Skocz do zawartości
IGNORED

Eudajmonia. Spojrzyj wstecz, co zrobiłeś ze swoim życie - co jeszcze możesz zmienić

Rekomendowane odpowiedzi

"W najbardziej ogólnym sensie jest to stan pełnego, racjonalnie uzasadnionego zadowolenia i satysfakcji z własnego życia, inaczej, spełnione życie, którego osiągnięcie było podstawowym celem każdego rozsądnego człowieka.

Dla Platona i Sokratesa eudajmonia była stanem poczucia doskonałości swojego życia. Eudajmonię osiągał ten, kto na starość patrząc wstecz na swoje życie, mógł powiedzieć, że przeszedł przez nie w godny sposób, robił zawsze to, co do niego należało, i że nie żałuje żadnych swoich decyzji."

Niezwykle smutne wydarzenie, które dotknęło nasze hobbystyczne środowisko skłoniło mnie do ponownego przyjrzenia się stworzonemu przez siebie algorytmowi na cel "szczęśliwe życie"

Ujmując skrótowo.

Jestem 45 lat z kobietą, która jest moją Żoną. Czyli długo i szczęśliwie? Długo - na pewno! Szczęśliwie cały czas? Na pewno NIE!!!

Na podłodze w kuchni, w płytkach są wgłębienia - jak Żona waliła w nie, nie raz- garnkami o ziemię.

Jesteśmy małżeństwem typu włoskiego- żywiołowym.

Mam kilka hobby: Ogród,  Dom,  Audio,  kiedyś preparatyka organiczna. Ile razy zemściłem na "te pieprzone kamienie" w ogrodzie i szaleńczo rosnący bluszcz, krzewy i drzewa.

Przyjemnością jest posiadanie kolegów.

Zostało mi jeszcze (statystycznie) kilkanaście (14 !) lat życia

Zastanawiam się nad swoją "Bucket list", 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślicie o tym: Co dalej?

Ukryta Zawartość

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

… bardzo dziwny wpis… nie mam pojęcia co kolega chce przekazać 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

1 minutę temu, slaaawek napisał:

… bardzo dziwny wpis… nie mam pojęcia co kolega chce przekazać 

Po pierwsze, proponuję Koledze obejrzenie filmu omówionego w linku.

Po drugie, na chwilę oderwać się od bieżączki , przytulić miłą osobę- i przez choć krótki czas pomyśleć o swoim przyszłym życiu- to w wieku do 50 lat, a o  przyszłych przyjemnościach - w wieku powyżej 50 lat.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Najtrudniej w życiu być uczciwym, dobrym  człowiekiem. To jest prawda i to skazuje na samotność w pracy, niedobrze jak w domu….

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

21 minut temu, electro napisał:

Najtrudniej w życiu być uczciwym, dobrym  człowiekiem. To jest prawda i to skazuje na samotność w pracy, niedobrze jak w domu….

Jak się jest dobrym , pomocnym i uczciwym , to prędzej czy później źle się na tym wychodzi. Coś o tym wiem.

Przede wszystkim nie można pomagać na siłę. Jeśli ktoś nie poprosi o pomoc , lepiej zostawić sprawę w spokoju.

Edytowane przez izapat
9 minut temu, izapat napisał:

Jak się jest dobrym , pomocnym i uczciwym , to prędzej czy później źle się na tym wychodzi. Coś o tym wiem.

Przede wszystkim nie można pomagać na siłę. Jeśli ktoś nie poprosi o pomoc , lepiej zostawić sprawę w spokoju.

Oba te twierdzenia można odwrócić i będą miały równie częste zastosowanie w życiu 🙂

• 5 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 4.05.2023 o 17:22, electro napisał:

Uczciwość to także przyznanie się do błędu.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Ponieważ mam za sobą kilka cezur związanych z wiekiem: potwierdzam!!! -  wiele rzeczy w życiu zaczyna po prostu nudzić. Trzeba zmian.

O zmianie Żony nie myślę, ale zdarzyło się parę innych zjawisk.

Kuriozalnie pomogła mi w tym plandemia. Spotkania w mojej saunie, w lodzie - u mnie w basenie, w pomieszczeniach odsłuchowych zamieniły się w ściślejsze, sympatyczne znajomości mimo różnicy w wieku.

W ostatnią niedzielę "pandemiczny" kolega oddał mi do dyspozycji motorowy katamaran. Jestem starszym sternikiem motorowodnym z dawnych lat i w to mi graj!!!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.