Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, kaaapa napisał:

A co🤔

na serio pytasz? 🙂 to źe wtyczka pasuje, to nie znaczy niestety że to samo...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

51 minut temu, kaaapa napisał:

A co🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem to i2s to standard ps audio. Nigdy nie miałem i nie używałem to się nie wypowiadam.

Ale dla mnie logiczne jest że jak dac ma wejście HDMI in a źródło czy streamer HDMI audio to że nie będzie wykrywane przez dac. 

Mówię ciągle o HDMI i2s, jak się mylę to proszę mnie poprawić, gniewać się nie będę😉

Z tego co wiem to i2s to standard ps audio. Nigdy nie miałem i nie używałem to się nie wypowiadam.
Ale dla mnie logiczne jest że jak dac ma wejście HDMI in a źródło czy streamer HDMI audio to że nie będzie wykrywane przez dac. 
Mówię ciągle o HDMI i2s, jak się mylę to proszę mnie poprawić, gniewać się nie będę

Nie do końca. Komunikacja po i2s jest różnie przez producentów implementawana tj jakie sygnały są na których pinach wtyczki HDMI.
I tak układ PS Audio jest prze wielu stosowany jak np Denafrips ale są i tacy którzy mają inaczej. Widziałem urządzenia w których na Mikroswitch definiuje się które sygnały są na których pinach. Przed zakupem klocków trzeba się koniecznie upewnić czy będą się dogadywały i czy jest możliwość konfiguracji.

Niestety producenci nie dostali się jak np w przypadku coax czy USB audio

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie do końca. Komunikacja po i2s jest różnie przez producentów implementawana tj jakie sygnały są na których pinach wtyczki HDMI.
I tak układ PS Audio jest prze wielu stosowany jak np Denafrips ale są i tacy którzy mają inaczej. Widziałem urządzenia w których na Mikroswitch definiuje się które sygnały są na których pinach. Przed zakupem klocków trzeba się koniecznie upewnić czy będą się dogadywały i czy jest możliwość konfiguracji.

Niestety producenci nie dostali się jak np w przypadku coax czy USB audio

Z linku od kolegi powyżej

"W domowym sprzęcie audio największą popularność zyskało połączenie I2S bazujące na konektorach HDMI. Zastosowanie tego typu konektorów nie daje jednak gwarancji prawidłowej współpracy urządzeń, ponieważ spotyka się różne warianty zagospodarowania styków HDMI.

Mam pytanie do posiadaczy Eversolo A8. Wczoraj byłem u znajomego, który kupił A8 i przy podglaszaniu(ściszaniu) jest taki tyrkoczący dźwięk, to normalne?

16 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

"W domowym sprzęcie audio największą popularność zyskało połączenie I2S bazujące na konektorach HDMI. Zastosowanie tego typu konektorów nie daje jednak gwarancji prawidłowej współpracy urządzeń, ponieważ spotyka się różne warianty zagospodarowania styków HDMI.

Dzieje śię slę dlatego gdyż obecnie produkcją audio bardzo często zajmują śię piwniczno-garażowe manufaktury gdzie każdy ma swój "standard"

To nie czasy CD gdzie wszystko było dokładnie opisane i spisane w czerwonej kśiędze.

45 minut temu, ciepok77 napisał:

tyrkoczący dźwięk, to normalne?

To może być efekt działania tej głośności na przekaźnikach, ale nie ma się czym przejmować bo ten efekt jest tylko w trakcie zmiany głośności, jak głośność stanie na konkretnej wartości to już jest idealnie, dzielnik się ustala i nic się nie dzieje. To raczej normalne w tego typu regulacji głośności. Regulacje analogowe scalone (drabinki) realizowane na elementach półprzewodnikowych mają zabezpieczenia które eliminują takie efekty, ale najlepsze parametry uzyskuje się w takich rozwiązaniach jak w A8 i oczywiście A10 i wszystkich innych opartych o działanie w takiej postaci jak w A8.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, ciepok77 napisał:

Mam pytanie do posiadaczy Eversolo A8. Wczoraj byłem u znajomego, który kupił A8 i przy podglaszaniu(ściszaniu) jest taki tyrkoczący dźwięk, to normalne?

Tak, normalne.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziękuję za odpowiedzi, już mu podpowiedziałem, żeby przesunął dolną granicę głośności po włączeniu trochę wyżej (orginalnechyba było coś koło -90db), uniknie karabinu maszynowego 🙂

Edytowane przez ciepok77

Tak właśnie jest z tak rozbudowanymi chińskimi wyrobami. Najpierw to trzeba tydzień siedzieć żeby ogarnąć podstawowe rzeczy żeby to działało poprawnie. W Wiim Ultra u mnie po korekcji pomieszczenia dźwięk wibrował (zglasnial się i ściszal) przy niektórych utworach. Musiałem mu zmniejszyc Pre Gain na wejściu o parę dB. 

?👈

Myślę o nim też, tylko Janusz w mojej głowie nie pozwala mi zapłacić 3300 za strimer, który będzie u mnie robił tylko za transport 😁

Eversolo mógłby wypuścić jakiś strimer tylko w roli czystego transportu. Jakby z tego DMP wyrzucić cała sekcje analogowa i zostawić tylko cyfrowa to cena myślę spokojnie by oscylowala w granicach 2tys zl. Wtedy nawet nie było by się nad czym zastanawiać. Ale niestety producenci chcą upakowac w te graty jak najwięcej możliwości. 

?👈

Tutaj masz kolego czysty transport za 2499 PLN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Lech36 napisał:

To może być efekt działania tej głośności na przekaźnikach, ale nie ma się czym przejmować bo ten efekt jest tylko w trakcie zmiany głośności, jak głośność stanie na konkretnej wartości to już jest idealnie, dzielnik się ustala i nic się nie dzieje. To raczej normalne w tego typu regulacji głośności. Regulacje analogowe scalone (drabinki) realizowane na elementach półprzewodnikowych mają zabezpieczenia które eliminują takie efekty, ale najlepsze parametry uzyskuje się w takich rozwiązaniach jak w A8 i oczywiście A10 i wszystkich innych opartych o działanie w takiej postaci jak w A8.

Takie tyrkotanie ( zmniejszanie lub zwiększanie głośności w głośnikach ) ... mam też u siebie 

OPPO UDP 205 + BC Acoustique EX-362D 

Pytałem się też Master Chiefa o ten temat i też powiedział, że to normalne ... i dodał jeszcze. Trzymaj piecyk ...

Kiedyś może zdarzy się następny Cud Boży Fatimski ... Będziesz miał konkurencję i ewentualny zakup dodatkowego piecyka zintegrowanego / końcówki do drugiego Pokoju Gracza.

No i nie wiem czy zdarzył się ten Cud, ale jakoś tak i coraz bardziej zaczyna mi się podobać system do drugiego Pokoju Gracza ... 

Eversolo DMP - A10 + Eversolo AMP - F10 + PlayStation 5 Pro z czarnymi panelami  : )  

Norman Bates Smile GIF 

Edytowane przez _Piotrek

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

@_Piotrek napisał

"Takie tyrkotanie ( zmniejszanie lub zwiększanie głośności w głośnikach ) ... mam też u siebie "

to jest specjalny dźwięk przekaźników w przedwzmacniaczu gdy zmieniamy głośność.

Jak dla mnie i nie tylko mnie to brzmi rewelacyjnie, nazywają to drabinką ale jaką to już nie pamiętam.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Godzinę temu, treinerek napisał:

@_Piotrek napisał

"Takie tyrkotanie ( zmniejszanie lub zwiększanie głośności w głośnikach ) ... mam też u siebie "

to jest specjalny dźwięk przekaźników w przedwzmacniaczu gdy zmieniamy głośność.

Jak dla mnie i nie tylko mnie to brzmi rewelacyjnie, nazywają to drabinką ale jaką to już nie pamiętam.

Piecyk zintegrowany fajnie sobie pyka ( i to cholernie głośno ) na kolumnach też tyrkocze, ale już nieco ciszej. Pyka i tyrkocze również gdy pracuje z PlayStation 4 Pro, ogólnie z całym systemem ...

OPPO UDP 205 + BC Acoustique EX-362D + PlayStation 4 Pro 

Jedyna wada to głębokość wzmacniacza zintegrowanego, a dla mnie zaleta : ) na stronie jest ( leciutka ) pomyłka, jest troszku głębszy. Zajmuje jakieś 65 cm miejsca ( półkę mam na głębokość 45 cm i tak jeszcze wystaje ) wraz z kabelkami. No i tak całkowicie oryginalny już nie jest, zasilanie ledwo się zmieściło na wysokość pod pokrywą, zostało jakieś 2 mm miejsca, parę rzeczy by się jeszcze znalazło ... : ) Jak pamiętam waży 33 kg.

Wiem ... waga to nie wszystko ; ) ale fajnie jak się nie przesuwa jak się podłącza kabelki : )   

Eversolo DMP - A10 + Eversolo AMP - F10 + PlayStation 5 Pro z czarnymi panelami  : )

Tak już dla mnie bardziej ( gdyby Eversolo DMP - A10 miał jeszcze ) opcję obsługiwania Referencyjnych plików filmowych z pamięci USB, tak jak to robi Referencyjny odtwarzacz multimedialny OPPO UDP 205 ... 

HC ROOM Single Player PlayStation + Music + Movies ... Ideał / Perfect !!!  : ) 

Well Done Reaction GIF          

Edytowane przez _Piotrek

35 minut temu, _Piotrek napisał:

na kolumnach też tyrkocze

To chyba jest jakiś bubel. 

U mnie słychać tylko w klocku w głośnikach nie słychać żadnego terkotania. 

To tak ma być, to w zamierzeniu ma być słychać przy zmianie głośności.

To ma być słychać tylko w samym eversolo.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

25 minut temu, Kamilus napisał:

To chyba jest jakiś bubel. 

U mnie słychać tylko w klocku w głośnikach nie słychać żadnego terkotania. 

Bardzo fajnie tyrkocze ; ) Dzięki że poświęciłeś troszku swojego czasu. Nie, nie obrażam się, spoko ... : )

We wtorek idę obczaić czy mają ( we sklepie tak stacjonarnie ) PlayStation 5 Pro. Trzeba zapytać o czarne panele, takie dedykowane do PlayStation 5 Pro.

Białej konsoli PlayStation 5 Pro nie chce ... ścierą trzeba by przykrywać : )

Jeszcze przed premierą wspominałem, że można panele pomalować kredkami lub flamastrem, ale po paru nieprzespanych nocach : ) stwierdziłem, że to chyba głupi pomysł : ) lepiej już zastosować taśmę izolacyjną 19 mm szerokości  : ) taką czarną ...

Chyba coś tak mi się wydaje ... że wszystkie pomysły są głupie : ) No nic zobaczymy co powiedzą we sklepie : ) na temat paneli do PlayStation 5 Pro ...

W ostateczności jest jeszcze spray czarny mat ... może to ? się zobaczy, albo chyba nie ? : )           

Edytowane przez _Piotrek

25 minut temu, _Piotrek napisał:

Bardzo fajnie tyrkocze ; ) Dzięki że poświęciłeś troszku swojego czasu. Nie, nie obrażam się, spoko ... : )

We wtorek idę obczaić czy mają ( we sklepie tak stacjonarnie ) PlayStation 5 Pro. Trzeba zapytać o czarne panele, takie dedykowane do PlayStation 5 Pro.

Białej konsoli PlayStation 5 Pro nie chce ... ścierą trzeba by przykrywać : )

Jeszcze przed premierą wspominałem, że można panele pomalować kredkami lub flamastrem, ale po paru nieprzespanych nocach : ) stwierdziłem, że to chyba głupi pomysł : ) lepiej już zastosować taśmę izolacyjną 19 mm szerokości  : ) taką czarną ...

Chyba coś tak mi się wydaje ... że wszystkie pomysły są głupie : ) No nic zobaczymy co powiedzą we sklepie : ) na temat paneli do PlayStation 5 Pro ...

W ostateczności jest jeszcze spray czarny mat ... może to ? się zobaczy, albo chyba nie ? : )           

Kasety miały strony A i B, więc logiczne że ich następcą został CD. 

9 godzin temu, Kamilus napisał:

Kasety miały strony A i B, więc logiczne że ich następcą został CD.

Za dzieciaka miałem kiedyś kasety : ) kupowało się w sklepie, nawet można było przesłuchać część kasety ( Pan sprzedający przewinął trochę taśmy i wskakiwał jakiś tam kawałek, no i tak parę razy ) nie było opcji, żeby sobie przeskoczyć na następny utwór : ) tak jak to jest teraz na plikach : ) Na Audio Video Show ( jak pamiętam też były do kupienia kasety ) w tym roku jakoś nie zauważyłem kaset, albo za słabo się rozglądałem : ) a może widziałem tylko zapomniałem że były ? : ) Jeżeli chodzi o fizyczne płyty ... tak na 100 % pozostałem ( film i muzyka też czasami w padnie na płycie ) jedynie z grami, nie lubię i nie przepadam za cyfrowymi grami, ( chociaż mam ze trzy tytuły w wersji cyfrowej na PlayStation 5, no nie było wersji pudełkowej do kupienia, specjalnie tak zrobili dziady na premierę ) najlepsze gry to takie które są na półce w wersji pudełkowej ... ; )

A teraz na temat Eversolo : ) To pytanie bardziej do branży i ludzików co mają / miały klocuszki : )   

Nie pamiętam czy zauważyłem to już wcześniej, pewnie zauważyłem i potem całkowicie zapomniałem, ale powiedzmy że sobie przypomniałem i zauważyłem na teraz : ) że dwa odtwarzacze świecą w nieco w innym kolorze : ) Nie da się tego droższego przekabacić tak żeby świecił na gałce na biało, tak jak pozostałe klocki ?...

Eversolo AMP-F2 + PlayStation 4 Pro + EverSolo DAC-Z8

Następne dziwne pytanie ... : ) 

Da się zmniejszyć podświetlenie wyświetlacza i czy wyświetlacz posiada tryby jasności aż do całkowitego wyłączenia podświetlenia wyświetlacza ?

Da się zmniejszyć podświetlenie na gałce i czy posiada tryby jasności aż do całkowitego wyłączenia podświetlenia na gałce ? 

Da się całkowicie wyłączyć podświetlenie na wyświetlaczu, ale żeby podświetlenie na gałce zostało z trybami podświetlenia, aż do całkowitego wyłączenia też podświetlenia na gałce ? 

No i chyba tyle z takich dziwnych pytań : )  Jak jeszcze coś sobie przypomnę z dziwnych pytań, nabazgrolę : ) 

Muza grać ...  Eivør - Í Tokuni : ) 

Loop Drumming GIF                 

Ukryta Zawartość

_Piotrek..jpg

_Piotrek...jpg

_Piotrek....jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez _Piotrek

14 godzin temu, treinerek napisał:

nazywają to drabinką ale jaką to już nie pamiętam.

Drabinką rezystorową 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

56 minut temu, Lech36 napisał:

Drabinką rezystorową 😉.

No tak mi się wydawało, ale nie chciałem palnąć jakiegoś głupstwa. 

Teraz, treinerek napisał:

No tak mi się wydawało, ale nie chciałem palnąć jakiegoś głupstwa. 

Jeszcze chyba jest nazwa "Potencjometr drabinkowy" stąd skrót drabinka a drabinka to odniesienie do wspinania się po drabinie 😉.

Do @_Piotrek oczywiście w ustawieniach Eversolo sposób świecenia czy to ekranu czy gałki można sobie ustawić.

