Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, xetras napisał:

co od półwiecza robią innym markom

Kto???

23 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

Myślę że za parę lat będziemy pisać dlaczego Unitrze nie wyszło

O ile za parę lat ktoś to będzie pamiętał.

Czy dziś ktokolwiek pisze o Diorze, którą próbowano przywrócić na rynek parę lat temu?

2 godziny temu, porlick napisał:

Czy dziś ktokolwiek pisze o Diorze, którą próbowano przywrócić na rynek parę lat temu?

Tak. 

Akustyka oraz S4 nagrały o tym nawet film. 

Poza tym diora produkuje obudowy do znanych producentów zachodnich kolumn głośnikowych 

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Poza tym diora produkuje obudowy

Chodziło mi o przywrócenie nazwy Diora dla elektroniki, która zamawiali w Chinach- tę samą, co sprzedawano pod nazwą np Auna.

Produkcja obudów OEM przez Diora-Świdnica, to odrębną sprawa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

18 minut temu, porlick napisał:

Chodziło mi o przywrócenie nazwy Diora dla elektroniki, która zamawiali w Chinach- tę samą, co sprzedawano pod nazwą np Auna.

Produkcja obudów OEM przez Diora-Świdnica, to odrębną sprawa.

Ukryta Zawartość

Rozumiem. To w takim razie inna sprawa!

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tak. 

Akustyka oraz S4 nagrały o tym nawet film. 

Poza tym diora produkuje obudowy do znanych producentów zachodnich kolumn głośnikowych 

Diora tak naprawdę odwala kawał dobrej roboty, ale dopiero człowiek jest w stanie sobie to dobrze uświadomić jak zobaczy to na własne oczy. 

Co do Unitry, widzę że falę hejtu sypią się mocno w PL, aczkolwiek na targach z tego co mi wiadomo odnieśli spory sukces handlowy. Druga ciekawostka jest taka że nowej sztuki wzmacniacza aktualnie nie da się kupić bo sprzedało się wszystko. 

Osobiście słuchałem wzmacniacza WSH-805 i przyznam szczerze że wypadł on bardzo dobrze! Ten wzmacniacz spokojnie będzie konkurował z elektronikami w podobnym budżecie. Jeśli ktoś jest fanem cieplejszego brzmienia zachęcam do sprawdzenia. 

23 minuty temu, S4Home napisał:

Diora tak naprawdę odwala kawał dobrej roboty, ale dopiero człowiek jest w stanie sobie to dobrze uświadomić jak zobaczy to na własne oczy. 

Byliście w fabryce?

23 minuty temu, S4Home napisał:

Druga ciekawostka jest taka że nowej sztuki wzmacniacza aktualnie nie da się kupić bo sprzedało się wszystko. 

A w wątku piszą że nie sprzedaje się nic. 🙂

Hehehe. 

Pozdrawiam 

21 minut temu, S4Home napisał:

Co do Unitry, widzę że falę hejtu sypią się mocno w PL, aczkolwiek na targach z tego co mi wiadomo odnieśli spory sukces handlowy. Druga ciekawostka jest taka że nowej sztuki wzmacniacza aktualnie nie da się kupić bo sprzedało się wszystko.

Hejt? A ja widzę, że „fala naganiaczy na nie wiadomo co, ale wiadomo za ile” rośnie w siłę. Padają konkretne pytania, na które od wielu miesięcy nikt nie raczy odpowiedzieć. Więc to nie jest żaden hejt. Piszesz, że odnieśli sukces i sprzedało się wszystko? Ile sztuk i czego?

Jeszcze zapytam - z czym Ci ta unitra zagrała ciepło i w jakich warunkach odsłuchowych? 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Byliście w fabryce?

Hehehe. 

Pozdrawiam 

Z ciekawości sprawdziłem - w trzech pierwszych z brzegu sklepach dostępny od ręki. Nie ściemniajcie.

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Dane za rok 2022 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Byliście w fabryce?

Tak

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Hehehe. 

