty temu, szpakowski napisał:

W budżetowym sprzęcie nie ma to większego znaczenia ale jeżeli analizujemy sprzęt na najwyższym poziomie to wszelkiego rodzaju dodatkowe regulacje w torze nie są wskazane gdyż są potencjalnym źródłem degradacji dźwięku ...

Potencjalnym być może i są, ale realnym już nie bardzo.

BTW "sprzęt na najwyższym poziomie" w dziale obok, a w tym dziale zejdźmy na ziemię: dwa wzmacniacze ten z gałkami gra przyjemniej, a ten bez gałek potencjalnie coś tam - który wybierzesz?

Godzinę temu, szpakowski napisał:

... a to, że się nie znam i nie mam racji zaraz dyżurni fachowcy logicznie i merytorycznie wytłumaczą ..

Po przekroczeniu pewnego poziomu zabetonowania propagandowego merytoryczne tłumaczenia oparte o obowiązującą fizykę i wiedzę o technice audio nie mają szans 😉.

12 godzin temu, Sweetepete napisał:

Czemu nie są złem w studiach nagraniowych tworzących te wszystkie subtelności dla audio hobbystów 😉

P.S. I żeby nie było wątpliwości, też jestem za tym żeby w domu regulatorów wpływających na barwę nie używać, ale żeby je z tego powodu eliminować ze sprzętu to już nie jestem.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Konstrukcja, której często brakuje, bo w zamian jest albo uwłaczające rozumowi bzdurzenie, albo zupełna ucieczka od tematu.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Hmmm

Spowodowane konkretnymi osobami. Zwróćmy uwagę że na forum obok jest tego znacznie mniej. 

17 minut temu, Lech36 napisał:

przekroczeniu pewnego poziomu zabetonowania propagandowego merytoryczne tłumaczenia oparte o obowiązującą fizykę i wiedzę o technice audio nie mają szans 😉.

Jesteś pewien że o audio już cała fizyka została opisana i zmierzona tak? 

Bo ja uważam że nie

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

W zakresie który może usłyszeć człowiek już wszystko, moim zdaniem zostało odkryte. Mogą być jeszcze jakieś nieodkryte zjawiska na poziomach leżących daleko poza możliwościami ludzkiego słuchu i tylko czułymi przyrządami można je odkryć. Potem wiedza o tych zjawiskach wykorzystywana jest w audio marketingu a niektórzy hobbyści łykają ją bezkrytycznie.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Myślisz, że za sprawą ominięcia gałek bass/treble, czy jakichś innych układów, których w AVR wiele? A nawet jeśli to co z tego wynika? Załóżmy, że dążymy do płaskiej (neutralnej) charakterystyki. Jednego możemy być pewni, że nawet po wciśnięciu ditect będziemy mieć góry i doły rzędu 20dB. Nawet jeśli gałki bass/treble w położeniu na zero dodały 1dB, to jesteś w stanie ocenić, że oddaliło to od płaskiej charakterystyki a nie przybliżyło do niej?

Jak chcesz być pewny że jest płasko to trzeba to zmierzyć, co w dzisiejszych czasach jest banalnie proste po zaopatrzeniu się w przyrządy do tego służące, które producenci z Chin oferują za bardzo rozsądne pieniądze. Potem krótkie szkolenie z Sieci lub z tego forum i stajemy się ekspertami umiejącymi mierzyć 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 minut temu, Lech36 napisał:

W zakresie który może usłyszeć człowiek już wszystko, moim zdaniem zostało odkryte.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Ze sam nic wiecej nie slyszysz?

To ja na podstawie tego co slysza ludzie twierdze ze jeszcze wszystkiego nie potrafimy tak latwo pomierzyc.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

21 minut temu, Lech36 napisał:

Po przekroczeniu pewnego poziomu zabetonowania propagandowego merytoryczne tłumaczenia oparte o obowiązującą fizykę i wiedzę o technice audio nie mają szans 😉.

W pełni się z Tobą Lechu zgadzam. 

39 minut temu, ProjectPi napisał:

Konstrukcja, której często brakuje, bo w zamian jest albo uwłaczające rozumowi bzdurzenie, albo zupełna ucieczka od tematu.

I tu dalej pytanie o przyczyny takiego stanu rzeczy, wśród których znajdują się najprawdopodobniej próby "leczenia" ciężkich frustracji i kompleksów życiowych oraz potrzeba uwolnienia zżerającej od środka zawiści, właśnie poprzez zachowania uwłaczające innym. Nie twierdzę, że akurat ten wątek to studium przedmiotowego przypadku, ale także nie wykluczam takiej ewentualności.

19 minut temu, Mark75X napisał:

I tu dalej pytanie o przyczyny takiego stanu rzeczy, wśród których znajdują się najprawdopodobniej próby "leczenia" ciężkich frustracji i kompleksów życiowych oraz potrzeba uwolnienia zżerającej od środka zawiści, właśnie poprzez zachowania uwłaczające innym. Nie twierdzę, że akurat ten wątek to studium przedmiotowego przypadku, ale także nie wykluczam takiej ewentualności.

Nowa generacja kolego i pokolenie bezstresowego wychowania. Pamiętam różne fora z czasów przed pojawieniem się Neostrady. Miło się tam spędzało czas i dyskutowało. Ludzie nie mieli takiego ciśnienia aby się czymś pochwalić tak jak teraz. Nikt nie próbował być wszechwiedzącym ekspertem na pokaz. Ubliżanie czy inne personalne wycieczki były rzadkością. Teraz pojawiają się gdy tylko ktoś ma inne zdanie. Brak szacunku do drugiego człowieka. Mam wrażenie, że większą uwagę teraz kładzie się na to aby doczepić się do czegokolwiek z wypowiedzi innego użytkownika niż na to by o czymś sensownie porozmawiać. Od kilku lat już nie udzielam się na pewnym forum mercedesa bo straciło to sens. Wszyscy skaczą sobie do gardeł przy bzdurnych tematach, które nie mają tak naprawdę żadnego znaczenia. Wystarczy, że zalejesz nie taki olej jaki obecnie jest polecany i człowiek z drugiego końca Polski Cię zwyzywa.  Widzę, że tutaj jest podobnie choć jeszcze nie na tym samym poziomie. Przykre.

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Wzmacniacz to tez zło.
Wprowadza zniekształcenia.

To chyba akurat zlo konieczne 😎

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Potencjalnym być może i są, ale realnym już nie bardzo.

Na jakiej podstawie tak uwazasz? Masz cos na poparcie tego twierdzenia, czy to tylko Twoje przypuszczenia?

16 godzin temu, StachMuszel napisał:

Nie jestem przeciwnikiem używania regulacji barwy dźwięku, żeby była jasność, ale faktem jest, że w zależności od projektu/jakości takiego układu, każdy z nich wprowadza zniekształcenia fazowe, dosyć dobrze słyszalne przez nasz słuch. Każdy ma inną wrażliwość na ten tym zniekształceń, dlatego każdy z nas je inaczej słyszy lub nie słyszy.

We wzmacniaczach NADa, tych analogowych, regulacja barwy jest tak skonstruowana, że nawet wciśnięcie tone defeat nie powoduje ominięcia tego układu. Dlatego jest wiele modyfikacji w tych urządzeniach oferowanych np. przez @muda44.

Tone defeat we wzmacniaczach NAD ( upraszczając ) mostkuje potencjometry regulacji bas i sopran więc niejako zeruje regulację ale nie odcina toru regulacji jak to jest przeważnie we wzmacniaczach z przyciskiem DIRECT.

Osobiście nie znam ani jednego wzmacniacza analogowego z regulacją barwy która by nie psuła brzmienia. Przykładem niech będą te wzmacniacze NADa przed i po modyfikacji ( tam jest jeszcze kilka innych zmian ale główną zamiana aktywnego na pasywne pre ). Ile daje skrócenie ścieżki sygnału.

Jedyny przypadek jaki znam a nie psuje to przełącznik basu we wzmacniaczu Leben 300F ale tam bas jest regulowany poprzez przełączanie różnych wartości pojemności kondensatora w sprzężeniu zwrotnym czyli nic nie dołączamy a przepinamy...

Co innego regulacje barwy cyfrowe i te są robione coraz lepiej.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Jak chcesz być pewny że jest płasko

Szczerze? Nie jesteśmy w dziale Hi-end więc tak na prawdę nie chcę. Ten +/-0,1dB nie ma żadnego znaczenia jeśli wziąć pod uwagę, że kolumny i akustyka robią góry i doliny na 20dB

Co innego AVR, w którym po wciśnięciu Pure Direct mam pewność, że wszelkie elektroniczne "ulepszacze" zostały wyłączone, nawet te które nadal działały przy wciśniętym Direct bez Pure. Inna sprawa, że mój mały AVR, po wciśnięciu Pure Direct  przestaje przerabiać sygnał 2.0 na 2.1, a w moim przypadku to odbiera sens jego użytkowania.

17 minut temu, waldi1965 napisał:

Ludzie nie mieli takiego ciśnienia aby się czymś pochwalić tak jak teraz. Nikt nie próbował być wszechwiedzącym ekspertem na pokaz. Ubliżanie czy inne personalne wycieczki były rzadkością. Teraz pojawiają się gdy tylko ktoś ma inne zdanie. Brak szacunku do drugiego człowieka.

Niestety, jest pewna grupka userów, którzy zamiast pogadać przychodzą tu obdarzyć innych swoją zaj.bistością - zderzenie z rzeczywistością rodzi.u  ich frustrację, a frustracja rodzi u nich agresję. 

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

W zakresie który może usłyszeć człowiek już wszystko, moim zdaniem zostało odkryte

Nie wydaje mi się, ale to nie powód by ignorować to, co już odkryte zostało.

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

A potem powtarzanie w innym wątku tego samego bełkotu z tym samym tonem guru.

7 minut temu, BlueDot napisał:

Na jakiej podstawie tak uwazasz?

Czytaj uważnie wątek, nie jesteśmy w nim tylko ja i Ty.

Ale jeden wniosek w wyniku dyskusji można wyciągnąć, że słuchając na 0 tak naprawdę nie odbieramy płaskiej charakterystyki. Bo to co odbieramy uchem zależy od głośności, od charakterystyki pomieszczenia, od charakterystyk krzywych jednakowej głośności (Fletchera Munsona), od charakterystyk i ustawienia kolumn głośnikowych i wreszcie od czułości naszego słuchu (wieku?). Więc ewentualna korekta brzmienia, jeśli ktoś uzna to za właściwe, miłe dla swojego odczucia, jest możliwa a nawet wskazana. Kwestia jak kto chce to realizować, czy za pomocą pokręteł bass, treble, balance, czy DSP czy np. systemu Dirac. Często spotyka się opinię, że ktoś wyregulował płaską charakterystykę automatycznie w systemie Dirac i dźwięk stał się chudy i mało przyjazny do słuchania. Niektórzy nawet pozbyli się wzmacniaczy z Dirac uznając taką ingerencję za zbędną, chociaż niby poprawną brzmieniowo. Więc "płaskość" chyba nie jest zawsze wskazana, chyba że ktoś jest płaskoziemcem 🙂

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Hmmm

Spowodowane konkretnymi osobami. Zwróćmy uwagę że na forum obok jest tego znacznie mniej. 

Bo ja uważam że nie

Gdyby tak bylo, to naukowcy w zasadzie musieli by isc na bezrobocie a jadnak nadal powstaja wynalazki do mierzenia czegos, czego kiedys nie mozna bylo zmierzyc lub nawet zobaczyc.

3 godziny temu, paww napisał:

Ludzie o czym my mówimy, to ktoś czyli często uznane firmy, budują sekcję przedwzmacniacza żeby pogarszać jakość?

Zeby nadac brzmieniu sygnature i dopasowac elektrycznie do wejscia koncowki mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi