Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany dźwięku w czasie wygrzewania kondensatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Temat tylko dla osób, które zaobserwowały zmiany w czasie wygrzewania kondensatorów. Proszę o wpisy jakie kondzie, gdzie, i jakie zmiany zaobserwowano. Osoby, które mają dowód, że to bzdura, które nie usłyszały różnicy, które są przekonane, że to adaptacja słuchu itp proszę, żeby nie pisały, bo już przekazały co chciały w innych wątkach i nie ma co tego powtarzać.. 

U mnie zmiany są duże, i nie polegają na stopniowym polepszaniu się dźwięku, zmiany są bardziej dramatyczne. Głównie interesuje mnie czy ktoś miał takie wrażenie, że gralo dobrze, potem fatalnie, a potem super 😉

21 minutes ago, Sebastian_2020 said:

że gralo dobrze, potem fatalnie, a potem super

Miałem tak - później się okazało, że to autosugestia i cały czas grało tak samo ;]

polecam ten filmik:

uważam, że wybrałeś zły dział

należy zauważyć że jest już wątek poświęcony kondensatorom...

9 minutes ago, Daniel_68412 said:

Miałem tak - później się okazało, że to autosugestia i cały czas grało tak samo ;]

polecam ten filmik:

uważam, że wybrałeś zły dział

należy zauważyć że jest już wątek poświęcony kondensatorom...

Takiego wątku nie było... Czyli dzial DIY to dział, gdzie generalnie ludzie uważają, że wygrzewania nie ma, albo tacy ludzie są w mniejszości...  W sumie to się zgadza, bo tacy ludzie mają zazwyczaj kiepski sprzęt i nie widzą różnic. 

1 minute ago, Sebastian_2020 said:

Takiego wątku nie było... Czyli dzial DIY to dział, gdzie generalnie ludzie uważają, że wygrzewania nie ma, albo tacy ludzie są w mniejszości...  W sumie to się zgadza, bo tacy ludzie mają zazwyczaj kiepski sprzęt i nie widzą różnic. 

No skoro kolega twierdzi, że taki kondensator potrafi się najpierw formować (gorszy dzwięk), dalej uformować (lepszy) a później znowu gorszy to nie dość, że kolega twierdzi inaczej niż inżynieria/fizyka i przemysł to dodatkowo kolega zakłada, że jakimś cudem umie świadomie pominąć zbadane >>naukowo<< zjawisko, które zademonstrowałem wyżej.

W obliczu powyższego nie dziwi mnie specjalnie, że kolega wie też jaki sprzęt posiadają ludzie tu zaglądający 😄

Kondensator elektrolityczny podlega formowaniu - to normalne udokumentowane naukowo zjawisko natomiast na percepcję znacznie bardziej wpływa formowanie się sieci neuronowej w mózgu.

natomiast skoro kolega chce robić oddzielny wątek w temacie marketingu szeptanego kondensatorów to utrzymuję stanowisko, że dział DIY nie jest odpowiednim miejscem

Następny chce błysnąć na forum publicznym. 

Super sprzęt a nade wszystko nadzwyczajny słuch. 

A potem śmieją się z AS na innych forach...

3 minutes ago, Grzegorz7 said:

Następny chce błysnąć na forum publicznym. 

Super sprzęt a nade wszystko nadzwyczajny słuch. 

A potem śmieją się z AS na innych forach...

Wytłumaczę dlaczego taki temat założyłem. Kiedyś bardzo mi pomógł temat na innym forum, gdzie kwestia dotyczyła gniazdka Furutech. Super mi pomogły wpisy tam, i naprawdę doświadczałem zmian o jakich ludzie pisali... Temat kondensatorów jest nowszy, nie ma dużo o tym od ludzi, którzy faktycznie je zmieniali, zwlaszcza biorąc pod uwagę ilość godzin potrzebnych do oceny. OK, widzę, że nie ma tu z kim dyskutować, i już nie będę dalej pisać 😉 

1 minute ago, Sebastian_2020 said:

OK, widzę, że nie ma tu z kim dyskutować, i już nie będę dalej pisać

Dlaczego od razu nie założy kolega wątku tam gdzie jest więcej ludzi zainteresowanych budowaniem wierzeń?

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powyżej pomiar kolumny z kondensatorem wygrzanym i nie wygrzanym. Kondensator który robi tak znaczne różnice to alumen z-cap. Nie  wygrzany to taki, który nie grał dłuższy czas (u mnie było to kilka miesięcy). Odstęp pomiędzy pomiarami to około 3-4 godziny. Przez ten czas kolumny cały czas grały. Kondensatory, które potrzebują czasu by grać swoje to zazwyczaj wszelkie olejowe, woskowe, elektrolityczne, czas i różnice zależą od budowy i miejsca w którym kondensator jest zainstalowany.

Natomiast różnice zauważalne po kilkuset godzinach czy naprzemienne poprawy i pogorszenia przypisałbym raczej samopoczuciu i psychoakustyce (chyba, że ktoś włącza sprzęt raz na miesiąc).

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Just now, Daniel_68412 said:

Dlaczego od razu nie założy kolega wątku tam gdzie jest więcej ludzi zainteresowanych budowaniem wierzeń?

Wiem, nie wiem dlaczego wydawalo mi się, że tu znajdę ludzi, którzy mają sprzęt wystarczający do takiej dyskusji... 😉 A tu sami prawdziwi DIY...

4 minutes ago, Seyv said:

Ukryta Zawartość

Powyżej pomiar kolumny z kondensatorem wygrzanym i nie wygrzanym. Kondensator który robi tak znaczne różnice to alumen z-cap. Nie  wygrzany to taki, który nie grał dłuższy czas (u mnie było to kilka miesięcy). Odstęp pomiędzy pomiarami to około 3-4 godziny. Przez ten czas kolumny cały czas grały. Kondensatory, które potrzebują czasu by grać swoje to zazwyczaj wszelkie olejowe, woskowe, elektrolityczne, czas i różnice zależą od budowy i miejsca w którym kondensator jest zainstalowany.

Natomiast różnice zauważalne po kilkuset godzinach czy naprzemienne poprawy i pogorszenia przypisałbym raczej samopoczuciu i psychoakustyce (chyba, że ktoś włącza sprzęt raz na miesiąc).

Dziekuję, mnie interesuje czy jest róznica w dźwięku. 

Ukryta Zawartość

8 minutes ago, Seyv said:

Odstęp pomiędzy pomiarami to około 3-4 godziny.

Można wykluczyć napęd głośnika? Bo różne gumy różnie się np zachowują.

• Moderatorzy
2 minuty temu, Sebastian_2020 napisał:

Dziekuję, mnie interesuje czy jest róznica w dźwięku.

Z wykresu wynika, że tylko ktoś z poważną wadą słuchu mógłby w tym przypadku nie usłyszeć różnicy. Natomiast nie wszystkie kondensatory pokażą, aż tak duże różnice. Często różnice są mniejsze lub w ogóle nie zauważalne. 

7 minutes ago, Sebastian_2020 said:

Wiem, nie wiem dlaczego wydawalo mi się, że tu znajdę ludzi, którzy mają sprzęt wystarczający do takiej dyskusji... 😉 A tu sami prawdziwi DIY...

Bardzo niesmaczna prowokacja. Kolega ma prawo mieć swoje opinie ale należałoby zaznaczyć "moim zdaniem"...

Polecam sobie jednak ten test wyżej zrobić.

1 minute ago, Daniel_68412 said:

Bardzo niesmaczna prowokacja. Kolega ma prawo mieć swoje opinie ale należałoby zaznaczyć "moim zdaniem"...

Polecam sobie jednak ten test wyżej zrobić.

Masz rację, pewnie mogłem to dodać, ale wiadomo, że jak sie piszę na forum to raczej to jest "moim zdaniem" tylko... Nie chciałem urazić nikogo

• Moderatorzy
1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Można wykluczyć napęd głośnika?

Tak. Podobną historię miałem z innymi kolumnami gdzie były alumeny. Robiąc zwrotnicę na kondensatorach "audiofilskich" staram się je najpierw wygrzać bo już kilka razy się naciąłem na podobne sytuacje. 

Sluchajcie, ja nie chciałem nikogo obrazić. Niektórzy coś tam słyszą, niektórzy nie. Dlatego ja napisałem na początku, że proszę o opinie jeśli ktoś słyszał różnice. 

Z reguły nadzwyczajnego słuchu doznają ci, którzy mają dużo hajsu...

Tylko, że dobry sprzęt jest niewrażliwy na tak spektakularne (dramatyczne) zmiany brzmienia. Bo i podzespoły są tam wystarczająco dobrej klasy. 

Komu zatem tak bywa dramatycznie to niech odwiedzi laryngologa,... psychiatrę... I tak po ludzku; wcisnęli wam nie sprzęt wysokiej klasy tylko jakieś buble...

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Z reguły nadzwyczajnego słuchu doznają ci, którzy mają dużo hajsu...

Tylko, że dobry sprzęt jest niewrażliwy na tak spektakularne (dramatyczne) zmiany brzmienia. Bo i podzespoły są tam wystarczająco dobrej klasy. 

Komu zatem tak bywa dramatycznie to niech odwiedzi laryngologa,... psychiatrę... I tak po ludzku; wcisnęli wam nie sprzęt wysokiej klasy tylko jakieś buble...

Przykra sprawa ale wysokiej klasy sprzęt to nie zamulacz i każda zmiana w torze odbija mu się przynajmniej czkawką…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Audyn Cap Plus . Zastosować  na wyjściu Przedwzmacniacza , Analogu itp . Najpierw ,,na zimno" a potem wygrzać przez 3 dni transformatorem o napięciu jakieś 60V mocy jakieś 50-100 watów I ponownie posłuchać.

Wtedy możemy wrócić do rozmowy na temat tego, czy wygrzewanie  kondensatorów wpływa na brzmienie. Myślę, że po tym teście wielu nabyłoby nieco skromności. Natomiast jeżeli ktoś nie usłyszy różnicy, to ma problem. Po co robić dobrze brzmiące urządzenia skoro nie słyszy się nawet tego ?

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

19 godzin temu, Sebastian_2020 napisał:

Temat tylko dla osób, które zaobserwowały zmiany w czasie wygrzewania kondensatorów. Proszę o wpisy jakie kondzie, gdzie, i jakie zmiany zaobserwowano.

Kiedyś (28 lat temu) podłączyłem do głośnika wysoko-tonowego zwykłego dziada marki Mant, potem ruskiego olejaka (o tej samej pojemności), zmiana była taka że na olejaku alty i wyższe tony były bardziej rozdzielcze.

I choć testowałem ten układ przez miesiąc żadne zmiany z tzw. wygrzewaniem nie nastąpiły.

8 godzin temu, arturp napisał:

potem wygrzać przez 3 dni transformatorem o napięciu jakieś 60V mocy jakieś 50-100 watów

Może te fenomenalne kondensatory ulegają uszkodzeniu, tak po prostu... 

W jakimś wątku (chyba Warsztat elektronika) pokazałem jak świeżo kupiony głośnik zmienia swoje parametry T-S po dobie wygrzewania polegającego na wymuszeniu ruchów membrany z maksymalną dopuszczalną amplitudą wychylenia. Są to zmiany na poziomie średnio kilku procent.

Niezły to musi być szrot te kondensatory aby zmieniały zauważalnie swoje parametry. Serio ładujecie to do ZG?

W swojej karierze wygrzewałem elementy mechaniczne (np. głośniki) co oczywiste i nie podlega dyskusji.

Wygrzewałem rezystory, w tym rezystory drutowe do wysokoczułej i rozdzielczej aparatury; szczególnie po nawinięciu aby odpuścić wszelkie naprężenia. Najlepsze druty oporowe wykazywały zmiany na poziomie kilku-kilkunastu ppm. 

Natomiast z kondensatorów jedynie elektrolity. Nie żeby zmieniały swoje brzmienia, tylko z powodu "ustabilizowania" i eliminacji podejrzanych. Tego wymaga się w aparaturze, która już nie będzie mogła być np. serwisowana. 

I tak a propos tego wygrzewania przetworników. Nie robi się tego muzyką bo czekałoby się wieczność. Typowo przy normalnej głośności jakieś moje woofery w ZG wychylają się o +-2mm. Tymczasem wychylenie dopuszczalne to +- 12mm (mechaniczne). I z taką amplitudą wygrzanie sinusoidą przez dobę zrobi to co "wygrzewanie" muzyką przez rok...

Oczywiście przetworniki zasilamy niską częstotliwością (ok. 5Hz), tak aby sąsiedzi nie dzwonili po Policję. 

51 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Oczywiście przetworniki zasilamy niską częstotliwością (ok. 5Hz), tak aby sąsiedzi nie dzwonili po Policję

Infradźwięki mogą być niebezpieczne. Komórki, nawet całe organy mają tam rezonanse własne.

"Na początku lat pięćdziesiątych francuski badacz Gavreau, który badał wpływ infradźwięków na organizm ludzki, stwierdził, że przy fluktuacjach rzędu 6 Hz ochotnicy biorący udział w eksperymentach doświadczają uczucia zmęczenia, a następnie niepokoju, przechodzącego w niewytłumaczalny horror . Według Gavro paraliż serca i układu nerwowego jest możliwy przy częstotliwości 7 Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Może te fenomenalne kondensatory ulegają uszkodzeniu, tak po prostu... 

I takie uszkodzone grają lepiej niż nowe, sprawne technicznie ? No, może coś w tym nie jest. Ja często wyrzucam z gotowych urządzeń fabrycznych wiele elementów . Może to jest uzasadnienie . Zepsute jest lepsze. Jak niektóre kobiety . 😉

...there is no spoon...

1 godzinę temu, jar1 napisał:

Infradźwięki mogą być niebezpieczne.

Słyszałem o tym. 

Sama procedura polega na przeciwsobnym połączeniu przodami do siebie głośników parami. Słowo klucz; zwarcie akustyczne.

Można ustawić na generatorze 1Hz i mniej. Wówczas chyba będzie bezpieczniej.

W dniu 4.06.2023 o 21:03, Seyv napisał:

Ukryta Zawartość

Zakładając, ze ten pomiar wykonany jest poprawnie, to tak duże zmiany w pasmie częstotliwości wprowadzane przez kondensator całkowicie go dyskwalifikują to jakiegokolwiek użycia i pisanie o konieczności wygrzania jest po prostu niedorzeczne.  Myślę, że jest to pomiar z pomieszczenia, z dalekiego pola, do tego dość mocno wygładzony. W takich warunkach nawet niewielkie przemieszczenie mikrofonu może w znaczny sposób wpłynąć na pomiar częstotliwości.

Moim zdaniem gdzieś jest błąd w pomiarze, albo faktycznie kondensator jest uszkodzony. Bardziej rzeczywisty pomiar wpływu kondensatora wykażesz na pomiarze LCR tego kondensatora przed i po wygrzaniu, a tutaj takiego pomiaru brakuje.

Natomiast subiektywnej oceny brzmienia kondensatora bez właściwie przeprowadzonego ślepego testu ABX nawet nie ma sensu komentować, bo jest zupełnie bezwartościowe, nie daje żadnych, wiarygodnych danych.

Żeby była jasność - nie twierdzę, że kondensatory nie mogą różnic się brzmieniem. Twierdze, że aby to udowodnić, konieczny jest wiarygodny test, którego 99,9% audiofilów nie robi i nie zrobi.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
29 minut temu, meloV8 napisał:

Moim zdaniem gdzieś jest błąd w pomiarze, albo faktycznie kondensator jest uszkodzony.

Pomiar wykonany poprawnie. Kondensator sprawny (chyba, że wszystkie 4 sztuki, które mierzyłem są zepsute).

32 minuty temu, meloV8 napisał:

Bardziej rzeczywisty pomiar wpływu kondensatora wykażesz na pomiarze LCR tego kondensatora przed i po wygrzaniu, a tutaj takiego pomiaru brakuje.

Możesz zamówić sobie ten kondensator i pomierzyć jak chcesz. 

55 minut temu, meloV8 napisał:

Zakładając, ze ten pomiar wykonany jest poprawnie, to tak duże zmiany w pasmie częstotliwości wprowadzane przez kondensator całkowicie go dyskwalifikują to jakiegokolwiek użycia i pisanie o konieczności wygrzania jest po prostu niedorzeczne. 

Ja wielokrotnie spotkałem się z różnymi audiofilskim elementami, które z technicznego punktu widzenia raczej dobrymi bym ich nie określił ale w home audio najważniejsze jest to co się słyszy i tak w 99% jest określane przez użytkowników końcowych. 

11 minut temu, Seyv napisał:

Możesz zamówić sobie ten kondensator i pomierzyć jak chcesz. 

Miałem styczność z tymi kondensatorami i takich rozrzutów pojemności nie zauważyłem. Wiec albo wadliwe kondensatory, albo błędy pomiar.

• Moderatorzy
13 minut temu, meloV8 napisał:

Miałem styczność z tymi kondensatorami i takich rozrzutów pojemności nie zauważyłem.

Rozrzutu pojemność na nich nie ma. To kondensator 6.8 uF a różnice są w wyższej części pasma. Druga para jaka miałem w innych kolumnach dawała mniejszy rozrzut w pomiarze (z bliskiego pola było to około 2 dB).

2 minuty temu, Seyv napisał:

Rozrzutu pojemność na nich nie ma. To kondensator 6.8 uF a różnice są w wyższej części pasma. Druga para jaka miałem w innych kolumnach dawała mniejszy rozrzut w pomiarze (z bliskiego pola było to około 2 dB).

Tak duża różnica w pasmie częstotliwości musi wynikać ze zmiany pojemności kondensatora. Wiec, jeśli pomiar jest poprawny, to kondensator jest wadliwy i radze zgłosić to do producenta, dystrybutora czy sklepu. Tak działający kondensator może być potencjalnym źródłem usterki. 

W życiu nie widziałem takich rozrzutów nawet na starych Miflexach wylutowanych z kolumn Tonsila.

2 godziny temu, meloV8 napisał:

Tak duża różnica w pasmie częstotliwości musi wynikać ze zmiany pojemności kondensatora.

Albo ogromnej upływności...

2 godziny temu, meloV8 napisał:

jeśli pomiar jest poprawny, to kondensator jest wadliwy

Albo drogi 😉

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi