Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Rotel ładny.

Niestety - nie wiem, ile kosztuje.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 17.01.2025 o 12:07, Kris2024 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

powyżej opisane subiektywne testy PIONEER PD50AE. fakty są takie, że w kwocie 5000 zł nie kupicie ŻADNEGO lepiej grającego i wypasionego nowego CD na gwarancji.  Czy kupiłbym go raz jeszcze ? Zdecydowanie tak. Z czym u mnie gra ? Yamaha RN2000A + Opera Seconda SE.  Każdy ma swoje indywidualne preferencje dotyczące dzwięku i to co jednemu bardzo odpowiada innemu nie będzie odpowiadało. Natomiast mój zestaw kupiony za stosunkowo nieduże pieniądze gra dla mnie kulturalniej, naturalniej selektywniej przestrzenniej i bardziej namacalnie od zestawów dwa razy droższych, których słuchałem. Dochodzimy do sedna : To ze wydamy więcej pieniędzy na cały zestaw nie daje NAJMNIEJSZEJ gwarancji, ze wydane większe pieniądze zapewnią nam lepszy dźwięk ZAPEWNIAM (wyleczyłem się z takiego przekonania juz kilka lat temu  ) :)))))

Czy bawiłeś się w samodzielne nagrywanie płyt SACD na DVD a jeśli tak to jak wrażenia ? Jakie miałem kiedyś z tym sporo zabawy gdzieś ten płyty na strychu jeszcze leżą...

W dniu 17.01.2025 o 12:18, Kris2024 napisał:

Też Ciebie zszokowała RN2000A? :)))) Ja LUXMANA wynieniłem na RN2000A :)))) I to był najlepszy ruch jaki mogłem zrobić :))))))) Z jakimi kolumnami u Ciebie gra jestem ciekawy :))))

Czym ten podel RN2000A różni się od AS2200? Czy to ten sam wzmacniacz z dołożonym DAC ?

W dniu 9.01.2025 o 23:05, Mr.Jones napisał:

Pytanie czy brac uzywke Yamaha CD-S2100 za 3100zl czy uzywke Denona DCD-3000NE za 8500zl ?
Nie zalezy mi na SACD, potrzebuje jakies uzupelnienie do swojego toru plikowego o zrodlo CD.
Cenowo duza roznica, ale jak to ma sie do ich dzwieku ? 
Bylby wpiety do DAC Terminator'a lub bezposrednio do wzmacniacza.

A skąd taka Yamaha w tak okazyjnej cenie ? Normalnie za 3500zł to masz używki najniższego modelu CD1000.

Model CD2100 ma wbudowany DAC ale najważniejsza zaletą to w pełni zbalansowana budowa co pozwala podłączać go do bardzo drogich wzmacniaczy a to już inna liga.

W dniu 17.01.2025 o 09:46, Kris2024 napisał:

Pioneer PD50AE - kosztował 10 tys jeszcze do niedawna można było kupić końcówke serii  w promocji za 4999 zł (kupiłem sprawdziłem i został o gra u mnie już 5 miesięcy) posiada wszystko i czyta wszystkie możliwe formaty ! prócz zbalansowanych wyjść których ja akurat nie używam. (procesor ten sam co w amplitunerze YAMAHA RN2000A) A co do uzywanej Yamahy CD S2100 to sam ja rozważałem (swietny sprzet ) ale ale ale nie macie pewnosci w jakim stanie jest napęd a jak on walnie to z tego co czytałem dramat...

Nie ma dramatu Yamaha ma świetne żywotne lasery. Sporo się tego spr-edało więc po 10 latach kilka padło tak samo jak u innych producentów. W Audioklanie wymiana na oryginał 500zł i następne 10 lat intensywnego słuchania.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Audroc napisał:

Czy bawiłeś się w samodzielne nagrywanie płyt SACD na DVD a jeśli tak to jak wrażenia ? Jakie miałem kiedyś z tym sporo zabawy gdzieś ten płyty na strychu jeszcze leżą...

Czym ten podel RN2000A różni się od AS2200? Czy to ten sam wzmacniacz z dołożonym DAC ?

A skąd taka Yamaha w tak okazyjnej cenie ? Normalnie za 3500zł to masz używki najniższego modelu CD1000.

Model CD2100 ma wbudowany DAC ale najważniejsza zaletą to w pełni zbalansowana budowa co pozwala podłączać go do bardzo drogich wzmacniaczy a to już inna liga.

Nie ma dramatu Yamaha ma świetne żywotne lasery. Sporo się tego spr-edało więc po 10 latach kilka padło tak samo jak u innych producentów. W Audioklanie wymiana na oryginał 500zł i następne 10 lat intensywnego słuchania.

Czym ten model  RN2000A różni się od AS2200? Czy to ten sam wzmacniacz z dołożonym DAC ?

RN2000A to amplituner z dołoznym DAC oraz z wbudowanymi funkacjami sieciowymi  przywykorzystaniu aplikacji Music Cast. Konstrukcja wzmacniacza to technologia pomiędzy AS1200 a AS2200. RN2000A nie posiada wyjść  zbalansowanych ale wzmacniacz mocy jest zbalansowany tak jak AS2200. Pojemność kondensatorów  taka sama AS1200. Granie RN2000A jest bliższe AS2200 ale blizsze to nieznaczy  że takie samo. PS RN2000A posiadam juz grubo ponad rok i gra tak ze nie mysle zeby go wymieniać dla mnie to był strzał w 10. DFo tego RN2000A posiada złacze HDMI ARC dzieki czemu u mie dzwiek z TV idzie na kolumny i jedno urzadzenie załatwia mi wszystko. Ta wszechstronność jest bezcenna jestem bardzo leniwy i odeszło miszukanie stremera przewdów i innych strutów!

Edytowane przez Kris2024

Należy dodać, że RN2000A bardzo słyszalnie reaguje na różne kolumny a róznice w odsłuchach są porażające i  słyszalne nawet dla głuchego. Dlatego warto poswięcić dużo czasu, żeby znaleźdź dzwięk, który budującemu zestaw będzie odpowiadał. Radzę to zrobić we własnym zakresie i nie słuchać opinii kogoś ( kazdy słyszy inaczej i ma inne preferencje) !!!!!!. Kazda kolumna gra inaczej podkreslę nie lepiej nie gorzej a po prostu INACZEJ !!!!!!! mam trzy zestawy i cos na ten temat moge powiedzieć. I jeszcze ciekawostka: od czasu weścia na rynek RN2000A w salonach dramatycznie siadła sprzedaż zarównio AS1200 oraz AS2200 

Edytowane przez Kris2024
7 godzin temu, il Dottore napisał:

Niestety - nie wiem, ile kosztuje.

Prawie 26 tysi w Polsce.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

9 godzin temu, Audroc napisał:

Yamaha ma świetne żywotne lasery. Sporo się tego spr-edało więc po 10 latach kilka padło tak samo jak u innych producentów. W Audioklanie wymiana na oryginał 500zł i następne 10 lat intensywnego słuchania.

Na ali można dostać laser do CD 2100/3000 za 50-100 zł.

Odnośnie RN2000, czytałem opinię gościa, który twierdził, że mu lepiej grała (czyściej, przestrzenniej, lepszym, bardziej konturowym basem) niż 3200. Podobno to zasługa wbudowanego DAC Sabre.

Moim zdaniem, patrząc na budowę RN2000 to jest to model 1200/1100 z wbudowanymi funkcjami sieciowymi.

2200/2100 to jednak w pełni zbalansowane wzmacniacze z większą pojemnością kondensatorów. Im zdecydowanie bliżej do 3000/3200.

Co ciekawe częste są opinię, że nowa seria 1200/2200/3200 nie jest progresem względem serii 1100/2100/3000.

W nowej serii, zwłaszcza 1200/2200 dźwięk poszedł w kierunku ciepła, tracąc na szczegółowości.

Potwierdzam, że 2100/3000 bardzo reaguje na kable i głośniki. Co ciekawe słuchałem kiedyś porównawczo tego zestawu i nie potrafiłem wskazać znaczących różnic. Nie wiem, może jeden zestaw był wygrzany a drugi nie.

4 minuty temu, miki450 napisał:

Odnośnie RN2000, czytałem opinię gościa, który twierdził, że mu lepiej grała (czyściej, przestrzenniej, lepszym, bardziej konturowym basem) niż 3200.

A mi Syreną lepiej się jeździło niż patrzyło na Ferrari. Napisać można wszystko. Choć czytając takie mądrości, warto zastanowić się, czy nie lepiej poprzestać na wzruszeniu ramion.

7 minut temu, miki450 napisał:

Podobno to zasługa wbudowanego DAC Sabre.

Aha.....😁 A w obu przydatkach co było źródłem? 

Nie wnikałem co było źródłem.

Jestem natomiast w stanie uwierzyć, że odpowiednia konfiguracja zestawu 1xxx zagra lepiej niż 2xxx/3xxx.

23 minuty temu, miki450 napisał:

Jestem natomiast w stanie uwierzyć, że odpowiednia konfiguracja zestawu 1xxx zagra lepiej

niż odpowiednia konfiguracja

23 minuty temu, miki450 napisał:

2xxx/3xxx.

???? 

Wierzyć można we wszystko Do czasu gdy wiara zostanie skonfrontowania z wiedzą i doświadczeniem . I wtedy wiarę o kant d.... można potłuc 

Godzinę temu, miki450 napisał:

Na ali można dostać laser do CD 2100/3000 za 50-100 zł.

Odnośnie RN2000, czytałem opinię gościa, który twierdził, że mu lepiej grała (czyściej, przestrzenniej, lepszym, bardziej konturowym basem) niż 3200. Podobno to zasługa wbudowanego DAC Sabre.

Moim zdaniem, patrząc na budowę RN2000 to jest to model 1200/1100 z wbudowanymi funkcjami sieciowymi.

2200/2100 to jednak w pełni zbalansowane wzmacniacze z większą pojemnością kondensatorów. Im zdecydowanie bliżej do 3000/3200.

Co ciekawe częste są opinię, że nowa seria 1200/2200/3200 nie jest progresem względem serii 1100/2100/3000.

W nowej serii, zwłaszcza 1200/2200 dźwięk poszedł w kierunku ciepła, tracąc na szczegółowości.

Potwierdzam, że 2100/3000 bardzo reaguje na kable i głośniki. Co ciekawe słuchałem kiedyś porównawczo tego zestawu i nie potrafiłem wskazać znaczących różnic. Nie wiem, może jeden zestaw był wygrzany a drugi nie.

Seria 1200/2200/3200 RN 2000A ma transformatory toridalne czego nie posiada 1100/2100. Granie obecnej serii jest szczegółowe w pełni nasycone ale nie jest  jasne mozna zaryzykować stwierdzenie że to brzmienie w kierunku lampowego brzmienia . RN2000A brzmieniowo bardziej do AS2200 co potwierdza sam producent. RN2000A ma zbalansowany wzmacniacz mocy ! (AS 1200 tego nie ma )  pomimo braku zbalansowanych wejść. W RN2000A zastosowaneo  DAC to ES9026PRO firmy ESS Technologies wykorzystywnay również w stremerze ROSE ( potwierdzam ślicznie działa). Powtórzę dla mnie RN2000A spełnia wszelkie oczekiwania głównie za dzwięk jaki dzieki nie mu słyszę. (To trzeba usłyszeć i wówczas zrozumie się w moment ) Dla zainteresowanych prezentacja: 

Ukryta Zawartość

41 minut temu, miki450 napisał:

Nie wnikałem co było źródłem.

Jestem natomiast w stanie uwierzyć, że odpowiednia konfiguracja zestawu 1xxx zagra lepiej niż 2xxx/3xxx.

To jest oczywiste, ze odpowiednie ustawienie sprzętu oraz jego wzjemne dopsaowanie: wzmacniacz kolumny zródło przewdy sa kluczowym i najistotniejszym elementem. Nalezy jednak pamietać ze z g...... to bata sie nie ukręci i to jest tez prawda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kris2024
5 godzin temu, xniwax napisał:

Prawie 26 tysi w Polsce.

A to nie, sorry! Poza budżetem.

tyle-to-nie-nie-no.gif

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ceny za sprzęt audio szczególnie nowy zwariowały totalnie! Pamiętajcie że jakość nie idzie wprost proporcjonalnie do ceny sprzętu. To nie jest liniowe;)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

8 minut temu, il Dottore napisał:

A to nie, sorry! Poza budżetem.

No niestety tanio nie jest choć wizualnie ciekawy.
Trzeba poczekać, stanieje jak wszystko u tego dystrybutora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )        1.thumb.jpg.ddcba979f256f6d41965a6efb4225e0a.jpg

3.thumb.jpg.74cf93b387b24ec36a7d9b5531a28cc8.jpg4.thumb.jpg.d1f2b1b49a5e96a226376a9142d556ea.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

3 minuty temu, xniwax napisał:

Trzeba poczekać

Ja podziękuję. Taka maszyna cieszy oko bez wątpienia ale po co mi CD, kiedy są pliki? 🙂 

Wgl muszę z płytami coś zrobić, bo tylko zagracają chałupę. W samochodzie mam zmieniarkę na 6 CD - nigdy nie używałem. Jadę na Spotify z telefonu. 🙂

Edytowane przez il Dottore

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Wgl muszę z płytami coś zrobić, bo tylko zagracają chałupę

Przyjmę każdą ilość, chałupa ma w miarę pusta 😉

5 minut temu, il Dottore napisał:

Wgl muszę z płytami coś zrobić, bo tylko zagracają chałupę. 

Mnie nie przekonasz 😉
Mam 50 tyś płyt w plikach, ok. 3 tyś. CD i jakieś 600 winyli (przestałem liczyć)..

1.jpg.b396c26724d19218d0a6f5e49c3c3bab.jpg

Edytowane przez xniwax

Teraz, xniwax napisał:

Mnie nie przekonasz

Ani Ciebie ani nikogo nie zamierzam przekonywać.

Mogę mówić tylko o tym, co bardziej pasuje mi - patologicznemu leniowi! 🙂 

Teraz, xniwax napisał:

Mnie nie przekonasz 😉
Mam 50 tyś płyt w plikach, ok. 3 tyś. CD i jakieś 600 winyli.

Ukryta Zawartość

Zycia by mi nie starczyło żeby przesłuchac tylko to co masz w CD i winylach :)))))))

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xniwax napisał:

Mnie nie przekonasz 😉
Mam 50 tyś płyt w plikach, ok. 3 tyś. CD i jakieś 600 winyli.

Ukryta Zawartość

To ponad 6 lat słuchania muzyki non-stop😉

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Tez jestem leniem i obecnie sam nie rozumiem po co kupiłem mój odtwarzacz CD...:)))) To tylko problem :)))

Edytowane przez Kris2024

Wszystkie CD i Vinyle słuchałem (w końcu mam je nie od wczoraj), gorzej z plikami 😉

7 minut temu, Kris2024 napisał:

Zycia by mi nie starczyło żeby przesłuchac

Oj tam 😉

1.jpg.a5a62d5906b59d53f933753242b79726.jpg

Teraz, xniwax napisał:

Wszystkie CD i Vinyle słuchałem (w końcu mam je nie od wczoraj), gorzej z plikami 😉

Oj tam 😉

Ukryta Zawartość

Słuchaj 🙂 Ja rozumiem, że to Twoje hobby i to kochasz i to jest OK.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, il Dottore napisał:

Przecież wiem 😉

10 minut temu, il Dottore napisał:

Witam w klubie 😜

1 minutę temu, Kris2024 napisał:

Słuchaj 🙂 Ja rozumiem, że to Twoje hobby i to kochasz i to jest OK.

Tak jest.
Bezapelacyjnie, do samego końca. Mojego lub tego hobby 😉

Panowie jak to się wszystko pozmieniało.... Pamietam jak 35 lat temu kupiełem sobie płytę CD z jakim pietyzmem sie z nia obchodziłem jesooooooo w stosunku to zarobków jakie wówczas królowały w Polsce płyty były bardzo drogie i był to luksus :)))) miałem wówczas wierze diory duża i na samej górze PIONEER CD juz nie pamiętam modelu :))))) I Kolumny Altusy 75  ustawione u góry na meblosciance DELFIN :)))))

Edytowane przez Kris2024
12 minut temu, carlos med napisał:

To ponad 6 lat słuchania muzyki non-stop😉

Tylko tyle?

Edytowane przez xniwax

1 minutę temu, Kris2024 napisał:

Pamietam jak 35 lat temu kupiełem sobie płytę CD z jakim pietyzmem sie z nia obchodziłem jesooooooo w stosunku to zarobków jakie wówczas królowały w Polsce płyty były bardzo drogie i był to luksus :))))

Lepiej! Ja miałem płyty CD a jeszcze nie miałem odtwarzacza. 😄 

Ale do dziś to są moje ulubione. Jak masz wydać poważne pieniądze w stosunku do zarobków to chłamu nie kupujesz. 🙂

11 minut temu, il Dottore napisał:

Lepiej! Ja miałem płyty CD a jeszcze nie miałem odtwarzacza. 😄 

Ale do dziś to są moje ulubione. Jak masz wydać poważne pieniądze w stosunku do zarobków to chłamu nie kupujesz. 🙂

Ale sie usmiałem :)))))))) Dzięki :)))))

31 minut temu, Kris2024 napisał:

Panowie jak to się wszystko pozmieniało.... Pamietam jak 35 lat temu kupiełem sobie płytę CD z jakim pietyzmem sie z nia obchodziłem jesooooooo w stosunku to zarobków jakie wówczas królowały w Polsce płyty były bardzo drogie i był to luksus :)))) miałem wówczas wierze diory duża i na samej górze PIONEER CD juz nie pamiętam modelu :))))) I Kolumny Altusy 75  ustawione u góry na meblosciance DELFIN :)))))

Ja miałem meblościankę Wisła...i CD Crown podpięty do Midi wieży Diory ... I płyty CD głownie zgrane przez zamożniejszych kolegów na kasety. Kolumny na górze . A dzisiaj Tidal jest beee...

W dużej wieży..."szuflada" robiła wrażenie  (choć była mało praktyczna)  no i korektor... kiedy to było...

41 minut temu, xniwax napisał:

Tylko tyle?

Licząc płytę średnio 60min...doopa może zaboleć od siedzenia

9 minut temu, carlos med napisał:

Ja miałem meblościankę Wisła...i CD Crown podpięty do Midi wieży Diory ... I płyty CD głownie zgrane przez zamożniejszych kolegów na kasety. Kolumny na górze . A dzisiaj Tidal jest beee...

W dużej wieży..."szuflada" robiła wrażenie  (choć była mało praktyczna)  no i korektor... kiedy to było...

Licząc płytę średnio 60min...doopa może zaboleć od siedzenia

NO byłem posiadaczem magnetofonu szuflada (głowica zmineiona na stozkową bo podobno to miało lepiej grac i zrobiłem to sam i ustawiane na ucho ) no i oczywiscie korektor :)))))))))))))))))) Sam sie dzisiaj z siebie smieje ale takie były czasy :))))) Zachwycały mnie kasety TDK kosztowały dolara :))))) No i piatki z nagrywaniem płyt z radia :)))

Edytowane przez Kris2024
6 minut temu, Kris2024 napisał:

NO byłem posiadaczem magnetofonu szuflada (głowica zmineiona na stozkową bo podobno to miało lepiej grac i zrobiłem to sam i ustawiane na ucho ) no i oczywiscie korektor :)))))))))))))))))) Sam sie dzisiaj z siebie smieje ale takie były czasy :))))) Zachwycały mnie kasety TDK kosztowały dolara :))))) No i piatki z nagrywaniem płyt z radia :)))

O głowicach stożkowych zapomniałem  🙂 

Z sentymentu z rok temu kupiłem kaseciaka Akai gx-75....nowe kasety ciągle do zdobycia ...jak to gra teraz ...

Sorki za off-topic...ale łza się w oku kręci...

• Pokaż nowe odpowiedzi