Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, porlick napisał:

pod względem paskudnej stylistyki i odpustowego okienka od tamtego czasu też nic się nie zmieni

Ściąłem "-ło", bo tak mi palec ogarnął cytowanie w edytorze , sorry

Pilot obsługuje wszystkie funkcje i oczywiście wolałbym czysty panel frontowy bez gadżetów wizualnych ale to cecha epoki manualnej że wszystko dostępne jest z ręki

(Vide: choćby: B&O Copland Densen Gato Hegel Primare etc. -czysta linia wzornicza )

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

domowy test tych urządzeń i opinie

U kogo jest sprzęt porównawczy?

Zawyżasz kryteria 

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, Berbeć napisał:

iI oszukiwać

Napisz kto, kogo oszukał lub oszukuje jak rzucasz już takie teksty. Chętnie poczytam. To już jest takie poważne oszczerstwo że tak to nazwę. 

Czyli to klon zapakowany  w sreberko.

Więc pokaz co zostało sklonowane. Kolejne paplanie bez porycia. Też chętnie się dowiem. 

A że tu 90% ma inne zdanie od Ciebie?

Też się zastanawiam czemu ten temat przyciaga tylu troli. Nie chce mi się powtarzać, ale wspominałem już o tym i chyba po prostu odbyt boli że za drogie, że nie stać 😂

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Sugeruje zaprzestać pisania w tym wątku. No chyba że ktoś faktycznie wrzuci domowy test tych urządzeń i opinie. 

Po tym chlewie co tu niektórzy urządzili to wątpię by ktoś w ogóle chciał tutaj cokolwiek zamieszczać. Po co czytać potem żałosne teksty że "Jeleniem jesteś, do tego głuchym i chyba ślepym, bo przecież jest tyle znanych marek". 

?👈

17 godzin temu, rafal735r napisał:

Napisz kto, kogo oszukał lub oszukuje jak rzucasz już takie teksty. Chętnie poczytam. To już jest takie poważne oszczerstwo że tak to nazwę. 

Więc pokaz co zostało sklonowane. Kolejne paplanie bez porycia. Też chętnie się dowiem. 

Też się zastanawiam czemu ten temat przyciaga tylu troli. Nie chce mi się powtarzać, ale wspominałem już o tym i chyba po prostu odbyt boli że za drogie, że nie stać 😂

Po tym chlewie co tu niektórzy urządzili to wątpię by ktoś w ogóle chciał tutaj cokolwiek zamieszczać. Po co czytać potem żałosne teksty że "Jeleniem jesteś, do tego głuchym i chyba ślepym, bo przecież jest tyle znanych marek". 

Wychwalasz Unitrę jak jakiś cud techniki opracowany w Polsce przez wyjątkowych inżynierów. Jak Cię proszę o konkretne patenty zastosowane po raz pierwszy w audio i opracowane przez tych inżynierów, to już udajesz głupka i piszesz o chlewie. Oczywiście według Ciebie chlew robią Ci, którzy zwracają uwagę na marketingowy bełkot, naciąganie potencjalnych klientów i brak konkretów. Do tego usprawiedliwiasz wciskanie ludziom kitu trudnym rynkiem, dając tym samym przyzwolenie na oszukiwanie ludzi. 

Powtórzę raz jeszcze - taka ściema nie przejdzie. Następnym razem, jak chcesz używać argumentów, to merytorycznych, bo publicystyka już nie wystarczy.

W dniu 28.02.2024 o 10:36, xetras napisał:

U kogo jest sprzęt porównawczy?

Zawyżasz kryteria 

? O co chodzi?

21 godzin temu, rafal735r napisał:

tym chlewie co tu niektórzy urządzili to wątpię by ktoś w ogóle chciał tutaj cokolwiek zamieszczać. Po co czytać potem żałosne teksty że "Jeleniem jesteś, do tego głuchym i chyba ślepym, bo przecież jest tyle znanych marek". 

Wiesz co powiem ci szczerze że teraz nie wiem do czego się odnosisz.

Rozumiem że ktoś się tak źle do Ciebie odezwał tutaj tak?

Teraz, quatross napisał:

Dla mnie UNITRA to słaby temacik. Kiepsko widzę przyszłość tej budżetówki.

🫣👏

Tego akurat nie wiemy.

Bardziej chodzi o to że tu jest 70 stron napisanych. Ponad 2000 postów i praktycznie zero konkretów.

Ten temat jest mniej konkretny i mniej wnosi do audio świata niż rozprawka o kablach zasilających czy wpływie bezpieczników.

