Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Mam wrażenie, że dyskusje o przewodach nigdy nie będą merytoryczne.(...)

Merytorycznie to można dyskutować o czymś co da się zmierzyć, wykazać a nie o wynikach które są na granicy błędu pomiarowego interpretowane jak przeskok jakościowy o dwie klasy, takie gadanie to sfera iluzji.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Wow oddali za mniej niż połowę, jacy dobrzy ludzie

Wow. Bo najlepiej kupować przy zmianie oferty. Telewizor  kupiłem za 2700 zamiast 8000 zł jako nowość.  I sklep już nie puszczał taniej bo nie mógł poniżej ceny zakupu i musiał coś jeszcze zarobić. Wiem bo pracował tam znajomy. Amplituner kina domowego też dałem 50 % ceny bo wszedł nowszy wizualnie. Kolumny Bowersa w sklepie były nowe za 2000 zł bo zmiana oferty, gdy tymczasem na portalach używki kosztowały koło 3000 zł. Kable  Qed wtedy najwyższy model rca też kupiłem za 50% ceny bo zmieniali ofertę. Tak ze nie ma co się nabijać tylko trzeba myśleć.

13 minut temu, dzeus67 napisał:

Telewizor  kupiłem za 2700 zamiast 8000 zł jako nowość.

Ja mogę kupić nowość za 1/3 ceny.

Każdy coś może.

32 minuty temu, NRK napisał:

Najwyraźniej masz tak ch....y sprzęt, że reaguje na syf w sieci jaki masz u siebie. 

Ty mnie chyba nie czytasz. U mnie nic nie szumi. Jakość jaką oferuje mój system jest wystarczająca. Nawet na push-pullu na EL84 czy SET na tridach bezpośredio żarzonych bez USZ nie mam żadnego szumu, brumu czy przydźwięku z przetworników. Sieciowki mam poskładane wg mojej recepty bardzo antyaudiofilskiej. Taki Oflex w ekranie 0.7mm2 i 1.5mm2 plus filtry ferrytowe we wtyczkach na zakłócenia wspólne i różnicowe ale wszystkie wymienione.

Nie napisałem nigdzie, że przed wymianą sieciowek było gorzej po wymianie jednego przewodu. Jest inaczej po wymianie wszystkich przewodów. Szczególnie w zakresie odbioru pogłosu zaszytego w nagraniach. Nic mierzalnego. Zawartość echa w echu nieznacznie się zmieniło. Czyste wrażenia soniczne, które zaistniały w mojej głowie przy słuchaniu utworów tam gdzie te efekty pogłosowe są zaszyte.

Ja takie podmienianie przewodów traktuję jako zabiegi audio higieniczne. Podejmuję małe kroki na różnych kierunkach żeby było mniej zakłóceń w obrębie mojego systemu. To daje wymierne efekty w zakresie wrażeń. Nie mam pomysłu co i jak pomierzyć w domowych warunkach by to zweryfikować. Próbuję inicjować dyskusję ale forumowa rzeczywistość jest taka, że zderzam się z betonem. Kpiny i podśmiechujki dominują. Merytorycznie nikt nawet nie próbuje rzucając hasła typu "poza zakresem", "pomijalnie małe", "nieistotne" "na Allacha" itp.

Jednak wielu słyszy zmiany i wychwytuje różnice. Pozostali zamiast zastanowić się jak to możliwe z punktu widzenia dystrybucji zakłóceń zastanawiają się jak dowalić drogiej stronie. Zniechęca do jakiejkolwiek dyskusji. 

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Zniechęca do jakiejkolwiek dyskusji

To nie dyskutuj.

Mierz sobie tą zawartość cukru w cukrze i nie cytuj tych których to nie obchodzi.

21 godzin temu, lemo napisał:

Antykablarze czekają jak sępy żeby dowalic slyszacym i myślącym inaczej  najlepiej powiedzieć że niedouczony ,guslła czary i oczywiście wplyw marketingu . Tylko czemu chcą innym dyktować co mają robić a co nie . Minęli się z powołaniem?

Nikt nie dyktuje Ci co masz robić. Zakompleksione, głuche, sfrustrowane sępy myślą racjonalnie, a nie inaczej. Odpowiedziałeś sobie dlaczego antykablarze nie słyszą tego, co słyszą entuzjaści drucików. 

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Mam wrażenie, że dyskusje o przewodach nigdy nie będą merytoryczne. Ja o lepszych cyferkach, a wy o kasie i zasadności ekonomicznej 😎

Bo to na tym polega, że do kabla można wrzucić tak dużo zjawisk fizycznych, że każdy może udowodnić swoją tezę 🙂

11 minut temu, Kostucha napisał:

Więc wypłyń na powierzchnię.

Dla mnie osobiście ten gość to hipokryta do kwadratu. Najpierw super pomiary i co one to niby nie robią.

Fakt, kumaty gość w tych sprawach.

Poczym kupuje kolumny od producenta pokroju Wilk audio, bez komentarza.

32 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Zniechęca do jakiejkolwiek dyskusji. 

Jest tak jak powiedziałeś. 

Nie obraź się, ale...

Masz już 5 lat stażu na tym forum, więc powinieneś wiedzieć, że merytoryczna dyskusja z tymi ludźmi nie ma sensu. Spróbowałeś, widzisz skutek. Argumenty oparta na pomiarze, doświadczeniach i wiedzy ale nie pasujące do ich wiary nie będą przeciwstawiane ich własnym doświadczeniom i wiedzy, tylko będą bagatelizowane i obśmiewane. Jest po tamtej stronie 2-3 kolegów z którymi mógłbyś poprowadzić racjonalny spór, tylko oni chyba niezbyt rwą się do tego żeby nie być utożsamianymi z tymi harcownikami. Albo po prostu mają ten spór gdzieś, co w sumie jest najlepszym wyjściem według mnie. 

Można sobie poheheszkować z kablosceptykami, powsadzać sobie nawzajem szpile, tak dla rozluźnienia, ale dyskusja z nimi to strata czasu, bo wszystko co wykracza poza ich paradygmat będzie z góry, bez zastanowienia odrzucone.

Każda zmiana powoduje efekt słyszalny dzięki zjawisku psychoakustycznym. 

Sam się na tym łapie, ale po jakimś czasie jak już emocje opadną warto powtórzyć test, bo  zazwyczaj się okazuje że to placebo. 

Tylko tyle i aż tyle. 

Dlatego w świecie audio takie dyskusje nie mają końca. 

Godzinę temu, Audroc napisał:

Co się okazało? Po drugiej stronie ściany była inna ściana z urządzeniami siejącymi zakłócenia. Sama instalacją była całkowicie wydzielona, po prostu same kable w ścianie siały zakłócenia. Wystarczyło zasilić komputer 20 metrowym kablem jaki wozimy że sobą kładąc go na podłodze, wszystko zaczęło działać jak ta lala. 

Wniosek...

Jeśli znajdziesz usterkę techniczną, to ją usuń lub pomiń, a nie doszukuj się poprawy brzmienia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, Ajothe napisał:

nie mają końca. 

Raczej nie mają sensu. Kwestia priorytetów. Jeden kupi płytę CD i a drugi miernik. Nigdy takie osoby się nie dogadają.

13 minut temu, Ajothe napisał:

Sam się na tym łapie, ale po jakimś czasie jak już emocje opadną warto powtórzyć test, bo  zazwyczaj się okazuje że to placebo.

Też wielokrotnie powtarzam porównania i to na przestrzeni lat i takiego efektu jak u ciebie nie zauważyłem.

20 minut temu, Ajothe napisał:

Każda zmiana powoduje efekt słyszalny dzięki zjawisku psychoakustycznym. 

A zdarzyło Ci się od razu usłyszeć, że podłączony nowy element sprawia, że całość brzmi gorzej niż z poprzednim?

Czy pierwsze wrażenie jest tylko na plus?

3 godziny temu, NRK napisał:

Wygładzić to sobie możesz gładzią ścianę a nie prąd metrem kabla.

Nie wiem czy śmiać się ,bo to nawet śmieszne nie jest. Coraz więcej  doradców na forum ,z doświadczeniem ,praktyka 😁

Pomaluj sobie ścianę za kolumnami na czerwono i napisz, że dźwięk ci się ocieplił. 

Na pewno znajdziesz parę osób które poklepują cię po plecach.

1 godzinę temu, NRK napisał:

Dla mnie osobiście ten gość to hipokryta do kwadratu. Najpierw super pomiary i co one to niby nie robią.

Fakt, kumaty gość w tych sprawach.

Poczym kupuje kolumny od producenta pokroju Wilk audio, bez komentarza.

Bez komentarza? To chyba o mnie więc się odniosę żeby forumowych plotek nie było. Kolumny "producenta pokroju Wilka" kupiłem okazyjnie w dobrej cenie zanim uzyskałem jakiekolwiek rzetelne informacje na temat ich budowy. Nie było możliwości odsłuchu "u mnie" ponieważ zakup z drugiej ręki, a sprzedawca na drugim końcu Polski. Ciekawość tak zachwalanych w lokalnym klubie kolumn zwyciężyła.

W sieci, na stronie producenta nie ma pomiarów tylko dane tabelaryczne jak się okazało naciągane. Ponieważ w czasie dłuższego słuchania zaczęło mi w graniu coś doskwierać więc zacząłem szukać przyczyn. Pomiary i analizy wykazały, że to konstrukcyjne gnioty są skonstruowane na ucho wg koncepcji przyjmującej mnóstwo technicznych kompromisów.

To co mogłem poprawiłem, a przynajmniej tak mi się wydaje. Kolumny brzmią dobrze, dźwięk muzyki ze spokojniejszych nurtów jest zadowalający moje oczekiwania ale wiem, że z tych przetworników można by wyciągnąć więcej jakości. 

Gdzie tu hipokryzja? Że zaufałem opiniom w klubie? Że słucham, analizuję i robię pomiary gdy coś mi przeszkadza w brzmieniu? Że kupiłem zanim posłuchałem u siebie? 

Rzucasz oskarżenia bezpodstawnie. Nie dyskutujesz z faktami tylko dowalasz personalnie. Wg mnie trollujesz wątek. Jesteś trollem? 

Gość

(Konto usunięte)

A ja słyszę zmiany wprowadzane przez każde kable IC, głosnikowe i zasilania. I już. Reszta to wasza nawalanka. Pozdrawiam.

I bez żadnych zahamowań kupiłbym gargantuę do końcówki. Jak bozia da, totak zrobię.

Edytowane przez pantagruel
dopisek
5 minut temu, pantagruel napisał:

A ja słyszę zmiany wprowadzane przez każde kable IC, głosnikowe i zasilania. I już. Reszta to wasza nawalanka. Pozdrawiam.

I bez żadnych zahamowań kupiłbym gargantuę do końcówki. Jak bozia da, totak zrobię.

Taką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, spokojnie napisał:

A zdarzyło Ci się od razu usłyszeć, że podłączony nowy element sprawia, że całość brzmi gorzej niż z poprzednim?

Czy pierwsze wrażenie jest tylko na plus?

Tak, ale to się działo w przypadku chińskich Dac'ów. 

37 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, ale to się działo w przypadku chińskich Dac'ów. 

Ale za to jak się pięknie mierzą... Według "nauki" grają jak z nut 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Bez komentarza? To chyba o mnie więc się odniosę żeby forumowych plotek nie było. Kolumny "producenta pokroju Wilka" kupiłem okazyjnie w dobrej cenie zanim uzyskałem jakiekolwiek rzetelne informacje na temat ich budowy. Nie było możliwości odsłuchu "u mnie" ponieważ zakup z drugiej ręki, a sprzedawca na drugim końcu Polski. Ciekawość tak zachwalanych w lokalnym klubie kolumn zwyciężyła.

W sieci, na stronie producenta nie ma pomiarów tylko dane tabelaryczne jak się okazało naciągane. Ponieważ w czasie dłuższego słuchania zaczęło mi w graniu coś doskwierać więc zacząłem szukać przyczyn. Pomiary i analizy wykazały, że to konstrukcyjne gnioty są skonstruowane na ucho wg koncepcji przyjmującej mnóstwo technicznych kompromisów.

To co mogłem poprawiłem, a przynajmniej tak mi się wydaje. Kolumny brzmią dobrze, dźwięk muzyki ze spokojniejszych nurtów jest zadowalający moje oczekiwania ale wiem, że z tych przetworników można by wyciągnąć więcej jakości. 

Gdzie tu hipokryzja? Że zaufałem opiniom w klubie? Że słucham, analizuję i robię pomiary gdy coś mi przeszkadza w brzmieniu? Że kupiłem zanim posłuchałem u siebie? 

Rzucasz oskarżenia bezpodstawnie. Nie dyskutujesz z faktami tylko dowalasz personalnie. Wg mnie trollujesz wątek. Jesteś trollem? 

Weź już się nie kompromituj.

Producent jest z Bydgoszczy a ty z Kołobrzegu. Rozumiem, że to za daleko dla ciebie by pojechać i zapoznać się z ofertą.

Litości.

Bez odbioru. Szkoda moje czasu na ciebie.

Może zastosujmy coś w rodzaju pluralizmu audiofilskiego, czyli każdy ma swoje racje i może je wyrażać, byłoby to zdrowe i z pożytkiem dla wątku? 

32 minuty temu, NRK napisał:

Szkoda moje czasu na ciebie.

Czyli jednak jesteś trollem. Nie fakty i argumenty związane z tematem tylko personale wstawki. Oczywiście, że szkoda twojego czasu. Nie będę cię karmił. Poszukaj innego jelenia.

Proszę o zaprzestanie zwrotów ad personam.

Zakończcie Panowie konwersację i wróćmy do tematu 🙂😉

Na rozluźnienie przerywnik muzyczny:

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Proszę cię, nie ośmieszaj się już więcej.

Zmierzyć potrafisz, kupić już nie.

Peace

7 minut temu, Tajitsu napisał:

Proszę o zaprzestanie zwrotów ad personam.

Zakończcie Panowie konwersację i wróćmy do tematu 🙂😉

Na rozluźnienie przerywnik muzyczny:

• Pokaż nowe odpowiedzi