Skocz do zawartości
IGNORED

Lista spełnionych obietnic PiSu

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Zbig napisał:
52 minuty temu, cocacol napisał:

Przejęcie rafinerii w Schwedt? Na żadnym etapie. Na żadnym.

Orlen wyraził chęć przejęcia udziałów Shella, a na to się muszą zgodzić Niemcy.

Więc na tym samym co budowa fabryki elektryków.

Sprawdź sobie.

Rozwiń  

Ale to nie ja napisałem 🙂

A... no tak... @caleb66. Wybacz 🙂

Godzinę temu, romeksz napisał:

Dopóki Polska nie jest płatnikiem netto, to bierz grzecznie te unijne euro i nie gryź niemieckiej ręki która Cię nimi karmi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oto kolejny sukces PiS...

"Niechlubne osiągnięcie przeszło niezauważone. Może być symbolem niekompetencji rządu PiS

08 listopada 2022 07:36

5 min czytania

W sprawie KPO ciągle nie ma przełomu, pojawił się on za to w naszych relacjach z Unią na zupełnie innej płaszczyźnie. Jak podał Business Insider, we wrześniu Polska wpłaciła do budżetu UE 598 mln euro – miesięczna składka jest mniej więcej stała. Z budżetu Unii w tym samym miesiącu dostaliśmy z kolei w sumie 425 mln euro. Jak nie liczyć, jesteśmy na minusie. Innymi słowy, przynajmniej we wrześniu, Polska została unijnym płatnikiem netto."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto kolejny sukces PiS...
"Niechlubne osiągnięcie przeszło niezauważone. Może być symbolem niekompetencji rządu PiS
08 listopada 2022 07:36
5 min czytania
W sprawie KPO ciągle nie ma przełomu, pojawił się on za to w naszych relacjach z Unią na zupełnie innej płaszczyźnie. Jak podał Business Insider, we wrześniu Polska wpłaciła do budżetu UE 598 mln euro – miesięczna składka jest mniej więcej stała. Z budżetu Unii w tym samym miesiącu dostaliśmy z kolei w sumie 425 mln euro. Jak nie liczyć, jesteśmy na minusie. Innymi słowy, przynajmniej we wrześniu, Polska została unijnym płatnikiem netto."
https://www.newsweek.pl/opinie/krajowy-plan-odbudowy-jak-polska-doplaca-do-unijnego-budzetu-ale-z-niego-nie-dostaje/62bpwfr
Aczkolwiek:

a97575411c8fde88449668c7732a11f4.jpg
Zgodziłbym się z tobą gdyby nie to że cały czas mam wrażenie że to nasza Polska ręka karmi Niemcy a nie odwrotnie.

Jak popatrze na oficjalne statystyki, to sredni niemiec wplaca rocznie do wspolnej kasy 257€ a sredni polak kasuje 341€ (przklad 2021)
Caly czas mam wrazenie, ze to xajasowa reka karmi takie pasozyty jak caleb, a nie odwrotnie.

PS.
Naogladales sie za duzo PiSowej telewizji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, fetek napisał:

Sprawdź sobie gdzie jest Orlen teraz a gdzie był za Tuska, sprowadź sobie na jakim etapie jest przejmowanie niemieckiego rynku łącznie z rafinerią.

I tak fajnie wszyscy sobie będą wszystko sprawdzać, nikt nic nie napisze bo to wszystko jest jednym wielkim pi****

Powtarzasz sie tym Orlenem, to sie chyba lista sukcesow na nim zaczyna i konczy, a wiesz ze wlasnie jestesmy swiadkami przeksztalcen zrodel energii ?

Jedni sie pozbywaja a inni sie ciesza ....

Ja bym chcial aby Polska miala taka infrastrukture jak Niemcy, jak bedzie nalezec do G20 bo teraz nalezy do innego G to wtedy mozesz poblyszczec

W dniu 23.10.2023 o 11:59, Jaro_747 napisał:

zamiast te pieniądze zainwestować w energetykę ochoczo je przep... nie wiadomo gdzie.

no jak to nie wiadomo?

pis rodzina na swoim plus 😉 

W dniu 23.10.2023 o 22:50, cocacol napisał:

Orlen wyraził chęć przejęcia udziałów Shella, a na to się muszą zgodzić Niemcy.

nie orlen tylko unimot

W dniu 23.10.2023 o 22:40, Zbig napisał:

Firmy wychodzą z rynku detalu paliw, który powoli zmienia się w biznes gastronomiczny z przystawką w postaci dystrybutorów, jak są chętni to sprzedają, będzie pan zadowolony 😉

Z rafinerią w Schwedt jest na razie głównie dużo szumu medialnego.

energetyka, media, recykling w tym produkcja granulatu, petrochemia,  biopaliwa nowej generacji i kilka innych pierdoł.

W rankingu S&P największych firm energetycznych orlen zajmuje 37 miejsce.

Zysk netto:
2007    2 480 426,00 zł
2008    -2 526 626,00 zł
2009    1 300 167,00 zł
2010    2 455 467,00 zł
2011    2 015 003,00 zł
2012    2 170 000,00 zł
2013    90 000,00 zł
2014    -5 828 000,00 zł
2015    3 233 000,00 zł

łącznie 5 389 437,00 zł

2022  33 630 000,00 zł
2023 już przebili 40....

Orlen w ciągu jednego roku za Kaczora zrobił ponad 6 razy więcej niż za całych ośmioletnich rządów Tuska. Nawet Lot za C19 zarobił więcej niż przez lata rządów Tuska, podobnie PZU i wiele innych spółek.

7 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ja bym chcial aby Polska miala taka infrastrukture jak Niemcy, jak bedzie nalezec do G20 bo teraz nalezy do innego G to wtedy mozesz poblyszczec

Niemiecką infrastrukturą zarządzają Rosjanie, wiele kluczowych elementów do niej należy.

Powtarzasz sie tym Orlenem, to sie chyba lista sukcesow na nim zaczyna i konczy, a wiesz ze wlasnie jestesmy swiadkami przeksztalcen zrodel energii ?

dlatego orlen skupuje wiele farm wiatrowych i buduje na brzegu Bałtyku własne, plus port do ich obsługi.

Może kiedyś odkryjesz że rafineria to nie tylko paliwo.

jak bedzie nalezec do G20 bo teraz nalezy do innego G to wtedy mozesz poblyszczec

Rosjanie należą do G20, zgadza się mają bardzo dobrą infrastrukturę na dnie Bałtyku.

22 godziny temu, jar1 napisał:

5 min czytania

1 dzień... mija tydzień i KPO brak.

23 godziny temu, Jaro_747 napisał:

No właśnie, to najlepsze dowód na to, ze pisowcy to grupa zakompleksionych nieudaczników.

Tylko że to PO wygrało wybory dotacjami , które z resztą szlak trafił.

W dniu 23.10.2023 o 02:31, .:Gerard:. napisał:

Masz bardzo ciekawe podejście ekonomiczne
Wyobraź sobie ze zarobiłeś i odłożyłeś 500 zl na Whisky, dostajesz pismo ze masz uiścić opłatę 500 zl dla mnie a wtedy ja sobie kupie Whisky, wiec gdzie tu widzisz rozkręcenie gospodarki ?

nierealny przykład, wymyśl szare komórki może jeszcze jakieś działają.

W dniu 23.10.2023 o 21:52, Mrok napisał:

2. Już mówię: mieszkanie 41 m kw. z miejscem parkingowym w garażu podziemnym (w niskim budynku), przyzwoity, w miarę nowy samochód. Moi przyjaciele nie odstają za wiele ode mnie np. 34/48/56 m kw., część w trakcie spłacania kredytów, młodsi, starsi z dorosłymi dziećmi itd. Zwykli uczciwi ludzie. Nie ma wśród nich nikogo, kto żyłby z zasiłków.

Jak to są Twoje życiowe osiągnięcia to nie ma się czym chwalić.

W dniu 23.10.2023 o 21:52, Mrok napisał:

1. Unia jest tworem polityczno-administracyjnym dalekim od ideałów. Jeśli dane państwo jest zarządzane przez inteligentnych ludzi - zyskujesz, jeśli przez skłócony ludzki kocioł - przegrywasz.

Noe nie bardzo, jutro masz głosownie nad traktatami, jeśli przejdzie a pewno tak będzie to  całą unię czeka bardzo dużo zmian a wszystkie państwa stracą suwerenność, prawo veta itd. Nie będzie unii będzie federacja i ojro dla wszystkich.

Tusk nie zdążył sprzedać naszych lasów to je sobie sami wzięli.

Edytowane przez fetek
17 minut temu, fetek napisał:

Orlen w ciągu jednego roku za Kaczora zrobił ponad 6 razy więcej niż za całych ośmioletnich rządów Tuska.

W dniu 23.10.2023 o 20:34, caleb66 napisał:

Państwo tworzy warunki w których albo można się czegoś dorobić albo nie. Możesz sobie pracować całe życie i garba się dorobić albo renty inwalidzkiej.

tylko że wielu polskojęzycznych Niemców uciekło kilka lat temu i teraz na forum udają mądrych a nie wiedzą co się dzieje zarówno u nich jak i u nas.

9 minut temu, kostropaty napisał:

coś jak ci, co z pisem kolaborują? 😄 

Nie wiem wiec się nie wypowiem, większość powinna dostać z okularnikiem na czele "po głowie"

11 minut temu, fetek napisał:

tylko że wielu polskojęzycznych Niemców uciekło kilka lat temu i teraz na forum udają mądrych a nie wiedzą co się dzieje zarówno u nich jak i u nas.

Bys się zdziwił, jak zwykle z fusów wróżysz i wiesz co się u mnie dzieje
Przyjeżdżają do mnie do pracy wiec wiem co się "u was dzieje"

Godzinę temu, fetek napisał:

2022  33 630 000,00 zł
2023 już przebili 40....

Orlen w ciągu jednego roku za Kaczora zrobił ponad 6 razy więcej niż za całych ośmioletnich rządów Tuska.

Po pierwsze wynika to z przejęcia PGNiG i Lotosu

Po drugie:

należy wskazać na rekordowo wysokie marże rafineryjne, które w II, III i IV kwartale 2022 r. wynosiły odpowiednio 26,5, 16,4 oraz 22 dolary na baryłkę. Dla porównania w analogicznych okresach roku 2021 wynosiły one odpowiednio zaledwie 1,5, 3,1 oraz 4,5 dolara.

Nie stoją za tym jednak jakieś przełomowe rozwiązania menedżerów, tylko sytuacja geopolityczna po inwazji Rosji na Ukrainę, która wywindowała ceny paliw do rekordowych poziomów.

Pieprzenie że rozkradzenie Lotosu to sukces to przykład ekonomicznego analfabetyzmu i politycznego fanatyzmu.

Oszustwem jest porównywanie wyników Orlenu sprzed kilku lat i teraz, należałoby porównywać wyniki wszystkich firm które weszły w skład Orlenu z obecnym wynikiem i to indeksowane inflacją, czy z innym sposobem wyrównania cen. I w takim układzie przekonany jestem, że wyszłoby, że 1+1+1=2 a nie trzy (prosty przykład dla mniej lotnych).

Przecież sam Orlen podał że na transakcji z Aramco stracił. Ale o tym reżimowa propaganda nie mówi.

Jestem Europejczykiem.

47 minut temu, Jaro_747 napisał:

Pieprzenie że rozkradzenie Lotosu to sukces to przykład ekonomicznego analfabetyzmu i politycznego fanatyzmu.

Oszustwem jest porównywanie wyników Orlenu sprzed kilku lat i teraz, należałoby porównywać wyniki wszystkich firm które weszły w skład Orlenu z obecnym wynikiem i to indeksowane inflacją, czy z innym sposobem wyrównania cen. I w takim układzie przekonany jestem, że wyszłoby, że 1+1+1=2 a nie trzy (prosty przykład dla mniej lotnych).

I bez tego widać gołym okiem jak Obajtek go rżnie na kasie, a on mu jeszcze klaszcze.

