Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Kostucha napisał:

Różnica jest taka, że w ślepej próbie ile razy bym nie próbował tych kiełbas, zawsze będę je odróżniał. 

Widzę, że koneser i ekspert od zwyczajnej nam się trafił 😉

8 godzin temu, ASURA napisał:

Jak ktoś jest kutwa to zawsze przed po czy w trakcie będzie głęboko tam na dodatek nieświadomy...

Może nawet dotrwać z decyzją aż do czasu dalszej odsprzedaży😁

Andrzej Dragan cytował kogoś mądrzejszego że ludzi dzieli się na uczących się i nie uczących się

p.s. miałeś odchodzić z Forum, jaki termin tak pytam...

Przypuszczam,ze ten termin to ten sam termin w którym miałeś zorganizowac test Twoich kabli do TV.
Zdjęcia były,nie pamietam na którym wątku,ale testu się nie doczekaliśmy,miałeś z kims tam się spotkać z niedowiarków...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Przypuszczam,ze ten termin to ten sam termin w którym miałeś zorganizowac test Twoich kabli do TV.
Zdjęcia były,nie pamietam na którym wątku,ale testu się nie doczekaliśmy,miałeś z kims tam się spotkać z niedowiarków...

Zdjęcia były wynikiem testów żadnego terminu nie wyznaczałem, nie zależy mi na przekonywaniu osób które i tak wiedzą lepiej mimo zdjęć

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak każdy tutaj jestem trochę leniwy i trochę sknera. Czy chciałoby mi się bawić w jakieś odsłuchy, testy, poszukiwania gdyby nie było różnicy i progresu? Przecież za 30 zł wystarczyłby Vitalco jakiś. Co by nie było że ściemniam , fotki z moich testów 10 interkonektów, które wycyganiłem na tydzień od kumpli z forum. Niedowiarkom polecam taką zabawę. 24dbc7cafdc532a6a581d2141c9b20c5.jpgca480550f771cb3ccffc29617fd3d2b8.jpg

1 hour ago, ASURA said:

Zdjęcia były wynikiem testów żadnego terminu nie wyznaczałem, nie zależy mi na przekonywaniu osób które i tak wiedzą lepiej mimo zdjęć

A te zdjęcia to takie samo szachrajstwo jak "test" magicznej ramki?

Niezorientowanym napiszę, iż ów test składał się z nagrań różnych fragmentów muzycznych, co oczywiście skutecznie uniemożliwiało jakiekolwiek sensowne porównanie.

Taka jest uczciwość naszego "wynalazcy" 😄

Wituś, napisałeś:

"Czy chciałoby mi się bawić w jakieś odsłuchy, testy, poszukiwania gdyby nie było różnicy i progresu?"

Twoje lenistwo nie ma tu nic do rzeczy. Wszystkiemu winna zła metodologia porównań. 

Ale ty I tobie podobni niedowiarkowie nie chcecie przyjąć tego do wiadomości, bo uważacie swoje zmysły za nieomylne.

A jeszcze raz zapytam co widzisz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, bum1234 napisał:

Teraz zamiast maści sprzedaje się kable audio

Tak samo sprzedaje się inny sprzęt audio wzmacniacze , cd ,dac itp . W środku czasami  to samo tylko zewnętrznie inna obudowa ,choć czasami bardzo podobna . Cena różna, czasami nawet znacząco różna.  No i ten droższy sprzęt podobno znacząco lepiej gra w/g niektórych opinii.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Niedowiarkom polecam taką zabawę.

Też tak się bawię w miarę skromnych możliwości. To tak dla siebie i własnego rozeznania .

14 godzin temu, bum1234 napisał:

Mój drogi, to ty co chwilę wspominasz o pieniądzach. I twoi współwyznawcy rownież.

Jedyne co mnie w waszej sekcie irytuje, to to nachalne wciskanie ludziom ewidentnej nieprawdy. I to wszystko.

A że przy okazji dajecie świadectwo własnej głupoty to inna sprawa.

Po co w ogóle tu zaglądasz? To nie jest obowiązkowe ,nie jesteś wywoływany , nie masz nic do dodania w temacie a twoje wpisy to tylko szyderstwo ,kpina i ironia w stosunku do innych.Masz problem? Rozwiąż go sam , ciągle bla bla bla ,naciąganie itd.Moja sprawa za ile sobie kupię te druciki ,mogą być warte 10 zł a ja dam 1000zl ,bo mi wolno . Przemyśl kolego ,nim następnym razem coś napiszesz i pozwól innym o sobie decydować.

Audio to drogie i często nawet luksusowe hobby. Jak wszędzie, sprzęt kosztuje tyle ile klient jest w stanie dać. Weźmy wędkarstwo czy motocyklistów, ile tam kosztują gadżety. Kolega ma wędki i kołowrotki, dedykowane na różne okazje i łowiska, warte tyle co moje audio. I dla mnie, laika w tej kwestii też wydaje się to frajerstwem płacić za kija 1,5k. Przecież wystarczy kij z leszczyny z ogródka a nie jakieś kolorowe patyki niby komputerowo wyważane z mądrze nazywających się materiałów. Tak samo widzę niektórzy (chyba laicy, na to wychodzi) podchodzą do okablowania.
W zeszłym tygodniu kupiłem dwa kondensatory wyjściowe do DACa. No ile kosztują kondensatory? - każdy widział ceny, po 50 gr można kupić i za kilkanaście złotych też. Dałem 4 stówy (słownie czterysta pln) za te 2 kondensatory. Jak pisał poprzednik, moja sprawa. Robiłem już takie ruchy w przypadku wzmacniacza i słychać różnicę - jest dużo lepsza przestrzeń, barwa, kontur niż na zwykłych polipropylenach. Na pewno zmiany większe niż w przypadku podmiany kabli. Drogo? A słoń jest duży?

37 minut temu, Wito76 napisał:

A słoń jest duży?

A słoń jaki jest, każdy widzi ... słoń niczego nie zasłania ... 😉

11 godzin temu, szpakowski napisał:

Widzę, że koneser i ekspert od zwyczajnej nam się trafił 😉

Ekspertem nie jestem, ale chyba zacznę jeść najtańsze wędliny. Będę na drutki odkładał.
Tyle się tych bajek naczytałam, że powoli zaczynam w nie wierzyć 😉

12 minut temu, Kostucha napisał:

Ale po co sobie podśmiechujki robisz. Serio, poważnie i z szacunkiem do Ciebie to piszę - spróbuj, przetestuj, wyciągnij swoje wnioski. Z reguły takie "żarty" robią sobie nowicjusze, którym wydaje się. Ja też kiedyś, kilka lat temu napisałem takie szydery na pewnym forum  "co? że kable niby grają?". Potem niestety musiałem zweryfikować poglądy, ale nie doszedłem do tego czytając i dalej pisząc pierdy na forum tylko testując. Teoretyzować można na każdy temat, ważniejsza jest praktyka i własne doświadczenia. Posłuchasz, nie usłyszysz, nie ma problemu, ale szacun, że spróbowałeś. A tak to sobie piaskownicę tutaj wielu urządza.

16 minut temu, Kostucha napisał:

Ekspertem nie jestem, ale chyba zacznę jeść najtańsze wędliny. Będę na drutki odkładał.

Zobacz ile jest kabli zasilajacych na giełdzie hifi. Kilka tys.  to normalna cena. Jakimś sposobem trzeba to upłynnić.. 

21 minut temu, Kostucha napisał:

Nie przesadzaj, to już jest sprawa życia lub śmierci ... najtańsze wędliny to trucizna ... 

Audio lub zdrowie, wybór należy do Ciebie ... 😉

15 godzin temu, Kostucha napisał:

Pytanie po co w ogóle firmy wymyślają te bzdury. Wystarczy zapakować przewody w ładne drewniane pudełeczko wysłane atłasem, wypalić logo firmy i już audiofilskie serduszko bić mocniej zaczyna. 

bo do niektórych dociera tylko bajkowy opis i klepanie po plecach

25 minut temu, Wito76 napisał:

Posłuchasz, nie usłyszysz, nie ma problemu, ale szacun, że spróbowałeś. A tak to sobie piaskownicę tutaj wielu urządza.

Nie będę pisał za każdym razem, że tylko się droczę. 
Trzy rodzaje Wireworld testowałem. Niby różnicę słyszałem. Niestety z opaską na oczach nie byłem w stanie z całą pewnością wskazać, który to Oasis, Eclipse czy Horizon. 
Po co mi więc przewody, których nie odróżniam, kiedy nie wiem który jest podpięty. 
Btw, analogia do wędkarstwa zupełnie nietrafiona. Z kijem leszczynowym, którego również używałem w piątej klasie podstawówki, łowiłem krąpie kilka metrów od pomostu. Mój śp. wujek wygrał kilka konkursów wędkarskich. Gdyby nie kupowany w szkoplandii sprzęt wędkarski, bo wtedy u nas nic dobrego kupić się nie dało, również mógłby z dziećmi na pomoście tylko rywalizować. Dobry sprzęt wędkarski, sam ryb nie łapie. Potrzebna jest wiedza, doświadczenie, technika, intuicja oraz odrobina szczęścia niewykluczone. Możesz posiadać to wszystko, ale bez dobrego sprzętu wciąż jedynie drobnicę można łowić.

3 hours ago, tedi02 said:

Po co w ogóle tu zaglądasz? To nie jest obowiązkowe ,nie jesteś wywoływany , nie masz nic do dodania w temacie a twoje wpisy to tylko szyderstwo ,kpina i ironia w stosunku do innych.Masz problem? Rozwiąż go sam , ciągle bla bla bla ,naciąganie itd.Moja sprawa za ile sobie kupię te druciki ,mogą być warte 10 zł a ja dam 1000zl ,bo mi wolno . Przemyśl kolego ,nim następnym razem coś napiszesz i pozwól innym o sobie decydować.

A kupuj sobie co tam chcesz. Nic mi do tego. Nie opowiadaj tylko bzdur i nie rób z siebie ....

może jednak domyślisz się kogo 😄

1 hour ago, Wito76 said:

Ale po co sobie podśmiechujki robisz. Serio, poważnie i z szacunkiem do Ciebie to piszę - spróbuj, przetestuj, wyciągnij swoje wnioski. Z reguły takie "żarty" robią sobie nowicjusze, którym wydaje się. Ja też kiedyś, kilka lat temu napisałem takie szydery na pewnym forum  "co? że kable niby grają?". Potem niestety musiałem zweryfikować poglądy, ale nie doszedłem do tego czytając i dalej pisząc pierdy na forum tylko testując. Teoretyzować można na każdy temat, ważniejsza jest praktyka i własne doświadczenia. Posłuchasz, nie usłyszysz, nie ma problemu, ale szacun, że spróbowałeś. A tak to sobie piaskownicę tutaj wielu urządza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam robisz z siebie, też wiesz kogo ..., skoro piszesz:

kupuj sobie co tam chcesz. Nic mi do tego. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

30 minut temu, Kostucha napisał:

Trzy rodzaje Wireworld testowałem. Niby różnicę słyszałem. Niestety z opaską na oczach nie byłem w stanie z całą pewnością wskazać, który to Oasis, Eclipse czy Horizon.

Czym lepsza elektronika tym większe różnicowanie, widocznie z Twoją elektroniką styknie i powinieneś sobie dać z szukaniem spokój do czasu wymiany elektroniki

Z USB Wirewolda Platinium Starlight jestem bardzo zadowolony, mógłbym próbować zrobić własny tylko po co-szkoda czasu, prób i pieniędzy

Z ciekawostek na najniższy bas (do 100Hz) do kolumn pasuje mi nie drogi Klotz ale wyżej mam jednak Tarę Labs

Edytowane przez ASURA
brak (do 100Hz)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minutes ago, audioburak said:

Sam robisz z siebie, też wiesz kogo ..., skoro piszesz:

kupuj sobie co tam chcesz. Nic mi do tego. 

Przeczytałeś cały wpis?

5 minutes ago, ASURA said:

Czym lepsza elektronika tym większe różnicowanie, widocznie z Twoją elektroniką styknie i powinieneś sobie dać z szukaniem spokój do czasu wymiany elektroniki

Z USB Wirewolda Platinium Starlight jestem bardzo zadowolony, mógłbym próbować zrobić własny tylko po co-szkoda czasu, prób i pieniędzy

Z ciekawostek na najniższy bas (do 100Hz) do kolumn pasuje mi nie drogi Klotz ale wyżej mam jednak Tarę Labs

A świstak zawija te sreberka ......

😄

Ameryki nie odkryję, ale forum jest po to by zdobywać wiedzę, czerpać z doświadczeń innych, samemu opisywać swoje doświadczenia, doradzić coś komuś, napisać jakąś recenzję, a czasem po prostu towarzysko sobie popitolić o dupie Maryny. Jedni idą na mecz kibicować swojej drużynie, przeżyć emocje, fajnie spędzić czas a inni idą robić zadymę, powydzierać się, pokurwić na kibiców przeciwnika, poobrażać, po to tylko przyjść na mecz. Wiadomo, jest w piłce Stara Dama (Juventus) i można też nazwać jakiś klub" XXX to stara K"..., zależy co kto lubi. No i tutaj jest podobnie. Jedni jakoś starają się pogadać o sprzęcie, doradzić coś, wyciągać wnioski, pogłębiać wiedzę a inni są tu dla zadymy. Bum123, Kostucha i inni- ten wątek, wątek o kablu zasilającym, Audio Mity itd - no przecież tam się tylko produkujecie, fajne tematy dla was by naparzać się z innymi.

Sorry, że to napiszę, ale jesteście zupełnie bezużyteczni dla tego forum. Ja nie widziałem jakiejś waszej pozytywnej postawy tutaj, fajnej dyskusji, doradztwa, starań by zdobyć tu kumpli. Moralizator się znalazł, no tak.

To jaki jest wynik meczu po ostatnim gwizdku, wiecie w ogóle czy umknęło bo fajna zadyma była?

Edytowane przez Wito76

Jak słyszalność lub niesłyszalność kabli widzą producenci audio? Oczywiście nie ci od kabli, tylko przykładowo od kolumn czy wzmacniaczy. Ma ktoś z Was jakieś wiadomości na ten temat?

Edytowane przez Adi777
15 minut temu, Adi777 napisał:

Jak słyszalność lub niesłyszalność kabli widzą producenci audio?

Widzą. Wystarczy popatrzeć co wewnątrz budżetówki a co w produktach premium. Choć zdarzają się przykłady, które będą argumentami dla przeciwników. Ktoś kiedyś znęcał się nad okablowaniem wewnętrznym jakiegoś drogiego wzmacniacza, już nie pamiętam gdzie to było.

Co do zasilających , producent wzmacniaczy Audiomatus twierdził że nie mają znaczenia jeśli tylko są poprawnie wykonane. Dlugo się tego trzymałem dopóki nie sprawdzilem sam i przekonałem że jednak jest inaczej . 

12 minut temu, Wito76 napisał:

Widzą. Wystarczy popatrzeć co wewnątrz budżetówki a co w produktach premium.

Chyba nie doprecyzowałem pytania. Bardziej mi chodzi o to, co panowie Makintosz lub pan Akkufejs sądzą o kablach, na przykład zasilających - tych audiofilskich, niech będzie.

Niekoniecznie mam na myśli tylko producentów droższych, bardziej ekskluzywnych sprzętów.

17 minut temu, Wito76 napisał:

Widzą. Wystarczy popatrzeć co wewnątrz budżetówki a co w produktach premium

Chcą żebyś ty widział, wtedy Bilety Narodowego Banku Polskiego wydaje się bez zastanowienia.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Nie gadałem ostatnio z tymi panami.

Zapomniałem dopisać "na przykład", oczywiście mogą być inni.

Niech będzie, że producenci sprzętu audio, którzy nie produkują przewodów.

1 minutę temu, Adi777 napisał:

Zapomniałem dopisać "na przykład", oczywiście mogą być inni.

Przecież oni produkują takie kable, nawet tanie są u chińczyka 🤣

S3bc4d569eb2e4cb486aaa4ef61549b1fC.jpg_6

24 minuty temu, Wito76 napisał:

Kostucha

Kostucha nie robi tu żadnych zadym, ani nie obraża nikogo, używając słów „nieuk, zacofaniec, d*bil”. 
Ja opieram się na argumentach, które są oparte o fakty naukowe, dla was nieistotne, co wydaje się być dziwnym postępowaniem żyjąc w czasach nauki, a nie wróżbiarstwa. Złościcie się wtedy i wymyślacie jak się odciąć. Zaślepieni tą złością utożsamiacie nas z trollami, klonami, głupolami i zadymiarzami. Dodaj mnie do ignora i nie czytaj w ogóle moich komentarzy, albo poproś mnie (nie poproś, tyko napisz zwyczajnie, czy mógłbym przestać tu pisać), a zrobię to w tej chwili, żeby udowodnić Ci, że jesteś moim kumplem jeśli wziąć pod uwagę naszą wspólną pasję, czyli muzykę i sprzęt stereo.

• Pokaż nowe odpowiedzi