Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Kondzio13 napisał:

Nikt nic nie widział, nic nikt nie słyszał a 73 strony wypocin potrafili wyprodukować...piękne to nasze forum.

Widziałem, słyszałem, dotykałem pełen zestaw w pokoiku a'la PRL na AVS już pisałem jakie wrażenia 🙂

19 godzin temu, Kondzio13 napisał:

Tak myślałem, kłótnie, przepychanki słowne ...a jak trzeba coś merytorycznego napisać to nie ma kto...

Wybacz Milordzie, że przez dwie godziny w Święta Wielkanocne nikt Ci nie odpisał, bo Tobie się nie chciało czytać…🤣😜

5 minut temu, rafal735r napisał:

Czytać wypocin troli że nie gra? 

Bo drogo i nie stać. 

Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale jest sporo systemów znacznie droższych od Unitry, których bym nigdy nie kupił mając na nie pieniądze. 

Unitra powinna zrobić kopię RELa, bo jedynie co mi się nie podobało to skromny bas. 

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Czytać wypocin troli że nie gra? 

Bo drogo i nie stać. 

Drogo i stać to kupuj.
Piszesz przez 73 strony-a nie wiesz o czym-bo nie masz-nie słyszałeś-ale wiesz.
Wiesz,że drogo=dobrze.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Inteligentny kontur adaptacyjny (Contour)

Chociaż ktoś pomyślał.

No cóż, KAŻDY kontur taki jest- bo automatycznie adaptuje charakterystykę sygnału do czułości ucha ludzkiego według krzywych F-M, w zależności od aktualnie ustawionego poziomu.

Ameryki nie odkryli.

16 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Drogo i stać to kupuj.
Wiesz,że drogo=dobrze.

Nic takiego nie napisałem. To wy macie ciągle jakiś bol d... i ciągnięcie ten temat swoimi żalami. Jak by mi zależało to bym wypożyczył i posłuchał. Ale mi nie zależy. Wam za to mocno, ale jak widać środków brak, więc jedziemy po bandzie jakie to dziadostwo jest. Czyli solidnie, po polsku. 

Temat dawno opanowany w 90% trolowymi wpisami Berbeci czy innymi podobnymi, więc jest całkowity brak sensu żeby to czytać. 

?👈

Jeśli chodzi o kwestię cen to zdaje się, że do tej pory to było tanio. Na profilu FB pojawiła się zapowiedź wzrostu cen o 20-30%.

Ups. Chyba się dałem wkręcić w dyngusowy Prima Aprilis.

Gość

(Konto usunięte)
22 godziny temu, Ajothe napisał:

Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale jest sporo systemów znacznie droższych od Unitry, których bym nigdy nie kupił mając na nie pieniądze. 

Unitra powinna zrobić kopię RELa, bo jedynie co mi się nie podobało to skromny bas. 

A co mnie interesują twoje puste słowa? Nie stać Cię to nie komentuj!!! Proste jak konstrukcja cepa… 

18 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Drogo i stać to kupuj.
Wiesz,że drogo=dobrze.

A Ty co wiesz? Nic… Szerzysz tylko propagandę jak każdy tutaj w tym temacie…

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Jak by mi zależało to bym wypożyczył i posłuchał.

Acha, więc nie zależy na posłuchaniu, a na nachalnym promowaniu już tak?

Czy to nie dziwne? 

Jak zrobią samodzielny tuner to nabędę. I to nie z sentymentu do PRL owskiej elektroniki ale z braku asortymentu na rynku.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

13 godzin temu, porlick napisał:

No cóż, KAŻDY kontur taki jest- bo automatycznie adaptuje charakterystykę sygnału do czułości ucha ludzkiego według krzywych F-M, w zależności od aktualnie ustawionego poziomu.

Ameryki nie odkryli.

A nie jest tak, że kontur podbija o określoną ilość dB skraje pasma niezależnie od ustawionej głośności? Człowiek całe życie się uczy.

Godzinę temu, Andrzej100 napisał:

Podobnie jest też z kolejnym polskim super producentem -  Pylonem i jego Jasperami czy Diamondami, cena z kosmosu w stosunku do prawdziwej wartości, ale niektórzy dają się na to nabrać i mają jeszcze przekonanie posiadania czegoś wyjatkowego, bo przecież dużo zapłacili. 

A czym to się różni od jakiegoś AN czy innego gryfona itp? To są dopiero ceny z kosmosu nie przystające do niczego.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

A nie jest tak, że kontur podbija o określoną ilość dB skraje pasma niezależnie od ustawionej głośności?

Nie. Najsilniej działa przy najniższej głośności, w położeniu vol max nie zmienia charakterystyki dźwięku. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczy poszukać w necie.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, porlick napisał:

Nie. Najsilniej działa przy najniższej głośności, w położeniu vol max nie zmienia charakterystyki dźwięku. 

Wiem, ale cale życie bylem przekonany, że tak nie jest. Zdążyłem już elektrody itp. przejrzeć.

7 godzin temu, Andrzej100 napisał:

A co ma piernik do wiatraka?

Kto tu cokolwiek pisze o AN czy Gryphonie?

Nie bardzo wiem po co Ty o tych firmach piszesz?

Przykłady cen z kosmosu. Bo te Unitry to co najwyżej z jakiegoś dachu są. Choć i tak kilkanaście kola za elektronikę znaną od 100? lat to przesada.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

21 godzin temu, Andrzej100 napisał:

Pylonem i jego Jasperami

Zobacz na jakich przetwornikach są te kolumny, jak są zrobione i porównaj konkurencję na tych samych lub podobnych elementach i wtedy się dopiero możesz wypowiadać. 

?👈

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Promocja + 5000pln 😃

Za 14990 sprzedali dwie sztuki, więc chyba warto sprzedać za 5 tys. więcej resztę zalegającą w magazynach. Tym bardziej, że nawet w tym wątku jest kilku napalonych frajerów…😜

W dniu 2.04.2024 o 07:33, porlick napisał:

Ameryki nie odkryli.

no nie bardzo. Większość urządzeń działa tak, że do określonego ustawienia potencjometru głośności jest wzmocnienie skrajów pasma a powyżej nie. Tu jest mowa o bardziej zaawansowanym sterowaniu. 

15 minut temu, K8v8M napisał:

no nie bardzo. Większość urządzeń działa tak, że do określonego ustawienia potencjometru głośności jest wzmocnienie skrajów pasma a powyżej nie. Tu jest mowa o bardziej zaawansowanym sterowaniu. 

Mylisz się. Standardowo zmiana ch-ki dźwięku jest płynna i zależna od nastawy potencjometru głośności. Od największych podbić skrajów pasma przy pozycji zero do zerowych w pozycji max mocy. Przykładowy zestaw krzywych korekcji pokazałem na poprzedniej stronie (wykres we wklejce do posta). Wyjątkiem jest Yamaha, której płynny kontur umożliwia dodatkowo regulację głębokości korekcji.

Tak działał kontur we wszystkich urządzeniach w niego wyposażonych, jakie przewinęły się przez moje ręce.

A to, że odczep w potencjometrze głośności, który realizuje funkcję kontur jest w połowie nic nie zmienia, bo w 99% przypadków powyżej połowy skali potencjometru głośności wzmacniacz osiaga moc max i dalej wchodzi w przester, więc to zakres bezużyteczny dla jego właściciela.

Edytowane przez porlick
W dniu 1.04.2024 o 20:49, Ajothe napisał:

powinna zrobić kopię RELa

E tam

W radiu powinno być DINowskie gniazdo słuchawkowe (o ile cokolwiek mają kopiować to niech to będzie norma HiFi)

według krzywych F-M,

KAŻDY kontur taki jest

automatycznie

Tak nie da się żeby każdy automatycznie dawał statystyczne tłumienie środka pasma relatywne względem intensywności bodźca słuchowego (odczuwanej głośności)

Przypominam że izofony powstały 90 lat temu jako statystyczny wynik ankiety i to parametr psychostatystyczny a nie elektroniczny.

