Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

Przesłuchałem Serce pani Sośnickiej,napisać palce lizać,to nic nie napisać.Pierwsza trójka z  łornerowskich wydań, które posiadam.

Edytowane przez broniasz
32 minuty temu, broniasz napisał:

Przesłuchałem Serce pani Sośnickiej,napisać palce lizać,to nic nie napisać.Pierwsza trójka z  łornerowskich wydań, które posiadam.

Moja opinia taka sama !!!!

Janerka - „Piosenki”, słucham już czwarty raz od wczoraj. Jeszcze nigdy ta płyta nie brzmiała tak dobrze. Co za bas i przestrzeń! Do tego klawisze, wiolonczela, trochę mechaniczna perkusja - wszystko brzmi bardzo dobrze. Świetne, nowofalowe brzmienie znakomicie oddające klimat epoki poprzedniej, upadającej rzeczywistości i rodzącej się wolności. Wspaniałe teksty, jak zawsze, ale i świetna muzyka na tej z reguły niedocenianej płycie. Dobrze, że przywrócono oryginalną okładkę w porównaniu do wydania CD z 2012. Bądźmy dziećmi, Paragwaj, Niewalczyk, Piosenka dla żywych, Bez kolacji, Wszyscy inteligentni mężczyźni idą do wywiadu - to są po prostu tekstowo-muzyczne petardy. Palce lizać! Niesamowicie mnie cieszy ta płyta 😋 

Patrzcie jak się lata gdy dupsko jest wolne od bata!

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

W książeczce brak skanów taśm i opisu sesji. Może w 1987 nagrywano to już na DAT, ale nie wiem czy w Teatrze STU było już wtedy takie wyposażenie? Może zresztą Lech przywiózł swoje… Ciekawa historia z wydaniem Piosenek dopiero po 2 latach od nagrania, w 1989. Wolność się rodziła ale cenzura nadal działała i szkodziła. „Paramilitarne gołębie” zostały zamienione na „dziwnie roztargnione gołębie”, a „NRD” na „byle gdzie” i wreszcie poszło. Po latach to nawet lepiej brzmi, bardziej uniwersalna wymowa.

Zapomniałem o gitarze Krzysztofa Pociechy - świetnie gryzie i nadaje klimat. W Bomb i Bądźmy dziećmi brzmi jak Andy Summers. W połączeniu z riffami na wiolonczeli daje to niepowtarzalne brzmienie. Posłuchajcie co Bożena wyprawia na wiolonczeli w Bez kolacji, prawdziwe metalowe riffy na wiolonczeli kiedy członkowie grupy Apocalyptica chodzili jeszcze do szkoły. Na tym wydaniu wreszcie słychać jak zostało to nagrane 🤯

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Tak potwierdzam, dół pasma jest piękny, taki typowo Lech Janerkowy lekko zimnofalowy klimat. A wiecie, że pierwsza reedycja tej płyty na CD została była popełniona z płyty winylowej? Tutaj zasuwa z taśmy aż miło.

Też podzielam zdanie, że Serce p. Zdzisławy brzmi wyśmienicie. Pan Damian - na AVS wspominał, że to również jedna z jego ulubionych realizacji.
Czekam na Woźniaka, Szaloną Lokomotywę sobie odpuszczę - a wiecie, że niebawem będzie Demarczyk (info za Światem Książki).

Miłego słuchania! S.

"Nowy Rozdział" Kombi, świetnie brzmi i muzyka godnie zniosła próbę czasu, taki "Srebrny talizman" zawsze miło się słucha. Jedyny zgrzyt  to tak jak w przypadku "Gejszy Nocy" M. Rodowicz,  "bonus" w postaci anglojęzycznej wersji z utworów na płycie, nie wnosi zupełnie nic i  jest jak dla mnie niepotrzebnym wypełniaczem. 

Dżem - Cegła , dopiero teraz uzupełniłem brakujący element wydawnictwa w całej dotychczasowej kolekcji . 

Oczywiście po wcześniejszych ocenach nagrania byłem sceptycznie nastawiony do brzmienia tej płyty.

Jakkolwiek by jej nie oceniać nagrania brzmią całkiem dobrze , oczywiście głos Ryśka jest wycofany , ale ja nie słyszałem wybitnie grającej płyty Dżemu no chyba że to będzie Detox . Format sacd zagrał dość ładnie z fajną gitarą i perkusją i bardzo przestrzennie . Najgorzej wypadł utwór tytułowy czyli pierwszy ale całość wybrzmiała dość dobrze i z fajnym basem .

Pewnie płyta dla sprzętu bardziej wymagająca ale po tak wysokiej krytyce oceniam ją dużo lepiej !!!!!

W dniu 3.11.2024 o 08:39, Drizzt napisał:

trochę mechaniczna perkusja -

To automat perkusyjny pożyczony od Toma Logana a programowany przez Krzysztofa Pociechę na wzór gry Janusza Rołta, który "wybył" z sesji nagraniowej w Teatrze Stu.

W dniu 3.11.2024 o 09:29, Drizzt napisał:

Ciekawa historia z wydaniem Piosenek dopiero po 2 latach od nagrania, w 1989.

Okładka pierwotna to był komiks z krasnalami zatrzymany z wiadomych powodów przez cenzurę.

Ogniowe strzelby noże i pały zwolniono.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

"Szalona Lokomotywa" Grechuty - mimo drobnych uwag (np. nie do końca wygładzone sybilanty) wrażenia jak najbardziej pozytywne. Muzyka wciąga, niezła przestrzeń, dobry rytm, wszystkie instrumenty i glos Mistrza są i zintegrowane jako całość i jednocześnie nieźle separowane.

Inna sprawa, że mam nieobiektywny, bardzo aprobatywny stosunek do tej płyty:).

Tak na marginesie, postać M. Grechuty zadaje kłam obiegowemu powiedzeniu,  że nie ma ludzi niezastąpionych. Własny styl, jedyny i niepodrabialny, po śmierci wielka wyrwa i pustka w kulturze.

W dniu 30.10.2023 o 16:56, tomtu napisał:

na pierwszy ogień poszła "Cegła" porównywałem ją z remasterem z 2003 grana z TIDAL w wersji MQA. Można powiedzieć że to dwie różne płyty SACD jest ciszej trzeba mocniej odkręcić gałkę Wokal Ryśka jest mniejszy wycofany i jakby był trochę za kocem. Natomiast MQA jest żywiej bardziej   jakby grał górą ale przy głośniejszym słuchaniu robi się trochę jazgot

Blues wymaga tego żeby bas był słyszalny a nagrana jest osobno. Taki styl (metronomowy).

W dniu 4.11.2023 o 13:55, asik napisał:

Marzy mi się Maanam pierwsza płyta (wcześniejsze wydania jak dla mnie są beznadziejne)

Niestety, tylko Wifon, czyli radio. Chodzi o reedycje CD? Brzmienie nie powala. Można lepiej, ale można i gorzej.

30.11.2024:  

Jan Bo Królowa Ciszy sacd: wyd.Agencja Artystyczna MTJ

Jan Bo [Jan Borysewicz Lady Pank] - Królowa Ciszy - SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

Fajnie, że wydają tę płytę, bo od dawna nie była wznawiana....

Ciekawe jak to zagada...

30.11.2024: MTJ SACD:

Perfect - Live, April 1.1987 - 2SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

Lady Pank - Zimowe Graffiti - SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

Perfect [PL] - Jestem - SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

30.11.2024:

Bielizna - Wiara, Nadzieja, Miłość I Inwigilacja - SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

PERFECT: UNU (SACD) 16902089237 - Sklepy, Opinie, Ceny w Allegro.pl

29.11.2024:

Ewa Demarczyk śpiewa piosenki Zygmunta Koniecznego (SACD) - Demarczyk Ewa | Muzyka Sklep EMPIK.COM

30.11.2024:

Siekiera - Nowa Aleksandria - SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

Cóż za wysyp "martwego" formatu SACD 🙂

Tak jak któryś z kolegów wspominał wcześniej w wątku Ewa Demarczyk śpiewa piosenki Zygmunta Koniecznego (SACD) w Empik 69,99 zł (66,49 zł) - w Świat Książki jest taniej (nie uwzględniam promocji 3+1 w Empiku) - 54,99 zł

Cóż za wysyp "martwego" formatu SACD

Nie wiem, ilu klientów kupuje te wydania dla formatu SACD, ale np. ja nie mam odtwarzacza SACD a kupuje je dlatego, że wreszcie są to porządne wydania w solidnych plastikowych pudełkach, z porządną poligrafią, no i sporo z tych albumów od dawna nie było na CD a teraz wychodzą z dobrą jakością dźwięku i nie muszę płacić za satre wydania absurdalnych pieniędzy.
A sam format to dla mnie taki bonus, żebym chciał zapłacić więcej niz 50 zł w nadziei, że jak może kiedyś kupię odtwarzacz, to se posłucham. Tylko, że jak go kiedyś kupię, to pewnie wtedy będę już pół-głuchy
30.11.2024: MTJ SACD:
Perfect - Live, April 1.1987 - 2SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

Lady Pank - Zimowe Graffiti - SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

Perfect [PL] - Jestem - SACD (P)2024 | sklep internetowy z muzyką FaN

Bardzo pdobają mi się te propozycje, gdyż żadnej z nich nie kupię i trochę odetchnę w kwestii zakupu kolejnych plyt

@Szyszkownik Kilkujadek Odtwarzacz SACD używany można kupić za około 200 zł i traktować jako transport.

A ja kupię Perfect Live bo byłem na tym koncercie, zapewne nie wspomnieli o tym na okładce ani wkładce 😉

19 minut temu, payong napisał:

@Szyszkownik Kilkujadek Odtwarzacz SACD używany można kupić za około 200 zł i traktować jako transport.

A ja kupię Perfect Live bo byłem na tym koncercie, zapewne nie wspomnieli o tym na okładce ani wkładce 😉

Tylko ciekawe, czy to będą hybrydowe wydania, czy tylko sacd?

22 godziny temu, xetras napisał:

Niestety, tylko Wifon, czyli radio. Chodzi o reedycje CD? Brzmienie nie powala. Można lepiej, ale można i gorzej.

Jeżeli chodzi o jedynkę Maanamu mam kilka różnych wydań na cd, a chyba z 5 i oryginalny winyl z epoki, to na cd te stare wydania z początku lat 90-tych uważam, że nie brzmią wcale jakoś źle, mam pierwsze z 92r i drugie wydanie na cd i to są wierne kopie pierwszego wydania winylowego, mają oryginalną dynamikę Dr 10-14, fajnie to gada.

W lecie kupowałem w empiku kilka tytułów z tej serii sacd Polskich Nagrań. Sprzedawca patrząc na moje zakupy powiedział, że te płyty to jest nowe życie dla artystów. Po czym dodał, że z płyt to głównie sprzedaje się ta seria. Jeśli tak jest to inni wydawcy to dostrzegli. Czy na gwiazdkę 2025 będziemy mieli wysyp tych tytułów?

Na stronie MTJ jest osiem tytułów sacd. Miejmy nadzieję, że będzie kontynuacja. Nie wiemy kto masterował te płyty. Ale dla mnie i tak będą brzmieć lepiej niż cd. Patrzę na szybko na katalog mtj płyt cd. Jest tam klaus mitfoch, coś budki i oczywiście brygada kryzys.

Jeszcze w ubiegłym roku myślałem, że polski jazz czy rock nigdy nie wyjdą na sacd. A tu mamy już drugiego wydawcę.

Otwarzacz sacd w roli transportu sacd? Tak jeśli ma wyjście hdmi a my mamy amplituner kina domowego.

3 godziny temu, payong napisał:

Cóż za wysyp "martwego" formatu SACD 🙂

Tak jak któryś z kolegów wspominał wcześniej w wątku Ewa Demarczyk śpiewa piosenki Zygmunta Koniecznego (SACD) w Empik 69,99 zł (66,49 zł) - w Świat Książki jest taniej (nie uwzględniam promocji 3+1 w Empiku) - 54,99 zł

Panią Ewę kupiłem w przedsprzedaży za 47 złociszy w Świecie Książki.

Z tych zapowiedzi Mtj ta Siekiera nęci.

2 godziny temu, KECCAJ napisał:

Na stronie napisali, że hybrydy.

2 godziny temu, KECCAJ napisał:

Jeśli płyta jest w standardzie SACD to musi mieć warstwę SACD a może mieć warstwę CD. Ja mam odtwarzacz SACD i warstwa CD na płycie jest dla mnie gratisem. A no i mogę wtedy płytę użyczyć koledze, która ma tylko CD.

Prośba do posiadaczy plejerów sacd.Napiszcie proszę,na którym z wydań różnica między warstwą cd a sacd jest, że się tak wyrażę, spektakularna.

32 minuty temu, broniasz napisał:

Prośba do posiadaczy plejerów sacd.Napiszcie proszę,na którym z wydań różnica między warstwą cd a sacd jest, że się tak wyrażę, spektakularna.

Na żadnym. Mam wszystkie płyty z serii PN na SACD, które się dotychczas ukazały i bardzo dobry odtwarzacz SACD. Obie warstwy brzmią jednakowo świetnie, różnic się zresztą nie spodziewałem i szczególnie nie doszukiwałem. Jedyne, które znalazłem to błędy warstwy SACD na Czerwonym Albumie Niemena.

Proponuję posłuchać co ma na ten temat do powiedzenia sam mistrz masteringu, pan Damian Lipiński:

”Generowanie masteru DSD64 faktycznie odbywa się z sygnału DXD, czyli PCM 352,8 kHz, 32 bity ze zmiennym przecinkiem.

Warstwa CD, czyli 16-bitowy PCM, jest w zasadzie prostym downsamplem „gęstego” masteru, tego samego, który służy finalnemu renderingowi DSD. Jedyną ingerencją jest dodanie w ostatnim kroku płaskiego ditheringu – nie ma żadnej innej ingerencji w ten sygnał. Umożliwia to bezpośrednie porównania dźwięku z obu warstw. Daje to słuchaczowi, jak sądzę, dodatkową frajdę, bo któż z nas nie lubi porównań.”

Czyli porównania mają dać frajdę audiofilom w doszukiwaniu się różnic tam gdzie faktycznie mamy do czynienia z tym samym wyjściowym gęstym masterem + downsampling do formatu PCM 16/44 i na samym końcu dodanie płaskiego ditheringu w przypadku formatu CD lub rendering do DSD64 w przypadku SACD. Konia z rzędem temu kto „usłyszy” taką ingerencję w sygnał źródłowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

18 godzin temu, paweł_40 napisał:

W lecie kupowałem w empiku kilka tytułów z tej serii sacd Polskich Nagrań. Sprzedawca patrząc na moje zakupy powiedział, że te płyty to jest nowe życie dla artystów. Po czym dodał, że z płyt to głównie sprzedaje się ta seria. Jeśli tak jest to inni wydawcy to dostrzegli. Czy na gwiazdkę 2025 będziemy mieli wysyp tych tytułów?

Na stronie MTJ jest osiem tytułów sacd. Miejmy nadzieję, że będzie kontynuacja. Nie wiemy kto masterował te płyty. Ale dla mnie i tak będą brzmieć lepiej niż cd. Patrzę na szybko na katalog mtj płyt cd. Jest tam klaus mitfoch, coś budki i oczywiście brygada kryzys.

Jeszcze w ubiegłym roku myślałem, że polski jazz czy rock nigdy nie wyjdą na sacd. A tu mamy już drugiego wydawcę.

Otwarzacz sacd w roli transportu sacd? Tak jeśli ma wyjście hdmi a my mamy amplituner kina domowego.

Ostatni, ósmy tytuł niewymieniony wyżej w wątku to Michał Bajor - „Nowe Piosenki”. Chyba niczego nie kupię z tych pierwszych wydań MTJ, a wybór był spory - jak wspomniane Klaus Mitfoch, Janerka i Brygada Kryzys. Te pierwsze rzuty jakieś mało zachęcające. A przecież MTJ dysponuje całymi katalogami Tonpress, Veriton, Poljazz czy Pronit! Więc czas na prawdziwe smakołyki na pewno przyjdzie. Nie będę jednak tej serii kupował w całości tak jak to robię z serią PN.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, KECCAJ napisał:

Na stronie MTJ przy każdej płycie jest opis „SACD Hybrid - płyty kompatybilne rownież ze standardowymi odtwarzaczami CD”.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

W dniu 19.11.2024 o 03:21, xetras napisał:

To automat perkusyjny pożyczony od Toma Logana a programowany przez Krzysztofa Pociechę na wzór gry Janusza Rołta, który "wybył" z sesji nagraniowej w Teatrze Stu.

Okładka pierwotna to był komiks z krasnalami zatrzymany z wiadomych powodów przez cenzurę.

Ogniowe strzelby noże i pały zwolniono.

Tak, wiem, to znane historie „podwodne”. Szkoda, że „Piosenki” leżakowały 2 lata od nagrania do wydania, w efekcie kiedy się ukazały rzeczywistość była już inna i nie zwojowały wiele. W efekcie Lech wyjechał do Stanów gdzie zrodziły się pomysły na „Ur”. Szkoda, że „Ur” w seriach PN i MTJ się nie ukaże. Wydała to mała firma, która dawno nie istnieje, a prawa ma chyba Koch.

Edytowane przez Drizzt

Ja to na razie jestem pod wrażeniem Kombi i Novi. Chyba warto i te inne rockowe odczytane na nowo sobie do kolekcji dokupić.

Niestety, "Blusełka" i "Gramine" to raczej zbyt niszowe fonogramy. Ale któż wie, co w przyszłym roku? Może i będą. Aha, koniecznie też "Tacy sami", to bym chciał bardzo (mimo że mam).

22 godziny temu, Szyszkownik Kilkujadek napisał:

kupuje je dlatego, że wreszcie są to porządne wydania w solidnych plastikowych pudełkach, z porządną poligrafią, no i sporo z tych albumów od dawna nie było na CD a teraz wychodzą z dobrą jakością dźwięku i nie muszę płacić za satre wydania absurdalnych pieniędzy.

Ceny na wydania płyt Lombardu na CD to jakiś spekulant dyktuje. Od zdziercy nie kupię.

Coś z klasyki polskiego metalu jeszcze powinno wyjść tak starannie wydane.  

• Pokaż nowe odpowiedzi