Skocz do zawartości
IGNORED

Czysty transport plików z sensowną aplikacją. Czy jest to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

A sama malina z nakładką i dyskiem w opcji modułu cm4 I sterowane volumio, próbowałeś?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

4 minutes ago, RobG1974 said:

A sama malina z nakładką i dyskiem w opcji modułu cm4 I sterowane volumio, próbowałeś?

Jak miałem jeszcze NUCa to próbowałem Daphile i Volumio, lipa niestety. MinimServer był w porządku ale to i tak potrzebuje dodatkowego urządzenia. Nie chcę dodatkowego PC ani NASa do odtwarzania muzyki dlatego poszukuję pełnego wsparcia dla USB.  

4 minutes ago, piotrek7 said:

Czasem to takie urządzenie. Narośl pomiędzy kablami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak więc nie jest to wcale (a przynajmniej nie zawsze) coś angażującego i upierdliwego w obsłudze. 

Jasne ale kupowanie konwertera usb-coax za 4k tylko dlatego że transport nie ma wyjścia coax trochę mija się to z celem. Dlatego szukam czegoś co ma coax out :)

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ferszcik napisał:

Dlatego szukam czegoś co ma coax out 🙂

Dlatego ten podałem jedynie jako przykład pisząc, że można znacznie taniej 

17 minut temu, ferszcik napisał:

Ale to po prostu kolejne niepotrzebne urządzenie, jak będę korzystał z coax to niech będzie coax out.

Niby tak, ale biorąc lod uwagę co konwerter USBtoSPDIF ma do zrobienia, to wystarczy pudełko od zapałek zwisające na kablu gdzieś za hifi. Pomyśl o tym jak nic z coaxialem nie znajdziesz.

9 minut temu, ferszcik napisał:

Jasne ale kupowanie konwertera usb-coax za 4k tylko dlatego że transport nie ma wyjścia coax trochę mija się to z celem.

Ceny od £10 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ale na do urządzenia z volumio podpinasz dysk usb I działa, albo dajesz wewnętrzny m.2e78f13682781490cf5a13c8cb3cbbc20.jpg

2 minutes ago, szymon1977 said:

Niby tak, ale biorąc lod uwagę co konwerter USBtoSPDIF ma do zrobienia, to wystarczy pudełko od zapałek zwisające na kablu gdzieś za hifi. Pomyśl o tym jak nic z coaxialem nie znajdziesz.

Na początku znajdźmy cokolwiek sensownego.

M1T wydaje się całkiem sensowny, aplikacja wygląda nieźle, ma dobrą dokumentację i dedykowany zasilacz liniowy. Niby to malina w większej obudowie ale funkcjonalność całkiem sensowna. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obecnie dla Lindemanna postawiłem sobie MinimServer i już działa to sensownie, jednak żeby nie musieć za każdym razem głównego kompa do tego odpalać przydałby się mini PC chodzący gdzieś w szafie. Niby można ale to kolejne urządzenie które można zredukować jednym dobrym transportem.

Poczytaj o tym Holo Red,

Ukryta Zawartość

Sama malina czy to pi4 czy cm4 jak najbardziej obsługuje dysk usb, a cm4 dodatkowe wewnętrzny m.2.

Ukryta Zawartość

Auralic bije wszystko funkcjonalnością i świetną, dedykowaną aplikacją, która poza wcześniej wymienionymi atutami, ma doskonałe wsparcie i wciąż się rozwija. Pozostałe cechy, w tym soniczne, również na bardzo dobrym poziomie. To inna liga w stosunku do pozostałych wymienionych jednak. A możliwość kupna czegoś z rynku wtórnego załatwia problem budżetu.

36 minutes ago, RobG1974 said:

Poczytaj o tym Holo Red,

Ukryta Zawartość

Z tego co rozumiem to jest DDC, potrzebuje podania mu jakiegoś źródła danych po USB na przykład. Ale do niego nie mogę już wpiąć dysku z biblioteką utworów.

22 minutes ago, kontomatiego said:

Auralic bije wszystko funkcjonalnością i świetną, dedykowaną aplikacją, która poza wcześniej wymienionymi atutami, ma doskonałe wsparcie i wciąż się rozwija. Pozostałe cechy, w tym soniczne, również na bardzo dobrym poziomie. To inna liga w stosunku do pozostałych wymienionych jednak. A możliwość kupna czegoś z rynku wtórnego załatwia problem budżetu.

Jest coś dostępne na rynku wtórnym, katastrofy cenowej nie ma ale mam przeczucie, że to może być lekki overkill w moim przypadku. Do przemyślenia

Ukryta Zawartość

45 minut temu, ferszcik napisał:

Jest coś dostępne na rynku wtórnym, katastrofy cenowej nie ma ale mam przeczucie, że to może być lekki overkill w moim przypadku. Do przemyślenia

Masz nietypowe wymagania. Albo musisz łączyć, kombinować, iść na kompromisy, albo kupić coś, co oferuje więcej niż potrzebujesz. Albo samemu zbudować to, czego potrzebujesz.

9 godzin temu, kontomatiego napisał:

Masz nietypowe wymagania.

Strasznie nietypowe wymagania ...

Proste, funkcjonalne urządzenie które dobrze gra pliki, bez potrzeby działania po sieci ... co za czasy... czysta fanaberia ... 😉

9 hours ago, kontomatiego said:

Masz nietypowe wymagania. Albo musisz łączyć, kombinować, iść na kompromisy, albo kupić coś, co oferuje więcej niż potrzebujesz. Albo samemu zbudować to, czego potrzebujesz.

Co tutaj nietypowego? Poszukuję po prostu porządnego urządzenia. Patrząc na te niektóre chińskie badziewia które nie mają dedykowanej aplikacji odechciewa się wpinać tego do własnego systemu. Wymagania są bardzo proste, coax i obsługa plików z usb oraz aplikacja na poziomie. Tak żeby odpalanie tego sprawiało przyjemność a nie nerwy.

4 minutes ago, szpakowski said:

Strasznie nietypowe wymagania ...

Proste, funkcjonalne urządzenie które dobrze gra pliki, bez potrzeby działania po sieci ... co za czasy... czysta fanaberia ... 😉

Człowiek oszalał że w ogóle na takie pomysły wpada i takie ma wymagania ;)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z Roona byłem bardzo zadowolony, za każdym razem działa, nigdy się nie przyciął, wszystko intuicyjne. Bronię się przed nim tylko dlatego że nie do końca pasuje mi płacenie 830 usd za soft. I to soft który będę wykorzystywał w 20%. Nie korzystam z DSP, multiroom, streamingu. Ale kto wie, może na tym się skończy...

6 minut temu, ferszcik napisał:

Człowiek oszalał że w ogóle na takie pomysły wpada i takie ma wymagania 😉

To raczej Świat oszalał komplikując nam niepotrzebnie życie. Sam myślę dokładnie o czymś takim jak Ty i jak widać wybór jest niewielki. Zwykły plikograj obsługiwany z poziomu aplikacji w telefonie przerasta współczesnych producentów? Niech sobie posiada funkcje sieciowe ale jako opcję a nie podstawową zasadę działania ... a i jeszcze jedno niech gra przyzwoicie ... czyżby to były zbyt wysokie wymagania?

16 minut temu, ferszcik napisał:

Z Roona byłem bardzo zadowolony, za każdym razem działa, nigdy się nie przyciął, wszystko intuicyjne. Bronię się przed nim tylko dlatego że nie do końca pasuje mi płacenie 830 usd za soft. I to soft który będę wykorzystywał w 20%. Nie korzystam z DSP, multiroom, streamingu. Ale kto wie, może na tym się skończy...

Roon poza funkcjonalnością ma najlepsze brzmienie, przynajmniej w moim przypadku. wygrał z Moode i Volumio.

4 minutes ago, szpakowski said:

To raczej Świat oszalał komplikując nam niepotrzebnie życie. Sam myślę dokładnie o czymś takim jak Ty i jak widać wybór jest niewielki. Zwykły plikograj obsługiwany z poziomu aplikacji w telefonie przerasta współczesnych producentów? Niech sobie posiada funkcje sieciowe ale jako opcję a nie podstawową zasadę działania ... a i jeszcze jedno niech gra przyzwoicie ... czyżby to były zbyt wysokie wymagania?

Myślę, że to raczej kwestia obecnych wymagań klientów. Stawia się na sprzedaż pod streaming, jego obsługę i promocję. Odtwarzanie z plików może jest ale najlepiej z NASa który robi większość roboty za transport, obsługa z USB jest na końcu listy funkcjonalności. 

Mam wrażenie, że to temat z cyklu (powiedzmy, że dyskusja toczy się 120 lat temu) - nie znacie jakiegoś automobilu na rynku, do którego mógłbym zaprząc parę moich gniadoszy?

A tak na poważnie - urządzeń takich jest sporo: Aurender, Melco, Fidata, Rose itd. Dziwnym trafem wszystkie drogie. Spisek? A może nisza, dla której produkcja tanich produktów jest nieopłacalna?

Przy okazji - Soundgenic przez USB działa w trybie Open Home więc można używać aplikacji Lumina, Linna i Bubble(który działa wówczas tylko jako pilot).

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Czasy na szczęście są takie, że można spełniać większość fanaberii konsumenckich gotowymi produktami. Trzeba tylko, równie prosto, wydać odpowiednią ilość pieniędzy.

Wszystkie możliwości zostały przedstawione, wyczerpane.

11 minut temu, kontomatiego napisał:

Czasy na szczęście są takie,

Nie wiem gdzie tu szczęścia upatrywać ... ale niech Ci będzie ...

Zobaczymy czy padną jeszcze jakieś inne sensowne propozycje ...

Ja nie rozumiem, problemu, gram głównie z plików bo mam kilka tera muzyki jakości cd i HD, używam roona albo maliny z moode lub volumio i wszystko mi działa. Na luminie u2 mini, jak coś potrzebuję puścić na test z dysku usb to też nie mam problemu, po to lumin ma 2 usb jedno do podpięcia dac-a drugie do dysku.

Tak samo do obsługi plików nadają się urządzenia z daphile sterujemy z telefonu z poziomu apki Squeezer i wkłądamy do terminala czy co tam mamy konwerter np m2tech usb- coax i gra. Chcesz lepsze oprogramowanie na komputer w roli serwera typu roon (tylko wskazana tak samo mocna maszyna jak do roona) jest Euphony Stylus Audio Player, też płatny bardzo dobra jakość grania z własną apką, roona trochę wyżej cenię za jakość obsługi, ale co chodzi o jakość grania nie wiem czy Euphony nie jest ciekawsze, ale trzeba mimo wszystko mieć jakiś nawet mały ale komputer z conajmniej 4 rdzeniowym procesorem. Ja mam zrobiony na zasilaniu liniowym totalnie bezgłośny, z pasywnym chłodzeniem. Rozwiązań cała masa.

1 hour ago, dzarro said:

Mam wrażenie, że to temat z cyklu (powiedzmy, że dyskusja toczy się 120 lat temu) - nie znacie jakiegoś automobilu na rynku, do którego mógłbym zaprząc parę moich gniadoszy?

Moje odczucia są bardzo podobne.
Proszę się nie obrażać ale nie rozumiem wymagań. Kolega uparł się na dysk zewnętrzny co w dzisiejszych czasach jest archaizmem. Takie rozwiązanie miało jakiś sens gdy pliki były w formacie mp3, teraz dla gęstych plików podpięcie dysku zewnetrznego z kilkoma terabajtami muzyki spowoduje ze uruchomienie jakiegoś pliku będzie możliwe w wersji optymistycznej po paru minutach.
oczywiście można zostawić taki dysk wpięty na stałe ale w takim przypadku po co dysk zewnętrzny, są transporty z wbudowanym dyskiem SSD, cichy szybki itd. Dlatego nie dziwne ze funkcja z dyskiem zewnętrznym może być jedynie dodatkiem a nie podstawa urządzenia a i wtedy z funkcjonalnością mogą być problemy.  Dyski zewnętrzne mogą być różne lepsze i gorsze a to wpłynie na ocenę całego urządzenia. 
Autorowi wątku naprawdę polecam zastanowienie się nad inwestycja w serwer NAS, jest to najlepsze rozwiązanie do przechowywania plików, będzie działać chyba z każdym transportem plików. Zarówno dyski jak i serwer NAS są zaprojektowane w taki sposób aby radzić sobie z przetwarzaniem dużej ilości informacji w krótkim czasie wiec działa to płynnie i szybko. Osobiście posiadam Synology, łatwy w obsłudze i instalacji i praktycznie bezobsługowe działa u mnie już z 8 lat. Dostęp do niego z każdego urządzenia w sieci , a nawet poza siecią. 
Kolejnym rozwiązaniem będzie zakup transportu z wbudowanym dyskiem. 
Sam niedawno szukałem strimera, zdecydowałem się na Eversolo dma-6. Jest to nowe urządzenie, nowa firma do tego Chińska, ciagle go testuje ale jak narazie jestem bardzo zadowolony. Generalnie używam Tidala ale mam tez wspomniany NAS i zamówiłem dysk wewnętrzny wiec niedługo bede mógł powiedzieć jak to działa. Z ciekawości podpiąłem dysk zewnętrzny ale go nie widzi, może być coś z formatem albo struktura plików na nam tam dużo różnych „śmieci”, sprawdziłem instrukcje i nie ma w niej nic o odtwarzaniu muzyki z zewnetrznego dysku. 

22 minuty temu, Starzec2 napisał:

Proszę się nie obrażać ale nie rozumiem wymagań.

Nikt się raczej nie obrazi ... 😉

22 minuty temu, Starzec2 napisał:

Kolega uparł się na dysk zewnętrzny co w dzisiejszych czasach jest archaizmem.

Dlaczego tak sądzisz. Najlepsze rozwiązania to te najprostsze.

23 minuty temu, Starzec2 napisał:

Takie rozwiązanie miało jakiś sens gdy pliki były w formacie mp3, teraz dla gęstych plików podpięcie dysku zewnetrznego z kilkoma terabajtami muzyki spowoduje ze uruchomienie jakiegoś pliku będzie możliwe w wersji optymistycznej po paru minutach.

To chyba nie problem w dzisiejszych czasach stworzyć urządzanie które będzie robiło to szybciej?

25 minut temu, Starzec2 napisał:

Kolega uparł się na dysk zewnętrzny co w dzisiejszych czasach jest archaizmem.

Chodzi raczej o to żeby uniezależnić się od internetu, czy to takie dziwne?

Większość typowych transportów plików, które mogą też działać jako serwery(mają możliwość używania wewnętrznego dysku) używa USB bo większość DACów jest zoptymalizowana pod USB. Obie kategorie produktów to nisza - i mimo pozornie dużej oferty samodzielnych DACów jest to oferta do bardzo wąskiej grupy klientów.

Druga grupa to tanie streamery z wbudowanym DACiem, które są produkowane jako opcja dla większej grupy odbiorców, którzy będą je używać w większości albo w połączeniu analogowym albo optycznym.

W obu grupach coax nie jest priorytetem bo mało kto się w to bawi i nie ma co mnożyć kosztów dla 0,5% potencjalnych klientów.

Możliwość obsługi dysku to też nie jest pikuś - trzeba już dodać pewnie 1 GB RAM minimum, żeby to chodziło płynnie itd. W większości streamerów to niepotrzebny bajer, można z tego zrobić opcję - ale jeżeli ma to być dopracowane, to koszty na pewno wzrosną. Skoro użytkownik nie chce się bawić w NUCa czy Maca Mini, co przecież jest proste a i tak trzeba wydać pewnie z 1,5 -2 kpln minimum, to skąd oczekiwanie, że producenci będą mieli chęć oferowania takich produktów zoptymalizowanych pod audio- skoro szansa na wyjście na swoje jest minimalna?

W tej chwili niemal wszystkie tanie urządzenia chodzą na platformie Link-Play, niektóre drogie też.

Bardziej zaawansowane propozycje np. Stream Unlimited są dostępne w klockach za minimum 10 kpln. Inni idą w kooperację z BluOS ale to oznacza, że moduł transportu będzie kosztował ok. 3 kpln. Wystarczy zobaczyć ceny Roksana z BluOs i bez, albo ceny nowych streamerów Cyrusa. Firm z własnym oprogramowaniem jest raptem kilka - z tego niektóre, np. Music Life Harmana(Arcama, JBL, Marka Levinsona), są oględnie mówiąc niedoskonałe.

Nawet taki Roon Nucleus jest droższy od Maca Mini raptem 2 razy - co przy popycie stanowiącym ułamek z grupy ok. 100 tys. klientów Roona stawia pewnie całą inicjatywę na poziome minimalnej opłacalności. Roon kosztuje dużo - bo jest w tej chwili jedyną opcją, która zapewnia bardzo dużą kompatybilność i jest relatywnie niezawodna.

Gdyby opłacało się produkować przystępne cenowo i powszechnie dostępne urządzenia opisane na wstępie tego wątku - to takie by powstały. Skoro się to nie opłaca - to widocznie nie jest to takie proste.

10 minutes ago, szpakowski said:

To chyba nie problem w dzisiejszych czasach stworzyć urządzanie które będzie robiło to szybciej?

Takie urządzenie stworzono nazywa się NAS 😁

...poza tym kto inwestuje w pliki skoro streaming jest priorytetem dla producentów.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

13 minutes ago, szpakowski said:

Chodzi raczej o to żeby uniezależnić się od internetu, czy to takie dziwne?

NAS można ustawic tylko dla sieci lokalnej, tylko po co ?

Inne rozwiązanie to dysk wewnętrzny w urządzeniu. 

Po to żeby dane były w jednym miejscu i nie trzeba było wyciągać dysku z urządzenia aby przekopiować na niego coś z komputera. Jeśli dane są w jednym miejscu łatwiej też je archiwizować jak i mieć do nich dostęp z różnych urządzeń w sieci lokalnej. Oczywiście są też minusy.

34 minuty temu, Starzec2 napisał:

NAS można ustawic tylko dla sieci lokalnej, tylko po co

A chociażby po to.

Logi z 5 minut na synology wystawionym w świat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi