Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem trzy pozycję (Blues, Perfect i Cegłę) i jak dla mnie największe wrażenie zdobił Blues Breakoutów i Cegła Dżemu chociaż płyty znam na pamięć. Fajne ciepłe i wypełniające brzmienie. Szkoda tylko że trzeba co chwilę wydawać kasę na nowe wznowienia i szukanie brzmienia idealnego, którego chyba się nie znajdzie. Generalnie fajny pomysł Empiku i czekam na następne wydania. Marzy mi się Maanam pierwsza płyta (wcześniejsze wydania jak dla mnie są beznadziejne) ale wiem że to niemożliwe bo prawa do utworów ma chyba tylko Kamiling. 

U mnie doszły trzy płyty ( Perfect, Breakout i Dżem ) . Wrażenia podobne jak we wstępniaku . Uważam ,że warto wymienić stare nagrania na nowe .

• Moderatorzy
2 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

U mnie doszły trzy płyty ( Perfect, Breakout i Dżem ) . Wrażenia podobne jak we wstępniaku . Uważam ,że warto wymienić stare nagrania na nowe .

Dzięki Twojemu tematowi nabyłem wszystkie te płytki SACD w EPMiK.

Dziękuję 🙂 

Nie wiem czy to jest możliwe ( kwestia praw do własności nagrań ) ale chciałbym aby wydali Dżamble .

Dżamble byli wydawani w 1970/71 "Wołanie o słońce nad światem" więc były to Polskie Nagrania zatem jest duża szansa na SACD jeśli są taśmy oryginalne.

Edytowane przez payong
W dniu 8.11.2023 o 21:10, KECCAJ napisał:

CZESŁAW NIEMEN na płytach SACD ⸜ CZ. 1. Recenzja | High Fidelity NEWS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziś kupiłem sobie następną płytę do kolekcji. Padło na

Ukryta Zawartość

Mamy SACD to w sumie nic by się nie stało gdyby następne w kolejce były ciężkie vinyle 

Ukryta Zawartość

Dzisiaj doszły do mnie reklamowane wcześniej z powodu pękniętych opakowań 2 płytki z serii: Breakout - Blues i Perfect a że kupiłem właśnie Pioneer BDP-170 to powolutku robię sobie backup moich "precious" SACD 🙂

Jutro odsłuchy.

Mój CD nie czyta warstwy SACD ale i tak płyta Grechuty brzmiała genialnie. Jedyny problem, że po jej zakończeniu przejście na Tidala wręcz boli. Niestety (a może całe szczęście) płyty nadal są zdecydowanie lepsze 

• Moderatorzy

Mnie udało się już przesłuchać Perfect, Grechutę i Dżem (warstwy SACD). Wszystkie są dźwiękowo dużo lepsze od pierwotnych wersji. Najlepiej wypada jednak Grechuta, a najsłabiej Dżem.

32 minuty temu, payong napisał:

Dzisiaj doszły do mnie reklamowane wcześniej z powodu pękniętych opakowań 2 płytki z serii: Breakout - Blues i Perfect a że kupiłem właśnie Pioneer BDP-170 to powolutku robię sobie backup moich "precious" SACD 🙂

Jutro odsłuchy.

Ja mam OPPO  BDP 103 i mam problem żeby zgrać. Nie wiem gdzie robię błąd? Możesz pokrótce opisać skąd ścigałeś program. nie wiem czy dobry ściągnąłem do swojego OPPO?  

11 minut temu, tomtu napisał:

Ja mam OPPO  BDP 103

Ja mam 203 i jak wiadomo na nim nie działa dlatego nie skupiałem się na 103/105. Uwagi przekażę Ci na priva żeby nie zaśmiecać wątku.

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Mój CD nie czyta warstwy SACD ale i tak płyta Grechuty brzmiała genialnie. Jedyny problem, że po jej zakończeniu przejście na Tidala wręcz boli. Niestety (a może całe szczęście) płyty nadal są zdecydowanie lepsze 

Oczywista oczywistość .

Mam 3 z 10 sacd, które już się ukazały. 

1. Niemen Dziwny jest ten świat - Jak już kilka osób wyżej napisało nie ma zachwytu raczej ze względu na słabą "matkę". Wnioskuję tak ze względu na świetna jakość pozostałych dwóch, które przesłuchałem. Dodam jednak, że "Dziwny..." jest jednak cudnie "analogowy", wyciągnięto więc pewnie z oryginału max, przy tych możliwościach technicznych. 

2. Grechuta Anawa - Piękny mastering, nareszcie są basy, większa przestrzeń, rozdzielczość. Wreszcie mój ukochany Grechuta w odpowiedniej dla swojej cudownej muzyki jakości! (Dodam, że mam też cd z boxa, więc porównywałem sobie każdy utwór). 

3. Niemen Marionetki - Nie mam porównania, ale jakość płyt jazzowych, jest świetnie! 

Dodam, że słucham na odtwarzaczu CD, czyli nie sacd. 

Edytowane przez Run
10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Nie byłem na AVS. Czy w którymkolwiek z pokoi odtwarzano te płyty?  

Pisałem już o tym wyżej. Płyty Niemena były odtwarzane na prezentacjach Piotra Metza na PGE i Pacuły w którymś z hoteli. Byłem na tej pierwszej. Pozostałe pięć płyt dopiero co się wtedy ukazało, można je było przedpremierowo kupić na stoisku Polskich Nagrań na PGE, a jeszcze nawet Empik ich nie zaczął rozsyłać.

21 godzin temu, jacekm22 napisał:

Ukryta Zawartość

Przeczytałem i jak rzadko kiedy zgadzam się prawie ze wszystkim co Pacuła napisał o tych płytach. Użył nawet słowa “uczciwe” w kontekście brzmienia nowej edycji Dziwnego Świata. Dokładnie to samo słowo przyszło mi na myśl przy pierwszym odsłuchu tej płyty.

Dla mnie te płyty brzmią świetnie, zarówno warstwa CD jak i SACD, a z artykułu Pacuły wynika, że trafiły tam różne mastery, przynajmniej w przypadku płyt Niemena. Lubiłem bardzo poprzednie wydania Niemena z 2014, więc jak usłyszałem, że będą nowe edycje to zastanawiałem się: po co? Teraz wiem - to są definitywne edycje tych płyt. Wielkie brawa i podziękowania dla Damiana Lipińskiego za jego pracę 👏 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Co do kolejnych pozycji to liczę na Ewę Demarczyk, Grechutę z Anawą “Korowód”, kilka najlepszych płyt Skaldów i oczywiście pozostałe Niemena, może nawet na “Sen o Warszawie” znalazłoby się miejsce w tej serii? Do tego dawno niewznawiane płyty Wodeckiego i Alibabek - w tej serii jest na nie miejsce.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

3 godziny temu, Drizzt napisał:

Co do kolejnych pozycji to liczę na Ewę Demarczyk, Grechutę z Anawą “Korowód”, kilka najlepszych płyt Skaldów i oczywiście pozostałe Niemena, może nawet na “Sen o Warszawie” znalazłoby się miejsce w tej serii? Do tego dawno niewznawiane płyty Wodeckiego i Alibabek - w tej serii jest na nie miejsce.

+ pierwsza płyta Osjan.

7 godzin temu, Drizzt napisał:

Też na te płyty liczę, Osjan byłby świetną propozycją. Sbb? Ciechowski?... Ciekawa byłaby też A. M. Jopek z Patem... 

A jak sądzicie, czy jakiś jazz, a może nawet coś z muzyki poważnej się pojawi?... 

Napiszcie coś jeszcze Koledzy z Waszych wrażeń odsluchwych 

Godzinę temu, Run napisał:

Też na te płyty liczę, Osjan byłby świetną propozycją. Sbb? Ciechowski?... Ciekawa byłaby też A. M. Jopek z Patem... 

A jak sądzicie, czy jakiś jazz, a może nawet coś z muzyki poważnej się pojawi?... 

Napiszcie coś jeszcze Koledzy z Waszych wrażeń odsluchwych 

Liczę na Obywatela GC “Tak!Tak!”. Osjan i pierwsze cztery albumy SBB też jak najbardziej tak. Jazz jest już wydawany w serii Polish Jazz i nie sądzę, żeby teraz był powielany na SACD. Tu znajdą się raczej popularne wydania… no może na “Astigmatic” znajdzie się miejsce, kto wie? Na “Upojenie” też nie ma szans - to Nonesuch Records, które należy do Warnera, ale nie ma nic wspólnego z Polskimi Nagraniami. Ten album ma zresztą dwie bardzo dobre edycje i to wystarczy. Nagrywany był już w czasach cyfrowych, więc cóż tu więcej można zrobić? Zwłaszcza oryginalne wydanie CD brzmi świetnie, reedycja z 2008 jest już mocniej poddana kompresji.

Edytowane przez Drizzt

13 godzin temu, Drizzt napisał:

Nagrywany był już w czasach cyfrowych, więc cóż tu więcej można zrobić?

Można . Nie wiem jak to zrobiono , płyta ta nagrana w DDD 16/44 wydana na SACD przez Analogue Production brzmi doskonale

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, jacekm22 napisał:

Można . Nie wiem jak to zrobiono , płyta ta nagrana w DDD 16/44 wydana na SACD przez Analogue Production brzmi doskonale

Ukryta Zawartość

Ona w każdym wydaniu brzmi doskonale, bo tak została nagrana. Podobnie jest z “Upojeniem”. Ale odbiegamy od tematu.

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Drizzt napisał:

Ona w każdym wydaniu brzmi doskonale, bo tak została nagrana. Podobnie jest z “Upojeniem”. Ale odbiegamy od tematu.

Wracając do tematu...Ciekaw jestem kto ustalał  listę płyt do wznowienia na SACD ?  Szkoda wielka że nie zdecydowano się opublikowanie listy wznawianych płyt z datami ukazania się ich. Co do serii Polish Jazz może doczekamy się płyt z tej serii w formie plików Hi-Res...?   Wychodzi, że Warnerowi Polska nie zależy specjalnie na sprzedaży polskich SACD  nie ukazały się one na stronie odwiedzanej przez posiadaczy odtwarzaczy SACD z całego świata

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, jacekm22 napisał:

Wracając do tematu...Ciekaw jestem kto ustalał  listę płyt do wznowienia na SACD ?  Szkoda wielka że nie zdecydowano się opublikowanie listy wznawianych płyt z datami ukazania się ich. Co do serii Polish Jazz może doczekamy się płyt z tej serii w formie plików Hi-Res...?   Wychodzi, że Warnerowi Polska nie zależy specjalnie na sprzedaży polskich SACD  nie ukazały się one na stronie odwiedzanej przez posiadaczy odtwarzaczy SACD z całego świata

Ukryta Zawartość

Wszystkie te osoby były na prezentacji Piotra Metza i szczegółowo o tym opowiadały. Był człowiek z Empiku, który podejmował ostateczne decyzje co zostanie wydane, oczywiście we współpracy z ludźmi z Warnera, którzy też byli. Podobno wybór nie był łatwy. Sam jestem ciekaw co znajdzie się wśród tych 75 pozycji, ale bardzo się cieszę, że będą to kolejne niespodzianki i pewnie niejedno spore zaskoczenie. Po co lista, która zniweczyłaby element zaskoczenia? Po co daty i potem tłumaczenia w razie obsuwy? Projekt jest zaplanowany na najbliższy rok i ta wiedza mi w zupełności wystarcza. I wreszcie: po co narzekać? Nie lepiej czekać z radością na kolejne wydania?

Ukryta Zawartość

PS patrząc na pieczołowitość, z jaką płyty z tej serii są wydane i zaangażowanie odpowiedzialnych za to osób, to jednak chyba komuś zależało… Na spotkaniu na PGE nikt nie ukrywał, że ostatecznie jest to projekt biznesowy i to co się ukaże w dużym stopniu wyznacza zakładana sprzedaż. Co w sumie jest oczywiste. Damian Lipiński wprost powiedział, że może usiąść i zremasterować wszystko z katalogu PN, ale co zostanie faktycznie wydane to zupełnie inna sprawa i nie jego decyzja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

No , jeśli jest to projekt biznesowy  to oferta ta MUSI być również skierowana do zagranicznego odbiorcy. Ale wtedy trzeba umieścić wznawiane płyt ( trzeba za to zapłacić ) na stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , oraz strona EMPIK powinna być również dostępna w języku angielskim . Najważniejsze że wysyłają za granicę.... No to czekam na niespodziankę po 25 listopada na FB stronie Polskich nagrań. 😉

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi