Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
15 godzin temu, Audroc napisał:

Bo tu nie o to chodzi żeby wszystko brzmiało jak nagrania Stockfisha czy podobne.

Kilkadziesiąt lat temu jakość zmieniała się z roku na rok. Jedni już mieli nowy sprzęt podczas gdy w innych studiach jeszcze były starocie.

Poczytajcie o płycie "13" Black Sabbath nagranej na tym samym sprzęcie co ich pierwsza płyta. Posłuchajcie starych Budgie czy Uriah Heep to wręcz arcydzieła. W tym samym czasie a nawet wiele lat po nich inne płyty nagrywano okropnie.

Teraz chodzi o to żeby na SACD odtworzyć dokładnie to co zostało w tamtych latach w studio nagrane, a nie np.  wyostrzyć górę jak na CD.

Pamiętajmy że SACD zostało zaprojektowane właśnie na wzór prawdziwego łagodnego analogu.

CD że swoim PCMem nie nadaje się do takich starych nagrań.

Dokładnie tak.

Najpierw z taśm matek do DSC a potem już można wszystko, na winyl czy do plików czy na CD. 

Albo najlepiej właśnie wydać oryginał czyli SACD.

A mógłbyś wskazać źródło/źródła tych tez?

W dniu 14.01.2025 o 12:54, Stasko napisał:

co do bezpośredniego porównania 2012 do 2024 to robiła ta sama osoba więc i jest podobnie a i ztych nagrań chyba już nic się więcej nie da wyciągnąć bo tak a nie inaczej zostały kiedyś nagrane

Wydanie z 2024 jest pozłacane.

Jak je sobie puszczę to podam inne różnice, na razie winyli nie odpalam. Nowa pozłacana z lizakiem lepsza na prezent, bo bardziej kulturalna. Autor jest obecnie jeden.

|

Mental Cut, LP3 - raczej dla fanów serii lub zespołów. Brzmieniowo raczej przeciętnie. Dla mnie cenne z powodów osobistych. Ta pierwsza najpierw wyszła na kasecie jesienią 1984 roku, LP chyba wiosną 1985.

No a Lady Pank robiło wtedy i Jacka, Placka i Raport z N., Banalną rzecz, Sztukę latania - czyli zaczęli grać ponuro. Klimat jest a studio PN było też (chyba?) ponure.

🙂

Edytowane przez Marcinus

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Jeszcze co nieco o ujawnieniach werbalnych w postaci wybroczyn intelektualnych doktora Granata.

Chyba ktoś w Fonobo/mtj lubi Bieliznę, skoro wypuszcza reedycję SACD płyty z 1990 roku pt. "Wiara Nadzieja Miłość i Inwigilacja".

Jest OK. 

Tylko ta programowana perkusja, wrrr...

Edytowane przez xetras
Literówka

Bielizna to bardzo zła płyta, która w mojej opinii nie nadawała się najlepiej na SACD. Fatalna realizacja, kiepsko to zostało wtedy nagrane, jeden wielki łomot, choć OK - mamy jakąś tam różnorodność, jak ktoś lubi takie klimaty i kupuje, to czemu nie. Zakładam, że wydawca wiedział co robi (chyba).

Co do aranżów - jest parę znośnych lub dobrych, ale RPA dla mnie z tego fonogramu to koszmar (bo te bębny niczym granaty), bo znam je na żywo lub z wcześniejszej wersji. 

Za to "Znak z nieba" jest udany. Tyle że mając jej wcześniejsze wydania chyba od 20 lat do niej nie wracałem. Styl gry się mocno zestarzał. 

Powiedzmy otwarcie, nie polecam jej. Czekam na wysyp zadbanych realizacji.

Edytowane przez xetras
Poprawka

W dniu 18.12.2024 o 00:12, przmor napisał:

Czyli winyl z epoki jest poprawnie nagrany, CD z 2003 roku i to co jest na Tidal niepoprawnie. Niech ktoś dopisze resztę jeśli posiada pozostałe płyty.

Mnie interesuje zwłaszcza porównanie z tym co Polskie Radio ongiś miało. Z tych lat, kiedy zawieszono stan wojenny to fonogramy gdzieś na odległej pólce mam a reedycje kupowałem, bo to co na LP wydrapane i była taka koniecznosć. Może odnajdę te stare CD?

W dniu 16.12.2024 o 19:11, KECCAJ napisał:

Unu (Reedycja 2017) - Perfect | Muzyka Sklep EMPIK.COM

W tym wydaniu cd 2017 kilka osób podaje, że kanały są zamienione, a remastering robił p.Damian Lipiński.

Względem której edycji (czy podają to)?

Ot, kolejna ciekawostka.

Jak z SAMTJ12284 względem CD10248?

(Ten ostatni to re-master TR)

W dniu 16.12.2024 o 17:13, przmor napisał:

Winyl wydanie z epoki "Co za hałas.. " gitara prowadząca w lewym, solowa w prawym kanale. Wydanie CD z MTJ 2003r. kanały zamienione. Wersja z Tidal kanały jak w wydaniu CD.

Winyla też se poszukam.

Dziękuję za ogólny obraz sytuacji na froncie.

Tył okładki to kuriozum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fonobo/mtj chyba obecnie ogarnięte?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

Właściwa stereofonia jest na CD/SACD, winylu z epoki i taśmie matce, której p. Lipiński zamieścił zdjęcie na fb. Było o tym w tym wątku, nawet sam pisałem. Nie ma co dalej tego tematu drążyć. Jak ktoś ma inaczej lub twierdzi, że ma być inaczej to w sumie jego sprawa.

3 godziny temu, Stasko napisał:

Właściwa stereofonia jest na CD/SACD, winylu z epoki i taśmie matce, której p. Lipiński zamieścił zdjęcie na fb.

OK.

Mtj bywało niechlujne w reedycjach, bo wspiera niezależnych artystów. Taka misja dziejowa 🙂

Pokapowali się  pewnie z tym, o co pytałem : SAMTJ12284 względem CD10248

(Ten ostatni to re-master TR)

Oba wydania to mtj, różni je 20 lat czasu.

A może jednak piszą pod pseudonimem 🙂 Nie zaszkodzi być uprzejmym. Swoją drogą lubię czytać Twoje opowieści o filmach tylko bardzo mnie osobiście drażni w nich interpunkcja itp. Rozprasza, gryzie w oczy. Wiem, że po latach ciężko to zmienić ale może spróbujesz 🙂

Może piszą pod pseudonimem ale wątpię . Szkoda ,że nie piszą . W sumie to nie rozumiem dlaczego ?

5 godzin temu, payong napisał:

Koleżanki i Koledzy, słyszał ktoś coś o kolejnych wydaniach SACD serii na 75-lecie?

Po "Geirze", a zwłaszcza po "Nowym Rozdziale", mi apetyt wzrósł.

Chyba wydawca w śpiączce zimowej.

BTW - Perfect to klasyka i giganci gitary, już tak nie będzie. Mtj dobrą robotę zrobiło, że przypomnieli klasykę i czytanki.

Edytowane przez xetras
Dopisek

"generalnie, kłopot polskich realizacji, polegający na tym, że instrumenty o kompletnie różnym brzmieniu są porozstawiane na scenie, często skrajnie. I to nie gra'"

Potwierdzam słowa Damiana Lipińskiego.

To nie gra.

Ukryta Zawartość

Mono gra.

Ukryta Zawartość

Deklaruję podobny rewolucjonizm jak w cytacie.

Cytat

DAMIAN L. • Myślę, że pierwsze transfery płyt CD powstały bez osobnego masteru. To był najczęściej „flat transfer” taśmy analogowej, dopasowany poziomem do możliwości formatu cyfrowego. Nie było tam zbyt dużej ingerencji. Jeśli chodzi o polskie płyty tak było na 100% – dopóki nie pojawiły się „24-bitowe” remastery. To było, tak to widzę, jedno z większych nieszczęść, które się przytrafiły polskiej muzyce rozrywkowej. To bardzo źle brzmi, te transfery stały się na wiele lat jedynym źródłem sygnału do innych wydań, a poza tym te kopie mają hurtowo zamienioną stereofonię w stosunku do taśmy. Ktoś kopiując je do cyfry nie słuchał tego i miał źle podłączone kabelki.

A odpowiadając ci Bartku na pytanie, moim celem było wygnanie tego „historycznego” ducha i zaprezentowanie tych nagrań w świeższy, bardziej współczesny sposób. Ale też nie tak, aby wszystko wywrócić do góry nogami i wszystko spalić, zaorać. Raczej – stosując dzisiejsze techniki wpasować to w możliwości nośnika z optymalnym wykorzystaniem wszystkich zakresów. W pewnym sensie unowocześniając poprzez zdjęcie „analogowej kotary”, której nie ma w graniu na żywo, jest za to artefaktem starej taśmy. Chciałem, żeby to wyglądało, jakby ktoś nagrywał to wczoraj.

Efekt jest, ogarniane - od reedycji w 2012 roku cd90241

Edytowane przez xetras
Poprawka

W dniu 23.11.2024 o 17:38, KECCAJ napisał:

Jeżeli chodzi o jedynkę Maanamu mam kilka różnych wydań na cd

Masz może "Derwisza i anioła" nieremasterowanego?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Spadek cen o 25 złotych na wiele tytułów, fajnie.

O super będą Skaldowie !!!                                                                                                                  U mnie na patelni Unu - Perfect Mtj , to moja pierwsza płyta SACD od tego wydawcy. Płyta wiadomo legenda , jak się udał master - jest dobrze są sybilanty i spokojny bas taki bardzo wyważony . Gitary robią robotę i oczywiście głos Markowskiego . Grafika płyty prosta i minimalistyczna , ale pudełko to prawie przezroczysta folia . Te pudełka są tak cienkie ... !!!!  , no oszczędzają dzisiaj wszyscy na wszystkim. Wkładka skromna , przydałoby się więcej zdjęć a nie same ,, twarze " Jest gorzej niż u konkurencji !!!

Mi wskazało Ceneo. Szukaj w bonito.

Skaldowie - Od Wschodu Do Zachodu Słońca (SACD):

Ukryta Zawartość

Na zapowiedziach. Coś się chyba rusza w nowym roku.

Ukryta Zawartość

SACD nowości !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mdavis

Produkcje Rafała Paczkowskiego są przepyszne.

faja

Tzn. nieco później uwydatnił walory brzmieniowe tej pani.

W dniu 1.02.2025 o 15:17, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Z tymi koleżankami to chyba przesada ? Tu kobiety nie piszą .

Ktoś pamięta z belzebubowej sonaty Istvana w "Szalonej Lokomotywie" rolę Hildy (Teresa Iwaniszewska- Haremza ją grała)?

21 godzin temu, monia-leszek napisał:

jak się udał master

Który powstaje finalnie w tłoczni... 🙂

A jak z surroundem czyli przestrzenią?

Bajor

Bielizna

Breakout

Czerwone gitary

Demarczyk

Dżem

Frąckowiak

Grechuta

Janerka

Kombi

Lady Pank/Jan Bo

Maanam

Niemen

Novi

Perfect

Prońko

SBB

Siekiera 

Skaldowie

Sośnicka

Wodecki

(Zapewne pominąłem kogoś, bo spis serii robię z pamięci)

Edytowane przez xetras
Dopisek

• Pokaż nowe odpowiedzi