(Po prostu zbyt teoretycznie podałeś zasadę działania tłumika kontur) 

W dniu 2.04.2024 o 19:24, Andrzej100 napisał:

cenę za np. wzmacniacz czy gramofon 5-6 tys zł.,

Za 50 letni na aukcjach tyle chcą dawać

Nowy nie może być tyle kosztować co stary

Konstrukcja obecna jest znacznie bardziej pracochłonna a zapotrzebowanie na nią  szczuplejsze

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 2.04.2024 o 20:20, marek-1969 napisał:

Jak zrobią samodzielny tuner to nabędę. I to nie z sentymentu do PRL owskiej elektroniki ale z braku asortymentu na rynku.

Właśnie mi też o to chodzi, żeby sondowali luki na rynku i też je wypełniali (przy okazji składania zasadniczych pomyslów, co uprawiają obecnie)

Phono preamp, headamp, tuner, itd., ...

(Może kiedyś zestawią?)

(Skoro mam wiele elementów [C.E.C, ifi, Asus, Ultrasone, Pioneer, Mordaunt&Short] poskładanych w celu ogarnięcia konkretnego sugestywnego brzmienia [na które jestem łasuchem], to niechętnie bym poszedł w tę stronę, która mniej mnie interesuje także pod względem ulubionej muzyki)

(Pod dany typ prezencji zamierzam sfinalizować kompletowanie)

Przypominam że inżynieria=ogarnianie

W dniu 2.04.2024 o 20:30, Misio38 napisał:

kontur podbija

Kontur to tłumik

Nic nie podbija

To nie jest wzmacniacz 

W dniu 2.04.2024 o 22:16, porlick napisał:

Ukryta Zawartość

Kondensator nie bierze energii z niczego tylko ją też zużywa i "dodaje" to co zużywa 

Zasadnicza kwestia - niejednocześnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

W dniu 2.04.2024 o 22:16, porlick napisał:

położeniu vol max nie zmienia charakterystyki dźwięku. 

Znowu o rzekomym "dźwięku" 

Otóż: 

Kontur to filtr

Pamiętaj o stałej czasowej filtra RLC

Może i nie zmienia charakterystyki dźwięku bo to korektor elektryczny, czyli psuj* sygnałowy 

Najmniej zmienia przy otwartym tłumiku wzmocnienia a przy skręconej gałce wzmocnienia agresywniej ingeruje.

(Ponad 10 lat dla mnie ten filtr jest zbędny, bo używałem wzmacniacza nieposiadającego go)

* psuj dlatego bo kontur daje to że mniej buja a bardziej przywala (potocznie pisząc) 

Fizjologiczny filtr to niby taka przyjemnościowa ale jednak proteza  (bo przy jego użyciu w ogóle nie da się róznicować artykulacji w tych "podbitych" zakresach). Narzuca się i nudzi.

8 godzin temu, porlick napisał:

99% przypadków powyżej połowy skali potencjometru głośności wzmacniacz osiaga moc max i dalej wchodzi w przester

Bzdura

Xindaka A06 używałem przy kompletnie  otwartym tłumiku (gałka volume)  i nie słyszałem ani clippingu ani przesteru. 

Edytowane przez xetras
Dopisek

W dniu 30.10.2022 o 16:57, porlick napisał:

wybrali sobie paskudną stylistykę- panele przeładowane pokrętłami i przełącznikami, okienko nad szufladą CD zerżnięte z mikrowieży Technics'a. Trochę to odpustowe.

Skoro taka jest treść wpisu ...

No to nie 

Nie potwierdzam

Nic ani paskudnego ani odpustowego nie widziałem, aha - nic Technicsowego również.

Nie mam jakichkolwiek uprzedzeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi