Skocz do zawartości
IGNORED

Piwo z Mentzenem

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, costa brava napisał:

Ale ta samokrytyka Marciniaka przypomina podobne z czasów słusznie minionych

Niesmaczne to,  ale rozumiem gościa 

Dorosły facet powinien wiedzieć co robi.

Jestem Europejczykiem.

Kompromitujące oświadczenie

Europejska centrala piłkarska ujawniła treść oświadczenia polskiego arbitra, które – jej zdaniem – ma kluczowe znaczenie dla „rozwiania obaw i zapewnienia przejrzystości”.

„Pragnę serdecznie przeprosić za moje zaangażowanie i wszelkie krzywdy, jakie mógł spowodować mój udział w imprezie «Everest»” – zaczął Marciniak, który przyznał, że rozumie zaniepokojenie i rozczarowanie tą jego aktywnością.

Dalej tłumaczył, że został wprowadzony w błąd i był całkowicie nieświadomy, że wydarzenie to „było powiązane z polskim ruchem skrajnie prawicowym”. „Gdybym wiedział, kategorycznie odrzuciłbym zaproszenie” – wskazał.

Marciniak przekonywał, że całym sercem potępia wszelkie formy nienawiści, dyskryminacji lub nietolerancji, na które nie ma miejsca w sporcie ani w społeczeństwie. Zobowiązał się też do większej czujności w analizowaniu wydarzeń i organizacji, z którymi będzie łączony.

„Zobowiązuję się wyciągnąć wnioski z tego doświadczenia i zapewniam, że takie błędy w ocenie sytuacji nie będą miały miejsca w przyszłości” – napisał oraz przeprosił wszystkich, których zaufanie naruszył i przyznał, że zaakceptuje wszelkie konsekwencje wynikające z „nierozważnego udziału” w wydarzeniu.

„Dziękuję za zrozumienie, pokornie proszę o możliwość zadośćuczynienia i odzyskania zaufania poprzez moje przyszłe działania” – podsumował.

7 minut temu, costa brava napisał:

„Dziękuję za zrozumienie, pokornie proszę o możliwość zadośćuczynienia i odzyskania zaufania poprzez moje przyszłe działania” – podsumował.

Znaczy się co? Czerwona kartka dla Konfy? Będzie gwizdał podczas przemówień Mentzena? 😄

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Kurde... Piwo z Mentzenem szkodzi bardziej, niż ułożenie wafelków w kształt swastyki na torcie 20 kwietnia w wodzisławskim lesie... 😂

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

6 minut temu, Jaro_747 napisał:

Ty pomyśl o co pytam i kogo. Naprawdę taki trudny problem dla tropiciela?

Ja wiem, a Ty nie wiesz, więc zadajesz pytanie.
Zastanawiam się tylko czy, rzeczywiście nie wiesz, czy znów udajesz.

Stowarzyszenie Nigdy Więcej doniosło do UEFA na sędziego Szymona Marciniaka za to, że wziął udział w biznesowej konferencji EVEREST współorganizowanej przez Sławomira Mentzena. Sędzia złożył obszerne wyjaśnienia.

Szymon Marciniak, to obecnie jeden z najbardziej uznanych arbitrów piłkarskich na świecie - był głównym sędzią finału ostatnich Mistrzostw Świata w Katarze, a 10 czerwca ma poprowadzić finałowe spotkanie Ligi Mistrzów między Manchesterem City i Interem Mediolan.

Ostatnio Marciniak był także prelegentem na zamkniętej konferencji EVEREST (bilety kosztowały nawet kilka tysięcy złotych), skierowanej do ludzi biznesu, a współorganizowanej przez Sławomira Mentzena.

Nieważne, że konferencja EVEREST nie miała nic wspólnego z polityką, a znani prelegenci mówili o tym, jak odnieść sukces w biznesie. Donosicielom ze Stowarzyszenia Nigdy Więcej, przeszkadzał sam fakt, że szef Nowej Nadziei był związany z wydarzeniem.

Polski sędzia zdążył już odnieść się do zarzutów stawianych mu przez Stowarzyszenie Nigdy Więcej.

„Będąc od wielu lat międzynarodowym sędzią piłkarskim, zawsze na pierwszym miejscu stawiam 'fair play' oraz szacunek do drugiego człowieka i pragnę przekazywać te najwyższe wartości innym. Zawsze odcinam się od przejawów rasizmu i antysemityzmu i braku tolerancji, co pokazuję na meczach, w których sędziuję. Zawsze mówię stop nienawiści i będę propagować, że najważniejsze jest bycie dobrym człowiekiem” – napisał polski arbiter.

Sprawa jest na tyle głośna, że głos w tej sprawie zabrał także Polski Związek Piłki Nożnej. Na stronie PZPN czytamy, że związek „niezwłocznie podjął działania mające wyjaśnić okoliczności udziału Szymona Marciniaka w konferencji, na której obecny był również polityk Sławomir Mentzen”.

„Szymon Marciniak złożył PZPN obszerne wyjaśnienia omawianej sytuacji. Wynika z nich, że nie zna Sławomira Mentzena ani nigdy z nim nie rozmawiał. Po rozmowie z arbitrem oraz zapoznaniu się z zebranym materiałem dowodowym, PZPN odrzuca jakiekolwiek oskarżenia skierowane w kierunku Szymona Marciniaka” – pisze Polski Związek Piłki Nożnej w komunikacie.

PZPN zauważa, że „wiece polityczne” Sławomira Mentzena odbywały się w innych miastach i terminach, a wydarzenie Everest nie miało charakteru politycznego.

UEFA rozpatrzyła już skargę od Stowarzyszenia Nigdy Więcej i wydała werdykt w sprawie polskiego sędziego. Organizacja zdecydowała, że sędzia Marciniak wystarczająco się już ukorzył i nie będzie wyciągać wobec niego konsekwencji.

„Po oświadczeniu pana Marciniaka, UEFA przyjęła jego głębokie przeprosiny i wyjaśnienia. UEFA skontaktowała się również z NEVERAGAIN, organizacją pozarządową stowarzyszoną z siecią FARE, która zgłosiła początkowe obawy dotyczące zaangażowania pana Marciniaka w to wydarzenie. Zażądali, aby pan Marciniak pozostał w roli sędziego na nadchodzący finał Ligi Mistrzów UEFA, stanowczo twierdząc, że usunięcie go podważyłoby promocję przeciwdziałania dyskryminacji.

Na podstawie dostarczonych informacji UEFA potwierdza, że pan Marciniak będzie pełnił swoją rolę sędziego finału Ligi Mistrzów UEFA 2023.

UEFA jest zaangażowana w intengrację, we wspieranie uczciwego,  pełnego szacunku środowiska piłkarskiego i zdecydowanie sprzeciwia się nienawiści, dyskryminacji i nietolerancji. Ponawiamy nasze zobowiązanie do promowania jedności, szacunku i 'fair play' w pięknej grze.

Z niecierpliwością czekamy na ekscytujący finał Ligi Mistrzów UEFA pomiędzy Manchester City FC i FC Internazionale Milano w przyszłym tygodniu na Stadionie Olimpijskim Atatürka” – czytamy w komunikacie UEFA.

Parker's Mood

Może w przerwach śpiewali nazistowskie marsze wojskowe? 😉  Skoro miliony much nie mogą się mylić, to jedna Mucha by się pomyliła? 🪰

Achievement unlocked!

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Ja wiem, a Ty nie wiesz, więc zadajesz pytanie.
Zastanawiam się tylko czy, rzeczywiście nie wiesz, czy znów udajesz.

Pytanie było oczywiście do costy.

Napisał "Kompromitujące oświadczenie"

Ja zapytałem kompromitujące kogo?

Zakładałem, że mam do czynienia z ludźmi inteligentnymi.

No ale dobrze, zapytam inaczej.

Kogo według ciebie @costa brava kompromituje to oświadczenie???

I przy okazji pytanie dodatkowe - według ciebie dlaczego?

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Nie rób z siebie głupka proszę, po co ci to? W tej dyscyplinie jest tu zbyt duża konkurencja.

Histeryczne reakcje i naiwna wiara w hasła, które już dawno przestały mieć cokolwiek wspólnego z wartościami, to też „robienie z siebie głupka”. Siła rozmaitych Trumpów i Mentzenów w 99% bierze się ze słabości ich oponentów, którzy utknęli w jakiś pseudo-cywilizowanych gusłach, i czerpią poczucie wyższości z pitolenia frazesów, które zalatywało trupem jeszcze przed ich urodzeniem.

Ładne, ale nie do końca zrozumiałem. Ale nie przejmuj się tym.

To znaczy ogólne przesłanie rozumiem, ale jak to się ma do Marciniaka już nie bardzo. Ale też nie śledziłem tej "arcyważnej" sprawy zbyt pilnie.

W mojej - zaznaczam pobieżnej ocenie Pan sędzia nieopatrznie i całkiem dla siebie niespodziewanie wkroczył na pole minowe. Bardzo szybko wycofał się z niego póki mu jeszcze nóżki nie urwało. I to dobrze.

Teraz widzę, że budzą się jacyś "obrońcy" i z powrotem go na to pole minowe wpychają. W jego interesie jest, żeby sprawa ucichła jak najszybciej. Pomysł z wytaczaniem procesów jest zwyczajnie głupi, bo temu nie sprzyja, wręcz przeciwnie. I stawia pod znakiem zapytania szczerość jego przeprosin.

Ale coś mi się zdaje, że kilku polityków już zwietrzyło swoją szansę i będą podgrzewać temat. Czy mi się zdawało że już Morawiecki wziął to na tapetę? No to zaczynam Marciniakowi współczuć, jeszcze trafi na sztandary PiS 😁.

Jestem Europejczykiem.

A to ciekawe

"— Z naszej strony nigdy nie było donosu ani nawet pisma do UEFA. Nie byliśmy za tym, żeby odsunąć sędziego Marciniaka od prowadzenia finału Ligi Mistrzów — zapewnia Rafał Pankowski ze Stowarzyszenia "Nigdy Więcej"."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, jar1 napisał:

A to ciekawe

"— Z naszej strony nigdy nie było donosu ani nawet pisma do UEFA. Nie byliśmy za tym, żeby odsunąć sędziego Marciniaka od prowadzenia finału Ligi Mistrzów — zapewnia Rafał Pankowski ze Stowarzyszenia "Nigdy Więcej"."

Ukryta Zawartość

To by potwierdzało tezę, że kilku polityków postanowiło zrobić aferę i podpiąć się pod Marciniaka. Niestety media ochoczo wzięły udział w nakręcaniu tej histerii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Teraz, Jaro_747 napisał:

To by potwierdzało tezę, że kilku polityków postanowiło nakręcić aferę i podpiąć się pod Marciniaka. Niestety media ochoczo wzięły udział w nakręcaniu tej histerii.

Występując na wiecu Mentzena sam Marciniak fakt medialny rozpoczął. 

I bez jaj, 44 letni facet, naprawdę nie zdawał sobie sprawy gdzie idzie i po co? 

4 minuty temu, jar1 napisał:

Występując na wiecu Mentzena sam Marciniak fakt medialny rozpoczął. 

I bez jaj, 44 letni facet, naprawdę nie zdawał sobie sprawy gdzie idzie i po co?

To samo napisałem - facet jest dorosły i powinien wiedzieć co robi.

Z własnej woli wszedł na pole minowe. Ale jak już udało mu się z niego uciec to cała grupa polityków zagania go tam z powrotem.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

3 godziny temu, Jaro_747 napisał:

W mojej - zaznaczam pobieżnej ocenie Pan sędzia nieopatrznie i całkiem dla siebie niespodziewanie wkroczył na pole minowe. Bardzo szybko wycofał się z niego póki mu jeszcze nóżki nie urwało. I to dobrze.