Powoduje kłótnie i dezinformację. 

Jedyne czego tu obecnie brakuje to dywagacji na temat wpływu marki na globalne ocieplenie.

Mnie ciekawi ile lat tworzą produkt na życzenie (czyli to co pokazywali jeszcze w rozsypce na AVS2023)?

Tzn. monitor, mini-integrę 

Nie jestem łasuchem unitrowej estetyki ale mi ona nie przeszkadza 

Czyli wstępnie jestem na OK

Resentymentu to akurat w ogóle w życiu nieużywam

Ad rem:

1czas wytworzenia podstawkowców, mini-integry?

2wygląd pasowny!

Nie sprawdzałem jak smakuje estetyka unitrowego brzmienia ale potencjalnie można być jej łasuchem bo jest inna

Potencjalnie nie nudzi

Ot, tyle

PS.

Oczywiście polemiki z maruderami nasilę a z tematu nie wycofam się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mogliby zrobić nową wersję🙂

Ukryta Zawartość

36 minut temu, rafal735r napisał:

Nie napisałem tego. 

Nigdy nie wychwalałem. Prostuje tylko bełkot hejterów takich jak ty. 

Po co te patenty? Pieprzysz jak potłuczony. Idąc dalej twoim tokiem rozumowania to wszyscy producenci audio robią to samo, bo wzmacniacz tranzystorowy działa na tych samych zasadach od lat. Pozwij Porsche że produkuje silnik tłokowy jak Ferrari. 

Jedyny głupek w tym temacie to narazie niejaki Berbeć. 

Jaki? Oczekujesz konkretów to dawaj. 

Pytałem już raz. Skaczesz z tym oszukiwaniem to wskaż kto, kogo jak oszukał lub oszukuje. 

Też powtórzę. Skończ pieprzyc głupoty, bo czytać się tego nie da. 

Prostactwo i chamstwo w niemal każdym zdaniu. Ale czego oczekiwać, jak to taki trudny temat z tego „trudnego rynku”.

I jeszcze tylko dodam, że nie pieprzę głupot. Coś Ci się pomyliło. Ten z tyłu to nie ja.

Edytowane przez Berbeć

Sam sobie odpowiedz na pytanie kto tu przylaz ze swoimi wymyslami z sufitu i zachowuje się jak buc. Ale taka natura niektórych. Siedzą na tym forum tylko po to żeby latać po tematach i negowac wszystko, bo taki mają styl bycia. 

?👈

16 minut temu, szpotek73 napisał:

Ukryta Zawartość

W sumie nawet niech zrobią nowy jeden do jeden w dzisiejszych czasach wszechobecnego shitu to i tak byłby hi-end.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

Kiedy ogarną tuner (włącznie z internetowymi antenami) to może i amplituner opracują.

O przyszłym tunerze coś tam wspominali na AVS.

W dniu 28.02.2024 o 07:44, Berbeć napisał:

Wskaż konkretne patenty

A skąd?

To nie temat o prawie patentowym

W dniu 26.02.2024 o 22:24, xetras napisał:

Przypomnę niektóre z autorskich rozwiązań (była już o nich mowa) :

Sposób realizacji napędu w gramofonach, sprzężenie wzmacniacza, obudowa zestawu głośnikowego 

Oczywiście to, czy pójście w poprzek modom im się uda, tego nie wiem. Tak czy siak narobili się przy tym, żeby robić inaczej.

Przeklejek  @Berbeć nie podam

to ostatnia

W dniu 28.02.2024 o 07:44, Berbeć napisał:

Nie ma? Czyli to klon zapakowany  w sreberko

Nie

Automatyka hebli użycie einku itd.

Tyle sobie przypomniałem

1 godzinę temu, Berbeć napisał:

dodam, że nie pieprzę głupot

Tak

W błąd wprowadzasz 

I tyle

Godzinę temu, Piotrek608 napisał:

W sumie nawet niech zrobią nowy jeden do jeden w dzisiejszych czasach wszechobecnego shitu to i tak byłby hi-end.

No to jednak wolałbym Eumiga FL1000P (prawie magnetowid) z czasów COCOM albo Merkurego. Obi wytwórcy od paru dekad nie istnieją.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Skoro ZRK AT9010  chodzi  do dwóch stówek jak na aukcjach widzę to chyba zainteresowania brak 

DSH303A zaś jest lub był znany tylko tym co kiedykolwiek gdzieś kiedyś mieli z nim jakikolwiek kontakt czyli nielicznym

Poza tym DSS201>DSS402

(Koniec wtrętów muzealnych)

Edytowane przez xetras
Dopisek

dwa lata temu zapisałem się na newslettera Unitra i własnie dostałem PIERWSZEGO maila.

