Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, BalticResonance napisał:

Nie mam informacji, żeby pan Kiciński był w Radmorze. Ty pewnie masz pewne źródło informacji, skoro z taką pewnością tworzysz plotki. 

Dementi przyjęte ale kim ty jesteś w Radmorze?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 godzin temu, przemak napisał:

Można i na minus, problem tylko finansowy w zasadzie.

Tego to już kompletnie nie rozumiem. 

(Mniej niż OdB? Chyba wirtualnie?)

Ale jednak są, także w Polsce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Ludzki szept to dźwięk o natężeniu około 20 decybeli (dB), leśna łąka to już "hałas" na poziomie 30 do 45 dB, normalna rozmowa to zwykle ok. 60 dB. "

12 godzin temu, Misio38 napisał:

wygląd (oraz cała historia zrzeszenia) Unitry już zdefiniował, jak ludziom będzie to grało, czyli już wiadomo, że nie będzie.

Wyglądał tak że sprzęt wylądował do kanału, a inaczej - na śmietnik.

Czyli do kanału pewnego performera pn.: "UNITRA pod butem".

A tak naprawdę to wyglądał bardzo różnie. W związku z tym i teza z cytowanego wpisu  jestem szalenie rozbawiony ewentualnym rozkminianiem kwestii- jak grał "Yogi"?

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

od dzisiaj ma być sprzedaż,strona nie działa,a o sprzęcie nic

Sprzęt jest dostępny tylko dla tych, co mają styl i palą studolarówkami w piecu w lato 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Sorry za składnię w poprzednim wpisie (związek rzędu).

...wylądował na kanale na śmietniku...

Tak powinno być po polsku.

Ad rem- obecni przedsiębiorcy od Unitry chyba dopiero uczą się stopniować napięcie aż do dnia premiery, skoro takie mają kłopoty z rzeczywistością wirtualną 🙂

Czy to kolejny niewypał wobec głodnej brzmienia niewypasionej konsumerki?

Uwaga natury fizjologicznej: Odroczona konsumpcja pobudza apetyt na jeszcze więcej.

22 minuty temu, xetras napisał:

obecni przedsiębiorcy od Unitry chyba dopiero uczą się stopniować napięcie aż do dnia premiery, skoro takie mają kłopoty z rzeczywistością wirtualną 🙂

Biorąc pod uwagę, w ilu dziedzinach zarabia główny inwestor reaktywacji Unitry, trudno się spodziewać, żeby nie zasięgnął wiedzy wśród fachowców. Przynajmniej tak twierdzi w wywiadzie, który pojawił się na YT

11 godzin temu, ASURA napisał:

Jak już się tak obrażamy to słuchając lata bardzo różnej muzyki w bardzo dużej ilości taki fajny pęd poszukiwawczy a to jest  moim głównym zainteresowaniem (cała reszta technologia od zapisu po odtwarzanie wynikła z pierwszego) mieć kontakt z dobrą muzyką; nie trafiłem mimo że też słucham krajowych produkcji na efekty Twojej profesjonalnej (podpartej wiedzą techniczną z czym się obnosisz)produkcji. Marcina Borsa realizacje mimo że ma audiofilstwo, kabelki, ect. głęboko tam znam i jego produkcje wpadają w ucho są dobrze zrealizowane i on istnieje w życiu publicznym ludzi. Ciebie przypominam jako meloman (zajmuję się czymś innym) jakoś tak poza forum nie zauważyłem

Załóż wątek o moich nagraniach, odpowiem albo nie. Mogę się założyć, że słyszałeś. Ale to wątek nie o tym. Każdy człowiek skonfrontowany z rzeczywistością potrafiłby napisać coś w stylu "fakt, nie wiedziałem, rzeczywiście, przepraszam". Ty kluczysz, byle się temat rozmył. No to nie, nie rozmył się, nadal to co napisałeś jest nieprawdą i nadal tego nie skorygowałeś, uciekając w jakieś dywagacje o mnie, próżni i Borsie. Jaki związek? Żaden, byle zapomnieli.

1 godzinę temu, xetras napisał:
21 godzin temu, przemak napisał:

Można i na minus, problem tylko finansowy w zasadzie.

Tego to już kompletnie nie rozumiem. 

(Mniej niż OdB? Chyba wirtualnie?)