A moim zdaniem dobrze wiedział gdzie wkracza, tylko nie spodziewał się aż takich reperkusji, które wręcz mogły zaszkodzić jego błyskotliwej karierze, więc po analizie sytuacji w konsultacji ze swoimi prawnikami wydał kompromitujące go oświadczenie. Wybrał mniejsze zło - zachował szansę na kontynuację kariery, zamiast zachowania twarzy.

Edytowane przez soundchaser

Oświadczenie Sławomira Mentzena ws. sytuacji z Marciniakiem

Powodem, dla którego takie szmatławe organizacje jak Nigdy Więcej, mają wpływ na rzeczywistość, jest to, że ludzie z jakiegoś powodu uznają ich prawo do potępiania, etykietowania, wykluczania z debaty publicznej. Nie rozumiem, czemu ktokolwiek miałby na poważnie brać opinie i zalecenia tych życiowych nieudaczników, kłamców, oszustów i donosicieli.

Próba przeniesienia do Polski zwyczaju cancel culture jest bardzo groźna i nie możemy do tego dopuścić. A nie ma lepszej na to metody, niż wyrzucanie donosów zajmujących się tym organizacji tam, gdzie ich miejsce, do kosza.

Alternatywą jest to, co właśnie obserwujemy. Zmuszanie ludzi do pisania kłamstw, samokrytyk w stylu sowieckim, łamanie ambitnym ludziom kręgosłupów, niszczenie sumień.

Oni nigdy się nie zatrzymają. Nikt nie może być pewien, czy nie stanie się kolejną ofiarą jakiejś absurdalnej nagonki. Każdy, kto będzie chciał coś osiągnąć, będzie musiał dać się złamać, poniżyć, pokłonić lewackim ideologiom.

Dlatego nigdy nie zgodzę się na to, żeby jakiś lewacki aktywista mówił mi, co mam robić, z kim mam się spotykać, co mam mówić. Nie można pozwolić na to, żeby w Polsce zaczęły obowiązywać takie standardy.

Każdy ma prawo pojawić się 4 czerwca w Warszawie, każdy ma prawo uczestniczyć w Marszu Niepodległości, każdy może przyjść na miesięcznicę smoleńską. Nie powinno się za to nikogo zwalniać z pracy, rujnować mu kariery czy życia. A co dopiero, gdy czyjaś aktywność nie jest polityczna.

Na konferencjach takich jak Forum Ekonomiczne w Karpaczu aż kipi od polityki. Na miejscu są przedstawiciele korporacji, zarządy spółek Skarbu Państwa, politycy, dziennikarze. Wszystko ocieka polityką. I to dla każdego jest normalne. Nikt z tego powodu nie jest oskarżany o niewłaściwe zaangażowanie polityczne.

A gdy ja zorganizowałem konferencję dla polskich małych i średnich przedsiębiorców, na której nie było grama polityki, to próbuje robić się z tego aferę i wielki problem. Jeżeli ktoś pisze, że konferencja była polityczna, to po prostu kłamie. Jeżeli ktoś pisze, że nie wiedział, na jakie wydarzenie idzie, to również niestety kłamie.

Przedsiębiorcy, a jestem przedsiębiorcą już 13 lat, mają prawo do swoich poglądów, mają prawo do udziału w wyborach. To my wytwarzamy PKB, to my tworzymy miejsca pracy, to my zwiększamy dobrobyt. Politycy tylko wydają pieniądze, które generuje biznes. Dlatego biznes, ale ten polski, nie tylko zagraniczny, musi mieć większy wpływ na politykę. I my ten większy wpływ uzyskamy.

Dlatego dalej będę rozwijał swoje firmy, tworzył nowe przedsięwzięcia, zatrudniał ludzi, jednocześnie będąc politykiem. Nie zgodzę się nigdy z tym, że posłami mogą być tylko byli urzędnicy, nauczyciele, ludzie na etacie. Nie zgodzę się też nigdy z tym, że warunkiem do osiągnięcia sukcesu, jest oddanie hołdu korporacjom, funduszom i lewicowym aktywistom.

Parker's Mood

Zagłosuję na Konfederację. Tym ludziom trzeba dać szansę. Trzeba pokazac układowi z Magdalenki, że żłób może sie dla niego skonczyc.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.