Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Tempo 25 co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Majstrzy nabyłem 25 tki zachęcony poztywnymi opiniami piatek i szostek jako kolumn, ktore równiez w rocku i metalu swietnie sie odnajdujacych.Tempo 25 to chyba jednak inna bajka.podpialem mocna hybryde Xindaka 6950 z lampami Amperexa i w rocku te kolumny graja jak kupa…..odpuscic i szukac innych czy walczyc dalej ze wzmakami?Jazz, spokojniesza muzyka to poezja, te kolumny potrafią oczarowac.

https://www.audiostereo.pl/topic/164557-audio-physic-tempo-25-co-dalej/

A co Ci nie pasuje w brzmieniu? Ja bym dał szansę Audio Physicom. Tego Xindaka nie słuchałem, ale jeśli przy spokojnej muzyce jest lux, a przy rocku nie ma pieprznięcia, to idę o zakład, że to on narzuca swój charakter. Mi Tempo 25 właśnie najbardziej na myśl przywodziły Tempo 6, ale bezpośredniego porównania nie miałem. Słuchałem tylko kilku modeli(Tempo 6, Sitara 25,  Tempo 25), ale przy każdym z nich zmiana wzmacniacza była słyszalna bardzo dokładnie. 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Cześć,

ogólnie Tempo 25 mogą się do rocka okazać trochę za miękkie, grzeczne, chociaż to świetna kolumna, która w odpowiedniej konfiguracji z dobrym wzmacniaczem potrafi fajnie zagrać mocniejsze, rockowe kawałki. Daj im szansę. Jeśli słuchasz bardzo szerokiego spektrum gatunków muzycznych, trudno będzie znaleźć konstrukcję, która sprawdzi się perfekcyjnie w tak różnych gatunkach. Pomyślałbym zdecydowanie o innym wzmacniaczu, szybszym, bardziej energicznym. 
Nie chcę podawać konkretów, jeśli chcesz dobrze wybrać i cieszyć się naprawdę optymalnie stworzonym systemem, poświęć trochę czasu i przyjedź do naszego salonu na odsłuchy. Mamy dziesiątki modeli wzmacniaczu, możemy wszystko w komfortowych warunkach posłuchać, porównać. A to co w bezpośrednim porównaniu najbardziej spodoba się, wypożyczymy Ci do domu i tam podejmiesz decyzję. Bez ryzyka i z gwarancją najlepszego wyboru.

Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myślę że problem może być jednak w kolumnach. Nie słuchałem ich z xindakie. Ale ten model 6950 znam. Nie uważam żeby był słaby. 

Skoro teraz gra jak kupa no to co by musiało się stać żeby zagrali przyzwoicie a co dopiero jak dobrze.

Z pustego Salomon nie naleje.

Nie są dla ciebie

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ten model 6950 znam. Nie uważam żeby był słaby. 

Bo nie jest słaby. Po prostu nie zgrywa się z tymi głośnikami. Podłączyć Tempo pod wzmacniacze w rodzaju Primare, Lyngdorf, T+A to okaże się, że zagrają jazz, symfonikę, rock i na metalu też się nie wyłożą 

W dniu 13.08.2023 o 12:23, piotrek7 napisał:

Bo nie jest słaby. Po prostu nie zgrywa się z tymi głośnikami. Podłączyć Tempo pod wzmacniacze w rodzaju Primare, Lyngdorf, T+A to okaże się, że zagrają jazz, symfonikę, rock i na metalu też się nie wyłożą 

jakoś  mentalnie nie leży mi podpinanie wzmaczniazy w klasie D.  chyba, że mówimy o dzielonkach typu pre lampy plus np końcówki ice powery..

Z moich zaś doświadczeń wynika, że nie ma sensu sugerować się samym oznaczeniem klasy. Klasa D potrafi grać bardziej lampowo niż niejedna lampa. Choćby taki SPEC. Ale fakt, dzielonki oparte o lampowe pre i końcówkę mocy w klasie D są bardzo dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Bo o dźwięku w dużej mierze decyduje preamp. 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Z moich zaś doświadczeń wynika, że nie ma sensu sugerować się samym oznaczeniem klasy. Klasa D potrafi grać bardziej lampowo niż niejedna lampa. Choćby taki SPEC. Ale fakt, dzielonki oparte o lampowe pre i końcówkę mocy w klasie D są bardzo dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Bo o dźwięku w dużej mierze decyduje preamp. 

Tym bardziej jest dziwne , ze xindak z mocna sekcja tranzystorową plus pre na lampach nie zgral sie totalnie..moze dlatego , ze ma nieco naturalny chatakter brzmienia niz np Vincent 237

W dniu 13.08.2023 o 09:50, Q21 napisał:

Cześć,

ogólnie Tempo 25 mogą się do rocka okazać trochę za miękkie, grzeczne, chociaż to świetna kolumna, która w odpowiedniej konfiguracji z dobrym wzmacniaczem potrafi fajnie zagrać mocniejsze, rockowe kawałki. Daj im szansę. Jeśli słuchasz bardzo szerokiego spektrum gatunków muzycznych, trudno będzie znaleźć konstrukcję, która sprawdzi się perfekcyjnie w tak różnych gatunkach. Pomyślałbym zdecydowanie o innym wzmacniaczu, szybszym, bardziej energicznym. 
Nie chcę podawać konkretów, jeśli chcesz dobrze wybrać i cieszyć się naprawdę optymalnie stworzonym systemem, poświęć trochę czasu i przyjedź do naszego salonu na odsłuchy. Mamy dziesiątki modeli wzmacniaczu, możemy wszystko w komfortowych warunkach posłuchać, porównać. A to co w bezpośrednim porównaniu najbardziej spodoba się, wypożyczymy Ci do domu i tam podejmiesz decyzję. Bez ryzyka i z gwarancją najlepszego wyboru.

Zapraszam.

Możecie wskazac co lepiej sie zgra niż xindak 6950 hybryda z tempo?mam na mysli hybrydy badz full trans integry…

1 godzinę temu, dreamer25 napisał:

Tym bardziej jest dziwne , ze xindak z mocna sekcja tranzystorową plus pre na lampach nie zgral sie totalnie..moze dlatego , ze ma nieco naturalny chatakter brzmienia niz np Vincent 237

Im "szybszy" wzmacniacz, tym lepiej zagrają te głośniki.  Dlatego zasugerowałem przetestowanie klasy D jako przeciwieństwa Xindaka, który bardziej idzie na masę niż na rzeźbę 

Jak się boisz klasy D, sprawdź Hegla 190. Też powinien pokazać inne oblicze tych głośników 

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

Im "szybszy" wzmacniacz, tym lepiej zagrają te głośniki.  Dlatego zasugerowałem przetestowanie klasy D jako przeciwieństwa Xindaka, który bardziej idzie na masę niż na rzeźbę 

Jak się boisz klasy D, sprawdź Hegla 190. Też powinien pokazać inne oblicze tych głośników 

Przez lata gralem na h80 i uwazam go za wybitne dzielo Hegla za smiesze pieniadze.przez chwile gralem nim z phizykami , gdalo to poprawne, ale brakowalo jednak wysterowania.Bardziej myslalem o H200 Poprawionym z zapozyczonymi bebechami z h300. Reszta to ponoc suchotnili.190 nie slyszalem

Ten wzmacniacz tak gra, trochę na okrągło, trochę bułowato z nienaturalnie podkreśloną średnicą i podbitym wyższym basem. Taki urok. Być może twoje poprzednie kolumny maskowały te cechy.

Zanim zmienisz kolumny spróbuj gdzieś pożyczyć inny wzmacniacz. hegel to dobry trop, choć ja bym celował w h200, lub wyższe modele.

A co jest źródłem? używasz dac'a?

7 minut temu, Allmr napisał:

Ten wzmacniacz tak gra, trochę na okrągło, trochę bułowato z nienaturalnie podkreśloną średnicą i podbitym wyższym basem. Taki urok. Być może twoje poprzednie kolumny maskowały te cechy.

Zanim zmienisz kolumny spróbuj gdzieś pożyczyć inny wzmacniacz. hegel to dobry trop, choć ja bym celował w h200, lub wyższe modele.

A co jest źródłem? używasz dac'a?

Zrodlo: galwanizowany usbridge signature jako transport , Dac to audio gd R2R 1 na drabince rezystorowej

W dniu 14.08.2023 o 18:41, dreamer25 napisał:

Możecie wskazac co lepiej sie zgra niż xindak 6950 hybryda z tempo?mam na mysli hybrydy badz full trans integry…

W jakim budżecie? Na pewno warto zainteresować się Audiolabem 9000A, Vincentem SV-228, Atollem IN200. Pozwolę sobie polecić nasz film ze wzmacniaczami do 10 tys PLN:

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mając jednak przed oczami pewien cytat z recenzji w AudioVideo:

Problemy zaczynają się przy muzyce metalowej, hardrockowej czy techno, gdzie pojawia się wspomniane opóźnienie dolnej oktawy ...

Nie liczył bym na większe sukcesy żonglerką wzmacniaczami, tym bardziej, że mocy

w czasie testu ( Atoll AM 400 ) chyba nie brakowało. Może to jednak nie jest

sprawka wzmacniacza ... a próba uzyskania w AP zejścia basu kosztem szybkości.

Wielu producentów tak niestety robi i czasem bywa, że nawet monitorów nie da się

zmusić ilością watów do szybkości i melodyki basu.

Jednym  słowem - odsłuch. Krytyczny i dłuższy zanim się coś kupi ... i czytanie

recenzji również między wierszami 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, Q21 napisał:

Atollem IN200

Jesteś pewien, że wiesz co piszesz? Atoll ma dość poluzowany wyższy bas i wysuniętą średnicę. Czyli przeciwieństwo tego, czego potrzeba AP. Chyba, że ktoś wybitnie kocha misiowate granie 

Zostawić to, co ma większy potencjał. Także na przyszłość w perspektywie dalszej rozbudowy systemu. Tu myślę, że AP bije na głowę Xindaka. AP są to doskonałe głośniki (jeśli elektronika ich nie ogranicza) do grania muzyki symfonicznej. A ta dynamiką i potęgą brzmienia bije na głowę niemal wszystkie kapele metalowe czy zespoły rockowe. 

14 godzin temu, piotrek7 napisał:

Jesteś pewien, że wiesz co piszesz? Atoll ma dość poluzowany wyższy bas i wysuniętą średnicę. Czyli przeciwieństwo tego, czego potrzeba AP. Chyba, że ktoś wybitnie kocha misiowate granie 

Wciąż daleko mu w tej materii do Xindaka, więc różnica będzie na plus, a połączenie Atolla z AP Tempo 25 zdecydowanie da się polubić. 

IN200 to świetny wzmacniacz. Jedyny produkt Atolla, który lubię i który warto kupić. Będzie lepszy od Xindaka? Tak. Będzie. Ale to nadal nie będzie taki wzmacniacz, jaki powinien napędzać AP aby pokazać cały potencjał tych głośników. Chodzi mi przede wszystkim o sposób prowadzenia basu. Jeśli masz pod ręką w salonie jakieś AP, podłącz pod nie Atolla i któryś ze wzmacniaczy, które sugerowałem. Hegel, Primare, Lyngdorf. To będzie zupełnie inne granie. I o ile granie z Atollem da się polubić, to nadal będzie to podobny styl grania. Ograniczający możliwości tych głośników

Ja uważam że gra cały system więc stawianie tutaj na szali osobno kolumn i osobno wzmacniacza który ma większy potencjał na przyszłość? Ale z czym ale jak? 

A co dopiero indywidualny gust odbiorcy. 

Tutaj wygląda na to że z tym xindakiem poprzednie kolumny grały lepiej. Nie idealnie ale lepiej. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja uważam że gra cały system więc stawianie tutaj na szali osobno kolumn i osobno wzmacniacza który ma większy potencjał na przyszłość? Ale z czym ale jak? 

A co dopiero indywidualny gust odbiorcy. 

Tutaj wygląda na to że z tym xindakiem poprzednie kolumny grały lepiej. Nie idealnie ale lepiej. 

Możliwe że została obalona kolejna legenda na temat danego producenta. Przecież to bezwzględnie musi grać 😄

Panowie dziekuje za ożywioną dyskusje.Podpialem Krella 300i po recapie kondensatorow, wymienionymi gniazdami glosnikowymi  i wyrwalo mnie z butow.Tempo 25 zagralo wrecz jak na sai koncertowej..z rozmachem, detalem , dociazoną srednica i genialną kontrolą.Milem tego atolla in200 na porownaanie.nie ma co zbierac..jedyna rzecz to waskie gardlo…kable..chord odyssey do tej pory dawal rade , ale przy tym setupie jego mozliwosci sie chyba koncza..wydaje mi sie ze Krell z tempo mozna by troszke pojasnic..cos propnujecie?albedo monolith? Wireworld equinox?cos bardziej budzetoweho a dobrego?

Ten krell zostaje u ciebie, czy tylko na próbę?

Spróbuj jakieś kable na srebrze, tylko najpierw wypożycz, bo nie każdemu przypasuje taki dźwięk..

31 minut temu, dreamer25 napisał:

Panowie dziekuje za ożywioną dyskusje.Podpialem Krella 300i po recapie kondensatorow, wymienionymi gniazdami glosnikowymi  i wyrwalo mnie z butow.Tempo 25 zagralo wrecz jak na sai koncertowej..z rozmachem, detalem , dociazoną srednica i genialną kontrolą.Milem tego atolla in200 na porownaanie.nie ma co zbierac..jedyna rzecz to waskie gardlo…kable..chord odyssey do tej pory dawal rade , ale przy tym setupie jego mozliwosci sie chyba koncza..wydaje mi sie ze Krell z tempo mozna by troszke pojasnic..cos propnujecie?albedo monolith? Wireworld equinox?cos bardziej budzetoweho a dobrego?

Fajnie, że znalazłeś rozwiązanie. Ja dopiero dzisiaj trafiłem na wątek, więc wpis będzie spóźniony, ale może na przyszłość Ci się przyda lub dla potomnych. Otóż pamiętam, że na którymś AS w pokoju Wile były AP6 lub Tempo 25 zestawione z ich wzmacniaczem, chyba Jazzem i grało to zestawienie zaskakująco dobrze. Słychać było, że jest to synergiczne zestawienie. Niestety nie pamiętam, który to był rok i żadnych innych szczegółów prezentacji. Pamiętam tylko, że to zestawienie i granie zapadło mi bardzo w pamięci jako pewniak i to nie tylko mnie się tak podobało.

Szybko sprawdziłem w trakcie pisania i jest na stronie Wile fotorelacja. To było AS 2016.

Edytowane przez juro
40 minut temu, juro napisał:

Fajnie, że znalazłeś rozwiązanie. Ja dopiero dzisiaj trafiłem na wątek, więc wpis będzie spóźniony, ale może na przyszłość Ci się przyda lub dla potomnych. Otóż pamiętam, że na którymś AS w pokoju Wile były AP6 lub Tempo 25 zestawione z ich wzmacniaczem, chyba Jazzem i grało to zestawienie zaskakująco dobrze. Słychać było, że jest to synergiczne zestawienie. Niestety nie pamiętam, który to był rok i żadnych innych szczegółów prezentacji. Pamiętam tylko, że to zestawienie i granie zapadło mi bardzo w pamięci jako pewniak i to nie tylko mnie się tak podobało.

Szybko sprawdziłem w trakcie pisania i jest na stronie Wile fotorelacja. To było AS 2016.

Dzieki.Poszukam z ciekawosci…poki co delektuje sie tym co mam..

3 godziny temu, dreamer25 napisał:

Krell z tempo mozna by troszke pojasnic..cos propnujecie?

Lyngdorf TDAI-2710.

A co do kabli. Zdecydowane warto wymienić Odyssey na Clearway. Sam przerabiałem temat tych dwóch kabli. W tym przypadku tańsze jest zdecydowanie  lepsze 

W dniu 18.08.2023 o 15:14, trueman napisał:

Możliwe że została obalona kolejna legenda na temat danego producenta. Przecież to bezwzględnie musi grać 😄

Lubię takie akcje 🙂

W dniu 19.08.2023 o 17:46, piotrek7 napisał:

Lyngdorf TDAI-2710.

A co do kabli. Zdecydowane warto wymienić Odyssey na Clearway. Sam przerabiałem temat tych dwóch kabli. W tym przypadku tańsze jest zdecydowanie  lepsze 

Krell nie gra jak lyngdorf. 

A może inne źródło? Co jest teraz?

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Krell nie gra jak lyngdorf. 

Przecież wcale tego nie napisałem. Natomiast uważam, że Lyngdorf może wycisnąć jeszcze więcej z tych głośników

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Przecież wcale tego nie napisałem. Natomiast uważam, że Lyngdorf może wycisnąć jeszcze więcej z tych głośników

Tak tak ja wiem. Z drugiej strony chyba ukruci to co dał właśnie krell. Lubię lyngdorfa. Byliśmy jednym z pierwszych , no może nie, ale z niszowych salonów który je miał i przekonywał do nich klientów. Nadal uważam że warto. Pytanie czy tu.

• Pokaż nowe odpowiedzi