Pozdrawiam 

Wydaje mi się że tu na forum to można wiele ciekawych rzeczy przeczytać i nie raz człowiek przecierał oczy ze zdumienia 😄

36 minut temu, Berbeć napisał:

Hejt? A ja widzę, że „fala naganiaczy na nie wiadomo co, ale wiadomo za ile” rośnie w siłę. Padają konkretne pytania, na które od wielu miesięcy nikt nie raczy odpowiedzieć. Więc to nie jest żaden hejt. Piszesz, że odnieśli sukces i sprzedało się wszystko? Ile sztuk i czego?

Jeszcze zapytam - z czym Ci ta unitra zagrała ciepło i w jakich warunkach odsłuchowych? 

Plan sprzedażowy podobno zrealizowali o wiele wcześniej niż zakładali więc ja osobiście twierdzę że jest to sukces, a z tego co mi wiadomo to za granicą ma bardzo dobry odbiór. 

Słuchaliśmy w naszej sali odsłuchowe z Arią No2, Rubicon 6, Audiovector R3 Signature, Gold 300, Gold 100 i Sonus Faber Sonetto VIII. 

Godzinę temu, Berbeć napisał:

ciekawości sprawdziłem - w trzech pierwszych z brzegu sklepach dostępny od ręki. Nie ściemniajcie.

Ja? Ja nie ściemniam, nie pisałem nie że nie ma. Zły cytat.

59 minut temu, Piopio napisał:

Dane za rok 2022 😉 

Słuszna uwaga!

38 minut temu, S4Home napisał:

Wydaje mi się że tu na forum to można wiele ciekawych rzeczy przeczytać i nie raz człowiek przecierał oczy ze zdumienia 😄

A to na pewno 🙂 na różne tematy 🙂

Raz ciekawe raz mniej. 

7 minut temu, Nil napisał:

To nas wszystkich oświeć i napisz, gdzie jest ta fabryka!!! 🤣

Co prawda pytanie nie do mnie ale w Świdnicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, S4Home napisał:

Plan sprzedażowy podobno zrealizowali o wiele wcześniej niż zakładali więc ja osobiście twierdzę że jest to sukces, a z tego co mi wiadomo to za granicą ma bardzo dobry odbiór. 

Słuchaliśmy w naszej sali odsłuchowe z Arią No2, Rubicon 6, Audiovector R3 Signature, Gold 300, Gold 100 i Sonus Faber Sonetto VIII. 

Jaj sobie tu z nas robisz? 🤣

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Co prawda pytanie nie do mnie ale w Świdnicy.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Świdnica

Skąd masz te informacje?

Tam nie ma żadnej fabryki audio, oprócz zakładu meblarskiego Diora Świdnica produkującego obudowy do kolumn.

Edytowane przez Nil
literówka
3 minuty temu, Nil napisał:

Skąd masz te informacje?

Tam nie ma żadnej fabryki audio, oprócz zakładu meblarskiego Diora Świdnica produkującego obudowy do kolmn.

To teraz weź głęboki oddech i zobacz czego dotyczył cytat który zamieściłeś:)

4 godziny temu, Piopio napisał:

Dane za rok 2022 😉 

Nooo, to co innego- w ub.r. prowadzili zbiórkę i przedsprzedaż na poczet przyszłej produkcji, więc sprzedali więcej, jak wyprodukowali! Sukces, jak cholera.

😜

26 minut temu, Nil napisał:

Tam nie ma żadnej fabryki audio, oprócz zakładu meblarskiego Diora Świdnica produkującego obudowy do kolumn.

Tak. Dlatego wcześniej pisałem o próbie przywrócenia marki Diora, a nie Diora-Świdnica, która działa cały czas i ma się dobrze.

(Jednak po upadku Unitry, tej prawdziwej, nie była na rynku konsumenckim, tylko OEM. Ale to się teraz może zmienić.)

I dla Diora-Świdnica widzę jaśniejszą przyszłość, bo oni przynajmniej niczego nie udają.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To teraz weź głęboki oddech i zobacz czego dotyczył cytat który zamieściłeś:)

Kto zdrowo myślący  pisze o Diorze Świdnica w wątku dot "nowej" Unitrze, całkowicie w oderwaniu od tematu?

Chyba tylko ten, który pisze byle co, tylko po to, aby pisać, wazne żeby dojść np.  do 10 tys postów. 🙂

15 godzin temu, porlick napisał:

Kto

Było w zdaniu które częściowo cytowałeś. 

