Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

jak sie boisz,że ktos powie coś,co Ci się nie spodoba-to po co pisac na forum?

Ja jestem ciekawy relacji i chętnie przeczytam.

nawet dla Pacuły kasa nie warta obciachu po recenzji unitry... 🤭

9 minut temu, Nikonman napisał:

Nie było warunków do odsłuchu.Do sali na zapisy nie dostałem się.A w ogólnej gwar i rozmowy.To tylko prezentacja,że coś mają.Myślę,że grało poprawnie.Ale takie rzeczy trzeba na spokojnie w domu odsłuchać.Wykonanie sprzętu na wysokim poziomie.

Ja tam w tej głównej sali co nieco posłuchałem i jakieś tam swoje wnioski mam. Aczkolwiek faktycznie zdaję sobie sprawę że są one obarczone bardzo szerokim marginesem.

9 minut temu, Zbi_Rek napisał:

nawet dla Pacuły kasa nie warta obciachu po recenzji unitry... 🤭

Nie wziął? 

Pocałował rękę i nie wziął?

24 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ale ładny ten wzmak,ten nowy i CDek tez ładny.

Ten wzmak bez ,,wycieraczek'' faktycznie ładny.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

19 minut temu, Misio38 napisał:

Ten wzmak bez ,,wycieraczek'' faktycznie ładny.

Oba ładne.
Ale nie za ta kasę

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ja tam w tej głównej sali co nieco posłuchałem i jakieś tam swoje wnioski mam. Aczkolwiek faktycznie zdaję sobie sprawę że są one obarczone bardzo szerokim marginesem.

Nie wziął? 

Pocałował rękę i nie wziął?

czytałeś cokolwiek o unitrowskich produktach, opisywanych przez Pacułę ?

Godzinę temu, xetras napisał:

Od połowy lat 70 Kraftwerk i Roxy Music stosowali tę estetykę. Mnóstwo kabelków maszyn liczących było też w sprzęcie audio.

Nie zapomnijmy o Tangerine Dream ...oni też mieli cały zestaw "kalkulatorów" 😁. Byłem na ich koncercie w 1997 w Zabrzu i mogłem to zobaczyć na własne oczy.

Edytowane przez Aprox

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

7 godzin temu, Maciej Mki napisał:

Albo kupił ale się nie ujawnia bo nie potrzebuje żeby jeździła po nim banda sfrustrowanych cebulaków 

Po pierwsze to bym uważał z takimi stwierdzeniami, żeby nie było podejrzeń, że ma tu miejsce projekcja.
A po drugie, to bardzo jestem zainteresowany oceną Unitry z punktu widzenia użytkowników [o ile tacy są], najlepiej takich, którzy ją świadomie kupili, a nie np. dostali do testów.
Jestem ciekaw wrażeń odsłuchowych oraz tego, co zadecydowało, bo skoro ktoś kupił Unitrę, to musiała czymś wygrać z innymi sprzętami - tu pytanie z jakimi np.?
Jeśli argumentem, który zadecydował o wyborze był napis "Made in Poland" to też szanuję takie podejście.
Niestety nie ma żadnych wrażeń ze strony użytkowników i nie sądzę, że jest to podyktowane tym, że ktoś się wstydzi napisać, że kupił Unitrę.

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

W ogóle powinni język polski znieść,granice też,po co to komu,jak każdy zna angielski i wszędzie może jeżdzić bez ograniczeń.
Trzeba skończyć z tą zaściankowością.

Ależ przecież Unitra to jest przodownik zmian i nowoczesnych trendów!
Może i nie ma polskich napisów, ale za to są tęczowe kabelki!

3 godziny temu, fan64 napisał:

Zawsze fascynowały mnie te super opisy "brytyjskiego brzmienia"cyrk został nakręcony na początku lat 90-ch kiedy pojawiła śię firma Pol Audio dystrybutor NAD.

Nakręcili redaktorzy w audio i hi-fi muzyka jak to roksany, cambridge i nady rozwalają całą konkurencję, szczególnie japońską. Sam się dałem nabrać, a jakość wykonania była na poziomie garażowym. 

3 godziny temu, MagneticFields napisał:

wygrać

Grą

3 godziny temu, MagneticFields napisał:

Niestety nie ma żadnych wrażeń ze strony użytkowników i nie sądzę, że

Aż 3 zaprzeczenia

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 godziny temu, MagneticFields napisał:

Może i nie ma polskich napisów, ale za to są tęczowe kabelki!

Mam nadzieję, że się mylę ale dla pewności jednak zapytam. Czy Wam chodzi o bak napisów w jęz. polskim na przednim panelu ?  Mianowicie zamiast "balance" powinno tam widnieć "balans", zamiast "source" swojskie "źródło"  itd ?        

Edytowane przez Maciej Mki
13 minut temu, Maciej Mki napisał:

Czy Wam chodzi o bak napisów w jęz. polskim na przednim panelu ? 

Sądzisz, że za granicą ktokolwiek to kupi, jeśli tu, gdzie żyją wręcz wyznawcy Unitry, niczego nie sprzedają???

1 minutę temu, porlick napisał:

Sądzisz, że za granicą ktokolwiek to kupi, jeśli tu, gdzie żyją wręcz wyznawcy Unitry, niczego nie sprzedają???

Rozumiem - czyli napisy po polsku miałyby się przełożyć na lepszą sprzedaż w Polsce ? To już przynajmniej jakaś koncepcja bo myślałem, że chodzi o jakieś narodowe kompleksy. 

Godzinę temu, Maciej Mki napisał:

Mam nadzieję, że się mylę ale dla pewności jednak zapytam. Czy Wam chodzi o bak napisów w jęz. polskim na przednim panelu ?  Mianowicie zamiast "balance" powinno tam widnieć "balans", zamiast "source" swojskie "źródło"  itd ?        

Ale spodziewasz się odpowiedzi,czy tez chcesz rozmawiać z :

Cytat

banda sfrustrowanych cebulaków 

Hmm.
proponuje zabawę.

Idź na podwórko,czy do sąsiada,nazwij go 'sfrustrowanym cebulakiem"
I potem spróbuj zadać mu drugie pytanie.

Może "Czy polskie napisy na sprzęcie produkowanym w Polsce,także dla polaków,przez firmę,która z "polskości" zrobiła swój argument marketingowy- to narodowe kompleksy?"

A ty,jak myślisz?

Czy polskie napisy na sprzęcie produkowanym w Polsce,także dla polaków,przez firmę,która z "polskości" zrobiła swój argument marketingowy- to narodowe kompleksy?
Ciekaw jestem odpowiedzi.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 27.10.2024 o 22:34, porlick napisał:

niczego nie sprzedają?

Nie muszą

PS.

Czy to handlowe forum?

Przecież jest hobbistycznie a nie handlowe 

W dniu 27.10.2024 o 23:52, Pseudodrummer napisał:

Ciekaw jestem odpowiedzi.

Witold Kamiński głównie eksportuje. Poza tym audiopunkt wyrobami zainteresował się.

EOT

Trzeba mieć kapitał by wejść

To było drugie podejście do unitry, po zeszłorocznym AVS i ich podłogowych oz tym razem monitory br z nowym wzmakiem. Poprzednio dźwięk całkiem dobry, może z wyjątkiem dość płaskiej sceny i  małej ilość basu, ale wiadomo to konstrukcja zamknięta. W tym roku nie wiem co przekombinowali, ale bas się wzbudzał dramatycznie i kompletnie nie dało się tego słuchać. Pan inżynier twierdził, że rekomendują do tych br zatyczki i ciągle je zakładał i wyjmował. Niewiele z jego zabiegów wynikało i była to kompletna porażka.

2 godziny temu, MarcK napisał:

To było drugie podejście do unitry, po zeszłorocznym AVS i ich podłogowych oz tym razem monitory br z nowym wzmakiem. Poprzednio dźwięk całkiem dobry, może z wyjątkiem dość płaskiej sceny i  małej ilość basu, ale wiadomo to konstrukcja zamknięta. W tym roku nie wiem co przekombinowali, ale bas się wzbudzał dramatycznie i kompletnie nie dało się tego słuchać. Pan inżynier twierdził, że rekomendują do tych br zatyczki i ciągle je zakładał i wyjmował. Niewiele z jego zabiegów wynikało i była to kompletna porażka.

A jakie żródło było,chyba nie gramofon?

W dniu 27.10.2024 o 15:51, Pseudodrummer napisał:

11 godzin temu, MarcK napisał:

Monitory wypadają zdecydowanie inaczej niż ich kolumny podłogowe. Te podłogówki na dole słabo 

W dniu 27.10.2024 o 16:43, Zbi_Rek napisał:

czytałeś cokolwiek o unitrowskich produktach, opisywanych przez Pacułę ?

Jak nie muszę to unikam czytania gazetek. Jak mam chwilę czasu to nadrabiam. 

Rozumiem że tu warto?

Skrocisz mi? W dwóch zdaniach?

Edytowane przez Piotr Sonido
18 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

A jakie żródło było,chyba nie gramofon?

W niedzielę grali trzy utwory z cd i jeden z garniaka

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Monitory wypadają zdecydowanie inaczej niż ich kolumny podłogowe. Te podłogówki na dole słabo 

Za to monitory za dobrze…

9 minut temu, MarcK napisał:

W niedzielę grali trzy utwory z cd i jeden z garniaka

Za to monitory za dobrze…

Pytałem z ciekawości,bo przy gramofonie jakies wzbudzenie basu może byc obecne,ale przy CD chyba nie...

22 godziny temu, xetras napisał:

Nie muszą

PS.

Czy to handlowe forum?

Przecież jest hobbistycznie a nie handlowe

Chyba sam nie wierzysz w to, co piszesz… Podstawą istnienia takiego forum nie jest żadne hobby, tylko czysty biznes. Takie wystawy jak AVS też nikt nie organizuje dla zabawy.

Ale brawo, jak zawsze jesteś czujny i stoisz na straży Unitry.

Wokal nie był przebarwiony, tyle jeśli chodzi o WSH 605 i ZGB 401 (premiery) i prezentację w Sobieskim.

No i sobotni gitarzysta też całkiem sensownie brzdąkał na efektach Guitar Lab.

W dniu 29.10.2024 o 22:57, MarcK napisał:

rekomendują do tych br zatyczki i ciągle je zakładał i wyjmował.

Jak trener namawiał do ruchu. Chyba te zatyczki to był gwóźdź pokazu. Tak czy siak, starają się.

Występ postarany na ⅓ możliwości.

Zatyczki sugerują klientowi modowanie danego klamota. Niech ingeruje, żeby miał coś na swoją miarę. Ja po fabryce zawsze coś poprawiam.

"Wąskim gardłem jest produkcja". Unitra więcej sprzedaje niż jest w stanie wyprodukować. 

Brawa. I standardowo za granicą więcej się sprzedaje jak w Polsce. 

?👈

Identycznie usłyszałem u twórcy WKAudio. Też swoje przewody głównie na eksport wysyła.

W prezentacji wystąpiła m.in. muzyka z Chłopów (filmu)

Koniec lata

Belę Komoszyńską i Kwiat Jabłoni łatwo rozpoznać po głosie.

1 godzinę temu, xetras napisał:

Koniec lata

To trudny utwór dla sprzętu .

Nic nie kumają w tej Unitrze. Nic. Mają fajne wychyły VU, zamiast dać je w WSH 605, to wpierniczyli 3 gały od balansu i regulacji barwy. Na ..j - hmm - to komu? Całkowicie zbędna rzecz. Może ktoś z zaburzeniami obsesyjno - kompulsyjnymi będzie tym kręcił. Innej możliwości nie widzę. I te wychyły byłyby punktem wspólnym obu wzmacniaczy. A tak - jak od dwóch ojców, czy matek, czy cuś. Że 605 nie zasługuje na wychyły bo za tani (13 klocków)? Aha:)

Druga sprawa - chwalą się produkcją i pochodzeniem wszystkiego z UE. Super. Tak trzymać. Tylko dlaczego - ...a - brzmienie jest azjatyckie???? W Europie preferowana jest -raczej - estetyka brzmieniowa, w której prym wiedzie średnica, nie wysokie tony. Z tą wypchniętą górą, odpowiednim targetem dla Unitry wydają się być Azjaci (z bardziej pękatym portfelem😜). Nie można było zrobić pierwszych 8W w klasie A? Że WSH 605 (13 kafli) jest za tani na klasę A? Aha... Jakoś o połowę tańszy Musical Fidelity A1 może być w klasie A. Dziwne... 

Najgorszą, jednak, rzeczą - jak dla mnie - są rozbierane zdjęcia WSH 605. Tak wiele za... tak niewiele? Przecież, to nie jest telefon komórkowy, to jest WZMACNIACZ AUDIO za 13 kafli! Tak, czy nie? Abstrachując od (nie mojej) estetyki brzmieniowej, gdybym wydał 13 kafli na wzmacniacz z takim wnętrzem, poczułbym się - zwyczajnie - wydymany. Długotrwały uraz psychiczny, gwarantowany:)

Mimo wszystko życzę firmie owocnych sukcesów i wszystkiego najlepszego.

W dniu 31.10.2024 o 09:59, rafal735r napisał:

"Wąskim gardłem jest produkcja". Unitra więcej sprzedaje niż jest w stanie wyprodukować. 

Brawa. I standardowo za granicą więcej się sprzedaje jak w Polsce. 

sprawozdania finansowe mówią inaczej...
ale zaczekamy na sprawozdanie z 2024,wtedy się okaże czy to prawda.

A że "za granicą"?
Za granica jest więcej kupców niż w Polsce,to zrozumiałe,tam jest po prostu więcej ludzi,i statystyka robi swoje.

W dniu 31.10.2024 o 20:40, xetras napisał:

Koniec lata

W dniu 31.10.2024 o 22:20, czester15.30 napisał:

To trudny utwór dla sprzętu .

Tak jak trudne jest zrobienie pieczonego łososia z arbuza.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi