Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Pies pewnie zaszczekał 🤣

Na płycie Watersa zawsze szczeka. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Czy kolumny od Fyne Audio są dobrej jakości?

Są :) ale wpływu okablowania na dźwięk na nich nie słyszę.

Sent from hell using Tapatalk

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, kangie napisał:

Na płycie Watersa zawsze szczeka. 😉

Na Animals też i mój reaguje, rozgląda się, kto to tak wyje elegancko. Oczywiście przez dobre kable...

2 godziny temu, marek666 napisał:

Na słabych kablach nie słychać.

Bez względu na okablowanie, zawsze z moim psiakiem szczekanie słyszeliśmy.

De gustibus non est disputandum

22 godziny temu, Wito76 napisał:

Chyba od pewnego czasu wszyscy wiemy, że nie dogadamy się tutaj. Tak jak w polityce partia rządząca z opozycją, podobny klimacik. Każdy robi i wierzy w co chce. Pisałem wcześniej, naocznie zauważyłem, że ekranowany kabel działa tak jak powinien, przyłożony czujnik zdalny do ekranowanego kabla nie wykrywa go i ja to kupuję. Zresztą nie tylko w audio do wrażliwych zastosowań stosuje się lepsze kable. W automatyce codziennie widzę podwójnie ekranowane kable między falownikiem a silnikiem. Do komunikacji profibusowej również taki się stosuje. Czemu nie zwykły? 

A tak zwyczajnie po ludzku, choćby dla higieny psychicznej, chyba lepiej użyć dobrego kabla niż tego najtańszego. Czemu mam łączyć w tym swoim projekcie coś zwykłymi, ordynarnymi przewodami OMY jak mogę wydać 40zł za pół metra ekranowanego Neotecha, Wireworld itp i nie zastanawiać się zbyt długo czy warto było poczuć lekkość w portfelu. My faceci to przecież wciąż chłopcy i lubimy mieć coś fajnego, gadżeciarskiego. Kiedyś był Wartburg ale z silnikiem Golfa - prestiż był, magnetofon Unitra ale głowica japońska - wow. A teraz beztlenowa miedź w kabelkach. Jak się bawić to tak, żeby przyjemność była.

Wierz mi, dyskutowanie z "niesłyszącymi" nie ma sensu.  To trwa już naprawdę wiele lat.  I nic się nie zmienia.

Ja sobie to odpuściłem już dawno, bo nie o to mi chodzi w zabawie w audio. 

Ludzie tak mają, nic się na to nie poradzi. 

Godzinę temu, jar1 napisał:

Wierz mi, dyskutowanie z "niesłyszącymi" nie ma sensu.  To trwa już naprawdę wiele lat.  I nic się nie zmienia.

Ja sobie to odpuściłem już dawno, bo nie o to mi chodzi w zabawie w audio. 

Oczywiście. To jest takie bardziej systemowe podejście niż choćby odrobinę praktyczne. Wydaje mi się, że nie będzie różnicy między najtańszymi aluminiowymi kablami CCA a tymi droższymi, ze szlachetnej miedzi (ale niestety podlane audiofilskim sosem w swym opisie) więc nie będę ich podłączał by sprawdzić, tylko uparcie będę twierdził że nie ma różnicy - chłopaki przecież twierdzą inaczej, więc jest okazja dać sobie po mordzie, pokazać swoje forumowe zdolności oralne w dokopywaniu obozowi przeciwnemu. Jakby co to rzucam hasła: psychoakustyka, ślepe testy, nastawienie, frajerskie łykanie audiofilskich opisów i przeciwnik się wnerwia. Tak jak na meczu, idziesz kibicować albo pokurwić sobie na przeciwników. Takie nastawienie.

Ja ostatnio mocno drążę różne wątki na temat kondensatorów, ich wpływu na granie, charakterystyki brzmieniowej poszczególnych marek i modeli. No i wczoraj trafiłem na fajny wątek z 2016r na tym forum. Fajne, ciekawe, merytoryczne wypowiedzi chłopaków, opisy różnych swoich testów, wrażeń itd. No i w którymś momencie do wątku wpada typ, który rozwala dyskusję, obraża chłopaków, różne odzywki, wyśmiewanie, że halucynacje, że w ślepych testach by wyszło że wszystko na świecie gra tak samo i ogólnie syf, chłam i gównoburza w wątku się robi. Patrzę kto to? No nasz świetnie tu znany "kolega" Bum1234. Ciekawostka, najeżdżam myszką na awatar - ban do chyba 2.10 - dlatego trochę cywilizacji mimo wszystko teraz tutaj mamy. I taka klamra, wracamy do początku mojej wypowiedzi - są osoby, które systemowo to robią. Po to się urodzili.

Edytowane przez Wito76
3 minuty temu, Wito76 napisał:

No nasz świetnie tu znany Bum1234.

Gdybyś był dłuższej na forum poznał byś wielu innych takich ancymonków. Np takich którzy twierdzili, że wszystkie dace grają tak samo ... wątki kablarskie to przy tym pikuś ...

Części z nich już nie ma na forum, inni cyklicznie wracają w postaci klonów ... 

@szpakowski Czytam różne wątki, te archiwalne też, forum istnieje przecież wiele lat, więc nie sposób nie zauważyć, że trolling to sposób na życie. Gdyby jeszcze płacili za to, to ja rozumiem. Cytując "Psy" - czasy się zmieniają a pan ciągle w komisjach.

Edytowane przez Wito76
42 minuty temu, Wito76 napisał:

No nasz świetnie tu znany "kolega" Bum1234

Dajcie spokój, bum to w sumie sympatyczny i kulturalny facet. Każdy z nas ma jakieś odchyły. I co innego każdego rajcuje.. 

Każdy niech sobie kombinuje sam, czasem jakieś opinie innych niech najwyżej będą pewną wskazówką, co samemu przebadać. Wiele jest bzdetów też. Rynek jest rynkiem, a cena jest jedynie ceną. 

Najważniejsze jest łapanie króliczka a nie schwytanie go.  Inaczej się stetryczeje 😉

Edytowane przez jar1
2 minuty temu, jar1 napisał:

Dajcie spokój, bum to w sumie sympatyczny i kulturalny facet. Każdy z nas ma jakieś odchyły. I co innego każdego rajcuje.. 

Spoko, nie spędza mi to snu z powiek, jak każdy mam swoje życie i swoje problemy. "Sympatyczny, kulturalny" - różnie z tym bywa. Ale kto z nas nie ma tutaj swoich grzeszków. Bum ma te swoje dziecinne odzywki, te riposty rodem z przedszkola czy piaskownicy "doucz się kolego- nie, to tu się doucz hahaha" , trudno się czasem dopasować do takiego poziomu dyskusji. Potrafi, tak jak niedawno do mnie, nagle wyskoczyć z tekstem, że miałem niedostateczny z matury z matematyki - no w życiu bym nie wpadł by coś takiego komuś tu napisać, takie z dupy wzięte "argumenty". Ale skoro ma bana i nie ma możliwości się obronić, tudzież odszczekać to nie będziemy obrabiać mu już dupy. Co miałem/chciałem napisać to napisałem.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

@szpakowski Czytam różne wątki, te archiwalne też, forum istnieje przecież wiele lat, więc nie sposób nie zauważyć, że trolling to sposób na życie. Gdyby jeszcze płacili za to, to ja rozumiem. Cytując "Psy" - czasy się zmieniają a pan ciągle w komisjach.

Troling, trolingiem ale jeżeli naprawdę chcesz się czegoś dowiedzieć z zakresu prawdziwej wiedzy i nauki, to forum nie jest dobrym do tego miejscem. 

2 godziny temu, Wito76 napisał:

jest okazja dać sobie po mordzie

Patrząc na Twoje reakcje gdy ktoś rzeczowo przedstawi odmienne od Twojego zdanie, to z takich okazji korzystasz obficie. Nawet teraz wywnętrzasz się nad oponentami nie szczędząc epitetów za to, co właśnie sam zrobiłeś.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Szymon, pisałem to już niedawno- szwędasz się od wątku do wątku, a te nieoczywiste, kontrowersyjne to od razu są w spektrum twojej uwagi i nabijasz sobie tam licznik postów podważając dla wielu oczywiste rzeczy. Tak więc spójrz w lustro i odpowiedz sobie na pytanie, czy sam jesteś fair. Ja osobiście już mocno żałuję faktu, że udzielałem się w tym wątku, szkoda mi straconego zdrowia zwyczajnie.

21 minut temu, Wito76 napisał:

Tak więc spójrz w lustro i odpowiedz sobie na pytanie, czy sam jesteś fair.

Tak, jestem.

11 godzin temu, Wito76 napisał:

Jakby co to rzucam hasła: psychoakustyka, ślepe testy, nastawienie, frajerskie łykanie audiofilskich opisów i przeciwnik się wnerwia.

tylko, że to so właśnie fakty. W ślepym teście nie spotkałem nikogo do tej pory i nawet sam nigdy nie wskazałem poprawnie tego "grającego" kabla.
Nasze nastawienie ma wpływ na to jak postrzegamy różne rzeczy i nie piszę tylko o audio. Znam wielu takich, którzy przyjechali do salonu audio z nastawieniem choćby zakupu konkretnych kolumn. Po odsłuchu, pomimo tego, że pojawiły się wątpliwości to jednak je zakupili. Po paru dniach telefon: "czy mógłbym wymienić bo to jednak nie to". Tak, nasze nastawienie ma wpływ na nasze decyzje.
Co do opisów i recenzji. opisy tworzone przez producenta/dystrybutora/sprzedawcę mają zachęcić do zakupu więc nic w tym dziwnego, że wyglądają zawsze bajkowo. Recenzja natomiast najczęściej jest opłacona więc nie może źle pokazywać produktu. Ot cała filozofia. A to, że po przedstawieniu takich punktów "słyszącym" większość zaciska zęby albo co gorsza zaczyna włączać funkcję "agresja" świadczy tylko o ich kulturze osobistej albo i jej braku.

Tak jak wspominałem już wielokrotnie: rozmawiać mogę z każdym o wszystkim i o niczym ale trudno rozmawia się z kimś kto jest przekonany tylko do swoich racji nie podpierając tego żadnymi argumentami. To, że ktoś pisze: "ja słyszę" ok, jego zdanie, szanuję to ale jak brnie dalej w dyskusję po czym na pytanie z czego to wynika odpowiada "poszukaj sobie" albo "doucz się" to chyba "trochę" dziwne. Jak myślisz?

Najprostsza odpowiedź to "udowodnij mi że nie słyszę".

Nie chce mi się już dyskutować. Nie odpowiadaj mi. Jedni drugim współczują, po prostu taki empatyczny wątek.

Jedni drugim współczują, po prostu taki empatyczny wątek.

Dobre

Czytajac wiele podobnych tematow, mam wrazenie, ze jestem na pogrzebie, same wyrazy wspolczucia

19 minut temu, Wito76 napisał:

Najprostsza odpowiedź to "udowodnij mi że nie słyszę".

no i właśnie w takim stwierdzeniu pies pogrzebany. Udowodnij, że "słyszysz"...niestety tego też nie potrafisz. Przynajmniej gdybyś w jakiś sposób chociaż nakreślił jak tego dokonać... 

25 minut temu, Wito76 napisał:

Nie chce mi się już dyskutować. Nie odpowiadaj mi.

Ja przynajmniej wysłuchuję do końca osobę z którą rozmawiam a nie strzelam "focha" no ale widać, że "u was" to normalne.

36 minut temu, Wito76 napisał:

Najprostsza odpowiedź to "udowodnij mi że nie słyszę"

Nikogo nie interesuje co Ty słyszysz - przedmiotem dyskusji czy faktycznie gra.

38 minut temu, Wito76 napisał:

Nie chce mi się już dyskutować.

To nie dyskutuj zamiast oczekiwać, że inni przestaną.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tak, jestem.

Widać masz krzywe lustro 😉 Ty fair ? Dawno tak dobrego żartu nie słyszałem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

31 minut temu, Piopio napisał:

Ty fair ?

Tak i nie kontynuuj proszę, bo się fair zachowam.

Edytowane przez szymon1977

48 minut temu, szymon1977 napisał:

Nikogo nie interesuje co Ty słyszysz - przedmiotem dyskusji czy faktycznie gra

I to jest potwierdzenie niektórych obiektywizmu, gry fair? Czy raczej totalnego cynizmu i egoizmu, skoro ktoś za innych się wypowiada. Mnie interesuje czy ktoś słyszy i co słyszy. Jak będę już totalnie głuchy, będę przyglądał się wykresom i pomiarom ale zapewne tak to mi nic już nie da, bo będę głuchy ( a może i ślepy) i nie będzie mi frajdy sprawiało słuchanie muzyki.

47 minut temu, RobG1974 napisał:

to jest potwierdzenie niektórych obiektywizmu, gry fair?

Przepraszam, nie wziąłem pod uwagę tych, co obok przedmiotu dyskusji chcą sobie pogadać o czym innym.

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Jak będę już totalnie głuchy, będę przyglądał się wykresom i pomiarom ale zapewne tak to mi nic już nie da

Wykresy i pomiary, to jeszcze trzeba rozumieć, nie tylko się im przyglądać.

21 godzin temu, GhostR1 napisał:

widzę, że dalej nie rozumiesz...jakie warunki? jakie konkretnie? nie rozumiem co to znaczy "te same" skoro u każdego coś innego...

Cos tam palisz, albo wciagasz? Albo nie czytasz ze zrozumieniem.. ale takie czasy

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 minut temu, rafa napisał:

Cos tam palisz, albo wciagasz? Albo nie czytasz ze zrozumieniem.. ale takie czasy

i dalej nic sensownego w odpowiedzi. Ja zapytałem o konkretną rzecz ale skoro nie potrafisz odpowiedzieć to bez sensu odpowiadać, no chyba, że nabijasz sobie punkcików.

Jeżeli piszesz o "jakichś" warunkach do spełnienia to fajnie by było to doprecyzować. Albo rozmawiamy o konkretach albo o pierdołach. 

34 minuty temu, Kostucha napisał:

Mój sąsiad wracając z pracy często słucha płyt chodnikowych. Inni wolą słuchać przewodów 😉

Z tych 2 opcji zdecydowanie wybieram przewody.

• Pokaż nowe odpowiedzi