Skąd przekonanie, że to ludzkie zmysły mają ograniczać naturę? To zero (pe zero równe 20uPa) to jest po prostu próg słyszalności człowieka. Można założyć, że pies czy inne zwierzaki słyszą lepiej, a nawet jak nikt i nic nie słyszy, to i tak dźwięk jest. W górę też - te 140 rozwala uszy, ale głośniej też się da. Zresztą i człowiek w pewnych zakresach słyszy poniżej zera:

0dB.jpg.1c271b96eb6d51722165cde7f59da812.jpg

A komora z poziomem -20dBSPLA jest, można nie wierzyć jak w żyrafę, ale to nie sprawi, że zniknie.

nagrywamy.com

24 strony ględzenia wokół sprzętu, którego żaden z starszych panów tu obecnych nie słyszał 🙂

24 strony o tym, że na pewno tej nowej Unitrze to się nie uda...

A ja mam nadzieję, że te piękne urządzenia będą grały zajebiście! Bardzo żałuję, że nie mam teraz wolnej kasy, bo zamówiłbym je DZISIAJ! Pomysł wskrzeszenia logo producenta, który za komuny był, jaki był, ale na jego sprzęcie całe pokolenia (także i ja) słuchały i przeżywały muzykę to sztos! Trzymam kciuki za Unitrę!

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

🙂
reaktywowany Radmor na pewno znalazłby odbiorców

Był taki gość na all. miał ksywę "nantrix" fajnie odnawiał stare radmory,chyba jedyny który robił to z głową.

21 minut temu, fan64 napisał:

Był taki gość na all. miał ksywę "nantrix" fajnie odnawiał stare radmory,chyba jedyny który robił to z głową.

To był tylko pośrednik, a sprzęt w większości regenerował i naprawiał Roman z autoryzowanego serwisu audio Radmor. 

1 godzinę temu, Terrapin napisał:

24 strony ględzenia wokół sprzętu, którego żaden z starszych panów tu obecnych nie słyszał 🙂

24 strony o tym, że na pewno tej nowej Unitrze to się nie uda...

A ja mam nadzieję, że te piękne urządzenia będą grały zajebiście! Bardzo żałuję, że nie mam teraz wolnej kasy, bo zamówiłbym je DZISIAJ! Pomysł wskrzeszenia logo producenta, który za komuny był, jaki był, ale na jego sprzęcie całe pokolenia (także i ja) słuchały i przeżywały muzykę to sztos! Trzymam kciuki za Unitrę!

24 strony-tak-nie słyszał,bo tego sprzętu nie ma.
Są tylko atrapy i słowa sprzedawców.Zapisałem się na newslettera dawno...-jak dziś kupię,może dostane około 25 października....

24 strony o tym,że na pewno się nie uda-kontra jeden wpis,że będzie wspaniale (jestem z Tobą,trzymam kciuki)🙂

Ja tez mam nadzieję,że te urządzenia zagrają co najmniej dobrze.
"Starsi Panowie" na pewno docenia optymizm Twojej wypowiedzi,zrozumieją to,że pomimo,ze nie masz wolnej kasy-to byś kupił.Oni w twoim wieku podobnie reagowali-dziś maja doświadczenie,które mówi,że warto sprawdzić,zanim się kupi.Wiele razy kupowali pod wpływem emocji-i się zawiedli.A wiadomo,że kto robi ciągle to samo i oczekuje innych rezultatów jest idiotą.

Więc dzisiaj "Starsi Panowie" po cichu Ci kibicują w Twoim zapale,tym bardziej,że sami wiele lat temu 
na sprzęcie "który za komuny był, jaki był, ale na jego sprzęcie całe pokolenia (także i ja) słuchały i przeżywały muzykę" -również to przezywali.

Dzisiaj "Starsi Panowie" maja kasę na taki sprzęt-ale maja tez doświadczenie,którego innym brakuje.Wiedzą,że sprzedawcy bazują na emocjach-używają wielu,nie zawsze uczciwych "technik sprzedaży",umieją te techniki rozpoznawać,i umieją do zakupów podejść racjonalnie,tym bardziej,że u wielu z nich stoi sprzęt za grubo powyżej marnych 14 tysi...

Ale wiedzą tez jeszcze jedno-jak ciężko jest te pieniądze zarobić,zwłaszcza będąc przedsiębiorcą-dlatego je szanują.

Choć pewnie wielu z nich chciałoby choć na chwilę wrócić do zawodu "syn" i móc liczyć na kasę od rodziców na spełnienie marzeń-lecz to tylko przejściowa słabość...

jest jeszcze jeden wątek,o którym NIKT ani tu,ani na fejsie nie wspomina...
osoby,które pamiętają Unitrę i tamte czasy,wiedzą,że to było jakie było,i nie ma co do tego dorabiać ideologi-było słabe,było takie,jakie musiało/mogło być,jak tamte czasy.
Sentyment z czasów młodości jednak został.
te osoby pamiętają,jak później,po tzw "przemianach" sprzedawano za bezcen,kradziono,roztrwaniano Polskie firmy,sprzedawano zagranicznym koncernom....
Wiele razy widzieli-jak "biznesmeni" nastawieni na "szybki zysk",biznesmeni bez żadnego kręgosłupa moralnego,mający w głowie "biznes nie zna narodowości",
po prostu wykorzystywali NAZWĘ,MARKĘ,aby zrobić szybki deal i zarobić i się zwinąć-tych przykładów jest mnóstwo.
Więc gdzieś w środku się tego boją,że tym razem może być tak samo-szybki deal,finansowanie sprzętu,którego jeszcze finalnie nie ma z e środków z przedsprzedaży,czy po prostu pójście w koszty...
Ale tez kibicują,mając odrobinę nadziei-nadziei,której nie zabił cynizm doświadczenia-nieznanego młodym ludziom popełniającym stare jak świat błędy...

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

osoby,które pamiętają Unitrę i tamte czasy,wiedzą,że to było jakie było,i nie ma co do tego dorabiać ideologi-było słabe,było takie,jakie musiało/mogło być,jak tamte czasy.
Sentyment z czasów młodości jednak został.

Jak to niektórzy mówią "wspomnienia są bez wad", ale to co pisze Pseudodrummer to niestety prawda 

3 godziny temu, Terrapin napisał:

Nie trzeba słuchać, nie na tym to polega. Zdecydowana, przeważająca większość nabywców sprzętu grającego kupuje go bez słuchania. Wygląd, cena, recenzje, opinie znajomych i nieznajomych - ok, ale słuchać? Serio? 

nagrywamy.com

Oni w twoim wieku

To ile wy, starsi panowie, macie lat? 120? Bo ja mam 61 🙂

kupowali pod wpływem emocji

Ja bym kupił, bo ładne i fajny pomysł i nostalgia... Nie musiałbym nawet włączać. Mam na czym słuchać. 

Wam się, starsi panowie, wydaje, że to jest jakaś próba konkurowania z masową elektroniką z wyższej półki, z Yamahami i Denonami. A ja myślę, że to pomysł marketingowo kompletnie inny. 

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

1 minutę temu, romeksz napisał:

"starsi panowie" już mają taki sprzęt. O ile nie dużo lepszy.

Dlatego nowa Unitra nie jest dla garstki audiofilów. Zresztą panowie już w tym wątku wyrok wydali.

9 minut temu, romeksz napisał:

Kwintesencja audiofilstwa.

Nie, kwintesencja rozrzutności 🙂

31 minut temu, romeksz napisał:

Z tym że, ci "starsi panowie" już mają taki sprzęt. O ile nie dużo lepszy. Sorry

Ukryta Zawartość

Chyba nie czytałeś dokładnie mojego posta:)

18 minut temu, romeksz napisał:

Ja swoją opinię przedstawiłem. A czy Unitra skomentuje moje rozwiązanie biznesowe?

Bardziej bym uderzył w salony samochodowe.Tam dużo panów leczy kryzys wieku sredniego

34 minuty temu, Terrapin napisał:

A ja myślę, że to pomysł marketingowo kompletnie inny. 

tez tak myślę:)

35 minut temu, Terrapin napisał:

To ile wy, starsi panowie, macie lat? 120? Bo ja mam 61 🙂

Ojej,to rzeczywiście nie ma znaczenia co kupisz.
Warto,aby dobrze się na to patrzyło🙂

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ojej,to rzeczywiście nie ma znaczenia co kupisz.
Warto,aby dobrze się na to patrzyło

Wzrok też już nie ten… 

7 minut temu, Terrapin napisał:

Wzrok też już nie ten… 

Haha,ja tez ledwo czytam niektóre posty,
czasami mam wrażenie,że nie widzę,czy piszący posty pisze co myśli?-czy myśli co pisze?...

Można się łatwo pomylić.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wiem ja inni, ale praktycznie to nawet jak kupuję mięso to patrzę czy producent długo istnieje na rynku i zdobył jakąś renomę? W przypadku elektroniki zapewne wiele osób robi to samo, często jeszcze wnikliwiej. Więc można sobie odpowiedzieć jaka jest droga przed nową Unitrą. 

On 6/29/2023 at 7:31 PM, Pseudodrummer said:

A można stworzyć takie miejsce,gdzie jest 0dB?

Przepraszam za wpis nie na temat, ale ten artykuł o komorze bezechowej był bardzo ciekawy.

Trzeba chyba zapytać kolegę Pseudodrummera co miał na myśli, czy chodziło mu o osiągniecie poziomu 0dB na poziomie słyszalności człowieka czy jednak o absolutny brak dźwięku. ( Ja jako laik zrozumialem ze chodzi o to drugie).

W artykule o komorze bezechowej jednak napisali ze aby osiągnąć brak dźwięku potrzebna jest próżnia.

„The background noise in the room is so low that it approaches the lowest threshold theorized by mathematicians, the absolute zero of sound – the next step down is a vacuum, or the absence of sound.”

Co do umawiania się w sprawie jednostek tez można polemizować, przykładem może być temperatura, dla C, F, K zero jest ustalone na innym poziomie. Prawdopodobnie poziom 0dB jest gdzieś ustalony normami ale nie każdy musi to wiedzieć, wiec lepiej doprecyzowac. 

Dla miłośników Unitry stara/nowa szuflada 🙂

b896d0894ba7974c9063fc90ae88

Ukryta Zawartość

1800zł - biorąc pod uwagę nowe ceny nowych klocków to to jest jak darowizna od sprzedajacego...

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Moim zdaniem  nowe urządzenia jest sens kupować  wtedy, gdy są wyraźnie lepsze od poprzednich wersji albo wtedy, gdy nam się jakieś szczególnie  spodoba, np, po  Audio Video Show.   Nawet gdyby Diora była zapoznaną rewelacją 😀 to zakup jej urządzeń jest rosyjską ruletką (przykład niektórych chińskich urządzeń które grały przez 3 lata, a potem dźwięk się stopniowo i dość szybko  pogorszał).  To była sytuacja sprzed paru lat i nie wiem jak jest w przypadku współczesnych   chińskich grajków, choć nie przypuszczam by było o wiele lepiej. 

Odbiegając od tematu - może ktoś z Was wie, dlaczego tak się działo w przypadku "chińczyków".? 

Edytowane przez Yancy
51 minut temu, Jacchusia napisał:

Proszę zwrócić uwagę na kartę produktu - znajdujemy tam bardzo istotny z audiofilskiego (tfu) punktu widzenia parametr 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Proszę zwrócić uwagę na kartę produktu - znajdujemy tam bardzo istotny z audiofilskiego (tfu) punktu widzenia parametr 🙂

Ukryta Zawartość

Oho,zdaje się,że wyprzedzili epokę
Jak Unitra to zrobi na nowych sprzętach-można sprzedawać w ciemno (czyli tak jak teraz,no ale...😍)

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1800zł - biorąc pod uwagę nowe ceny nowych klocków to to jest jak darowizna od sprzedajacego...

Wujek taki miał, zajebisty polecam 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi to podoba się nawet niekonwencjonalny adres pocztowy.

"[email protected]"

Ukryta Zawartość

(Trochę jak greckie przywitanie: Kalimera - czyli Dzień Dobry!)

Link do ostrej dyskusji zbieraczy osobliwości płytowych:

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Proszę zwrócić uwagę na kartę produktu - znajdujemy tam bardzo istotny z audiofilskiego (tfu) punktu widzenia parametr

Możesz dać inne ujęcie tej kartki? Czyli na wprost (tak jak to przy reprodukcjach druków robi się) a nie kątowe czyli boczne?

W/w "wygrzewanie" jest zapewne produkcyjne a nie konsumenckie i już nie wiem czego dotyczy.

Co to jest: MDS442?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

1800zł - biorąc pod uwagę nowe ceny nowych klocków to to jest jak darowizna

Nie.

Ma 40 lat i nieznany stan zachowania.

Skąd kasety do rejestracji szeregowej (niewygodnej pod względem dostępu?)

Jak za mało użyteczny deckloader to sporo (bo to wizualna osobliwość) i będzie ich (kaseciaków) coraz mniej. Tak jak i będzie mniej jego serwisantów.

Dlatego będzie droższy, bo będzie coraz bardziej absurdalnym unikatem.

Inwestuj- nie stracisz (skoro podajesz tę licytację). Dla mnie to nieużyteczny przeżytek. 

PS.

Obecnie nie mam kasety testowej,  tym bardziej oscyloskopu 

PPS.

Czy krańcówki do niego są dostępne jako fabrycznie nowe  czy tylko od dawcy? Ta szuflada dla mnie to byłaby zmora. Mocowanie napędu powinno być na górze - na sztywno a nie "wyjazdowe".

• Pokaż nowe odpowiedzi