Screen brightness jest do jasności ekranu, a Knob brightness do jasności świecenia gałki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, treinerek napisał:

Do @_Piotrek oczywiście w ustawieniach Eversolo sposób świecenia czy to ekranu czy gałki można sobie ustawić.

Screen brightness jest do jasności ekranu, a Knob brightness do jasności świecenia gałki.

Ukryta Zawartość

Czyli da się takie coś ustawić w odtwarzaczu. Dzięki ; )

Jeszcze nie wiem czy w tym droższym odtwarzaczu ( Eversolo DMP-A6 Master Edition ) można zmienić poświatę na gałce na kolor biały : ) coś mi się wydaję, że chyba się nie da : ) Może za bardzo się czepiam, jak już jest opcja przyciemniania wyświetlacza i gałki, ale fajnie mieć gdzieś tam w głowie, że wszystkie klocki świecą na taki sam kolor, u mnie to musi być wszytko dograne, nawet ze światełkami : ) No dobra, ze świeceniem już sobie sam ocenię sytuację, jeszcze raz dzięki za zainteresowanie się moimi bazgrołami ; ) Gdybyś chciał pomóc w moich dalszych wizjach : ) chętnie skorzystam, oczywiście nie nalegam ; ) Teraz inna sprawa i chyba moja ostatnia wizja artystyczna : )  

Czy da się zmienić oryginalne nóżki przykręcając śrubkami od spodu na takie własne całe metalowe w czarnym kolorze ? 

: )

Mam jeszcze nieco mniejsze nóżki, muszę poszukać w pudłach, ogólnie na takie coś podobnego. Co do głośników i jak gra końcówka + odtwarzacz + PlayStation ... to sobie raczej sam ocenię, a jak będzie dobrze, wjedzie się w bardziej fajniejsze referencyjne głośniki, oczywiście jak już moja wizja artystyczna : ) zostanie zakończona pozytywnie w kwestii zmiany niektórych elementów w Eversolo : ) ...  

Mam nadzieję że końcówka gra tak samo jak i wygląda i na odwrót, bo bardzo fajnie wygląda : ) będzie trzymać za mordę układ drgający, może nawet będzie grać jak z monobloków w układzie Dual Trace : ) lub malutkiego wzmacniacza zintegrowanego ... : ) do mojego PlayStation 4 Pro : ) 

23 : 10  : )  : )  : )

Steven Universe Dancing GIFHappy Feeling Good GIF

: ) 

_Piotrek.jpg

_Piotrek..jpg

_Piotrek...jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez _Piotrek

Nie wiem jak jest w tych tańszych Eversolo, u mnie w A8 da się ustawić aby te światło dookoła gałki świeciło się bardzo na biało, ale dla mnie to już przesada. Wolę mieć ustawione poniżej 50%, a i tak świeci dość jasno.

Co do nóżek nie wiem, nic takiego nie próbowałem. Podłożyłem tylko takie szare gumy które można kupić by pralka za bardzo nie hałasowała.

48 minut temu, treinerek napisał:

Nie wiem jak jest w tych tańszych Eversolo, u mnie w A8 da się ustawić aby te światło dookoła gałki świeciło się bardzo na biało, ale dla mnie to już przesada. Wolę mieć ustawione poniżej 50%, a i tak świeci dość jasno.

Co do nóżek nie wiem, nic takiego nie próbowałem. Podłożyłem tylko takie szare gumy które można kupić by pralka za bardzo nie hałasowała.

No to zrobię tak. Pojadę do sklepu zapytać się ( albo nie, najpierw zadzwonię, chyba będzie taniej ) w sprawie nóżek, czy można sobie wymienić na swoje ... : ) 

Edytowane przez _Piotrek

Radio Paradise od ostatniej aktualizacji chodzi beznadziejne. Mianowicie, pod koniec utworu cisza na dwie sekundy, a później gra końcówka kawałka i płynnie przechodzi do następnego.

Dramat

• Pokaż nowe odpowiedzi