Edytowane przez Zbig
9 godzin temu, fetek napisał:

nie orlen tylko unimot

Unimot wyskoczył jesienią, wcześniej był Orlen. Orlen, po pisowskich wybrykach okazał się niewiarygodny i został spuszczony przez Niemców.

9 godzin temu, fetek napisał:

Ciekawe czemu to zawdzięczamy. Niecierpliwie czekam na analizę.

7 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Przecież sam Orlen podał że na transakcji z Aramco stracił. Ale o tym reżimowa propaganda nie mówi.

Aramco wyszedł już na czysto. Już odzyskali kasę, którą włożyli.

2 godziny temu, cocacol napisał:

Ciekawe czemu to zawdzięczamy. Niecierpliwie czekam na analizę.

hot dogą na stacji. Czyli klasyka gatunku, nie narzekacie na czasy gdy było źle tylko na czasy gdy jest dobre.

12 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Bys się zdziwił, jak zwykle z fusów wróżysz i wiesz co się u mnie dzieje
Przyjeżdżają do mnie do pracy wiec wiem co się "u was dzieje"

Tia... widać po Twoich wypowiedziach. Wiedza a opinia innych to dwie różne rzeczy.  Jak dzisiaj odpalą zmianę traktatów to za jakiś czas już nie będą przejeżdżać.

11 godzin temu, Zbig napisał:

Po pierwsze wynika to z przejęcia PGNiG i Lotosu

Po drugie:

należy wskazać na rekordowo wysokie marże rafineryjne, które w II, III i IV kwartale 2022 r. wynosiły odpowiednio 26,5, 16,4 oraz 22 dolary na baryłkę. Dla porównania w analogicznych okresach roku 2021 wynosiły one odpowiednio zaledwie 1,5, 3,1 oraz 4,5 dolara.

Nie stoją za tym jednak jakieś przełomowe rozwiązania menedżerów, tylko sytuacja geopolityczna po inwazji Rosji na Ukrainę, która wywindowała ceny paliw do rekordowych poziomów.

W czasach gdy PGNiG i LTS, były samodzielne, nie było wojny ani inflacji roczny wynik i tak był wyższy, nie tak spektakularne ale jednak i w wielu przypadkach zamykał 8 lat rządów Tuska.

Po za tym sumując wszystko za czasów Tuska, poprawiając o inflacje i tak nam bardzo dużo zabraknie.

Na końcu warto podkreślić że Obajtek nie realizował żadnych swoich czy pisowskich plantów, podobnie jak z resztą to odgrzewane kotlety o których się mówiło lata tylko nikt nie miał woli ani kasy by to zrobić, działa były wręcz przeciwne. 

O budowie grupy multienergetycznej mówiła nawet platforma, tylko coś jej jak zwykle nie wyszło.

Po za tym powtarzam że taka sytuacja była we wszystkich spółkach skarbu państwowa, a te które szły pod młotek typu PLL LOT gdzie sytuacja finansowa była tragiczna.

7 godzin temu, romeksz napisał:

Ukryta Zawartość

Tusk ma bardziej humanitarne patenty, już była brutalna zmiana prezesa orlenu. 

10 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Raczej wasza ciemnota, LTS za PO się zwijał, lałeś paliwo nawet nie wiedziałeś komu, hektolitry jechały na Niemcy bez kwitów, bez podatków bez niczego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
10 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Można jeszcze prościej.

2007 - 2015: 5 389 437,00 zł

2016: 5 740 000 (inflacja ujemna)
2017: 7 173 000

Tu nie chodzi o licytacje tylko zwykłe pokazanie że wy nie macie żadnych podstaw do narzekania, wszystkie statystyki są lepsze niż za Tuska.

Godzinę temu, fetek napisał:

Można jeszcze prościej.

Tu nie chodzi o licytacje tylko zwykłe pokazanie że wy nie macie żadnych podstaw do narzekania, wszystkie statystyki są lepsze niż za Tuska.

A Ty dalej swoje.

Średnia cena baryłki ropy 2008-2015: 91 USD

Średnia cena baryłki ropy 2016-2017: 50 USD

Uwzględniając kurs dolara, ceny surowca były w 2016-2017 niższe o 1/3, a średnie ceny paliw spadły o około 10%.  Wyższa marża, wyższe zyski.

18 minut temu, Zbig napisał:

A Ty dalej swoje.

Uwzględniając kurs dolara, ceny surowca były w 2016-2017 niższe o 1/3, a średnie ceny paliw spadły o około 10%.  Wyższa marża, wyższe zyski.

To za trudne dla przeciętnego wyborcy PiS.

1 godzinę temu, Zbig napisał:

A Ty dalej swoje.

Oj tak wy zawsze znajdziecie wytłumaczenie 🙂

Modelowa marża rafineryjna = przychody (93,5% Produkty = 36% Benzyna + 43% Diesel + 14,5% Ciężki olej opałowy) - koszty (100% wsadu: ropa i pozostałe surowce). Notowania rynkowe spot. (do dnia 31.07.2022)

Modelowa marża rafineryjna = przychody (93,5% Produkty = 36% Benzyna + 43% Diesel + 14,5% Ciężki olej opałowy) - koszty (100% wsadu = ropa i pozostałe surowce). Całość wsadu przeliczona wg notowań ropy Brent. Notowania rynkowe spot 2012

Ja różnic w obliczaniu marży rafineryjnej nie widzę, ale widzę że dany procent z 91 dolarów to znacznie więcej niż z 50usd. Po za tym zapomniałeś o różnicy prawie 1pln w kursie dolara. Widzę że np w 2012 wartość marży z miesiąca na miesiąc potrafiła urosnąć o prawie 100%.

Warto jeszcze porównać inwestycje... a właściwie ich brak.

Tak ja dalej swoje bo Wy ciągle jak te owce nie rozumiecie ze nie macie podstaw do narzekania, Ja nie pisze że PiS, czy Obajekt czynił cuda tylko mówię że za PO było gorzej, albo jeszcze uprośćmy za PiS nie jest gorzej niż za PO.

Tylko wy jak zwykle niczego nie ogarniacie i się wam świat wali. Tam gdzie są prawdziwe problemy i zagrożenia dla nas nabieracie wody w usta i udajecie głupków.

3 godziny temu, fetek napisał:

Można jeszcze prościej.

A głupi naród tego nie docenił. Taki Sobolewski z żoną od ust sobie odejmowali i nic.

Jestem Europejczykiem.

10 minut temu, Jaro_747 napisał:

A głupi naród tego nie docenił. Taki Sobolewski z żoną od ust sobie odejmowali i nic.

I od tego odejmowania tak się utuczyli?

Zgroza!

20 godzin temu, fetek napisał:

hot dogą na stacji

Jak już jesteśmy przy hot dogach, to przypomniała mi się rodzinna firma Wędzonka, a wiadomo, rodzina jest najważniejsza.

"Niewielka firma Wędzonka z rodzinnych Myślenic Daniela Obajtka jest jednym z dostawców parówek dla stacji PKN Orlen. Pełnomocnikiem zarządu Wędzonki jest Joanna Górka-Firek, która jednocześnie zasiada w radzie nadzorczej spółki Orlen Paliwa i jest zatrudniona w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa -"

"w czasach, gdy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa szefował Daniel Obajtek - "agencja przeniosła jeden z oddziałów do Myślenic i wynajęła na siedzibę budynek od męża Górki-Firek".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, jezz napisał:

Jak już jesteśmy przy hot dogach, to przypomniała mi się rodzinna firma Wędzonka, a wiadomo, rodzina jest najważniejsza.

"Niewielka firma Wędzonka z rodzinnych Myślenic Daniela Obajtka jest jednym z dostawców parówek dla stacji PKN Orlen. Pełnomocnikiem zarządu Wędzonki jest Joanna Górka-Firek, która jednocześnie zasiada w radzie nadzorczej spółki Orlen Paliwa i jest zatrudniona w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa -"

"w czasach, gdy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa szefował Daniel Obajtek - "agencja przeniosła jeden z oddziałów do Myślenic i wynajęła na siedzibę budynek od męża Górki-Firek".

Ukryta Zawartość

I parówki miały z górki... 

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.