Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport CD?

Rekomendowane odpowiedzi

To też ciekawe: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Pietuisza napisał:

To też ciekawe: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A z tych nowszych są jakieś warte uwagi? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ayon i ML zanadto przekraczają budżet (choć przypatrywałem się jednemu i drugiemu, ale takie windowanie budżetu nie ma końca), a staroci jak Micro Seiki czy wskazywany Marantz boję się brać.

4 godziny temu, pratt napisał:

Ayon i ML zanadto przekraczają budżet (choć przypatrywałem się jednemu i drugiemu, ale takie windowanie budżetu nie ma końca), a staroci jak Micro Seiki czy wskazywany Marantz boję się brać.

ML jak utargujesz powinien się zmieścić w budżecie, a chyba będzie go ciężko przebić, w pl masz sporo magików, którzy przywrócą zepsuty laser do życia, nawet na tym forum, nie bój nic i nie czytaj opowieści o drogich przyciskach do papieru. Dobry napęd CD to prawie na pewno będzie produkt z przedziału 1990-2000r, nie ma się co oszukiwać...

Jak bym miał 1000 tytułów z mojego klimatu muzycznego na CD to odżałowałbym 1-2k więcej i nie bawiłbym się w półśrodki. Na dobrym CD możesz odkryć dobrze znane albumy na nowo. Sam długo miałem budżetowy ( za 1,5k) CD Onkyo c7030 zmodyfikowany przez jednego z forumowiczów...i uważam,  że w przedziale do 5tys trudno znaleźć lepszy, ale ... ML 39/390 ...I na pewno No37 to inna liga . Naturalność brzmienia jest  o tyle lepsza że Onkyo brzmi trochę jak "plastikowy" głośnik , niby dobrze ...dopóki nie porówna się go z ML. Do 12-15k ma kilku konkurentów,  ale to raczej indywidualne niuanse decydują o wyborze konkretnego modelu IMO. Nie chcę rozpoczynać na nowo dyskusji streaming/pliki vs CD, ale moje doświadczenia są takie,  że te same utwory ( nie mylić z album) brzmią lepiej  w następującej kolejności źródła: streaming->pliki lokalne->CD. Podkreślam,  to tylko moje odczucia... każdy ma inne oczekiwania.

Edytowane przez carlos med

Ja bym celował w ML no.31 zamiast no.37, we Włoszech też stoi Krell MD-10, za 10kzł można go rozważyć, jest możliwość podpięcia go szklanym światłowodem.

Ale Mark Levinson 37 i Mark Levinson 390S, tylko ciut są lepsze jako transport niż stare Marantz a cenowo x2/3. Trudno powiedzieć nawet czy lepsze, raczej inne. Natomiast jako CD, tak będą lepsze, może 10-20%.
Pytanie czy warto?

Gram na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) już od paru lat. Faktycznie, to dość okrojony/oszczędny mechanizm względem poprzedników czy TL 2N  / czy to wada czy zaleta?

O serwis nie martwię się wcale a pasek sam sobie wymienię, jak przyjdzie ten czas.

Ale ma tez wade o której musze wspomnieć ...... troche nie lubi porysowanych płyt, potrafi się przycinać podczas odtwarzania. 

Mam tez inne propozycje transportu ....

Audio Note CDT One/II / fajna skrzynka i potrafi to grać, niestety nie został, bo .... jego gabaryt mi nie pasował do reszty.

Ukryta Zawartość

oraz coś tańszego, ale dobrze go wspominam.

Soul Note SC300

Ukryta Zawartość

Moze grać jako pełnoprawny Player a można suwakiem z tyłu wyłączyć sekcje DACa i jest tylko transportem.

Ukryta Zawartość

Co do transportu Ayon`a? (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) używam go słuchając moich płyt, gdy jestem w salonie Nautilus Wejherowo i jedno mogę powiedzieć, że nie straszne mu porysowane płyty na których CEC sporadycznie, ale dostaje czkawki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogusław_59825

No i masz babo placek;-). Audio Note i Soulnote ciekawe propozycje, ale praktycznie nie do dostania (po pobieżnym przejrzeniu największych audio-portali).

CEC TL5 - obawiam się zbyt suchego brzmienia z resztą mojego systemu (Norma Ipa140 +Focale Electra 1027 Be).

Wprawdzie Hydravox neutralizuje trochę brzmienie, ale w połączeniu z CECem to może być za mało.

A może ma ktoś w Łodzi i mógłby użyczyć do posłuchania?

ML bardziej dostępny i z opisów ciemniej grający, może by pasował.

A może pozostać przy swoim Oppo BDP 83;-)?

15 minut temu, pratt napisał:

ale praktycznie nie do dostania (po pobieżnym przejrzeniu największych audio-portali).

Soul Note SC300, na OLX widziałem chyba za niecałe 4kzł. 
Tylko nie wiem czy jeszcze aktualne.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tylko to Soul Note to jednak kompromis, można tam włączyć tryb transport, ale nie jest to konstrukcyjnie czysty transport. 
Ktoś sprawdzał Audiolaba 9000cdt?

26 minut temu, pratt napisał:

No i masz babo placek;-). Audio Note i Soulnote ciekawe propozycje, ale praktycznie nie do dostania (po pobieżnym przejrzeniu największych audio-portali).

CEC TL5 - obawiam się zbyt suchego brzmienia z resztą mojego systemu (Norma Ipa140 +Focale Electra 1027 Be).

Wprawdzie Hydravox neutralizuje trochę brzmienie, ale w połączeniu z CECem to może być za mało.

Polecam Sony 557 Esd ,bardzo dobry w roli transportu ,cechuje się bardzo bogatą barwą co powinno pomóc Electra 1027 Be .

6 godzin temu, baksiu napisał:

Ja bym celował w ML no.31 zamiast no.37, we Włoszech też stoi Krell MD-10, za 10kzł można go rozważyć, jest możliwość podpięcia go szklanym światłowodem.

Akurat 37 gra lepiej niż 31, ludzie często nie rozróżniają bardzo już wiekowego 31 i 31.5 a różnica między nimi jest ogromna, począwszy od tego że 31 ma napęd CDM 4 którego usterka zamieni go w drogi przycisk do papieru. 31 ma kompletnie inną topologię niż 31.5 i 37, nie ma Closed-Loop Jitter Reduction, która dla 37 została opracowana i potem przeniesiona do 31.5

3 godziny temu, pratt napisał:

A może pozostać przy swoim Oppo BDP 83

ML No. 37 dosłownie zabija jako transport Oppo 205, tak samo Sony 557 o którym ktoś pisał wyżej.

6 godzin temu, Pietuisza napisał:

Ale Mark Levinson 37 i Mark Levinson 390S, tylko ciut są lepsze jako transport niż stare Marantz a cenowo x2/3. Trudno powiedzieć nawet czy lepsze, raczej inne. Natomiast jako CD, tak będą lepsze, może 10-20%.
Pytanie czy warto?

Jakiż to stary Marantz gra prawie na poziomie No.37 ??? Jako transport oczywiście bo No.37 to tylko transport.

41 minut temu, kaviter napisał:

Jakiż to stary Marantz gra prawie na poziomie No.37 ??? Jako transport oczywiście bo No.37 to tylko transport.

Godzinę temu, kaviter napisał:

Akurat 37 gra lepiej niż 31, ludzie często nie rozróżniają bardzo już wiekowego 31 i 31.5 a różnica między nimi jest ogromna, począwszy od tego że 31 ma napęd CDM 4 którego usterka zamieni go w drogi przycisk do papieru. 31 ma kompletnie inną topologię niż 31.5 i 37, nie ma Closed-Loop Jitter Reduction, która dla 37 została opracowana i potem przeniesiona do 31.5

ML No. 37 dosłownie zabija jako transport Oppo 205, tak samo Sony 557 o którym ktoś pisał wyżej.

Trzeba będzie posłuchać ML No.37 ,miałem okazje porównać mojego Sony co prawda mocno modowany z np. Marantz też po modzie czy Jays Cdt 2 Mk3 ,wypadły słabiej w moim systemie .

2 godziny temu, kaviter napisał:

Marantz CD 94 mk II , 95, 95 limited, 99SE, 99SE limited, każdy z nich będzie równie dobry a po modyfikacji lepszy:

Ukryta Zawartość

Dodatkowo zajefajna muzykalność, trudna do uzyskania na nowych, czyta wszystkie płyty, nawet nagrywane w ciągu milisekund, czego chcieć więcej?

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Pietuisza napisał:

każdy z nich będzie równie dobry a po modyfikacji lepszy:

Nie słuchałem żadnego z nich, ale nie sądzę. Te odtwarzacze mają bardzo konwencjonalną konstrukcję, która z punktu widzenia bycia napędem ma dużo wad. No. 37 był na tamte czasy rewolucyjnym urządzeniem w zasadzie wyprzedzającym resztę rynku o kilkanaście lat i do dzisiaj się broniącym, działającym w układzie nazwanym przez MLa Closed-Loop Jitter Reduction. W skrócie chodzi o to, że super dokładny jak na tamte czasy zegar TCXO (jeżeli pamięć mnie nie myli zastosowano zegar o dokładności 5ppm, podczas gdy standardowy zegar w napędzie Philipsa (taki jak w tych odtwarzaczach które wymieniłeś) miał 1000ppm) taktował 1 bitowy bufor dla maksymalnej precyzji sygnału, do której dostosowywał się pracujący w tym celu z podwójną prędkością napęd, dokładnie na odwrót niż w tych typowych odtwarzaczach albo w No.31. Dlatego np. nie można naprawić No.37 generycznym napędem CDM 12.

53 minuty temu, kaviter napisał:

Nie słuchałem żadnego z nich, ale nie sądzę. Te odtwarzacze mają bardzo konwencjonalną konstrukcję, która z punktu widzenia bycia napędem ma dużo wad. No. 37 był na tamte czasy rewolucyjnym urządzeniem w zasadzie wyprzedzającym resztę rynku o kilkanaście lat i do dzisiaj się broniącym, działającym w układzie nazwanym przez MLa Closed-Loop Jitter Reduction. W skrócie chodzi o to, że super dokładny jak na tamte czasy zegar TCXO (jeżeli pamięć mnie nie myli zastosowano zegar o dokładności 5ppm, podczas gdy standardowy zegar w napędzie Philipsa (taki jak w tych odtwarzaczach które wymieniłeś) miał 1000ppm) taktował 1 bitowy bufor dla maksymalnej precyzji sygnału, do której dostosowywał się pracujący w tym celu z podwójną prędkością napęd, dokładnie na odwrót niż w tych typowych odtwarzaczach albo w No.31. Dlatego np. nie można naprawić No.37 generycznym napędem CDM 12.

Tylko współpraca z buforem upodabnia go do napędów cd-rom, czy to lepsze niż granie bezpośrednio z płyty? Dokładny zegar, jeśli jego sygnał nie jest wysłany do daca też niewiele zmienia... Nie słuchałem, ale jestem sceptyczny... Zastanawiam się na ile taki układ jitter kilera jest sensowny, jeśli współczesne daci go dublują, np w thecie jade było coś w tym stylu i wcale nie zagrała lepiej, niż krell md-10 z daciem thety, który ma jitter kilera, po jego wyłączeniu w dacu theta jade grała lepiej, po włączeniu jednak trochę gorzej.

10 godzin temu, Bogusław_59825 napisał:

Gram na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) już od paru lat. Faktycznie, to dość okrojony/oszczędny mechanizm względem poprzedników czy TL 2N  / czy to wada czy zaleta?

O serwis nie martwię się wcale a pasek sam sobie wymienię, jak przyjdzie ten czas.

Ale ma tez wade o której musze wspomnieć ...... troche nie lubi porysowanych płyt, potrafi się przycinać podczas odtwarzania. 

Mam tez inne propozycje transportu ....

Audio Note CDT One/II / fajna skrzynka i potrafi to grać, niestety nie został, bo .... jego gabaryt mi nie pasował do reszty.

Ukryta Zawartość

oraz coś tańszego, ale dobrze go wspominam.

Soul Note SC300

Ukryta Zawartość

Moze grać jako pełnoprawny Player a można suwakiem z tyłu wyłączyć sekcje DACa i jest tylko transportem.

Ukryta Zawartość

Co do transportu Ayon`a? (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) używam go słuchając moich płyt, gdy jestem w salonie Nautilus Wejherowo i jedno mogę powiedzieć, że nie straszne mu porysowane płyty na których CEC sporadycznie, ale dostaje czkawki.

Mam nadzieję, że ten plastikowy magnetofon technics ze zdjęć to jakiś żart?! Miałeś choć akai gx-75? To jest przepaść jak wielki kanion, po tych zdjęciach nie ufam twoim opiniom... sorry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, baksiu napisał:

Mam nadzieję, że ten plastikowy magnetofon technics ze zdjęć to jakiś żart?! Miałeś choć akai gx-75? To jest przepaść jak wielki kanion, po tych zdjęciach nie ufam twoim opiniom... sorry

hehe ... to zapychacz półki i pozostałość po innej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ". oczywiście mogę zredukować jedna półkę, ale wtedy będę musiał głębiej się pochylić nad CEC zmieniając srebrne krążki.  zas kasety już dawno odpuściłem i pomimo że było sporo kaseciaków w domu (najlepiej wspominam Dual C 844 z podwójna prędkością) sentyment oraz kasety zostały. 

-------------

A moze transport CD na zielono? 

Ukryta Zawartość

tylko frezowanie tacy na płytę skromne i trzeba sprawdzać za każdym razem czy jest centralnie, bo spasowanie tacy z obudową nie zostawia żadnego marginesu na błąd i łatwo zaklinować płytę pospiesznie zamykając szufladę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

hehe ... to zapychacz półki i pozostałość po innej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ". oczywiście mogę zredukować jedna półkę, ale wtedy będę musiał głębiej się pochylić nad CEC zmieniając srebrne krążki.  zas kasety już dawno odpuściłem i pomimo że było sporo kaseciaków w domu (najlepiej wspominam Dual C 844 z podwójna prędkością) sentyment oraz kasety zostały. 

-------------

Ukryta Zawartość

tylko frezowanie tacy na płytę skromne i trzeba sprawdzać za każdym razem czy jest centralnie, bo spasowanie tacy z obudową nie zostawia żadnego marginesu na błąd i łatwo zaklinować płytę pospiesznie zamykając szufladę.

Lepiej nie mieć zapchajdziury, niż mieć odstraszacza słyszących!🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.08.2023 o 10:08, Pietuisza napisał:

Pytanie czy warto?

mylisz sie.....

Marantz to wyjątkowy syf.

a jesli juz wypisujesz takie brednie to chyba masz upośledzony słuch.

W dniu 6.08.2023 o 13:07, pratt napisał:

ML nie jest ciemno grajacym transportem.to jakas bzdura.jest neutralny z potężnym zróznicowanym basem.żadna konkurencja sie do niego nawet nie zbliża.

W dniu 6.08.2023 o 21:38, Bogusław_59825 napisał:

Szkoda, że tam siedzi Denonowski napęd - moim zdaniem taki mocno sobie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

17 godzin temu, tomek7776 napisał:

mylisz sie.....

Marantz to wyjątkowy syf.

a jesli juz wypisujesz takie brednie to chyba masz upośledzony słuch.

Jeśli jest prawdą to co piszesz, to większość ludzi na świecie oprócz ciebie ma upośledzony słuch...:-)
Błoto stwarza czasem pozory głębi....myślowej i dźwiękowej.

15 minut temu, szwejo napisał:

Mark Levinson No .37 jest CDM 12 to dobry mechanizm ale tylko dobry ,do mechanizmu w  np .Sony 557 czy w Marantz 94 nie ma startu .

Podobno mechanizm to nie wszystko, ale w przypadku napędu to bardzo wiele... dlatego uparłem się na starego cdm-4pro, choć koledzy z forum mówią, że nowsze napędy brzmią lepiej... Nie miałem okazji sprawdzić u siebie, porównałem tylko bezpośrednio thetę pearl vs theta jade vs krell md-10 i wyszło mi, że ta pierwsza przegrywa, a jade i krell są praktycznie na równi, theta na stable platter Pioneera czyli w teorii słabszym konstrukcyjnie mechanizmie od cdm-4 pro... większe różnice dawała zmiana typu kabla cyfrowego coax vs aesebu!

Edytowane przez baksiu
37 minut temu, szwejo napisał:

Mark Levinson No .37 jest CDM 12 to dobry mechanizm ale tylko dobry ,do mechanizmu w  np .Sony 557 czy w Marantz 94 nie ma startu .

W CD94 jest Philips CDM1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minutę temu, pmcomp napisał:

W CD94 jest Philips CDM1.

Ukryta Zawartość

Tak wiem i dlatego napisałem ,że Mark Lewinson z CDM 12 nie ma szans ,przynajmniej jak chodzi o mechanizm .

Ja w swoim Sony mam odłączoną całkowicie cześć analogową, sygnał spdif mam brany bezpośrednio z procesora do którego mam też podłączony zegar ,sygnał ten idzie do gniazda bez żadnych rezystorów ,kondów czy traf spdif ,które bardzo degradują jakość .

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, szwejo napisał:

We wcześniejszych egzemplarzach CDM-12Industrial. Późniejsze miały CD-Pro2 .

a Ty o ktorym z nich piszesz...

• Pokaż nowe odpowiedzi