Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

Przecież źródło również narzuca "swoje" brzmienie, tak czy nie? bo już się pogubiłem. Nie wspomnę o kolumnach, które to w głównej mierze kreują dźwięk. Jak zatem ocenić brzmienie wzmacniacza?

No oczywiście że tak, tylko że ja opisuje konkretną elektronikę i to do czego ma tendencję. Nie opisuje połączeń tylko jeden element, a wnioski nasunęły się na podstawie odsłuchu kilku par kolumn, dalej nie rozumiem co tu jest niezrozumiałe? To tak jak bym pisał że Magnat MA900 gra ciepło zaokrągla dół i łagodzi górę, albo że Yamaha A-S701 eksponuje bardziej średnicę i górę, a bas pozostawia twardszy. Oczywiste jest to że z każdym połączeniem dźwięk będzie inny, bo wiele tu zależy od kolumn i dalszego toru, aczkolwiek dany wzmacniacz wnosi konkretną charakterystykę i to ją właśnie opisałem. 

9 minut temu, GhostR1 napisał:

Jak zatem ocenić brzmienie wzmacniacza?

No właśnie wpinając go w kilka różnych systemów i oceniając jaką wykazuje tendencję w graniu.

12 minut temu, GhostR1 napisał:

Przecież źródło również narzuca "swoje" brzmienie, tak czy nie? bo już się pogubiłem. Nie wspomnę o kolumnach, które to w głównej mierze kreują dźwięk. Jak zatem ocenić brzmienie wzmacniacza?

Normalnie, na podstawie zestawienia z kilkoma innymi sprzętami da się określić w którą stronę idzie konkretny wzmacniacz.

44 minuty temu, S4Home napisał:

Oczywiste jest to że z każdym połączeniem dźwięk będzie inny, bo wiele tu zależy od kolumn i dalszego toru, aczkolwiek dany wzmacniacz wnosi konkretną charakterystykę i to ją właśnie opisałem. 

49 minut temu, Ajothe napisał:

Normalnie, na podstawie zestawienia z kilkoma innymi sprzętami da się określić w którą stronę idzie konkretny wzmacniacz.

jakimi sprzętami? Czy np. podłączenie wzmacniacza pokroju Vincent SV-228 do kolumn np. Klipsch, Monitor Audio oraz Indiana Line "pokaże" jak gra wzmacniacz? 

20 minut temu, GhostR1 napisał:

jakimi sprzętami? Czy np. podłączenie wzmacniacza pokroju Vincent SV-228 do kolumn np. Klipsch, Monitor Audio oraz Indiana Line "pokaże" jak gra wzmacniacz? 

Według Twojej logiki nie da się niczego określić 😃

Teraz, Ajothe napisał:

Według Twojej logiki nie da się niczego określić 😃

tu nie o logikę chodzi. Odpowiesz na pytanie, które postawiłem wcześniej?

Skoro kolumna Klipscha gra typową V-ką i nie ma tu mowy o ciepłym graniu to jakim wzmacniaczem zrobisz z niej ciepło brzmiącą kolumnę? 

5 minut temu, GhostR1 napisał:

Skoro kolumna Klipscha gra typową V-ką i nie ma tu mowy o ciepłym graniu to jakim wzmacniaczem zrobisz z niej ciepło brzmiącą kolumnę? 

A to salon, w którym robili odsłuchy ma jedne kolumny że specyficzną charakterystyką?

Robisz to dla sportu? 🤔

22 minuty temu, GhostR1 napisał:

Szczerze to już nie wiem jak można to prościej przedstawić. Znasz brzmienie pięciu par kolumn, wpinasz jakiś wzmacniacz do nich i widzisz co się z nimi dzieje i jakie wykazuje tendencję dana elektronika.  Prosta sprawa, wpinasz słuchasz i wyciągasz wnioski.

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

Już Ci piszę, najczęściej wychodzi Magnat MA900, często Unison Research (wiele modeli), Vincent SV-228, Atoll IN200 Signature, Moon 250i V2. Owe wzmacniacze wykazują tendencję do łagodniejszego grania w górze pasma, ale trzeba wiedzieć jedno że bas będzie w obfitych ilościach. Pytanie czy ty rozumiesz stwierdzenie "cieplejsze granie" (W ciepłym brzmieniu dominują zazwyczaj średnie i niskie tony, podczas gdy wysokie tony są stonowane lub zrównoważone.). W Klipsch'ach zaleca się wzmacniacze, które temperują wysokie tony bo większości to przeszkadza, aczkolwiek są i tacy co lubią je podkręcić.

Wiele kolumn ma "specyficzne" brzmienie i dlatego pytam jakie komponenty powinny wchodzić w skład zestawu, tak aby można było dzięki nim określić brzmienie wzmacniacza.

Nie widzę jedynie logiki u  użytkowników, którzy nie chcą albo nie potrafią odpowiedzieć na stawiane pytanie.

1 minutę temu, S4Home napisał:

Znasz brzmienie pięciu par kolumn

skoro wzmacniacze potrafią zmienić brzmienie kolumn to skąd wiesz, że konkretna kolumna brzmi tak jak powinna? Może masz jakiś wzorzec według którego jesteś w stanie to stwierdzić?

3 minuty temu, S4Home napisał:

W Klipsch'ach zaleca się wzmacniacze, które temperują wysokie tony bo większości to przeszkadza, aczkolwiek są i tacy co lubią je podkręcić.

jakie wzmacniacze temperują wysokie w Klipschach? 

4 minuty temu, S4Home napisał:

Pytanie czy ty rozumiesz stwierdzenie "cieplejsze granie"

rozumiem zdecydowanie więcej 😉

8 minut temu, GhostR1 napisał:

skoro wzmacniacze potrafią zmienić brzmienie kolumn to skąd wiesz, że konkretna kolumna brzmi tak jak powinna? Może masz jakiś wzorzec według którego jesteś w stanie to stwierdzić?

Można to zmierzyć laboratoryjnie, aczkolwiek tutaj również pojawia się temat akustyki który potrafi trochę namieszać, aczkolwiek po przesłuchaniu kilkuset par kolumn można mieć już jakieś grubsze odniesienie co brzmienia porównując je organoleptycznie. To samo tyczy się elektronik audio.

11 minut temu, GhostR1 napisał:

jakie wzmacniacze temperują wysokie w Klipschach? 

Przecież napisałem powyżej. 

rozumiem zdecydowanie więcej 😉

Tego nie wiem, tłumaczę i wklejam tłumaczenie po to by łatwiej odnieść się do mojego komentarza.

14 minut temu, GhostR1 napisał:

Wiele kolumn ma "specyficzne" brzmienie i dlatego pytam jakie komponenty powinny wchodzić w skład zestawu, tak aby można było dzięki nim określić brzmienie wzmacniacza.

Nie widzę jedynie logiki u  użytkowników, którzy nie chcą albo nie potrafią odpowiedzieć na stawiane pytanie.

Na owe pytanie już dawno dostałeś odpowiedź tylko ty tego nie potrafisz zrozumieć albo nie chcesz, jaśniej się już nie da. W skrócie, chcesz wiedzieć jak coś brzmi to porównujesz i zestawiasz w różnych połączeniach. 

8 minut temu, S4Home napisał:

Przecież napisałem powyżej. 

Hmmm... słuchałem 3 z których wymieniłeś i żaden nie był w stanie okiełznać wysokich w klipschach

10 minut temu, S4Home napisał:

Na owe pytanie już dawno dostałeś odpowiedź tylko ty tego nie potrafisz zrozumieć albo nie chcesz, jaśniej się już nie da. W skrócie, chcesz wiedzieć jak coś brzmi to porównujesz i zestawiasz w różnych połączeniach. 

to daje mi tylko obraz brzmienia tegoż właśnie "połączenia" a nie poszczególnych komponentów.

Hmmm... słuchałem 3 z których wymieniłeś i żaden nie był w stanie okiełznać wysokich w klipschach

Klipsch w szczególności w tych niskich modelach jest ciężki do okiełznania w górze pasma, ja wymieniłem Ci kilka modeli wzmacniaczy które są najczęściej wybierane przez klientów do łagodzenia w nich góry, aczkolwiek to nie jest powiedziane że to jest recepta dla każdego i że Tobie pomoże. Być może przestrzeliłeś w zakupie kolumn i wybrałeś coś co finalnie chcesz na siłę zmienić a nie do końca się udaje, albo znalazłeś inny wzmacniacz który wpasował się w Twoje preferencje odsłuchowe. 

16 minut temu, GhostR1 napisał:

to daje mi tylko obraz brzmienia tegoż właśnie "połączenia" a nie poszczególnych komponentów.

To jest Twoje zdanie i twoja opinia, ja po latach nauki i pracy uważam inaczej. Jeśli słuchałem tysiąc razy QR5 z różnymi wzmakami i wpinam taką Unitrę i słyszę od strzała, że góry ubrało od pierwszych sekund, to daje mi to do myślenia. Podpinam jeszcze z taką Arią i również słyszę że coś z góry zabrało, to dla mnie jest oczywiste, że taki wzmacniacz temperuje górne pasmo, taka filozofia. 

Nie słuchałem tych ZG i nie zamierzam, widziałem tylko charkę - kolumny podłogowe, które nie potrafią zagrać pełnym pasmem są dla mnie niepełnowartościowym towarem. Zwłaszcza w takiej cenie. I nie ma znaczenia co do nich podepniemy, bo dodatkowych Hz nic z nich w magiczny sposób nie wykrzesa. 

Co nie zmienia faktu, że komuś innemu może się to podobać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, S4Home napisał:

To jest Twoje zdanie i twoja opinia, ja po latach nauki i pracy uważam inaczej.

nauki czego? marketing, handel to się zgodzę. 

Jest jedna ważna rzecz w tym wszystkim, mianowicie handel, najczęściej nie idzie w parze z nauką.

Jak gra UNITRA WSH-805? Nie znalazłem informacji w podanej specyfikacji.

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Jak gra UNITRA WSH-805? Nie znalazłem informacji w podanej specyfikacji.

Wystarczy podsłuchać i porównać z kilkoma innymi sprzętami. Dwa pisaliśmy wcześniej o wykresie laboratoryjnym w kwestii kolumn. Z jakiej ty specyfikacji chcesz niby wyczytać jak dany wzmacniacz brzmi? Rozumiem że na podstawie zniekształceń harmonicznym parzystych lub nieparzystych można coś wykrzesać, ale w świetle rzeczywistym często wygląda to inaczej. Jedyne co nam zostaje w tym przypadku to odsłuchu i porównywanie z innym sprzętem jeśli chodzi elektroniki wzmacniające dźwięk. 

Mam wrażenie że nie za bardzo zrozumiałeś co wcześniej do Ciebie pisałem. 

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

nauki czego? marketing, handel to się zgodzę. 

Jest jedna ważna rzecz w tym wszystkim, mianowicie handel, najczęściej nie idzie w parze z nauką.

Odsłuchiwanie wzmacniaczy i kolumn to nie jest element teoretyczny tylko praktyczny i może to zrobić każdy kto ma czas i coś tam słyszy. Charakterystyka przetwarzania w przypadku kolumn to już wiedza którą można się nauczyć, aczkolwiek w połączeniu z doświadczeniem wnioski nasuwają się same ile to ma wspólnego w świetle rzeczywistym(zmiana pomieszczenia = zmianie widma charakterystyki). Rozumiem że w tej chwili budujesz swoje ego usilnie podważając moje zdanie czekając na oklaski od tutejszych widzów bo nie potrafisz zrozumieć że słuchając danego wzmacniacza z różnymi kolumnami można wyciągnąć jakieś wnioski w kwestii tego jakie brzmienie prezentuje. 

Wiesz dobrze, że to subiektywne odczucia i każdy może to odebrać i odbiera inaczej? Dlatego pytam co jest wzorcem?

Jeżeli nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie tylko ciągle zakrywasz się wiedzą tajemną to już nie mój problem.

Ja nie potrzebuję aprobaty ani oklasków. Nie lubię tylko jak ktoś publicznie pisze rzeczy o których nie ma pojęcia. 

9 minut temu, S4Home napisał:

Rozumiem że w tej chwili budujesz swoje ego usilnie podważając moje zdanie czekając na oklaski od tutejszych widzów bo nie potrafisz zrozumieć że słuchając danego wzmacniacza z różnymi kolumnami można wyciągnąć jakieś wnioski w kwestii tego jakie brzmienie prezentuje. 

nie mierz wszystkich swoją miarą.

7 godzin temu, GhostR1 napisał:

Wiesz dobrze, że to subiektywne odczucia i każdy może to odebrać i odbiera inaczej? Dlatego pytam co jest wzorcem?

Jeżeli nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie tylko ciągle zakrywasz się wiedzą tajemną to już nie mój problem.

Ja nie potrzebuję aprobaty ani oklasków. Nie lubię tylko jak ktoś publicznie pisze rzeczy o których nie ma pojęcia. 

Ja nie mam wielkiego doświadczenia, ale trochę wzmacniaczy przesłuchałem z moimi kolumnami, i jak ktoś pisze, że któryś gra "cieplej" to wydaje mi się, że łapię o co mu chodzi.

Wydaje mi się, że w audio jest zbyt indywidualne by mówić o jakichś wzorcach. Nie wykluczam jednak, że może nie mam o tym pojęcia, a moje doświadczenia z odsłuchów są do bani bo różnicuję sprzęty w oparciu tylko to co sam usłyszałem. Ja sobie tworzę wzorzec wyimaginowany w oparciu o te moje doświadczenia. 

Z chęcią posłucham fizycznego wzorca. Tylko do tej pory jeszcze się nie spotkałem z takim, który jednoznacznie przez wszystkich jest określony jako wzorzec. Podasz przykład co dla Ciebie jest wzorcem? 

Nie wiem jakie szanse ma Unitra, ale cieszę się, że nie ograniczyli się do kupna praw do marki i znaków towarowych, po to by próbować sprzedawać produkty typu Kraft Voice ze znaczkiem Unitra. Nigdzie też nie mówią, że to jest ta sama stara Unitra, tylko nawiązanie do niej. I to widzę w ich projektach, które stylistycznie nawiązują do starszych produktów.

Rozumiem czemu też zaczęli od droższego wzmacniacza, a tańsze zostawią na później. Na początku wiadomo, że firma samodzielnie projektując swoje produkty musi ponieść koszty R&D. Nowa Unitra na początku drogi całkiem słusznie zrobiła podnosząc trochę koszty i przygotowując najpierw flagowca. Niższe modele będzie już łatwiej zaprojektować w oparciu o wcześniejsze doświadczenia. Gdyby najpierw zaprojektowali tańsze wzmacniacze to mogłoby się okazać, że ich projekt blokuje możliwość wyskoczenia na wyższy poziom i ten mocny zawodnik musiałby być projektowany od podstaw.

Czy tańsze modele lepiej by się sprzedawały? W Polsce pewnie tak, ale jeśli mowa o rynkach zagranicznych to największa konkurencja jest właśnie wśród tanich modeli. Byłoby się dużo trudniej przebić.

Mając jednak na wejściu model "wysoki" adresujemy go do bardziej świadomych zagranicznych użytkowników, którzy patrząc na ten (dla mnie) świetnie wyglądający sprzęt, będą chcieli go odsłuchać. Jeśli w czasie odsłuchu okaże się, że gra równie dobrze jak wygląda to jest szansa na zdobycie klienta. Jeśli tu zbudują świadomość istnienia marki, łatwiej będzie za jakiś czas ze sprzedażą tych tanich wzmacniaczy, bo marka już nie będzie takim wynalazkiem.

Ja im życzę dobrze, ale efekty to myślę, że dopiero za dwa, trzy lata będzie można obiektywnie oceniać.

W Białym można odsłuchać Unitrę .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.06.2024 o 10:51, GhostR1 napisał:

wzmacniacza pokroju Vincent SV-228

To niezdecydowany sprzęt 

Egzemplarze brzmią różnie, ta firma jest chwiejna.

Jeden pisze że absolutny brak basu inny że za dużo basu (albo coś podobnego) Chyba nie o tym samym egzemplarzu?

W dniu 7.06.2024 o 22:54, Chmarski napisał:

fizycznego wzorca.

Momentu obrotowego?

Można go zobaczyć (to podstawy mechaniki)

Ukryta Zawartość

Usłyszeć chyba nie

🙂

PS 

Każdy silnik ma moment obrotowy a to czy da się go usłyszeć i jak to dla hobbistów jest ważne ale tylko dla hobbistów danej marki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Literówka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, xetras napisał:

Jeden pisze że absolutny brak basu inny że za dużo basu (albo coś podobnego) Chyba nie o tym samym egzemplarzu?

To nie tylko o tym sprzęcie tak piszą. O każdym produkcie znajdziesz tak sprzeczne opinie. 

6 godzin temu, xetras napisał:

ta firma jest chwiejna.

Dlaczego?

Momentu obrotowego?
Można go zobaczyć (to podstawy mechaniki)

Ukryta Zawartość

Usłyszeć chyba nie

PS 
Każdy silnik ma moment obrotowy a to czy da się go usłyszeć i jak to dla hobbistów jest ważne ale tylko dla hobbistów danej marki.
Przecież to dotyczy każdego sprzętu. Wiesz jak się to można określić? Gust, odczucie, preferencje...SUBIEKTYWNE odczucia

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, xetras napisał:

To niezdecydowany sprzęt 

Egzemplarze brzmią różnie, ta firma jest chwiejna.

Przecież to dotyczy każdego sprzętu. Wiesz jak się to można określić? Gust, odczucie, preferencje...SUBIEKTYWNE odczucia

Edytowane przez GhostR1
źle wklejony poprzedni cytat
15 godzin temu, GhostR1 napisał:

Bywa sprzęt przeznaczenia uniwersalnego i też taki z charakterem, np. do grania rocka albo metalu albo mojego ulubionego industrialu.

Ten uniwersalny nie powinien podbarwiać naturalnego brzmienia instrumentu. Najłatwiej zapamiętywalny instrument to głos (albo ich kilka, np. Take Six, Manhattan Transfer, Novi Singers). Już przy głosach można sprzęty rozróżniać (bo te barwy mamy zapamiętane).

Wracając do Unitry - na popowych produkcjach (te były na firmowych prezentacjach) brzmiało przyjemnie ale bez jakichś "fajerwerków".

A co do tego co przyjemnie brzmi to też np. Avatar Audio (Cezariusza Andrejczuka) czyli dawniejsze Graj-Pudła. Tyle że nie dla mnie bo ten "industrial" lubię. (Tak a nie inaczej mi smakuje muzyka - Kraftwerk, Oldfield i pochodne). A ze staroci - Cata Stevensa, Cliffa Richarda, Jacquesa Brela, Edith Piaf też doceniam ale jako archiwalia, za to bardzo autentyczne.

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To nie tylko o tym sprzęcie tak piszą. O każdym produkcie znajdziesz tak sprzeczne opinie. 

Dlaczego?

To mocno poza tematem, ale napiszę. Firma o ile wiem robi hybrydy, no to powinna ogarniać ich brzmienie lepiej. Model to powinien być określony konkretny model a nie zagadka jak on zabrzmi.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 godzin temu, xetras napisał:

To mocno poza tematem, ale napiszę. Firma o ile wiem robi hybrydy, no to powinna ogarniać ich brzmienie lepiej. Model to powinien być określony konkretny model a nie zagadka jak on zabrzmi.

To nie jest odpowiedź. 

Zaznaczam to że ktoś wpisał coś w sieć nie znaczy że tak jest. Musiał byś udowodnić że dwa modele brzmi różnie. Zgłola różnie.

Najlechales na firmę a na razie nie bardzo wiadomo czemu.

9 godzin temu, xetras napisał:

Bywa sprzęt przeznaczenia uniwersalnego i też taki z charakterem, np. do grania rocka albo metalu albo mojego ulubionego industrialu.

Ten uniwersalny nie powinien podbarwiać naturalnego brzmienia instrumentu. Najłatwiej zapamiętywalny instrument to głos (albo ich kilka, np. Take Six, Manhattan Transfer, Novi Singers). Już przy głosach można sprzęty rozróżniać (bo te barwy mamy zapamiętane).

z jednej strony tak ale z drugiej strony się nie zgadzam. Dlaczego? Bo znam ludzi, którzy słuchają metalu czy heavy metalu na Klipschach i najbardziej tam się im to podoba. Znam też ludzi, którzy są zadowoleni jak brzmi Jazz na Altusach 🤷‍♂️

Hmm, musiałbyś porównywać głos z jakimś wzorcem. Pamięć? Jest zawodna więc nie może być brana pod uwagę jako wzorzec.

W dniu 13.06.2024 o 10:32, GhostR1 napisał:

Pamięć? Jest zawodna więc nie może być brana pod uwagę jako wzorzec

Czemu?
Audiofile pamietają jak brzmiał wzmacniacz,który "odsłuchiwali" 8 lat temu.
Czy w parze ze słuchem absolutnym nie może iśc pamięc absolutna?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czemu?
Audiofile pamietają jak brzmiał wzmacniacz,który "odsłuchiwali" 8 lat temu.
Czy w parze ze słuchem absolutnym nie może iśc pamięc absolutna?

W sumie
Ponoć kobiety mają pamięć absolutną...

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi