Skocz do zawartości
IGNORED

Czysty transport plików z sensowną aplikacją. Czy jest to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie chcesz tworzyc, edytowac i zapamietywac te katalogi, tagi, okladki,…
Na tym odtwarzaczu BD uzywajac tego pilota?

Jak masz tylko „10 plyt na krzyz“, to tez nie widze problemu
Na komputerze. Chyba założyciel wątku ten dysk zewnętrzny z plikami już ma. Ja mam 2 nasy 2x8tb i 2 x5tb. I nie mam z tym problemu. A koledze totalnie nie chętnemu do komputerów kiedyś tak postawiłem odtwarzacz bd z dyskiem usb I jakoś dawał radę ze słuchaniem. Wprawdzie dysk był tylko 500GB.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Jak za pomoca tego odtwarzacza BD wyszukasz na tym USB dysku i odtworzysz wszytkie nagrania z gatunku Reggae ocenione na conajmniej ***?

Jak za pomoca tego odtwarzacza BD wyszukasz na tym USB dysku i odtworzysz wszytkie nagrania Pink Floydow w jakosci HighRes?

3 minuty temu, xajas napisał:

Jak za pomoca tego odtwarzacza BD wyszukasz na tym USB dysku i odtworzysz wszytkie nagrania z gatunku Reggae ocenione na conajmniej ***

Niektórzy słuchają po artystach i albumach.

Niektórzy słuchają po artystach i albumach.

Niektorzy, ja nie.
To nie rozwiazuje problemu.
A juz na pewno nie, gdy masz wieksza ilosc plikow

Dlatego roon żądzi i jest najlepszym playerem jaki wymyślono na tej ziemi. Fakt jest drogi ale płaci się za to dopracowanie w każdym szczególe, stabilność i wsparcie.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

17 minut temu, Tal napisał:

Dlatego roon żądzi i jest najlepszym playerem jaki wymyślono na tej ziemi. Fakt jest drogi ale płaci się za to dopracowanie w każdym szczególe, stabilność i wsparcie.

Zgadzam się ! Traktuje pliki na dysku, pliki w sieci czy rzeczy dodane ze streamingu jako część tej samej biblioteki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Tal napisał:

Nie moge sie wypowiedziec na temat Roon, bo go nie uzywam, ale do takich zadan uzywam JRiver Media Center i jak dotychczas nie znalazlem niemalze niczego, co by mi brakowalo. Jak na moje potrzeby oferuje wszystko, co jest dla mnie wazne:

1. Leci na wszystkich komputerach (Windows/Mac) i jako Client na iPadzie

2. Tani (jednorazowo 80€ za instalacje na wszystkich posiadanych PC-tach i MAC-ach

3. Niskie wymagania "hardwarerowe" -> leci nawet na najstarszym laptopie i nie wymaga zadnych "room ready" ustrojst

4. Znakomite zarzadzanie / tagowanie / filtrowanie / aktualizowanie meta-data plikow

5. Bezproblemowe zarzadzanie wielkimi zbiorami plikow >100.000

6. Dobry DSP / Convolver!

7. Mozliwosc tworzena/zapamietywania i przelanczania wielu Setupow

8. Udostepnienie danych w sieci (Media Server)

I wiele dalszych 🙂

Moze jedyny feler (dla mnie) to niemoznosc integracji Apple Music. Jesli chce sluchac Muzyki z Apple Music, to musze wystartowac Apple Music poza JRiver 

A o stabilnosci i o wsparciu nie pisze.

Od lat wszystko leci tak stabilnie, ze jeszcze nigdy nie potrzebowalem wsparcia 🙂

Edytowane przez xajas

Wracając do tematu - to wymagania „prawie” spełnia najtańszy Innuos Pulse Mini (4,8 kpln). Piszę „prawie” bo ma DACa - ale raczej na przyczepkę. Wyjście Coax jest, są też 4 porty USB - więc sczytywania biblioteki raczej się nie boi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zgadzam się ! Traktuje pliki na dysku, pliki w sieci czy rzeczy dodane ze streamingu jako część tej samej biblioteki. 
To samo robi darmowy Daphile.
52 minuty temu, przmor napisał:
2 godziny temu, Piopio napisał:

To samo robi darmowy Daphile.

Ale nie ma takiej apki co Roon. Nie ma integracji biblioteki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

39 minutes ago, Piopio said:

Ale nie ma takiej apki co Roon. Nie ma integracji biblioteki. 

Ten problem w dużej mierze właśnie obija się o aplikację.

Wiem, że drugiej tak samo dobrej raczej nie ma ale chociaż zbliżona jeżeli chodzi o funkcje obsługi lokalnych plików. Równie szybka i niezawodna.

Jakiej integracji nie ma Daphile? Obojętnie czy w przeglądarce czy w Squeezer czy Materialskin widzę zarówno albumy lokalne jak i te dodane do ulubionych w streamingu.
Poprzez plug-iny pojawiają się recenzje albumów jak i teksty utworów. To wszystko za darmo.

30 minut temu, przmor napisał:

To wszystko za darmo.

Ale nie to jest amatorka w porównaniu z Roon. Wiem bo użytkowałem. 

Korzystałem z Daphile, volumio i moode, i żaden z nich nie zagrał tak dobrze jak Roon z digione Signature na malinie.

Teraz używam CAYIN iDAC-6 MK2 i różnice pomiędzy USB a Digione nie są tak wielkie.

Ale nie to jest amatorka w porównaniu z Roon. Wiem bo użytkowałem. 
To że użytkowałeś nic nie znaczy, pytanie w jaki sposób go użytkowałeś? Goły Daphile sterowany przez przeglądarkę czy Squeezer to "bida werszyn" w porównaniu do Daphile wzbogaconego o plug-iny i sterowanego przez Materialskin.

Plugin MaterialSkin i wizualizacja przez ten descktop, faktycznie jest fajniejszy od standardowego widoku daphila, musze potestować daphila, bo już dawno nie grałem z niego.

Ale w kompie izolacja usb konieczna do słuchania z daphila, żeby jakość była na poziomie.

Edytowane przez RobG1974

A mi padł dziś internet. Streaming poszedł się ......... . Pliki zapisane na dysku zewnętrznym streamera też bo urządzenie sterowane wyłącznie z aplikacji. Więc słucham sobie płyt CD i mam to wszystko w głębokim poważaniu. Może mniejszy komfort bo raz na jakiś czas trzeba się ruszyć i zmienić płytę ale to jedyna niedogodność 

48 minutes ago, piotrek7 said:

A mi padł dziś internet. Streaming poszedł się ......... . Pliki zapisane na dysku zewnętrznym streamera też bo urządzenie sterowane wyłącznie z aplikacji. Więc słucham sobie płyt CD i mam to wszystko w głębokim poważaniu. Może mniejszy komfort bo raz na jakiś czas trzeba się ruszyć i zmienić płytę ale to jedyna niedogodność 

Dziwne. Zazwyczaj wystarczy połączenie telefonu z urządzeniem w sieci lokalnej ale nie wymaga połączenia z internetem żeby kontrolować.

Ale to chyba nie odnosi się do Roona, który musi mieć internet. Może ktoś potwierdzi kto korzysta z Roona. 

Daphile niepodłączony do netu tworzy swój własny hotspot.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, ferszcik napisał:

Ale to chyba nie odnosi się do Roona, który musi mieć internet.

Tak Roon musi mieć internet.

Powiedzcie mi chłopaki po jakiego grzyba jest wam potrzebny room?

Moim danie to wydmuszka, bez której można spokojnie sobie poradzić 😄

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Można zastosować Volumio. Też płatne 😉

Jak ktoś lubi komfort to używa ROON. Jak ktoś ma natywną apkę do urządzenia, która zapewnia funkcjonalność ROON to go nie używa. Proste.

54 minuty temu, bum1234 napisał:

Używam Roona już kilka lat.

Czy można to zrobić Foobarem z milionem wtyczek? Można.

Czy chcę na to poświęcić 12 dni i 12 nocy, żeby zaczęło działać jak trzeba? Nie bardzo. (wiem co mówię, bo długo grałem na Foobarze)

Roon działa dobrze, od kopa, jest mega przyjemny w użyciu i ma sporo rozbudowanych funkcji. Do tego integruje serwisy streamingowe.

Gość

(Konto usunięte)

Same herezje tutaj wypisujecie o macierzach RAID, tak sa one swoista 'kopia bezpieczenstwa' ale nie sa backupem danych. Troche podszkolic sie o typach maciezy RAID a pozniej zabierac glos co do bezpieczenstwa danych na serwerach NAS.

Przy odpowiednio zastosowanym typie maciezy RAID nie znikna wam dane jesli dysk/dyski padna jesli sami ich nie wykasujecie z niej.

10 godzin temu, iFi Audio napisał:

Używam Roona już kilka lat.

Czy można to zrobić Foobarem z milionem wtyczek? Można.

Czy chcę na to poświęcić 12 dni i 12 nocy, żeby zaczęło działać jak trzeba? Nie bardzo. (wiem co mówię, bo długo grałem na Foobarze)

Roon działa dobrze, od kopa, jest mega przyjemny w użyciu i ma sporo rozbudowanych funkcji. Do tego integruje serwisy streamingowe.

Ja cały czas gram z foobara. Próbowałem roona i mi nie podszedł, miałem wrażenie mocno podkolorowanego dźwięku. A już na pewno nie podeszła mi opłata miesięczna.

A propos głównego wątku - postawiłem za szafką miniPC, ominąłem dźwięk z windowsa, zainstalowałem foobara, spotify connect i śmiga tak już parę lat. Oczywiście podpięty dysk ze zgranymi płytami cd.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.2a02659ca7b1e49ebfe6b01041f37324.png

image.thumb.png.1e5bacc73ba7fe057e5a7ab5119b4307.png

Na razie nawet na stronie producenta nie ma o nim informacji. Ale znając Denafripsa, zapowiada się ciekawie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, przmor napisał:

Tylko ma kiepski z punktu widzenia użytkownika model biznesowy.

Za darmo to już nawet po gębie na mieście nie dają. No niestety, też bym wolał, żeby było inaczej. Z tego co z nimi kiedyś rozmawiałem, to największym generatorem kosztu dla użytkownika jest utrzymanie bazy danych, polecajek i serwerów na którym to stoi.

• Pokaż nowe odpowiedzi