Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Adi777 napisał:

Co z użytkownikiem 1siedem? Co byś mu odpisał? 

Ze byc moze w warunkach w ktorych przeprowadzal testy roznic faktycznie nie bylo slychac lub byly tak male ze sluchajacy sie gubili w zapamietywaniu roznic.

Ze byc moze kable ktore porownywal byly tak podobne ze w warunkach w ktorych porownywal roznice nie wystepowaly lub byly tak male ze sluchajacy sie gubili w zapamietywaniu roznic.

- Nie w kazdych warunkach dobrze slychac roznice (glownie chodzi o warunki akustyczne i ustawienie kolumn, tlo dzwiekowe).

- Nie kazdy kabel rozni sie diametralnie od drugiego.

- Nie znamy poziomu doswiadczenia/osluchania uczestnikow

Wyniki testu moga byc jak najbardziej prawdziwe dla warunkow jego przeprowadzenia i materialu porownawczego.

Najlepsze porownania sa w systemach ktore bardzo dobrze sie zna i slucha z wielka uwaga.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

43 minuty temu, RobG1974 napisał:

jakoś nie umiem sobie wyobrazić zakupu kolumn na podstawie parametrów i ich pomiarów.

Ja tak zamówiłem, także luzik. Można, i to całkiem w ciemno 😄 Jak ktoś wie co chce? Napisałem co i jak, jak to ma wyglądać, czego oczekuję, i voilà 🙂

5 godzin temu, Kostucha napisał:

Spójrz więc na to i potwierdź z czystym sumieniem, że nauka to nie wszystko. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Postawa będąca w opozycji do nauki pozwala producentom przewodów doić kasę, pękając przy tym ze śmiechu.

Nikt nic na ten temat? Nie zauważyli, czy wiedzieć nie chcą jak robieni są w balona. IMG_2015.jpeg.7bcfeb9bc1d896c8c4a11beb07a1dd4b.jpeg

Może na zbliżeniu?

Ukryta Zawartość

55 minut temu, Kostucha napisał:

Może na zbliżeniu?

Każdy zobaczył, że wtyki nie są oryginalne, że to chamskie chińskie podróby ... a i jeszcze koszulka z wyznaczonym kierunkiem kabla jest krzywo obkurczona ... 😉

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

a jednego nierozumiem. Muzykę słuchamy i chyba w tym przypadku ocena słuchowa jest jak najbardziej racjonalna i jakoś nie umiem sobie wyobrazić zakupu kolumn na podstawie parametrów i ich pomiarów. Tak samo innych elementów systemu.

Ostateczna ocena czy brzmienie trafiło w gust zawsze pochodzi z odsłuchu. Ale zrozumienia parametrów technicznych i jak przekładają się na opisowe cechy brzmenia pomaga, sprzęt nie zagra inaczej niż wychodzi w pomiarach. Czadem bez odsłuchu można stwierdzić, że to nam fajnie nie zagra, ale że gra fajnie to już tylko po odsłuchu.

Ja pojechałem w ciemno po kolumny znając tylko ich wykresy: wbrew poradom słucham na nich z radością do dziś... tzn nie do końca wbrew poradom, bo jak pisali "nie kupuj bo to Ci się nie spodoba", to tak sobie pomyślałem, że właśnie "to" mi się spodoba.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Wszyscy lubia testy odsluchowe, no to pliki roznicowe z lewego kanalu tego oto pliku zrodlowego

Ukryta Zawartość

("DA-AD loops from this wav file evaluated by means of Audio DiffMaker")

dla roznych kabli RCA - Mogami, stockowy, "wynalazek" od Douk Audio - odtwarzanego na ulubiency audiofilow, czyli WiiM Mini, nagrywane na E1DA Cosmos. Kable w zakresie 0,7 - 1,2 metra. Porownania z uzyciem DeltaWave. A material odsluchowy wraz ze zrodlem tu:

Ukryta Zawartość

Brakuje porównania dwa razy tego samego. Ale nie przejmuj się, i tak krew w piach 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

29 minut temu, szpakowski napisał:

Każdy zobaczył, że wtyki nie są oryginalne, że to chamskie chińskie podróby ... a i jeszcze koszulka z wyznaczonym kierunkiem kabla jest krzywo obkurczona ... 😉

Gratuluję bystrości 😉

Kolejny przykład. A czemu nie. Skoro nauka to nie wszystko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

37 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja pojechałem w ciemno po kolumny znając tylko ich wykresy: wbrew poradom słucham na nich z radością do dziś... tzn nie do końca wbrew poradom, bo jak pisali "nie kupuj bo to Ci się nie spodoba", to tak sobie pomyślałem, że właśnie "to" mi się spodoba.

Gratuluję!

😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 minuty temu, Kostucha napisał:

Gratuluję bystrości 😉

Ukryta Zawartość

I czego tu nie rozumiesz 🤣🤣🤣wtyk kierunkowy.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, przemak napisał:

Brakuje porównania dwa razy tego samego. Ale nie przejmuj się, i tak krew w piach 😉

😄

W sensie ten sam kabel na dwoch roznych pomiarach? Nie chcialem zasmucic kogos rezultatem 😉

Nie przejmuje sie, i tak potrzebowalem to zrobic na wlasne potrzeby.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

W sensie ten sam kabel na dwoch roznych pomiarach?

Tak.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Nie chcialem zasmucic kogos rezultatem 😉

Właśnie.

nagrywamy.com

11 minut temu, sir.jax napisał:

Gratuluję!

😁

A czego tu gratulować. Nawet jakby krew tryskała z uszu to szedłby w zaparte, że gra zajebiscie i że tak właśnie lubi, bo wybór był merytoryczny ...

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Gratuluję!

😁

Gdybym to jeszcze ja czegoś dokonał - to tylko szacunek dla wiedzy mądrzejszych.

8 minut temu, szpakowski napisał:

Nawet jakby krew tryskała z uszu to szedłby w zaparte, że gra zajebiscie

Nie przypisuj mi swoich zachowań.

29 minut temu, Kostucha napisał:

Czepiasz się ... jeżeli ktoś ma kłębowisko kabli i trudny dostęp do sprzętu takie oznaczenia mogą pomóc we właściwym podłączeniu wtyków ... 😉

Edytowane przez szpakowski
22 minuty temu, przemak napisał:

Tak.

Właśnie.

Dorzuce przy okazji mierzenia WiiM Pro Plus Second Edtion.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, rafa napisał:

Ze byc moze w warunkach w ktorych przeprowadzal testy roznic faktycznie nie bylo slychac lub byly tak male ze sluchajacy sie gubili w zapamietywaniu roznic.

Ze byc moze kable ktore porownywal byly tak podobne ze w warunkach w ktorych porownywal roznice nie wystepowaly lub byly tak male ze sluchajacy sie gubili w zapamietywaniu roznic.

- Nie w kazdych warunkach dobrze slychac roznice (glownie chodzi o warunki akustyczne i ustawienie kolumn, tlo dzwiekowe).

Wyniki testu moga byc jak najbardziej prawdziwe dla warunkow jego przeprowadzenia i materialu porownawczego.

Najlepsze porownania sa w systemach ktore bardzo dobrze sie zna i slucha z wielka uwaga.

A może po prostu doświadczenie potwierdziło to, co wychodziło z teorii?

17 minut temu, tedi02 napisał:

I czego tu nie rozumiesz 🤣🤣🤣wtyk kierunkowy.

Ależ rozumiem. To podobnie jak źródło i ujście rzeki. Stoją tam strzałki, żeby nie było wątpliwości w którą stronę płynie 🙄

14 minut temu, szpakowski napisał:

Czepiasz się ... jeżeli ktoś ma kłębowisko kabli i trudny dostęp do sprzętu takie oznaczenia mogą pomóc we właściwym podłączeniu wtyków ... 😉

Faktycznie bardzo przydatne. O tym nie pomyślałem 😉

Żartem śmiechem, ale spożycie na Amerykanów 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, RobG1974 napisał:

Ja jednego nierozumiem. Muzykę słuchamy i chyba w tym przypadku ocena słuchowa jest jak najbardziej racjonalna i jakoś nie umiem sobie wyobrazić zakupu kolumn na podstawie parametrów i ich pomiarów. Tak samo innych elementów systemu.

Mam u siebie dwa tweetery z kopułką tekstylną, które mają bardzo zbliżony przebieg pasma, a inne brzmienie. Wystarczy wziąć tweeter z metalową kopułką, który pomimo podobnego przebiegu pasma, styl grania, odbierany dźwięk ma jakąś inną specyfikę. A są jeszcze węglowe i ceramiczne, metalowe: tytanowe, aluminium, magnezowe i berylowe. A to ma jeszcze zagrać w danym pomieszczeniu i od jego akustyki dużo zależy, bo jedna osoba w słabo wytłumianym pomieszczeniu będzie miała ostre granie danego modelu, a druga osoba w średnio zaadaptowanym z takim samym podrapie się po głowie i pomyśli o co jej biega, u mnie wszystko super gra🙂, a trzecia pomimo zrobionej akustyki, powie że nie ma i tak odpowiedniego wybrzmienia blach i cyknięcia🙃.

To, że każdy z nas jest specyficzny świadczy, że się lubi głos danego wokalisty, a za innym nie przepada, a innego wywołuje ciary na plecach. Jakaś piosenka, że nas uspakaja, wywołuje radość, euforię,dodaje energii czy smutek, gdzie komuś jest obojętną, czy dany instrument (ja uwielbiam  gitarę akustyczną, kontrabas, a za trąbką, organami nie przepadam). Kiedyś o tym już wspominałem, jak złożoną i osobistą sprawą jest odbiór muzyki, a cyferki, pomiary nie są w stanie tego ogarnąć i dobrze, bo nie jesteśmy maszynami.

Tak jak piszesz muzykę trzeba słuchać, a nasze uszy i mózg same wszystko ocenią👍

Jak ktoś chce to może kupić kolumny po samym wyglądzie😉

1 godzinę temu, Prewwit napisał:

Mam u siebie dwa tweetery z kopułką tekstylną, które mają bardzo zbliżony przebieg pasma, a inne brzmienie.

Wiesz, co napisałeś? Mniej więcej to: "mam dwa samochody, oba są w podobnym odcieniu czerwieni, a jednak jeden jest większy a drugi szybszy". Gratulacje. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A może po prostu doświadczenie potwierdziło to, co wychodziło z teorii?

Nie ma takiej teorii naukowej są tylko teoretycy forumowi i ich "teorie" i własne interpretacje

13 minut temu, rafa napisał:

Nie ma takiej teorii naukowej

Na zrozumienie faktów nie potrzeba teorii naukowej, tylko użycia własnych szarych komórek.

Edytowane przez szymon1977

33 minuty temu, przemak napisał:

Wiesz, co napisałeś? Mniej więcej to: "mam dwa samochody, oba są w podobnym odcieniu czerwieni, a jednak jeden jest większy a drugi szybszy". Gratulacje. 

Porównując samochody jak chcesz, to jeden Opel Astra drugi Ford Focus, osiągi niby takie same, a prowadzenie i wrażenia z jazdy zupełnie inne. Dzięki za gratulacje.

39 minut temu, Prewwit napisał:

Porównując samochody jak chcesz, to jeden Opel Astra drugi Ford Focus, osiągi niby takie same, a prowadzenie i wrażenia z jazdy zupełnie inne. Dzięki za gratulacje.

Tak, równie głupie jak Twój pierwszy przykład. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

Mniej więcej to: "mam dwa samochody, oba są w podobnym odcieniu czerwieni, a jednak jeden jest większy a drugi szybszy". Gratulacje. 

Chcesz powiedzieć, że twarda kopułka, ceramiczna, czy metalizowana zagra tak samo jak miękka szmaciana?

Pomijam charakterystykę pasma w którym się porusza tweeter.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

7 godzin temu, rafa napisał:

Kable były różne. Doświadczenie w odsłuchach też różne ale dwóch kolegów świetnie wyłapywało detale na wcześniejszych podobnych próbach, również na audioshow.

Ja od 30 lat uprawiam.muzyke czynnie na dwóch instrumentach ( no dobra, na tym drugim od 10), teraz już nie, ale jak grałem bardzo dużo, to nawet odróżniałem że słuchu model strun ( na znanej mi gitarze klasycznej). Wydaje mi się, że mam umiejętność słuchania. To, wbrew pozorom, nie jest proste. Grając, większość początkowo słyszy w dużej części swoje wyobrażenie o utworze, duża rola też śladów pamięciowych ( bo przecieżjuz to kiedys slyszałem, ot chocby Chopina, Beethovena czy Tarregę). To fałszuje odbiór tego, co samemu wydobywa się z instrumentu. Sztuką jest słyszeć to, co się samemu gra i mieć kontrolę nad każdym dźwiękiem. Słyszenie, rozumienie przekazu, pomysł na interpretację i technika dają końcowy efekt. 

Bardzo lubię porównywać interpretacje tego samego utworu.  Nuty niby te same...

Słuchanie to odbiór wielu dźwięków. Wiele osób nie umie zapamiętać całości, skupia sie na jednym detalu, gubiąc inne.

Tworzy obraz pamięciowy, tym gorszy, im mniej świadomy. Słuchając powtórnie zwraca uwagę już na co innego i ma wrażenie różnicy. Jak czytam, że ktoś po tygodniu słuchania zmienił kabel i po kolejnym tygodniu stwierdził różnicę  no to cóż, tylko pogratulować pamięci słuchowej albo braku wglądu we własne możliwości. Ja tak nie umiem, niuanse wolę porównać bezpośrednio. W przypadku kolumn, wzmaków  ( przy dacach od pewnego poziomu już nie) od razu słyszę wyraźne różnice. 

PS ale nie jestem zbetoniałym indywiduum, mogę zmienić zdanie o ile rzeczywiściecoś uslysze.  AJesli usłyszę różnicę, a planuję wpiąć dla zabawy srebro, to dam znać, obiecuję.

Pozdrawiam obie strony, w końcu łączy nas muzyka a nie kable ;)

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Na zrozumienie faktów nie potrzeba teorii naukowej, tylko użycia własnych szarych komórek.

Zeby poprawnie rozumiec fakty potrzeba pelnej wiedzy.

Do rozumienia co jest faktem potrzeba czegos wiecej niz czyjes wyobrazenia. 

• Pokaż nowe odpowiedzi