Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany dźwięku w czasie wygrzewania kondensatorów

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, slawek.xm napisał:

żaden system nagraniowy nie potrafi

3 godziny temu, arturp napisał:

Gdzie zniknęły lub na co zostały przetworzone

ujmować lub znikać harmonicznych z sygnału audio

Bez przesady, to jest akurat dość proste. Na przykład skrzypce - max częstotliwość podstawowego tonu to jakieś 4kHz. Jak damy filtr low pass na 6kHz (dość powszechna praktyka przy bliskim mikrofonowaniu) to dość elegancko znikniemy albo osłabimy niektóre harmoniczne.

3 minuty temu, terminus napisał:

Ktoś jeszcze naprawdę kaleczy słuch na YouTube?  Współczuję. Polecam inne nośniki.

Chyba chodzi o to, że to jest wszystko wręcz przed sceną bez żadnych planów. Taka koncepcja, youtube jest niewinny.

nagrywamy.com

5 minut temu, terminus napisał:

Ktoś jeszcze naprawdę kaleczy słuch na YouTube?  Współczuję. Polecam inne nośniki.

A przepraszam, ktoś każe Ci słuchać na youtube?

Dziwna sprawa bo właśnie na YT mi ta trąbka niżej stroi niż z FLACA. Jakby wszystkie dźwięki były niedociągnięte, a płyta ta sama. To pewnie jakaś filtracja na górze ryjąca timing.

Poza tym wydanie dobre, jak źle gra, to sprzęt masz kijowy.

Edytowane przez Piotr_1
37 minut temu, terminus napisał:

Nie oszukujcie się.

Byłoby miło się nie oszukiwać, ale przy założeniu, że dźwięk, który otrzymujemy z każdego systemu audio, jest inny od rzeczywistości to trzeba się po prostu oszukiwać , tak czy inaczej .

Jeśli ktoś przyjmuje, że należy się cieszyć z dźwięku,, bylejakiego" , bo tak został nagrany i tak go należy odtwarzać no to jest to oszustwo z założenia . Nie lepiej go poprawić przez dostosowanie do oczekiwań ?

Nasuwa mi się zabawne skojarzenie i analogia. Wszystkie Kobiety są piękne ale jakoś przyjemniej nam się patrzy na te, które mają ładny makijaż. Czyli może jednak czasem warto podmalować ? 🤣

...there is no spoon...

2 minuty temu, Piotr_1 napisał:

A przepraszam, ktoś każe Ci słuchać na youtube?

Nie chcę być niegrzeczny. To po kiego wała wstawiasz nagranie z YouTube?

1 minutę temu, arturp napisał:

Wszystkie Kobiety są piękne ale jakoś przyjemniej nam się patrzy na te, które mają ładny makijaż. Czyli może jednak czasem warto podmalować ? 🤣

Zupełnie się nie zgadzam.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

1 minutę temu, terminus napisał:

Nie chcę być niegrzeczny. To po kiego wała wstawiasz nagranie z YouTube?

Spadaj!

4 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Jakby wszystkie dźwięki były niedociągnięte

Po bandzie jest 😉 Ale mistrzowi wolno.

nagrywamy.com

2 minuty temu, terminus napisał:
2 minuty temu, arturp napisał:

Wszystkie Kobiety są piękne ale jakoś przyjemniej nam się patrzy na te, które mają ładny makijaż. Czyli może jednak czasem warto podmalować ? 🤣

Zupełnie się nie zgadzam.

Nie zgadzasz się z tym, że wszystkie Kobiety są piękne, czy z tym, że niedoskonałości należy korygować? 😉

...there is no spoon...

Teraz, przemak napisał:

Po bandzie jest 😉 Ale mistrzowi wolno.

To wina nośnika, na tej samej płycie inne tłoczenie jest wszystko wyżej, dobrze zagrane. Bywa tak też w cyfrze jak w gramofonie gdzie za wolno się kręci talerz. To słychać właśnie na wysokich nutach tylko.

4 minuty temu, arturp napisał:

Jeśli ktoś przyjmuje, że należy się cieszyć z dźwięku,, bylejakiego" , bo tak został nagrany i tak go należy odtwarzać no to jest to oszustwo z założenia . Nie lepiej go poprawić przez dostosowanie do oczekiwań ?

No bez jaj. Po co chcesz zmieniać brzmienie? Ja mam zasadę - brzydkie - to nie słucham / nie kupuję.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

2 minuty temu, arturp napisał:

Nie zgadzasz się z tym, ..., czy z tym, że niedoskonałości należy korygować? 😉

Jesteś zwolennikiem korektorów graficznych, czy jak tam je zwali...?

7 minut temu, arturp napisał:

Nie zgadzasz się z tym, że wszystkie Kobiety są piękne, czy z tym, że niedoskonałości należy korygować? 😉

Z 1. się nie zgadzam (tzn. nie wszystkie są piękne), 2. można korygować (ale po co, wystarczyło to dobrze nagrać).

Edytowane przez terminus

6 minut temu, terminus napisał:

Jeśli ktoś przyjmuje, że należy się cieszyć z dźwięku,, bylejakiego" , bo tak został nagrany i tak go należy odtwarzać no to jest to oszustwo z założenia

Chyba odwrotnie,dążenie do prawdy.

Acccuphase 

Ale wytłumaczcie mi tą zależność. Nie podoba mi się brzmienie, to olewam płytę i tyle. Lampa, czy kondensator ma ją uzdrowić?

9 minut temu, Piotr_1 napisał:

To wina nośnika, na tej samej płycie inne tłoczenie jest wszystko wyżej, dobrze zagrane. Bywa tak też w cyfrze jak w gramofonie gdzie za wolno się kręci talerz. To słychać właśnie na wysokich nutach tylko.

Za wysoko są niektóre dźwięki a nie za nisko. To nie wina prędkości, bo ona podwyższa/obniża wszystko, a nie tylko trąbę. Na przykład 52 sekunda za wysokie E:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Za wysoko są niektóre dźwięki a nie za nisko. To nie wina prędkości, bo ona podwyższa/obniża wszystko, a nie tylko trąbę. Na przykład 52 sekunda za wysokie E:

Ukryta Zawartość

No nisko stroi, a skąd wiesz że to nie jest F?

To zaniżone granie to akurat zabieg artystyczny.

W porównaniu Foobar, YT wszystko wyżej gra, perkusja, dosłownie jaśniej weselej aż.

Ukryta Zawartość

Kto słuchał The Beatles i Daft Punk taśm - matek, ten wie, jak powinno być zrobione nagranie.

Po co chcesz zmieniać brzmienie?

Głównie po to, aby się pozbyć nieprzyjemnych efektów jak podkreślone sybilanty , rozlazły BAS albo agresywna wyższa średnica. 

3 minuty temu, terminus napisał:

Ja mam zasadę - brzydkie - to nie słucham / nie kupuję.

No tak , to bardzo zdrowa zasada, ale w tej sytuacji pozbywasz się większości dobrej muzyki. Ja od wielu lat szukam dobrze nagranej muzyki z filmu Fortepian Jane Campion. To, co można było kupić, jest tak źle nagrane, że w zasadzie należałoby takie płyty wyrzucić a mnie ta muzyka bardzo odpowiada i chcę tego słuchać. Nie mam ochoty rezygnować ze sztuki, która mnie fascynuje tylko dlatego, że jest źle nagrana . Doszło do tego, że mam kilka systemów, które brzmią albo jasno, albo ciemno, albo barwnie, albo technicznie I wkładam płytę do tego systemu, który ją odtworzy tak aby było przyjemnie w odbiorze . Ostatnio złożyłem dac-a z analogiem, który pozwolił mi wreszcie z przyjemnością wysłuchać marnie nagranej Florence + The Machine - Ship To Wreck . 

Na innych moich zestawach to brzmi tak jak to poniżej - sucho , bezbarwnie , bez wysokich tonów , bez basu a uzyskałem efekt, w którym muzyka była po prostu gorąca i wciągająca. No i sama radość. O to przecież chodzi. To po co wyrzucać i nie słuchać? Po co rezygnować z czegoś, co jest fajne skoro wystarczy dostosować do własnych preferencji ? Oczywiście to sporo kosztuje, bo trzeba takich systemów mieć kilka. Ale jeśli umiesz zrobić lub masz pieniądze, to dlaczego nie ?

...there is no spoon...

2 minuty temu, Piotr_1 napisał:

No nisko stroi, a skąd wiesz że to nie jest F?

To zaniżone granie to akurat zabieg artystyczny.

Nie nisko tylko wysoko. A to jest za wysokie E. Melodia jest przepiękna ale jednak bardzo prosta. Może być też dużo za niskie F, ale wtedy to inny utwór jest. 

nagrywamy.com

18 minut temu, terminus napisał:

można korygować (ale po co, wystarczyło to dobrze nagrać).

No to oczywiście byłoby idealnie, ale obydwaj wiemy, że trudno jest znaleźć nagranie ulubionej muzyki, które jest zrealizowane w naprawdę wysokiej jakości. 

...there is no spoon...

No ja akurat słucham heavy / trash i to jest dla mnie odnośnikiem. Niestety ~ 70% jest beznadziejnie nagrana.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Jesteś zwolennikiem korektorów graficznych, czy jak tam je zwali...?

Myślę , że nie tyle chodzi o korekcję tylko o  stworzenie dzwięku, który subiektywnie odpowiada słuchaczowi

obiektywnie rzecz biorąc nie ma dwóch tak samo brzmiących systemów

a jeśli chcielibyśmy za wszelką cenę dążyć do neutralności czyli odtworzenia tego co zostało nagrane w sposób idealny trzeba by było słuchać nagrania na systemie na którym było zrealizowane

zgodzisz się chyba ,że nie ma takiej możliwości

a jesli nie jesteśmy w stanie uzyskać nigdy ideału nagrania

to lepiej konstruować system tak by przynosił radochę ze słuchania

metody są różne  ... jak ktoś chce udoskonalać czy korygowac brzmienie przez dodawanie odpowiedniego rozkładu harmonicznych niech to robi

Neson Pass skonstruował generator drugiej harmonicznej , który dodaje do sygnału ok 1% tego zniekształcenia i rozdał wiele sztuk na BurnigAmpCamp

jest też cały wątek na ten temat na diyaudio.com

zrobił to po to by ludzie mogli porównac sobie co właściwie daje ściśle określona ilość konkretnej harmonicznej

innym jego wynalazkiem , który stosuję jest regulacja rozkładu harmonicznych oparta o likwidację drugiej harmonicznej, co w rezultacie powoduje górowanie trzeciej

robi się to zmieniając rezystancję w źródłach pary jfetów np 2sk170/2sj74

jest to prosty sposób na dopasowanie we własnym zakresie układu rozkładu harmonnicznych pod własny gust

regulacja ta jest w przedwzmacniaczu BA3FE

obraz.thumb.png.ead4bb47caf9dd1b9455c77baa4b7d2b.png

2 minuty temu, przemak napisał:

Nie nisko tylko wysoko. A to jest za wysokie E. Melodia jest przepiękna ale jednak bardzo prosta. Może być też dużo za niskie F, ale wtedy to inny utwór jest. 

Ja odnoszę to z pamięci do Cyndi Lauper po prostu, bo to był oryginał. Nie będę się kłócił, bo nie jestem aż taki dobry w nuty. Po prostu wydaje mi się że jest to specjalnie niedociągane przez artystę aby brzmiało bardziej jazzowo, mniej popowo. Jazzman chce być oryginalny, tworzyć unikalny nastrój, coś innego.

Niestety ~ 70% jest beznadziejnie nagrana.

No i po prostu szkoda tej radochy, która mogłaby płynąć ze słuchania tej muzyki, a nie można jej słuchać tylko dlatego, że jest źle nagrana Co potrafi odebrać całą przyjemność . Dlatego właśnie koryguję te niedociągnięcia składając systemy takie, które potrafią odtwarzać kiepskiej jakości nagrania w sposób, który jest dla mnie przyjemny . 

...there is no spoon...

No i po prostu szkoda tej radochy, która mogłaby płynąć ze słuchania tej muzyki, a nie można jej słuchać tylko dlatego, że jest źle nagrana Co potrafi odebrać całą przyjemność . Dlatego właśnie koryguję te niedociągnięcia składając systemy takie, które potrafią odtwarzać kiepskiej jakości nagrania w sposób, który jest dla mnie przyjemny . 

To kwestia jakichś zasad. Jak dla mnie. Popsute - nie kupuję. Na siłę nie słucham, skoro mi się nie podoba. A podoba mi się sound + jego brzmienie.

Jako całość.

Edytowane przez terminus

7 minut temu, terminus napisał:

To kwestia jakichś zasad.

Oczywiście. Jakąś zasadę warto przyjąć . Ja po prostu staram się zbudować kilka elementów toru audio i słuchać więcej dostępnych nagrań , których niedociągnięcia te systemy potrafią korygować . Za karę dostaję duże wydatki i zagracony pokój . Ty wybierasz dobrze zrealizowane nagrania kosztem rezygnacji z dużej części muzyki, która mogła by ci sprawić frajdę . 

...there is no spoon...

56 minut temu, Piotr_1 napisał:

Ja odnoszę to z pamięci do Cyndi Lauper po prostu, bo to był oryginał. Nie będę się kłócił, bo nie jestem aż taki dobry w nuty.

Oba są w Cdur, i oryginał i Davis.

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

jest to specjalnie niedociągane przez artystę

Oczywiście. W dodatku to inne czasy były, przed autotunem 😉

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

jesli nie jesteśmy w stanie uzyskać nigdy ideału nagrania

to lepiej konstruować system tak by przynosił radochę ze słuchania

Oczywiście, to jest najlepsze podejście. Ale na pewno nie jest to równoznaczne z tym:

5 godzin temu, arturp napisał:

czy dodanie harmonicznych utraconych w procesie przetwarzania sygnału nie jest prawidłową korekcją sygnału zniekształconego w tym całym procesie, aby otrzymać dźwięk zbliżony do naturalnego

Nie jest to zbliżanie do natury, wręcz przeciwnie. To jest droga do:

5 godzin temu, arturp napisał:

przynajmniej dźwięk zbliżony do naszych oczekiwań

Ale to nie jest to samo.

Druga harmoniczna dodaje dołu, wszyscy to lubią. Jakby muzycy/producenci tak chcieli, to by dodali w nagraniu. Nie dodali (albo dali mniej niż @arturp by chciał), więc chcieli, żeby było jak jest.

nagrywamy.com

• Moderatorzy
31 minut temu, przemak napisał:

Druga harmoniczna dodaje dołu, wszyscy to lubią. Jakby muzycy/producenci tak chcieli, to by dodali w nagraniu. Nie dodali (albo dali mniej niż @arturp by chciał), więc chcieli, żeby było jak jest.

Jeśli wszyscy to lubią to dlaczego nie dodali? Zrobili tak by wszystkim się nie podobało? 

A co w systemie generuje najwięcej zniekształceń? Czy nie kolumny? Może Ci co nagranie robili mieli sprzęt jaki mieli więc zrobili na czym mieli. @arturp ma inny więc może potrzebuje dołożyć drugiej harmonicznej by dorównać do tych co nagranie robili.

Przy jednych kolumnach sprzęt lampowy się sprawdza przy innych nie. I nie chodzi o samą efektywność czy przebieg impedancji ale profil brzmieniowy. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

16 minut temu, przemak napisał:

Jakby muzycy/producenci tak chcieli, to by dodali w nagraniu. Nie dodali (albo dali mniej niż @arturp by chciał), więc chcieli, żeby było jak jest.

,,chcieli, żeby było jak jest" czyli - jak na przykład podał wyżej terminus, że w jego ocenie 70% nagrań się nie nadaje do słuchania i  nie warto ich kupować ? 

No nie. Znowu zbłądziłeś w naginaniu rzeczywistości do własnych potrzeb i teorii. Muzycy ani producenci nie chcą, aby ich muzyka odkładana była na półkę, dlatego, że jest źle nagrana. To właśnie ,,nagraniowcy" , którzy spieprzyli realizację w studio są winowajcami . A dlaczego spieprzyli? Bo kierują się wyssanymi z palca teoriami z lat 70 na temat urządzeń, których należy używać do nagrywania i odtwarzania muzyki. Ma być tanio i dla przeciętnego odbiorcy słuchającego muzyki w samochodzie lub ostatnio ze smartfona.🤣

Nie psujcie w studiu to my nie będziemy mieli problemów w domach.  Jak czytam, że ja mam odtwarzać muzykę w domu w tej jakości w jakiej ty zarejestrowałeś i na takich samych urządzeniach bo wtedy będzie tak jak ty sobie za życzyłeś ... to lepiej sobie pogwizdać przy goleniu niż kupować tak zrealizowane nagrania. 🤣

Wystarczy wziąć do ręki pierwszą lepszą płytę i posłuchać, jak to brzmi. I my tego mamy słuchać ? Tej jakości z supermarketu, którą nam oferujesz ? 😉

...there is no spoon...

• Moderatorzy

A dlaczego spieprzyli?

Bo to było tak: w pięciu studiach nagraniowych siedzieli muzycy i producenci i tworzyli nagrania. O godzinie 16 tej w dwóch zostali by dokończyć płyty z czego w jednym o godzinie 18 tej zabrakło kasy więc wyszło na ile się udało a w drugim zrobili bez kompromisów. A co z trzema pozostałymi? O 16 poszli chlać do baru a rano jakiś materiał poszedł do tłoczni. Życie - tak jest we wszystkich dziedzinach tak jest i tu. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

14 minut temu, arturp napisał:

Muzycy ani producenci nie chcą, aby ich muzyka odkładana była na półkę, dlatego, że jest źle nagrana. To właśnie ,,nagraniowcy" , którzy spieprzyli realizację w studio są winowajcami .

Tak. Z takim wyobrażeniem o szołbiznesie to faktycznie można świat doganiać. Nic dodać nic ująć, kwintesencja. 

5 minut temu, Seyv napisał:

to było tak

Jasne. Co to jednak doświadczenie studyjne i biznesowe, ja nigdy bym na to nie wpadł, ale widocznie za krótko w branży, nie to co forumowi wyjadacze. Tacy to i wiedzą, kto zepsuł, i poprawić umieją, normalnie Ameryka. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi