Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

Co tam kable druty przewody 

Baileys po raz pierwszy wyprodukowany został w latach 70. XX wieku i do chwili obecnej produkowany jest wyłącznie w Irlandii, skąd każdego roku ponad 80 milionów butelek dostarczanych jest do ponad 130 krajów całego świata. Użyte do jego wyrobu mleko pochodzi z ekologicznych gospodarstw, przestrzegających rygorystyczne normy hodowli i wypasu krów. Znane jako "Baileys Ladies", krowy te przeszło 300 dni w roku spędzają na świeżym powietrzu, spacerując po szmaragdowych polach Irlandii i z wolna przeżuwając ich plony. Nic więc dziwnego, że powstający przy współpracy szczęśliwych krów Baileys jest najchętniej kupowanym likierem na świecie. W każdej minucie ponad 2000 osób kupuje Baileys. Przez polskich konsumentów Baileys określany jest jako cechujący się najwyższą jakością i bardzo charakterystycznym, niepodrabialnym smakiem. Najlepiej smakuje podany na lodzie, ale świetnie sprawdza się również jako dodatek do kawy.

To nie jest reklama , dostałem butelkę w tym momencie od córki.

8 minut temu, lemo napisał:

Baileys po raz pierwszy wyprodukowany został w latach 70. XX wieku i do chwili obecnej produkowany jest wyłącznie w Irlandii, skąd każdego roku ponad 80 milionów butelek dostarczanych jest do ponad 130 krajów całego świata. Użyte do jego wyrobu mleko pochodzi z ekologicznych gospodarstw, przestrzegających rygorystyczne normy hodowli i wypasu krów. Znane jako "Baileys Ladies", krowy te przeszło 300 dni w roku spędzają na świeżym powietrzu, spacerując po szmaragdowych polach Irlandii i z wolna przeżuwając ich plony. Nic więc dziwnego, że powstający przy współpracy szczęśliwych krów Baileys jest najchętniej kupowanym likierem na świecie. W każdej minucie ponad 2000 osób kupuje Baileys. Przez polskich konsumentów Baileys określany jest jako cechujący się najwyższą jakością i bardzo charakterystycznym, niepodrabialnym smakiem. Najlepiej smakuje podany na lodzie, ale świetnie sprawdza się również jako dodatek do kawy.

Niezła pora na prezenty ;)

19 minut temu, lemo napisał:

Gratulacje, nastepnym razem moze dostaniesz Jaggermeistra, to również ciekawa historia.

10 minut temu, lemo napisał:

Chodzi mi o opis  chyba przy kablach az tak nie szaleją 

?!?!?!? Nic nie dorówna opisom audiofilskim!!!

Nawet sztuczna inteligencja poległa!!!!

11 godzin temu, Jarosław Barzan napisał:

Pozwolę sobie jeszcze takie coś wrzucić. To od tego mało lubianego pana. Może ktoś nie widział.

O tyle ciekawe, że pokazuje pewnego rodzaju pogubienie osoby zabierającej się za testowanie przewodów. I do tego nie byle jakiej persony. Od naukowca.

Do tego taki test, umieszczony jest w jednym z amerykańskich periodyków naukowych. Teoretycznie więc dowód kompetentny na słyszalne zmiany wnoszone przez "druty". Tyle że... No właśnie, każdy wnioski swoje wyciągnie jeśli zdoła cierpliwie całość obejrzeć. 

Do odszukania jest też dyskusja w tym temacie. Wiadomo gdzie 🙂

Bardzo ciekawy film.
@Wito76, @ASURA, @tedi02, @Audroc co sadzicie?
czy zgadzacie  się z wnioskami?

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

33 minuty temu, Ajothe napisał:

Gratulacje, nastepnym razem moze dostaniesz Jaggermeistra, to również ciekawa historia.

?!?!?!? Nic nie dorówna opisom audiofilskim!!!

Nawet sztuczna inteligencja poległa!!!!

No nie:
Chat GPT: o kablu zasilającym:

Lepsza separacja kanałów: W systemach stereo lub wielokanałowych kable zasilające o wysokiej jakości mogą pomóc w utrzymaniu lepszej separacji kanałów, co przekłada się na precyzyjniejszą lokalizację dźwięków i bardziej przestrzenny efekt dźwięku.

Czy kabel zasilający może dać rzeczywiście lepszą separację kanałów?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Zastanawia mnie jak osoby tak wszechstronnie wykształcone posiadające wiedzę z nauk fizycznych  matematycznych,medycznych , psychologicznych, psychoakustycznych, ekonomicznych ,socjologicznych, świetni erudyci ,mają czas i tracą go pisząc przez 24 godziny jacy to "slyszacy kable "są naiwni i głupi.

25 minut temu, lemo napisał:

O ciekawe dobrze smakuje z cola lubię takie połączenie jeśli to nie profanacja.

E tam, chociaż ja wolę soute 😁

Ale żeby nie być purystą whiskey np wolę że sprajtem jak z colą. 

......czekam na bana 🤣

2 minuty temu, Ajothe napisał:

......czekam na bana 🤣

Cóż,soute wymyślono własnie po to,aby przetrwać okres bana,myśląc zupełnie o czym innym...

1 minutę temu, lemo napisał:

Tak przy monoblokach ))

To jasne🙂
Ale chatgpt nie sprecyzował.
Tyle AI.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

......czekam na bana 🤣

Musze najpierw spróbować bo nie znam,wyczytałem w propozycjach podania, a whisky różnie nawet z różowym martini tez jest ciekawe.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No nie:
Chat GPT: o kablu zasilającym:

Lepsza separacja kanałów: W systemach stereo lub wielokanałowych kable zasilające o wysokiej jakości mogą pomóc w utrzymaniu lepszej separacji kanałów, co przekłada się na precyzyjniejszą lokalizację dźwięków i bardziej przestrzenny efekt dźwięku.

Miałem na myśli próbę tworzenia opisów audiofilskich przez AI, okazuje się że myślenie abstrakcyjne słabo wychodzi 😁

2 minuty temu, Ajothe napisał:

A czemu na służyć separacja kanałów?

10 minut temu, lemo napisał:

Nie wiem jak to się stało, ale ja tego nie pisałem 🤣

Sobotni alkoholizm robi swoje. 

15 godzin temu, ASURA napisał:

Czym lepsza elektronika tym większe różnicowanie

To jest logicznie wykluczone!

14 godzin temu, Adi777 napisał:

Chyba nie doprecyzowałem pytania. Bardziej mi chodzi o to, co panowie Makintosz lub pan Akkufejs sądzą o kablach, na przykład zasilających - tych audiofilskich, niech będzie.

Niekoniecznie mam na myśli tylko producentów droższych, bardziej ekskluzywnych sprzętów.

Nie znam się na tym absolutnie, ale porównując to, co po zdjęciu obudowy ze sprzętów różniących się ceną nawet 100x zauważyłem, to np brak audiofilskich pytonów. Mam wrażenie, że jedyne, czego konstruując lepszy model producenci nie robią, jest wymiana kabli na lepsze. Dlaczego? Sam sobie odpowiedz.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 godzin temu, bum1234 napisał:

Gratuluję znakomitego wychowania i znajomości savoir vivre. 

Typowe dla współczesnych "geniuszy" z brakami w podstawowym wykształceniu 😄

Szkoda tylko, że bezczelnością nie da się przykryć własnych przywar.

Dokładnie opisałeś swoją osobowość.

11 godzin temu, Kostucha napisał:

Nie szydź sobie.  
Przyznałem jakie przewody testowałem. Nie potrafiłem odróżnić zmiany brzmienia kiedy nie wiedziałem, który jest podpięty. Wynalazca oczywiście miał wyjaśnienie dlaczego nie odróżniałem. O ile pamiętam, Ty wcale nie twierdzisz, że system musi być lepszy, jeśli nie słychać różnic.

O co wam chodzi? Że wy słyszycie, muszą również inni, choćby mieli to robić wbrew swoim obserwacjom?

To że masz być może ubytek słuchu ,nie świadczy że inni też mają i nie przekonuje ich za wszelką cenę. Daj na luz.

10 godzin temu, bum1234 napisał:

Proszę, pofolguj sobie. Dwoją z matematyki na maturze  - niezdolność do logicznego rozumowania - wiara w zabobony - taki jest skutek.

Jest dokładnie odwrotnie. Ale do tego, że by to pojąć trzeba myśleć, a nie uprawiać sekciarstwo 😄

I przez tą dwóje z matematyki tak się tu wyzywasz na innych?

10 godzin temu, soundchaser napisał:

Ty ciągle prowadzisz krucjatę przeciwko słyszącym kable?
Jeszcze nie masz dość tego, że wszędzie gdzie się pojawisz Ciebie mają dość?
Co Ty masz przeciwko tym ludziom...ogarnij się i przestań być zakałą tego forum.
Na marginesie - gdybyś miał lepszy słuch, to bez problemu wychwyciłbyś wpływ kabli na dźwięk.

Jeszcze do niego nie doszło że jest zakałą  ,nie tylko tu mają go dość.Przykry gość .

9 godzin temu, bum1234 napisał:

A twoje są merytoryczne?

Jak można odnieść się do wypowiedzi kogoś, kto w kółko macieju powtarza "ja słyszę i już". Jest to jedyny "argument".

A co ty ciągle powtarzasz jak katarynka?

9 godzin temu, Ajothe napisał:

I fajnie, ale mało fajnie się robi kiedy ktoś kupuje kabel za gruby hajs wykonany w technologii, która nie istnieje, bo naczytał się różnych opisów jak to kable wnoszą ogromne zmiany. 

A potem przychodzi do ciebie po zwrot gotówki?

11 godzin temu, soundchaser napisał:

Na marginesie - gdybyś miał lepszy słuch, to bez problemu wychwyciłbyś wpływ kabli na dźwięk.

Skąd wiesz jaki ma słuch? Ma słaby słuch, bo nie słyszy innego dźwięku przy zmianie kabla? Panie Tedi, ile masz lat? Jesteś młodzieniaszkiem bez żadnego ubytku? Wątpię. Ja mam. Jakiś ubytek słuchu ma pewnie większość, tylko nie zdaje sobie z tego sprawy albo nie chce o tym wiedzieć. A może magicznym trafem 50 i 60 latkowie - zapewne średnia wieku osób tego forum, nie ma żadnych problemów ze słuchem, żadnego ubytku, plus słuch absolutny?

Edytowane przez Adi777
Godzinę temu, tedi02 napisał:

To że masz być może ubytek słuchu ,nie świadczy że inni też mają

Człowieku, że też taki prostacki sposób dyskusji bez oporu z Ciebie wyłazi, aż trudno uwierzyć. 

Nie zastanawia was, że im mniej ktoś ma do powiedzenia o audio, tym bardziej spuszcza się nad kablami w wątkach im poświęconych? Ale czemu się dziwić. Gdyby nie kabelki, forum pokryłoby się kurzem i zdechłoby w zapomnieniu

Edytowane przez piotrek7

Co tu nazywać dyskusją ?

Jedni rozróżniają i są w stanie coś wnieść do wątku, a inni nie dość,

że nic nie wnoszą, to jeszcze wynoszą 😉 

A swoimi omomierzami, cennikami powodują nurkowanie poziomu forum.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 minut temu, Adi777 napisał:

Skąd wiesz jaki ma słuch? Ma słaby słuch, bo nie słyszy innego dźwięku przy zmianie kabla? Panie Tedi, ile masz lat? Jesteś młodzieniaszkiem bez żadnego ubytku? Wątpię. Ja mam. Jakiś ubytek słuchu ma pewnie większość, tylko nie zdaje sobie z tego sprawy albo nie chce o tym wiedzieć. A może magicznym trafem 50 i 60 latkowie - zapewne średnia wieku osób tego forum, nie ma żadnych problemów ze słuchem, żadnego ubytku, plus słuch absolutny?

To jest absolutny fenomen, ze udalo sie zaszczepic poglad, iz wplyw kabli na dzwiek to cos, co "po prostu slychac". Do tego stopnia, ze przodowac w tej umiejetnosci zdaja sie ci, ktorzy z naturalnych przyczyn maja swoj sluch juz w calkiem znacznym stopniu zdegradowany, jak zauwazasz. Nie wiem, czy to jakies zaklinanie rzeczywistosci czy czesc systemowego wypierania oznak nieuchronnej starosci.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

12 godzin temu, dzeus67 napisał:

O co chodzi ? Że nie słyszysz ,muszą również inni , choćby mieli to robić wbrew swoim obserwacjom?

Zastanawiam się, kto pierwszy zareaguje w ten sposób. To kontra przytaczana setki razy przez „słyszących” do „niesłyszących” i na odwrót. 
Słyszenia oraz niesłyszenia nikt nikomu odebrać nie jest w stanie. Słuchajcie sobie przewody, tylko nie powielajcie tego pseudonaukowego bełkotu. Producenci hamulców żadnych nie mają, bo biznes jest biznes, ale wy wszyscy inteligentni koledzy nie idzie tą drogą. 

Po co udawać Supermana? Żeby się lepiej poczuć? Dowartościować? To ma być jakaś ucieczka od "szarości i zwykłej codzienności" życia i realnych problemów? Jeśli tak, to może warto by o tym napisać na forum oraz przyznać się przed sobą? Wszystko stanie się jasne i czytelne. Niektórzy czasem piszą, że traktują biżuterię jako zabawę. Czyli wiedzą, że to tylko zabawa i nic więcej, ale później i tak idą dalej w zaparte? WTF? Myślę, że większość niesłyszących nie ma problemu z tym, iż ktoś słyszy wszystko, ale może by tak te świetnie słyszące osoby napisały, że to tylko zabawa, że lubią być otoczeni "mgiełką tajemnicy"?

21 minut temu, Adi777 napisał:

Po co udawać Supermana? Żeby się lepiej poczuć? Dowartościować? To ma być jakaś ucieczka od "szarości i zwykłej codzienności" życia i realnych problemów? Jeśli tak, to może warto by o tym napisać na forum oraz przyznać się przed sobą? Wszystko stanie się jasne i czytelne. Niektórzy czasem piszą, że traktują biżuterię jako zabawę. Czyli wiedzą, że to tylko zabawa i nic więcej, ale później i tak idą dalej w zaparte? WTF? Myślę, że większość niesłyszących nie ma problemu z tym, iż ktoś słyszy wszystko, ale może by tak te świetnie słyszące osoby napisały, że to tylko zabawa, że lubią być otoczeni "mgiełką tajemnicy"?

"Jeśli mógłbym coś państwu radzić, tak generalnie, to nigdy nie skreślajcie czegoś, czego nie rozumiecie tylko dlatego, że wam się to w głowie nie mieści"... poeta, redaktor Pacuła. Niektórzy czytają i zaczynają wierzyć.😉

De gustibus non est disputandum

Panowie a może swoją krucjatę skierujcie do sprzedawców kable, żeby je wycofali z oferty. I będziecie mieli pełny sukces, nikt nie będzie sprzedawał, to nikt nie kupi. Spójrzmy nikt z branży handlowej nawet się nie wypowiada, a mamy kilku przedstawicieli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , @Top Hi-Fi & Video Design , @Audiomagic.pl i inni.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 godzin temu, lemo napisał:

Sorry ale jeśli napisałeś to poważnie, to popełniłeś parodię roku w kategorii audiofilskiego rozumowania.

Godzinę temu, Adi777 napisał:

Skąd wiesz jaki ma słuch? Ma słaby słuch, bo nie słyszy innego dźwięku przy zmianie kabla?

Tu może nie chodzi o sam słuch tylko pewną wrażliwość, która pozwala odróżnić jeden kabel od drugiego. Temat rzeka, o którym już powiedziano i napisano wszystko na tym forum. 

Panie i Panowie.

Jak byłem mały to obowiązywała taka przestrzegana pr,ez niemal wszystki h zasada.

Mianowicie, w każdym systemie kable stanowiły równowartość 1 elementu toru.

Proste ?

Nikogo nie obchodziło czy to słychać czy nie, po prostu do BMW nie wypada wsiadać w dresach, a Accuphase'a czy Yamahy nie wypada podłączać drutami od lampki

• Pokaż nowe odpowiedzi