Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze kolumny w budżecie 15 - 20k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

proszę o pomoc w poszukiwaniach nowych (lub używanych) kolumn.

"Audiofilska choroba" kazała mi niedawno sprzedać całkiem młode (3 lata) kolumny Sonus faber Sonetto.

No i się zaczęło. Co tu wybrać w niewygórowanym budżecie?

Pomieszczenie niestety nieduże, nieco ponad 18 m2.

W salonach panowie sugerują raczej monitory, ale niewielkie  podłogówki się w przeszłości sprawdzały i do tego mam lekką niechęć do konstrukcji podstawkowych. Jednak wiem, że zdecydowanie warto je brać pod uwagę.

Ważna sprawa. Wygląd ma znaczenie. Żona jest gotowa nagiąć budżet gdyby nowe zabawki wyglądało np. jak np. KEF R7 Meta w wykończeniu Tytan. (Raczej będą za duże...)

Mój aktualny wzmacniacz to Pathos Logos MKII.

Źródło główne odtwarzacz ROSE RS150B.

Gramofon Pro-Ject 6-Perspex+ HANA SL (MC).

Przewody Albedo (nie te najdroższe).

Preferowane gusta muzyczne lokuję raczej po łagodnej stronie mocy w klimatach ECM, ATC, ale nie tylko. Prog-rock, elektronika lub piosenka aktorska też czasem zagości na talerzu gramofonu.

Pozdrawiam z góry dziękuję za sugestie.

AudioVector R1.   Jakieś Dynki z wyższej półki.  Albo zamówienie czegoś w YB Audio - przygotują coś "szyte na miarę" na b. dobrych głośnikach.

Edytowane przez Tweeter2016

To może skrócimy tematy i wymianę zdań i po prostu napisz listę kolumn która akceptuje twoja żona a wtedy my ustosunkujemy się które z nich mogłyby fajnie spasować do twojego systemu

Dobrze byłoby wiedzieć z którego Sonetto wysiadłeś 😉 1, 2 czy 3 ...

Ale trop z AMT dobry; no ewentualnie z pierścieniowym, ale to już poza budżetem.

Pomysł  z ulubionym designem koleżanki małżonki bardzo by pomógł 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć, które Sonetto miałeś wcześniej i czemu je zmieniłeś? 

Jeśli obawiasz się, że R7 Meta są zbyt duże, to zawsze można pójść w R5 Meta 🙂 Niestety one nie występują w tytanowej kolorystyce, a ogółem mało jest kolumn, które wyglądają w ten sposób. Z innych kolumn w zbliżonym budżecie są Jean Marie Reynaud Euterpe Jubile, ale one nie zagrają moim zdaniem na poziomie Sonetto III dla przykładu, chociaż barwę można polubić. System Audio Legend 40.2 są dość wymagające do akustyki, ale moim zdaniem całkiem ładne. Nie zapominałbym też o naszych polskich Pylon Audio Jasper 23, które mogą być w dowolnym kolorze z palety RAL 😉 

W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Pomału. Najpierw info czemu nie sonnetto 

Sonetto (III) były fajne pod każdym względem, ale lubię zabawę w zamiany.

19 godzin temu, gebeth napisał:

Jak z Pathosem to może spróbuj Bowers & Wilkins 703 S3. Naprawdę polecam odsłuchać i nie ulegać stereotypowi bowersa.

Właśnie tu jest problem - stereotyp B&W.  Wszyscy "znawcy' odradzają a ja chyba jednak spróbuję.  Z drugiej strony warto bo ten sam dystrybutor. Niestety nie wiem czy wszystko u nich ok z pomieszczeniem. np. Elac Vela w tym samym salonie miały dla mnie za dużo, zbyt obfitego basu. Prezentacja na A.S. robiła podobne wrażenie. Dziwne- a cena ostatnio bardzo kusząca.  

22 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

AudioVector R1.   Jakieś Dynki z wyższej półki.  Albo zamówienie czegoś w YB Audio - przygotują coś "szyte na miarę" na b. dobrych głośnikach.

Na razie Dynaudio Special Forty odpadły w zestawieniu z Chario Delphinius MKII. Sam się dziwię.

2 godziny temu, RobertKarol napisał:

Sonetto (III) były fajne pod każdym względem, ale lubię zabawę w zamiany.

No i już. 

To jakie ma znaczenie co doradzimy?:)

Godzinę temu, RobertKarol napisał:

Na razie Dynaudio Special Forty odpadły w zestawieniu z Chario Delphinius MKII. Sam się dziwię.

Czemu? Co się nie podobało?

23 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

AudioVector R1.   

Rewelacyjne monitory. Do 18 m.kw dadzą rade. Większy metraż to już podłogowe R3

Edytowane przez Luk77

Tak, to prawda - super monitory, jedne z lepszych ponoć. AudioVector R1 są w dwóch wersjach: Signature (klasyczny tweeter kopułkowy) oraz Arrete (ze wstęgą). Poza tym 18 m.kw nie jest dla nich granicą na 25-30 też dobrze zagrają 🙂

5 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Poza tym 18 m.kw nie jest dla nich granicą na 25-30 też dobrze zagrają 🙂

Może byc już niedostatek basu ale to też kwestia akustyki i wzmacniacza

Edytowane przez Luk77

A może po prostu KEF R3 w wersji META i niech sobie kobiecina wybiera kolor jaki uważa? Do tego dedykowane standy za "jedyne" 3000zł. Jeśliby odpowiadał black piano, to B&W 706 S3. Jedne i drugie nie mają się czego wstydzić przy małych podłogówkach. 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

W dniu 8.11.2023 o 17:47, gebeth napisał:

Jak z Pathosem to może spróbuj Bowers & Wilkins 703 S3. Naprawdę polecam odsłuchać i nie ulegać stereotypowi bowersa.

Oczywiście można spróbować, ale mi się to połączenie nie podobało. Ale jak zawsze piszę - audio to rzecz subiektywna.

W dniu 8.11.2023 o 11:35, RobertKarol napisał:

Mój aktualny wzmacniacz to Pathos Logos MKII.

Gratuluję wyboru, bo to jeden z lepszych wzmacniaczy w tym przedziale cenowym.

Wzmacniacze Pathosa generalnie lubią się ze wstęgą, zwłaszcza z Jet-em. Koniecznie więc musisz posłuchać Vela 408 lub nawet 409. Zwłaszcza, że i Pathosem oraz Elacami handluje jeden i ten sam dystrybutor, więc z odsłuchami nie powinno być problemu.

Poza tym seria Vela wygląda znakomicie, zwłaszcza z białym lakierem.

6 godzin temu, RobertKarol napisał:

Niestety nie wiem czy wszystko u nich ok z pomieszczeniem. np. Elac Vela w tym samym salonie miały dla mnie za dużo, zbyt obfitego basu

Sorki. Dopiero teraz doczytałem, że je już słuchałeś. To dziwne, bo wg mnie bas tam na pewno nie jest obfity. To raczej granie "monitorowe" (nie dotyczy modelu 409).

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No i już. 

To jakie ma znaczenie co doradzimy?:)

Czemu? Co się nie podobało?

Ma znaczenie. Tym razem czas na lepszą zmianę i na dłużej 🙂

W salonie Nautiliusa nie podobał mi się wysilony, tłusty bas i pogrubienie niższej średnicy.  Co dwie drogi to nie trzy. A sala mocno adoptowana akustycznie. Przypomina raczej studio nagrań, a nie zwykły pokój w domu.

Po ocenie Naczelnego A.V. sądziłem, że Special Forty to spełnienie marzeń. (Nagroda roku i kategoria hi-end). Oczywiście mają wiele znakomitych cech, ale trzeba by spróbować u siebie w domu. Niestety Panowie nie wypożyczają kolumn- szkoda.

No to powiem ci że bardzo dobrze że wyleczyłeś się już z poleceń "lubianych" testerów. 

Niestety niektórzy dochodzą do tego znacznie później.

Sprawdź amphiony to naprawdę zaskakujący dźwięk w swojej cenie bardzo mało tych produktach można poczytać w sieci opinie są w tą i w tą jak to o każdym sprzęcie ale ci co je mają są mega zadowoleni.

Dalej pmc to także uważam produkt dla osób wiedzących czego szukają i nie bojących się krytyki. Uwielbiam to brzmienie mimo że z reguły nie przepadam za kolumnami o jasnej barwie.

A chario dali ci przesłuchać?

W dniu 9.11.2023 o 19:56, Meloman napisał:

Koniecznie więc musisz posłuchać Vela 408 lub nawet 409.

18m2...

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W dniu 10.11.2023 o 08:20, RobertKarol napisał:

Po ocenie Naczelnego A.V. sądziłem, że Special Forty to spełnienie marzeń. (Nagroda roku i kategoria hi-end). Oczywiście mają wiele znakomitych cech, ale trzeba by spróbować u siebie w domu.

Zajebiste głośniki. Z odpowiednim wzmacniaczem. Ze źle dobranym - przysłowiowa kupa. 

W dniu 10.11.2023 o 16:50, Piotr Sonido napisał:

No to powiem ci że bardzo dobrze że wyleczyłeś się już z poleceń "lubianych" testerów. 

Niestety niektórzy dochodzą do tego znacznie później.

Sprawdź amphiony to naprawdę zaskakujący dźwięk w swojej cenie bardzo mało tych produktach można poczytać w sieci opinie są w tą i w tą jak to o każdym sprzęcie ale ci co je mają są mega zadowoleni.

Dalej pmc to także uważam produkt dla osób wiedzących czego szukają i nie bojących się krytyki. Uwielbiam to brzmienie mimo że z reguły nie przepadam za kolumnami o jasnej barwie.

A chario dali ci przesłuchać?

Odsłuch tylko na miejscu. Wypożyczyć nie można. Zostałem zaproszony ze swoim wzmacniaczem. Tylko po co? Mam zupełnie inne pomieszczenie, źródło, kable , zasilanie itd. (Pomijam niebagatelną wagę wzmacniacza.)

Fyne F501SP. Powinny Ci się spodobać. Za 11.700 je wyrwiesz.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 12.11.2023 o 06:43, tomek11 napisał:

18m2...

To i 407 będą walić basem.

W dniu 12.11.2023 o 08:27, piotrek7 napisał:

Zajebiste głośniki. Z odpowiednim wzmacniaczem. Ze źle dobranym - przysłowiowa kupa. 

Jak wszystkie dynaudio

48 minut temu, RobertKarol napisał:

Odsłuch tylko na miejscu. Wypożyczyć nie można. Zostałem zaproszony ze swoim wzmacniaczem. Tylko po co? Mam zupełnie inne pomieszczenie, źródło, kable , zasilanie itd. (Pomijam niebagatelną wagę wzmacniacza.)

Dokładnie tak. Mimo że mam ich na miejscu to jednak bardzo rzadko korzystam z tego salonu. Nastawienie głównie na bogaczy którzy po prostu muszą mieć drogi sprzęt.

57 minut temu, Piopio napisał:

Fyne F501SP. Powinny Ci się spodobać. Za 11.700 je wyrwiesz.

Fyne Audio F501SP bardzo mi się podobały, ale w moim pomieszczeniu może być problem z nadmiarem basu. W tym zakresie są dosyć obfite. Generalnie bardzo faje granie, ale raczej w dużym pomieszczeniu. (No ten lakier na wysoki połysk nie bardzo ma akceptację drugiej połowy, ale to do "negocjacji".)

34 minuty temu, RobertKarol napisał:

Fyne Audio F501SP bardzo mi się podobały, ale w moim pomieszczeniu może być problem z nadmiarem basu. W tym zakresie są dosyć obfite. Generalnie bardzo faje granie, ale raczej w dużym pomieszczeniu. (No ten lakier na wysoki połysk nie bardzo ma akceptację drugiej połowy, ale to do "negocjacji".)

To sprawdź F500SP albo Buchardt S400 mk2

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 9.11.2023 o 14:42, RobertKarol napisał:

Nie ma się co dziwić Delphinusy to świetne kolumny. Jeżeli się spodobały to możesz spróbować innych Chario, lepszych.

Monitory fyne grają już szczuplejszym basem od podłogowej. To samo było w tannoy. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

To sprawdź F500SP albo Buchardt S400 mk2

Buchardty nie ma tej rozdzielczości która ma fyne