Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, kghm napisał:

Na stronie pojawiła się nowa wizualizacja wnętrza wzmacniacza. Zmienili też dane techniczne, wydaje mi się, że sporo zer doszło. 

PARAMETRY TORU WZMOCNIENIA

Zniekształcenia harmoniczne

THD < 0.0008% (40 W); THD + N < 0,0014%

Pasmo przenoszenia

6,3 Hz – 110 kHz ( -3 dB)

Stosunek sygnału do szumu

SNR 102 dB

Separacja kanałów

> 100 dB (dla 1 kHz)

Znieksztatłcenia intermodulacyjne

19 + 20 kHz @ 10 W < 0.0015%

Wcześniej się chyba walneli na stronie; trochę dla mnie tamte parametry były niedoszacowane

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ekonomia cyrkularna

To lubię. Wreszcie ktoś nazwał to, co lubię od początku lat 70., kiedy mechanizatorów zaślepiły amerykanskie auta.

-A taki był ładny...amerykański...🙂

Tamtej gigamody nie lubiłem i nadal jej nie lubię.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

19 godzin temu, ASURA napisał:

Tak zapieprzałeś do przodu że sprzęt nie miał się czasu zepsuć, za tym co to za argument?

A taki, że nie zawsze miałem nowy sprzęt.

22 godziny temu, paww napisał:

Popytaj mechaników i serwisantów albo chociaż obejrzyj filmiki na YouTube i już będziesz wiedzieć czy dobrze wymieniać olej po 25 tys kilometrów. 

Ludzie rózne filmy kręcą i to dosłownie kręcą. Poza tym przeczytaj to:

Cytat

Można spotkać się również z opiniami sprowadzającymi się do stwierdzenia, że „oleje trzeba wymieniać częściej, nawet co 15, 20 tys. kilometrów”. Czy można się z tym zgodzić? I tak i nie gdyż oprócz przebiegu „od wymiany do wymiany” istotne są warunki w jakich pracuje silnik, czy ma duże dodatkowe obciążenia, czy pracuje w warunkach miejskich, czy raczej na długich trasach, czy w otoczeniu o dużym zapyleniu/ zakurzeniu, etc. Na przykład silnik samochodu offroadowego, pracuje w trudnych warunkach, pokonując tym samym małe odległości ale przy dużych, ekstremalnych przesileniach. Dlatego w tym przypadku olej silnikowy powinno się wymieniać przynajmniej raz w sezonie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20 000 km. jest tutaj postrzegane jako __częściej__

Wiadomo, ze czynników decydujących o tym jest wiele, i nie ma sensu o tym tutaj rozmawaiać - odnosze sie tylko do wartości merytorycznej filmików z YT.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

20 000 km. jest tutaj postrzegane jako __częściej__

Wiadomo, ze czynników decydujących o tym jest wiele, i nie ma sensu o tym tutaj rozmawaiać - odnosze sie tylko do wartości merytorycznej filmików z YT.

No nie ma sensu czytać jak wlewa się g. olej i daje słabe filtry zarówno powietrza jak i oleju. Wtedy 10tysięcy to jest max przy spokojnej jeździe lub wymiana max co 4 lata

Wymiana w skrzyni biegów co 20tysięcy a nie jak producentów powaliło 80-100tysięcy

Bo wtedy remont generalny skrzyni biegów już przy 150tysiącach…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 7.07.2023 o 21:09, porlick napisał:

Nie tak samo. Pylon zaczął MĄDRZEJ, bo od bardziej przystępnej cenie produkcji, dla szerszego grona klientów. Jak już sobie wyrobił markę i opinie, poszedł w wyższe półki.

No tak to prawda. 

Z drugiej strony też czasu były inne.

Ale nabijanie i nabijanie strony. A o to przecież chodzi. 

Zagrał do mnie w weekend kolega i podsyła właśnie informacje że wskrzeszenie unitry. Ja specjalnie nikomu nic nie mówiłem

No i komentarze są zgoła odmienne. Ludzi którzy mają jakieś audio ale w nim nie siedzą nie droza nie analizują nie spędzają weekendu na pisaniu. Okazuje się że dla nich jest

"Spoko, tylko trochę drogie".

Więc działa. 

O to chodziło. To na ten moment wystarczy bo kasa jaka na to poszła jest mała.

I to nie pojedynczy komentarz który dostałem. 

Niektórym wydaję się że cały " świat audio " , kończy się na tej stronie i jest to opinia reprezentatywna dla wszystkich potencjalnych klientów. 
Wciąż Ci sami użytkownicy piszą. 

Edytowane przez czester15.30
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Więc działa.

To "trochę" to chyba jako takie powiedzonko, bo to cholernie drogie i ktoś kto w audio nie siedzi z pewnością tego nie kupi, bo właśnie cena dużo za duża jak na gadżet.

A czy działa? Zobaczymy jak zaczną sprzedawać, żeby było choć przed zakupem możliwości posłuchać...marzenie takie  panie.

2 godziny temu, czester15.30 napisał:

Niektórym wydaję się że cały " świat audio " , kończy się na tej stronie

Raczej tobie, bo inni, mam wrażenie, po prostu piszą o swoich odczuciach. a jakie one maja być skoro na razie mamy obrazek i cenę? To i o tym się rozmawia.

10 minut temu, Jacchusia napisał:

Raczej tobie, bo inni, mam wrażenie, po prostu piszą o swoich odczuciach. a jakie one maja być skoro na razie mamy obrazek i cenę?

Dla mnie świat audio  nie kończy się na tej stronie. Jesteś w błędzie.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zagrał do mnie w weekend kolega i podsyła właśnie informacje że wskrzeszenie unitry. Ja specjalnie nikomu nic nie mówiłem

No i komentarze są zgoła odmienne. Ludzi którzy mają jakieś audio ale w nim nie siedzą nie droza nie analizują nie spędzają weekendu na pisaniu. Okazuje się że dla nich jest

Więc działa. 

O to chodziło. To na ten moment wystarczy bo kasa jaka na to poszła jest mała.

I to nie pojedynczy komentarz który dostałem. 

Ekonomia cyrkularna - o której wspomniał Michał Kiciński może być strategicznie wyróżnikiem podejścia produktowego.

Tzn. nie moda na produkt a cykl obiegu produktu włącznie z recyrkulacją (ale to nie ten etap cyklu życia). Obecnie to jakby wydanie zerowe/wstępne/dondazowe (nawet jeszcze nie pierwsze).

Jeszcze produkty nie są w obiegu rynkowym i póki u pierwszych użytkowników nie nadejdzie pora podmianki składników to jeszcze koszt startu i wejścia w świat ekonomii cyrkulacyjnej jest duży.

Tak jak i wielu innych start-upów.

6 godzin temu, czester15.30 napisał:

Niektórym wydaję się że cały " świat audio " , kończy się na tej stronie i jest to opinia reprezentatywna dla wszystkich potencjalnych klientów. 
Wciąż Ci sami użytkownicy piszą. 

W punkt!

A słowo czy dyskusja tu przeprowadzona jest świętością. 

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

trochę" to chyba jako takie powiedzonko, bo to cholernie drogie i ktoś kto w audio nie siedzi z pewnością tego nie kupi, bo właśnie cena dużo za duża jak na gadże

Mam wrażenie że trochę ujmujemy narodowi. Polacy mają kasę. 

Znajomy który nie siedział nigdy w audio kupił u mnie system za 15k. 

Inny rower za 8k a wcale nie jeździ wyczynowo. 

Ludzie mają kasę. Nie wszyscy ale ci co chcą audio są przygotowani. 

7 godzin temu, czester15.30 napisał:

54 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A słowo czy dyskusja tu przeprowadzona jest świętością. 

Panowie chyba wszystko biorą zbyt poważnie. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A ilu znajomych kupiło za 50k.

6 godzin temu, Jacchusia napisał:

żeby było choć przed zakupem możliwości posłuchać...marzenie takie  panie.

Ponoć eksperci słuchali, nawet wycenili wzmacniacz na 20k. 

,,Ci którzy mieli okazję posłuchać nowego sprzętu Unitra wypowiadają się o nim bardzo pozytywnie. Eksperci wycenili wzmacniacz na około 20 tysięcy, a my będziemy go sprzedawać za 15 tysięcy, to powinna być dobra solidna rynkowa oferta - mówi Michał Kiciński.''

Ciekawie zapowiada się. Wzmacniacz z wyglądu bardzo dobry ( przynajmniej dla mnie ) .  Ciekawe czy lepszy będzie od Amplifikatora  RADMOR ?
Kiedyś słuchałem Amplifikatora z kolumnami DT BP8 i zrobił na mnie wielkie wrażenie. 
Może mylę półki cenowe obu wzmacniaczy. Od wejścia Amplifikatora minęło z 20 lat. 

Edytowane przez czester15.30
13 godzin temu, kghm napisał:

A ilu znajomych kupiło za 50k.

Nie mam takich znajomych 🙂

akurat tak się stało że mają inne pasje. 

chociaż wróć. Jeden dalszy to bardziej znajomy znajomego ma system accuphase nie pamiętam który model. I jak on to wybierał.