Chiny, ich firmy kopiują 

(Przykłady: Sansui, Teac, Volvo, Philips, Pila, - pod skupionymi markami wytwarzają mocno nietrwałe produkty zastępcze, także "lasery" do CD,  a ten kto robi Canomatica powinien wisieć) 🙂

Mi chodziło o to że Unitra Ursus jest niezbyt charakterystyczna.

(Chińczyków na targach elektrotechnicznych i Automaticon w Warszawie widziałem już 20 lat temu a same skopiowane wyroby to jeszcze wcześniej bywały) 

End Off Topic

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

To nie ten temat,chodzi mi o marki, brandy, logo. 

(Wycofuję się z podawania konkretnych nazw, zostają tam gdzie tradycyjnie były i są, zwłaszcza te 2 o które pytasz)

Starczy o Chińczykach, nic do nich nie mam, to temat o czym innym (mamy o ile kojarzę tzw. globalną  gospodarkę czyli też i klony nie wiadomo skąd, chyba już bywało zjawisko wykorzystywania brandu do czego innego czyli to nic nowego), skoro nazwy są do kupienia to je się kupuje. Nic dziwnego że Unitra Ursus trochę inaczej ale podczepia się pod czyjeś konstrukcje (przynajmniej w prezentacjach). Nie wiem jaką obecnie gadkę uprawiają, zaczynali od wywoływania nieporozumień. Skoro są to ich własne rzeczy to chyba mogą robić własną legendę a nie czyjąś.

PS.

Dla mnie "złote lata audio" są teraz albo  dopiero nadejdą a te co były to były i minęły. Dlatego nie rozumiem czemu i po co panowie z firmy wymienionej w tytule nawiązują do lat na które nie mieli wpływu i do wyrobów którymi się nie zajmowali.

Z Piłą i Teac to moja pomyłka 

18 godzin temu, xetras napisał:

Z Piłą i Teac to moja pomyłka 

Przeprosiny przyjęte!

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 3.06.2024 o 12:14, S4Home napisał:

Plan sprzedażowy podobno zrealizowali o wiele wcześniej niż zakładali więc ja osobiście twierdzę że jest to sukces, a z tego co mi wiadomo to za granicą ma bardzo dobry odbiór

Słowo-klucz w tej wypowiedzi to „podobno”. I na tym bazuje Twoja wiedza o współczesnej Unitrze.

Napiszę tak - krowa to bardzo piękny ptak. A jak lata… Podobno. 😜

Gość

(Konto usunięte)

Odbieganie na tematu forum, o którym piszą co niektórzy nie jest normalne i co ciekawe często jest karane przez moderatorów, ale jak widać nie dotyczy to wszystkich użytkowników forum. 

• Administratorzy
31 minut temu, Nil napisał:

Odbieganie na tematu forum, o którym piszą co niektórzy nie jest normalne i co ciekawe często jest karane przez moderatorów, ale jak widać nie dotyczy to wszystkich użytkowników forum. 

Dotyczy każdego. I dotyczy także pisania na temat.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

W dniu 3.06.2024 o 11:05, S4Home napisał:

Co do Unitry, widzę że falę hejtu sypią się mocno w PL

Chłopie z branży-krytyka to nie "hejt"
Każdy kto porusza się w przestrzeni publicznej,musi liczyć sie zwolennikami i przeciwnikami.Poparciem i krytyką.Adoracją i wyśmiewaniem.
To normalność.

"hejt" to nowomowa.Wiem,że z utesknieniem czekacie pewnie na ustawę o "mowie nienawiści" a zwłaszcza na podpunkt dotyczący "hejtowania podmiotów gospodarczych".
"PL"?

Litości...

Druga ciekawostka jest taka że nowej sztuki wzmacniacza aktualnie nie da się kupić bo sprzedało się wszystko. 

Sprawdzimy.Sprawozdania finansowe są dostępne.

Osobiście słuchałem wzmacniacza WSH-805 i przyznam szczerze że wypadł on bardzo dobrze! Ten wzmacniacz spokojnie będzie konkurował z elektronikami w podobnym budżecie. Jeśli ktoś jest fanem cieplejszego brzmienia zachęcam do sprawdzenia

Chętnie posłucham,bo wizualnie wzmacniacz BARDZO mi się podoba

W dniu 3.06.2024 o 11:29, Piotr Sonido napisał:

Hehehe. 

Pozdrawiam 

Piszą,bo maja sprawozdania finansowe.
Hehehe-nie sądzę..

Pozdrawiam?
Też pozdrawiam @S4Home!
Parę rzeczy kupiłem.

W dniu 3.06.2024 o 15:57, Nil napisał:

Jaj sobie tu z nas robisz?

Nie,to pustosłowie marketingowe.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 3.06.2024 o 12:14, S4Home napisał:

Słuchaliśmy w naszej sali odsłuchowe z Arią No2, Rubicon 6, Audiovector R3 Signature, Gold 300, Gold 100 i Sonus Faber Sonetto VIII

Fajnie, że wymieniłeś tyle kolumn, ale nie napisałeś z którymi wymienionymi Unitra zagrała tak ładnie i ciepło? Ze względu na jakże odmienny charakter ich brzmienia, nie jest możliwe, aby Unitra zagrała tak ze wszystkimi. O źródło nie pytam, bo oczywistym jest, że też powinno być wymienione…

Jest taki miesięcznik wydawany przez AVT i tam recenzują t y l k o dany wyrób a nie dodatki do niego.

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Piszą,bo maja sprawozdania finansowe.

Podobno , to dotyczyło 2022 roku. Trzeba zatem poczekać na jakąś aktualizacje.

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Parę rzeczy kupiłem.

Jescze u mnie? 🙂

Trend lokowania inwestycji:

"In 2014, the rights to the logo were acquired by K-Consult and the company was reactivated. It was not alone in this trend, as at that time we had products from the revamped Tonsil, Pewex, Romet, Junak, Syrena and Ursus companies"

(Podkreślenie moje)

Ten trend jest wyraźny od dekady.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 5.06.2024 o 10:29, Berbeć napisał:

Słowo-klucz w tej wypowiedzi to „podobno”. I na tym bazuje Twoja wiedza o współczesnej Unitrze.

No to dobra ujmę inaczej, bezpośrednio z pierwszej ręki od Unitry informacja. Czasy mamy takie że człowiek musi uważać co piszę bo jeśli chce się uczciwie podzielić informacją to  po uszach dostaje.
Dwa, nie czepiajmy się na siłę, od jakiegoś dłuższego czasu zauważam że na tym forum sporo użytkowników podbija temat byle by jakąś aferę ukręcić i wylać swoje żale tylko po co? 

W dniu 6.06.2024 o 00:01, Berbeć napisał:

Fajnie, że wymieniłeś tyle kolumn, ale nie napisałeś z którymi wymienionymi Unitra zagrała tak ładnie i ciepło? Ze względu na jakże odmienny charakter ich brzmienia, nie jest możliwe, aby Unitra zagrała tak ze wszystkimi. O źródło nie pytam, bo oczywistym jest, że też powinno być wymienione…

Ja nie wiem co tu jest niezrozumiałe, na podstawie odsłuchu z powyższymi kolumnami doszliśmy do wniosku że wzmacniacz dysponuje cieplejszym brzmieniem, bas dobrze odczuwalny lekko poluzowany i góra spokojniejsza - przyjemne granie dla ucha. Jakość adekwatna do ceny jeśli patrzymy przez pryzmat konkurencji. Ja nie piszę o kolumnach tylko o brzmieniu  jednej konkretnej elektroniki więc po co mam wymieniać źródło? 

W dniu 5.06.2024 o 22:18, Pseudodrummer napisał:

Chętnie posłucham,bo wizualnie wzmacniacz BARDZO mi się podoba

Będziemy mieć pewnie za jakiś czas ponownie więc oczywiście na owy odsłuch możemy się umówić. Jak coś oczywiście zapraszam do kontaktu prywatnego 🙂 

Edytowane przez S4Home
4 minuty temu, S4Home napisał:

Ja nie piszę o kolumnach tylko o brzmieniu  jednej konkretnej elektroniki więc po co mam wymieniać źródło? 

Przecież źródło również narzuca "swoje" brzmienie, tak czy nie? bo już się pogubiłem. Nie wspomnę o kolumnach, które to w głównej mierze kreują dźwięk. Jak zatem ocenić brzmienie wzmacniacza?

• Pokaż nowe odpowiedzi