Skocz do zawartości
IGNORED

scena aż po horyzont wyznacznikiem high-endu, czy aby na pewno?

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, szpakowski napisał:

Widać, że nigdy nie miałeś do czynienia z dobrą elektroniką, dlatego powielasz takie poglądy jak powyżej. 

Czym mialby charakteryzowac sie wzmacniacz z "dobra elektronika" jesli stwierdzenie o jego roli - wzmacnianiu sygnalu wejsciowego z mozliwe jak najmniejszymi znieksztalceniami, jest nie teges?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

35 minut temu, Piopio napisał:

Mało rozdzielcze 😉 

Tzn. jakie?

31 minut temu, szpakowski napisał:

Bzdura. Zależy od wzmacniacza, źródła, kolumn i ustawienia w pomieszczeniu.

Kolejna bzdura ... widać, że nie wiesz od czego zależą owe fale ...

Widać, że nigdy nie miałeś do czynienia z dobrą elektroniką, dlatego powielasz takie poglądy jak powyżej. 

Jesteś pewien, że nie można lepiej? Nie jestem wredny dlatego nie pytam o wzorzec ...  

Taki sam wzorzec jak … dobra elektronika, he, he, he.

25 minut temu, Piopio napisał:

"[Rozdzielczość/]Analityczność po prostu oznacza tyle, że jesteśmy łatwiej wyłowić więcej informacji. Łatwiej wyłowić osobne głosy w chórze, łatwiej rozróżnić podobne do siebie instrumenty z tej samej grupy (na przykład smyczkowe czy dęte o podobnym brzmieniu), łatwiej usłyszeć ingerencje realizatora dźwięku w modyfikację nagrań, czy sposób w jaki muzycy artykułują poszczególne dźwięki.

Rozdzielczość nie jest właściwością izolowaną. Załóżmy, że słuchamy nagrania kilkuosobowego zespołu wokalnego i staramy się śledzić jeden wybrany głos. Bez wątpienia będzie do tego potrzebna dobrej jakości lokalizacja, a więc mamy zazębienie ze stereofonią. Podobnych zależności jest więcej."

Widze ze to cytat (a nie twoje), a nie definicja. A koro nie ma definicji to kazdy ma na mysli co innego. To jak o tym dyskutowac?

Mozna prosic chociaz link do tej zlotej mysli?

19 minut temu, ProjectPi napisał:

Czym mialby charakteryzowac sie wzmacniacz z "dobra elektronika" jesli stwierdzenie o jego roli - wzmacnianiu sygnalu wejsciowego z mozliwe jak najmniejszymi znieksztalceniami, jest nie teges?

Dla niego dobra elektronika to hiendowy sprzet wg. definicji ze najlepsze toco najdrozsze 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Wywiad z Jimem Andersonem i Ulrike Schwarz - o nagrywaniu, miksowaniu, scenie, mikrofonach i o wszystkim innym co dotyczy realizacji nagrań, pracy inżyniera nagrań, producenta, rożnych wariantów brzmień i odpowiedniego podejścia do tych brzmień. Warto poczytać, zaznajomić się z przykładami i uświadomić sobie te wszystkie zależności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

W wersji polskiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

31 minut temu, Piopio napisał:

"[Rozdzielczość/]Analityczność po prostu oznacza tyle, że jesteśmy łatwiej wyłowić więcej informacji. Łatwiej wyłowić osobne głosy w chórze, łatwiej rozróżnić podobne do siebie instrumenty z tej samej grupy (na przykład smyczkowe czy dęte o podobnym brzmieniu), łatwiej usłyszeć ingerencje realizatora dźwięku w modyfikację nagrań, czy sposób w jaki muzycy artykułują poszczególne dźwięki.

Rozdzielczość nie jest właściwością izolowaną. Załóżmy, że słuchamy nagrania kilkuosobowego zespołu wokalnego i staramy się śledzić jeden wybrany głos. Bez wątpienia będzie do tego potrzebna dobrej jakości lokalizacja, a więc mamy zazębienie ze stereofonią. Podobnych zależności jest więcej."

Nie ma zadnego problemu w moim systemie z wylawianiem „wiekszej ilosci informacji z nagrania”.

Poza tym latwiej wychwycic? Co to znaczy latwiej? Jakas skala? Mierzalnosc? Powtarzalnosć?

A moze zalezy to od naszych uszu i od nasźego mozgu?

Czysta ałdjofilska mowa sluzaca do pokazania jakiejsc mitycznej wyzszosci aldjofilow nad reszta?

21 minut temu, pmcomp napisał:

Czysta ałdjofilska mowa sluzaca do pokazania jakiejsc mitycznej wyzszosci aldjofilow nad reszta?

Doświadczenie 😉 Posłuchaj naprawdę dobrych systemów a zrozumiesz co to jest rozdzielczość w audio. W domu, na Twoim sprzęcie tego nie doświadczysz ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, xajas napisał:

Ktory z tych dziesiatek!!! stojacych i wiszacych mikrofonow wyznacza pozycjonowanie wirtualnej sceny (Czyli stoi z przodu na linii kolumn)? 😉

Ten co grozi patykiem orkiestrze. 😉 A przy okazji ma nasze rozważania głęboko w "d". 😀

33 minuty temu, pmcomp napisał:

Dla niego dobra elektronika to hiendowy sprzet wg. definicji ze najlepsze toco najdrozsze 🙂 .

Tak. Jestem multimilionerem, nie uznaję tanich rzeczy. 

45 minut temu, ProjectPi napisał:

Czytaj ze zrozumieniem trollu. 

31 minut temu, Piopio napisał:

Doświadczenie 😉 Posłuchaj naprawdę dobrych systemów a zrozumiesz co to jest rozdzielczość w audio. W domu, na Twoim sprzęcie tego nie doświadczysz ...

I pisze to „malinowe dziecko” …

A skad ty wiesz jakich systemow sluchalem … u siebie w domu?

(nie na targach czy wystawach).

A skad wiesz, ze na moim sprzecie i w moim pomieszczeniu nie doswiadcze skoro u mnie nie byles i nie sluchales?

Wrozka jestes, jasnowidz czy jednak konfabulant? Jakbym sluchal Premiera Morawieckiego z jego wystapienia dzisiaj.

🙂 

Linka jednak nie zamiecisz? A moze to napisal chatgpt? Bo wpisow sztucznej inteligencji troche juz tutaj bylo.

😉 .

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Piszę o kreowaniu przestrzeni: przed kolumnami, na linii oraz w głąb.

To bardzo ciekawe, szczególnie gdy założymy, że miarą hi-endowości jest znikanie kolumn w pomieszczeniu.

Więc jak nie ma być KOLUMN, to skąd analiza, że coś jest ZA czy PRZED nimi???

Polecam to (uczciwej) refleksji.

37 minut temu, pmcomp napisał:

A skad wiesz, ze na moim sprzecie i w moim pomieszczeniu nie doswiadcze skoro u mnie nie byles i nie sluchales?

Sam się chwaliłeś na czym słuchasz. Wyciągam tylko logiczne wnioski. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Sam się chwaliłeś na czym słuchasz. Wyciągam tylko logiczne wnioski. 

A byles i sluchales? I uslyszales na wlasne uszka ten brak rozdzielczosci w moim systemie?

BTW systemu na JBL4343 opartych na lampowej zwrotnicy z trzema niezależnymi sekcjami wzmacniajacymi nie mogles raczej sluchac niegdy i nigdzie w swoim zyciu bo taki systemy sa unikalne na skale swiatową.

Nie wyciagasz logicznych wnioskow tylko powielasz stereotypy wyczytane w necie.

I znasz historie mojego systemu od powiedzmy ćwierćwiecza oraz wszystkie elementy ktore w nim goscily?

Gratuluję, nawet ja mialbym problemy zeby wszystko hronologicznie odtworzyć.

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Wracajac do rozdzielczosci, jest kilka definicji dla kilku obszarow, jednak o tej mitycznej rozdzielczosci audio nie ma nic:

Ukryta Zawartość

Bo rozdzielczosci bitowej @Piopio nie mial na mysli 😉 .

To o czym on pisze? Gdzie definicja?

A jesli juz przepisujesz cos z internetu i piszesz, ze dobry system musi potrafić odroznić czwarte skrzypce od piatych to dodam, ze jeszcze po drugiej stronie glosnika ucho sluchacza musi umiec to rozroznić.

Pytanie: umiesz rozroznic na sali koncertowej, na zywo, dzwieki czwartych i piatych skrzypiec grajacej duzej orkiestry symfonicznej? Moze dla ulatwienia z zamknietymi oczami bo z zamknietymi oczami scena audiofilom zawsze ukazuje sie lepiej. 🙂 .

A rozroznisz je potem z zapisu tego koncertu odtwarzanego „na najlepszym systemie audio na swiecie” (cokolwiek to znaczy)?

PS. zakladam, ze odrozniasz altowke od skrzypiec ale to nie jest twoja rozdzielczosc 🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, Piopio napisał:

Znowu przenosnie? 😄 No blagam.

Systemy mało rozdzielcze grają "plamami dźwiękowymi". Trudno śledzić partię danego instrumentu (szczególnie akustycznego). 

Systemy rozdzielcze potrafią sprawić, że każdy instrument, głos brzmi naturalnie i jest zawieszony w konkretnej przestrzeni. 

Fajnie to słychać gdy śpiewa chór.

Nie wiem dlaczego próbujesz zawrócić rzekę kijem. Wydaje mi się, że każdy kto trochę bawi się w audio potrafi rozróżnić system rozdzielczy od tego mało rozdzielczego. Nawiązanie do rozdzielczości pojawia się w prawie każdej recenzji audio. 

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Czytaj ze zrozumieniem trollu. 

Staram sie, moj drogi kolego 😄 Wyjasnisz, co bylo nie tak w stwierdzeniu, do ktorego sie odniosles, jako do "powielanych pogladow"?

Rozdzielczość, niekoniecznie musi wiązać się tylko z Hi-endem.

Przy dobrym odpowiednim zestawieniu Hi-Fi , również jest to możliwe. 

19 minut temu, Bukaj napisał:

Oczywiście ! Ja mam bardzo rozdzielczy system a śmiesznie tani patrząc na ceny High-End 😉

10 minut temu, Piopio napisał:

Oczywiście ! Ja mam bardzo rozdzielczy system a śmiesznie tani patrząc na ceny High-End 😉

Ja posiadam tańsze kolumny od Ciebie, ale też mam takie brzmienie. 

Jak się wszystko umiejętnie dopasuje, to idzie uzyskać wysokiej klasy dźwięk🙂 Niekoniecznie za dużą sumkę. 😉

Godzinę temu, Piopio napisał:

Systemy mało rozdzielcze grają "plamami dźwiękowymi". Trudno śledzić partię danego instrumentu (szczególnie akustycznego). 

Systemy rozdzielcze potrafią sprawić, że każdy instrument, głos brzmi naturalnie i jest zawieszony w konkretnej przestrzeni. 

Fajnie to słychać gdy śpiewa chór.

Nie wiem dlaczego próbujesz zawrócić rzekę kijem. Wydaje mi się, że każdy kto trochę bawi się w audio potrafi rozróżnić system rozdzielczy od tego mało rozdzielczego. Nawiązanie do rozdzielczości pojawia się w prawie każdej recenzji audio. 

I znowu wciskasz ałdjofilskie kity.

Nie wiem czy kazdy, zapytalem ciebie czy rozroznisz czwarte i piate skrzypce, nie odpowiedziales wiec zapewne nie rozroznisz. Pytanie tylko czy ty czy twoj system. I ta rozroznialnosc to jest wlasnie rozdzielczosc.

Wskazales kiedykolwiek, dla ulatwienia na zywo, palcem na sali koncertowej, z zamknietymi oczami WSZYSTKIE grajace te kilkadziesiat instrumentow? Jak nie albo oni na zywo nie grali rozdzielczo albo ty nie jestes rozdzieczy. I wszystko tobie sie tylko wydaje, jak bardzo wielu tutaj audiofilom. Za to opowiadac o tym umiecie bardzi pieknie i kwieciscie. Cytujac recenzentow i testerow z gazet i z netu.

Dalej … to trudno sledzic, system nie sledzi czy sluchacz nie sledzi? Zdecyduj sie.

To ze kazdy instrument i glos brzmia naturalnie i sa dobrze pozycjonowane to … nie jest rozdzielczosc.

Jak ciebie czytam to wiesz, ze gdzies dzwoni tylko nie wiesz w ktorym kosciele.

Recenzje audio mnie nie interesuja bo korzystaja z takiego samego zestawu pojec do pieknego opisywania niczego jak twoja rozdzielczosc. Dobra audiomowa trawa. Dla recenzentow wszystko co recenzują brzmi znakomicie. Bo za takie recenzje biorą pieniadze. Nikt im nie zapłaci za napisanie ze cos brzmi ujowo. Im bardziej kwiecist6 jezyk tym lepisza recenzja. Taki duzy audiofil i tego nie wie???

Edytowane przez pmcomp

'The album was completed for the audiophiles who were especially interested in the sound differences by the microphone setting at the recording studio for the jazz. You will understand the musical performance is made up thru the microphone setting and also the sound sense of the balance engineers'.

'Our Delight' with Eiji Kitamura - Many Sides of Recordings Technique / GML Records - XRCD2 JVC

'Oktecik znanych japońskich muzyków jazzowych gra mocno tradycyjnie standardy dla potrzeb audiofilskich - i te ustawienia bardzo fajnie słychać. Muzyka bardzo dobrze zrealizowana i swingująca - powinna się podobać, ale to nie jest point - point tej płytki, to te wszystkie setupy mikrofonowe. Tu jest audiofilska jazda! Sesja zrealizowana 26 lipca 1989 roku w Victor Recording Studio w Tokio'.

IMG_3508.thumb.jpg.bf09cd9019ab323eb0d9163c9f52f43b.jpg.24141dc98774a012d9764296200336ea.jpgIMG_3509.thumb.jpg.c3949636f9b393a32037f137763fa3f5.jpg.0b482419684258808c6f0ea3709169ed.jpg

IMG_3496.thumb.jpg.a1767dd67b37e4c5ba40c4de46380def.jpg.520341bb121a8259d5fa17d09bc3eb09.jpgIMG_3497.thumb.jpg.bec60640e7f0b5ddd14a039748f5064a.jpg.cd5fd5692f2f36be916503401f23f940.jpg

IMG_3498.thumb.jpg.83501fa7d279bf3222217a853c0733a2.jpg.8a632b2171616a56eb3722e41fb7debd.jpgIMG_3499.thumb.jpg.646f082c133efa6b0c5f7c87103a70a8.jpg.d2dfc730730ad2e3c8c8bed3b155f137.jpg

Parker's Mood

45 minut temu, Bukaj napisał:

Jestes absolutnie pewien?

Pytam bo znafca @Piopio twierdzi, ze systemy z lat 70-ych nie maja prawa byc rozdzielcze.

🙂 .

1 godzinę temu, Wuelem napisał:

Więc jak nie ma być KOLUMN, to skąd analiza, że coś jest ZA czy PRZED nimi???

Jeżeli podczas słuchania masz otwarte oczy to widzisz kolumny. W procesie tym biorą udział dwa zmysły, wzrok i słuch. Dobry sprzęt pozwala precyzyjnie lokalizować pozorne źródła dźwięku w przestrzeni. Kolumny i linia którą tworzą stanowią punkt odniesienia do określenia ich umiejscowienia w przestrzeni. 

1 godzinę temu, Wuelem napisał:

Polecam to (uczciwej) refleksji.

Kolumny "znikają" ale pozorne źródła są "namacalne", są lokalizowane precyzyjnie a ich umiejscowienie najłatwiej odnieść właśnie do umownej linii kolumn. 

58 minut temu, ProjectPi napisał:

Staram sie, moj drogi kolego 😄 Wyjasnisz, co bylo nie tak w stwierdzeniu, do ktorego sie odniosles, jako do "powielanych pogladow"?

Na trolla szkoda mi czasu ...

12 minut temu, szpakowski napisał:

Na trolla szkoda mi czasu ...

😄 

Jasne.

56 minut temu, pmcomp napisał:

Jestes absolutnie pewien?

Pytam bo znafca @Piopio twierdzi, ze systemy z lat 70-ych nie maja prawa byc rozdzielcze.

🙂 .

Tak jestem tego pewien. 

Jak to są systemy Unitry to na pewno 

3 godziny temu, pmcomp napisał:

I znowu wciskasz ałdjofilskie kity.

A ty manipulujesz aby udowodnić swoją rację. Co żeś się uczepił tych skrzypiec ? Napisałem Ci czym różni się system rozdzielczy od mało rozdzielczego. Ale Ty to oczywiście ignorujesz.

7 godzin temu, Piopio napisał:

"[Rozdzielczość/]Analityczność po prostu oznacza tyle, że jesteśmy łatwiej wyłowić więcej informacji.

Cóż, dla mnie te dwa określenia to całkowicie inne światy prezentacji. Pierwsze owszem, im jest lepszej jakości daje szansę na osiągnięcie wymienionego celu. Niestety drugie często funduje nam "jazgot" przykrywający wiele drobnych, nie zawsze kreowanych w górnych rejestrach informacji.

• Moderatorzy

Tzw "rozdzielczości" może wynikać z dwóch sytuacji, pierwsza gdy są podkreślane górne częstotliwości i to rzeczywiście wiąże się z tym o czym wspomniał wyżej @umka oraz drugiej gdy system akcentuje transjenty szybko wygaszając fazę wybrzmienia i wygasania. Obie będą też wpływać na sposób budowania się sceny. Oczywiście w obu akustyka odgrywa dość duże znaczenie. Właściwa proporcja pomiędzy transjentem, wybrzmieniem i wygasaniem będzie wpływać na to w jaki sposób postrzegamy scenę. Szybkie systemy, kładące nacisk na transjenty będą tworzyć płytszą i węższą scenę ale jednocześnie lokalizacja źródeł pozornych będzie dokładniejsza. Jeśli podkreślimy fazę wygasania uzyskamy scenę głęboką ale mniej precyzyjną a dźwięk wyda nam się wolniejszy bardziej relaksujący.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

11 minut temu, umka napisał:

Cóż, dla mnie te dwa określenia to całkowicie inne światy prezentacji. Pierwsze owszem, im jest lepszej jakości daje szansę na osiągnięcie wymienionego celu. Niestety drugie często funduje nam "jazgot" przykrywający wiele drobnych, nie zawsze kreowanych w górnych rejestrach informacji.

Tak, to jest prawda co piszesz. Nie dość, że słuchanie V-ki po czasie staje się męczące to ten "jazgot" rzeczywiście może przykryć wiele drobnych informacji.

20 minut temu, umka napisał:

Zgadzam się 😉 

Ten co grozi patykiem orkiestrze.  A przy okazji ma nasze rozważania głęboko w "d". 

A ja mysle ze ten gosc, ktory siedzi przed ta konsola z setkami suwakow i ma powyzsze rozwazania o „rozdzielczosci“ w „d“

Obojetnie jak muzycy w rzeczywistosci siedzieli, ja mu sie zachce, to umiesci kontrabasy po lewej, pierwsze skrzypce po prawje a kotly z przodu po srodku

BTW.
Aby uslyszec legendarne szczekanie Watersowskie psa daleko „poza horyzontem“, nie potrzebuje zadnego nonplusultra rozdzielczego sprzetu highend za multikilo euro.
Do tego wystarczy prosty, ale poprawnie polaczony i ustawiony sprzet

• Pokaż nowe odpowiedzi