Nie ma co,marketing pełną gembom....

Ukryta Zawartość

Ale z tą "ceną" to ich Bóg opuścił.
Bo rozum już dawno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Cena to 6249,50 złotych

Za sztukę 🙂

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

dwa lata temu zapisałem się na newslettera Unitra i własnie dostałem PIERWSZEGO maila.

Witaj w klubie

U mnie tak samo 

Też dziś 18.05 dostałem mejla

Tu dokładniejszy opis ZGB401

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, xetras napisał:

Cena to 6249,50 złotych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pokaż ukrytą zawartość | Pokaż zawartość +18

Za sztukę 🙂

Witaj w klubie

U mnie tak samo 

Też dziś 18.05 dostałem mejla

Tu dokładniejszy opis ZGB401

Ukryta Zawartość

Planuje kupic Heresy Klipsh. no ok,20 koła.
Ale dziesiątki lat tradycji,model chyba z 60 lat produkowany,kupe ludzi to ma i gra na tym.
Nie ma ryzyka.

Unitra 12 koła za satelitki.
A te podłogowe eksperymenty 20 koła.
No bez jaj.
Kostrzewa czy Kiciński to nie Klipsch.

Aż mi sie przypomniał kawał o szkoleniu biznesowym "jak zarobić pierwszy milion":

_ilu was jest?
-Tysiąc!
-Po ile były bilety?
-Po tysiąc!

Dziekuje,szkolenie zakonczone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 22.02.2024 o 20:58, rafal735r napisał:

NIE KARMIĆ TROLA. 

Ale którego?

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ale z tą "ceną" to ich Bóg opuścił.
Bo rozum już dawno.

To co można powiedzieć o różnych wynalazkach zachodnich za 10, 20, 100x tyle? A tu nawet pasmo wyrównane, ktoś nad tym popracował.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 minuty temu, Misio38 napisał:

Ale którego?

To co można powiedzieć o różnych wynalazkach zachodnich za 10, 20, 100x tyle? A tu nawet pasmo wyrównane, ktoś nad tym popracował.

Tak,pasmo wyrównane.Ciekawe jak to gra.Cena z d.....
Troche przepozycjonowali target.

A co można o zachodnich wynalazkach powiedzieć?
NIc.
Za granica jest szatan.
🙂

A trollowi chyba zablokowali konto,tak że ten...

SEAS Prestige 27TBCD/GB-DXT na wysokich na midbasie SB Acoustics SB15CAC30

bardzo dobre przetworniki cena każdego w Europie to jakieś 100 euro w detalu,a więc 400 euro na komplet kolumn,do tego ładna klasyczna obudowa z maskownicą,koszta zwrotnicy,marża sprzedawców,podatki,transport itd... a czekajcie teraz zauważyłem,że 6 tys.zł to za sztukę... hmmm....

5 minut temu, szpotek73 napisał:

SEAS Prestige 27TBCD/GB-DXT na wysokich na midbasie SB Acoustics SB15CAC30

bardzo dobre przetworniki cena każdego w Europie to jakieś 100 euro w detalu,a więc 400 euro na komplet kolumn,do tego ładna klasyczna obudowa z maskownicą,koszta zwrotnicy,marża sprzedawców,podatki,transport itd... a czekajcie teraz zauważyłem,że 6 tys.zł to za sztukę... hmmm....

Nie wiem, jak gra ta Unitra cała i mam to gdzieś szczerze mówic, ale przy "zachodnich" produktach takie różnice między ceną końcową, a wkładem nie przeszkadzają. Ba nawet 10x większe różnice nie przeszkadzają. Czemu tu przeszkadzają?

Ba. Są ludzie którym nie przeszkadzają słuchaweczki (w sumie firmy krzak Abyss), zrobione z płaskownika i uszczelek hydraulicznych za 50000 zł.

Jedziecie na to, bo to polskie? Czy jaki jest powód?

Edytowane przez Misio38

1 minutę temu, Misio38 napisał:

Jedziecie na to, bo to polskie? Czy jaki jest powód?

absolutnie nie jadę po unitrze,rynek pokaże czy się utrzyma,ja tam życzę firmie sukcesu,tyle,że trochę przesadzili z cenami...  polska konkurencja ma wyroby tańsze na porównywalnej jakości komponentach,ludzie i tak portfelami zagłosują

5 minut temu, Misio38 napisał:

Ba nawet 10x większe różnice nie przeszkadzają

śmieszą,miałem w domu kultowe kolumny kultowej brytyjskiej firmy,które dostały cięgi od kolumn diy,nie napiszę co to były za kolumny bo mi życie miłe😀

No, ale Pylon choćby (nic nie mam do nich, nawet miałem ich sprzęt, a i może jeszcze będę miał) też podnieśli ceny dość konkretnie i nikomu tu już nie przeszkadza. Takie Pearl 20 to prawie o 100% w górę poszły. Diamondy chyba też.

Edytowane przez Misio38

11 minut temu, szpotek73 napisał:

polska konkurencja ma wyroby tańsze na porównywalnej jakości komponentach,ludzie i tak portfelami zagłosują

Dzięki

Mam podobne prognozy

A co na koszt wpływa?

1. Pewnie też coś odpalają właścicielom tzn. unitra SA, ale to ich sprawa

Hasło: "legendarne produkty, piękno polskiej inżynierii" , itd.

[Mój komentarz: piękno kosztuje, to co mniej kosztuje już nie jest tak piękne - domyślnie: jak to kosztowniejsze] 

2. Proces dobierania elementów (tzn. wersje prototypów czyli tzw. iteracje) mają powolny

3. Ponieważ jesteśmy w UE to ceny są jakie są (nieporównywalne ze stanem sprzed prywatyzacji)

Edytowane przez xetras
Literówka

pylon diamond monitor kosztuje para tyle co  jedna kolumna unitry,też dobre głośniki,niższe zejście basu z seasa,na wysokich scan speak,musiałbym posłuchać w bezpośrednim porównaniu czy warto zapłacić  dwa razy tyle

10 minut temu, Misio38 napisał:

Pearl 20 to prawie o 100% w górę poszły

cóż,wszystko zdrożało,ja kupowałem sb acoustics wo 24p po niecałe 600zł za sztukę,zobacz po ile teraz są..

21 minut temu, xetras napisał:

Dzięki

Mam podobne prognozy

A co na koszt wpływa?

1. Pewnie też coś odpalają właścicielom tzn. unitra SA, ale to ich sprawa

Hasło: "legendarne produkty, piękno polskiej inżynierii" , itd.

[Mój komentarz: piękno kosztuje, to co mniej kosztuje już nie jest tak piękne - domyślnie: jak to kosztowniejsze] 

2. Proces dobierania elementów (tzn. wersje prototypów czyli tzw. iteracje) mają powolny

3. Ponieważ jesteśmy w UE to ceny są jakie są (nieporównywalne ze stanem sprzed prywatyzacji)

Sądzę,że najwiekszy koszt to EGO.
Sorry,może to i pasja,ale nie do Audio,ale do piniądza.....

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

najwiekszy koszt to EGO

Damian Kostrzewa jest może zrównoważony ale Adrian Krupowicz to chyba faktycznie docenia swoją pasję i robotę

Czy przecenia to już czas pokaże

PS.

Cena też mną wtrząchła 🙂

Ale to w relacji do chińszczyzny, w relacji do dochodów mniej

EOT

Raz na forum czytam, że kolumny za 10000 czy 20000 to budżetówka, teraz znowu że taka cena wstrzącha. Nie wiem. Moim zdaniem drogie są te monitory, ja trzymam się tego, że więcej jak 20 koła za kompletny zestaw audio nie dam, bo nie ma takiej potrzeby, a i za połowę tego spokojnie zestawi się coś co będzie znakomicie grało (dla przykładu podam moje ostatnie wybory kolumn do 10k, zatrzymałem się na Mission LX2mk2 - znakomite głośniczki - i na razie temat wstrzymany), ale w porównaniu do tego co dzieje się na rynku nie wiem czemu te 12 tysiaków tak was szokuje.

Edytowane przez Misio38

Co ciekawe jakieś prymitywne wzmacniaczyki lampowe choćby Audionote (to przykład tylko), kosztujące wielokrotnie więcej już ludziom nie przeszkadzają. Wkład materiałowy też nie.

10 godzin temu, xetras napisał:

Cena to 6249,50 złotych

Kupisz JEDNĄ???

Już nieraz pisano na forum o debilnej praktyce podawania połowy ceny kompletu.

• Pokaż nowe odpowiedzi