12 godzin temu, kghm napisał:

,,Ci którzy mieli okazję posłuchać nowego sprzętu Unitra wypowiadają się o nim bardzo pozytywnie. Eksperci wycenili wzmacniacz na około 20 tysięcy, a my będziemy go sprzedawać za 15 tysięcy, to powinna być dobra solidna rynkowa oferta - mówi Michał Kiciński.''

Jak był przeprowadzony test? 

Co to za eksperci?

Oczywiście się nabijam 🙂

ale taka promka. Sam się zainteresowałem.

22 godziny temu, czester15.30 napisał:
22 godziny temu, Jacchusia napisał:

Raczej tobie, bo inni, mam wrażenie, po prostu piszą o swoich odczuciach. a jakie one maja być skoro na razie mamy obrazek i cenę? To i o tym się rozmawia.

Dla mnie świat audio  nie kończy się na tej stronie. Jesteś w błędzie.

A myślisz, ze czyjś się kończy na forum?

Nie zrozumiałeś o czym pisałem. Odnosiłem się do Unitry, jej nowego produktu, czyli o tym o czym tutaj piszemy, podejściu marketingowym i cenie, bo o niczym innym nie można skoro tego nikt nie słyszał. Co to ma wspólnego z jakimś światem audio, gdzie się kończy, gdzie zaczyna? Audio to dźwięk, a tego nikt nie słyszał.

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

...

Mam wrażenie że trochę ujmujemy narodowi. Polacy mają kasę. 

Inny rower za 8k a wcale nie jeździ wyczynowo. 

Ludzie mają kasę. Nie wszyscy ale ci co chcą audio są przygotowani. 

Zobaczymy co będzie. Nie chodziło mi o pieniądze, tylko target takiego towaru.

audiofile, a tyle na sprzęt wydają tylko oni, nie kupią Unitry, nawet jeśli będzie dobrze grała, bo tego nie odsprzedadzą. A nie znam nikogo z tego grona, co by kupił sprzęt na lata 🙂

Tzw. zwykli zjadacze takiego drogiego audio nie kupują(wzm+CD+kolumny = 52 000pln = dobry samochód), a ci dziani z kaprysami to ułamek procenta. To moje zdanie, jak będzie czas pokaże.

15 godzin temu, kghm napisał:

No tak ekśpert to ekśpert, dla mnie ekspertem są moje dżwiękołapy 🙂

14 godzin temu, czester15.30 napisał:

Może mylę półki cenowe obu wzmacniaczy. Od wejścia Amplifikatora minęło z 20 lat.

Nie wychodzi podobnie.

Amplifikator 2000 rok śr, pensja 2000zł cena 4800 czyli ok 2,5 wypłaty

Unitra 2023 / 6300 cena 15000 = 2,5 średniej krajowej

Grał fajnie, słuchałem u znajomego, ale dzisiaj mało kto o nim pamięta...

miało być - Nie, wychodzi podobnie.

16 minut temu, Jacchusia napisał:

Nie wychodzi podobnie.

Unitra 2023 / 6300 cena 15000 = 2,5 średniej krajowej

Grał fajnie, słuchałem u znajomego, ale dzisiaj mało kto o nim pamięta...

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

2tys. to mogło być w służbach mundurowych i to raczej tych oficerskich,realnie zarabiało śię około 800-1400zł.

Wspomniano o braku ekranowania trafo.

Na main assembly, czyli wsh805 artboard jest narysowane, jakby go powinien mieć.

unitra-schema.d68f7f74.png&w=1200&q=75

Może to tylko wada mojego wzroku?

Ja jestem za tym abyśmy przestali bic pianę o tym.

Tylko nakręcamy temat który 90 procent osób stąd uważa za przegrany z góry. A dyskusja jakbyśmy mieli do czynienia z fenomenem. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Tylko nakręcamy temat który 90 procent osób stąd uważa za przegrany z góry. A dyskusja jakbyśmy mieli do czynienia z fenomenem. 

Nie tylko my.

Przegląd materiałów wideo:

(z ostatnich 2 tygodni)

Nie tylko my.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nazywanie tego g…. materiałem wideo to lekka przesada. Ja wytrzymałem minutę. Oceniają innych a sami robią coś czego nie potrafią.

Może zrobienie dobrego HiFi nie jest jednak takie łatwe, skoro wrzucenie na YT porządnie zrobionego materiału też jest wyzwaniem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, fan64 napisał:

2tys. to mogło być w służbach mundurowych i to raczej tych oficerskich,realnie zarabiało śię około 800-1400zł.

Zaglądałem do danych statystycznych i to sa zarobki brutto.

17 godzin temu, xetras napisał:

Nie tylko my.

(z ostatnich 2 tygodni)

Jutubery z tego żyją, jak prasa, każde news jest eksploatowany na różne sposoby maksymalnie długo 🙂

W innym wątku pokazywałem jak Onet potrafi wysmażyć art. na cała stronę na podstawie jednego tweeta od...nikogo, bo osoba nieznana szerszemu gronu, jakiś przykładowy, przecietny Polak -  eryk567 🙂

Podałem te filmiki, bo temat też zaczął się przecież od kuriozalnego wideo od pana Romana z Kalisza, który prowadzi z uroczą panią Agnieszką przytulisko dla niechcianego audio.

Ukryta Zawartość

To też forma w/w ekonomii cyrkularnej.

Zainteresowanie jest (nie tylko na Forum).

Ukryta Zawartość

W dniu 12.07.2023 o 18:10, xetras napisał:

Nie tylko my.

(z ostatnich 2 tygodni)

No właśnie i to już sprawi że będzie mieć klientów. Krytyka na forum audiostereo nie zniechęci ludzi. Zwłaszcza że test moderacji będzie bardzo przychylny 

😁😁

W dniu 12.07.2023 o 16:28, Piotr Sonido napisał:

Ale w czym problem, że sobie luźno pogadamy. Nawet, jakby ta dyskusja przyczyniła się do sprzedaży kilku wzmacniaczy, w co osobiście wątpię, to o co chodzi? Jakoś dziwnie ci zależy aby siedzieć cicho.

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie i to już sprawi że będzie mieć klientów. Krytyka na forum audiostereo nie zniechęci ludzi. Zwłaszcza że test moderacji będzie bardzo przychylny 

😁😁

I bardzo dobrze, niech kupują. Później będzie można kupić używany w atrakcyjniejszej cenie.

34 minuty temu, kghm napisał:

Ale w czym problem, że sobie luźno pogadamy. Nawet, jakby ta dyskusja przyczyniła się do sprzedaży kilku wzmacniaczy, w co osobiście wątpię, to o co chodzi? Jakoś dziwnie ci zależy aby siedzieć cicho.

A to nie mam nic przeciwko.

Chodziło bardziej o to że nie pojawiła się duża krytyka , skrajne emocje , dyskusja na temat cen. A produktów brak 🙂

35 minut temu, kghm napisał:

bardzo dobrze, niech kupują. Później będzie można kupić używany w atrakcyjniejszej cenie.

Hehehe 

Też pewnie nie skorzystam. Ale słusznie. 

16 godzin temu, kghm napisał:

bardzo dobrze, niech kupują. Później będzie można kupić używany w atrakcyjniejszej cenie.

1. Żeby móc kupić trzeba to coś wcześniej zrobić . 

Od tego dla ilu zależy: koszt serii wyrobów i jednostkowego: zmontowania, złożenia, uruchomienia i obsługi posprzedażowej.

2.Dlatego taka cena wejściowa, bo recyrkulacja (hasło firmowe) oznacza podmianki elementów w układzie (urządzeniu, systemie) i jeszcze - koszt recyclingu (czyli pracy nad odzyskiem i ponowną przymiarką) jest taki jaki jest.

(W UE, a nie w Chinach Ludowych lub  jakiejś innej Azji - tam mają inną/lepszą(?) organizację i filozofię pracy niż Europejczycy i stąd inna kultura i filozofia i - relacja ceny do jakości. Jakość kosztuje.

Aha, pomysł na przyszłość:

Wnuczki z korpo mogliby sprezentować (babciom+dziadkom) emerytom "unitrę" (gramofon, albo coś w tym stylu).

Jednych nie stać, ale  innych tak. 

Przypomnę:

"Muzyka łączy pokolenia" 

Konkluzja - ten sprzęt z założenia ma być długowieczny i przechodzić w spadku z pokolenia na pokolenie.

Tylko niektóre egzemplarze mogą trafić do wtórnego obiegu - i zupełnie nie wiadomo kiedy.

PS.

Skoro dopiero od października użytkownicy będą go docierać, to mocno przedwczesne są nadzieje na wtórną dostępność.

Edytowane przez xetras
Poprawka, dopisek

Gramofony z napędem bezpośrednim o aparycji innej niż DJ to raczej rzadkość - w dodatku kosztowna. To też może być jakaś szansa dla Unitry - oczywiście przy założeniu wysokiej jakości produktu i dystrubucji również poza Polską.

• Pokaż nowe odpowiedzi