Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Planuję w niedługim czasie budowę (jakkolwiek by to nie brzmiało) listwy zasilającej do audio. Będą pod nią podłączone 4 urządzenia (wzmacniacz, dac, streamer, cd), nie planuję w najbliższym czasie kolejnych ale na wszelki wypadek chcę w niej zamontować 6 lub 8 gniazd. Nie mam zamiaru wydawać kilkaset zł na każde z gniazd po to by mieć produkt na "markowych podzespołach". Chcę użyć czegoś co będzie wyglądało na solidne i spełniało swoją rolę. Z pewnością będzie to lepsze niż listwa z castoramy za 15 zł. 

Pytanie moje brzmi, który z filtrów nada się lepiej? Schaffner w metalowej "puszce" czy może coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Jaka jest różnica między nimi? Widziałem w różnych tematach że jedni montują pierwszy wariant, inni drugi, a jeszcze inni nie montują nic poza gniazdami i słyszą poprawę w stereofonii, barwie i przestrzeni. To pozostawię bez komentarza. Nie mam zamiaru budować czegoś co poprawi samopoczucie, a coś co realnie wpłynie na jakość dostarczanego prądu. 

Chcę w niej zamontować również jakiś ogranicznik napięcia, oczywiście gniazdo z włącznikiem i bezpiecznikiem również. Lutowanie nie jest mi obce, w kwestii podłączenia sobie poradzę. 

2 gniazda będą bez filtracji, 4 lub 6 z filtrem. A może jedno i drugie się przyda? Czy będzie jakakolwiek różnica między tymi filtrami? Czy jeśli warto dwa, to 2x schaffner czy 2x ten z linku? Czy warto również zakładać na przewody rdzenie ferrytowe?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i miłego wieczoru. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/165344-listwa-zasilaj%C4%85ca-diy/
9 hours ago, NAP said:

Pytanie moje brzmi, który z filtrów nada się lepiej? Schaffner w metalowej "puszce" czy może coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Jaka jest różnica między nimi? Widziałem w różnych tematach że jedni montują pierwszy wariant, inni drugi, a jeszcze inni nie montują nic poza gniazdami i słyszą poprawę w stereofonii, barwie i przestrzeni. To pozostawię bez komentarza. Nie mam zamiaru budować czegoś co poprawi samopoczucie, a coś co realnie wpłynie na jakość dostarczanego prądu. 

Wszystko zależy od: wielkości indukcji dławika użytego, ten wyżej ma rzekomo 5mH, pojemności kondensatora równoległego X2 oraz liczby stopni filtrujących w łancuchu, ten wyżej ma 2.

p. Tatuś w swojej książce proponuje bodajrze coś koło 40mH w dwóch stopniach i kondensator 0.33uF

W filtrze dac'a użyłem 3 stopnie 56mH z kondensatorami 0,47uF, takie:

Ukryta Zawartość

te mniejsze - one są na 1.5A, jakbyś robił już pod końcówkę mocy to raczej te większe wtedy efektywnie te 300W można podpiąć myślę i dałbym X2 1uF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, NAP napisał:

słyszą poprawę w stereofonii, barwie i przestrzeni. To pozostawię bez komentarza.

Dobrze rokujesz... 😉

Ale do rzeczy.

18 godzin temu, NAP napisał:

który z filtrów nada się lepiej?

A pytanie brzmi; co poprawiają takie filtry?

Oczywiście jak najbardziej celowe jest zbudowanie dobrej listwy. Również dobrze kombinujesz, żeby się nie ograniczać. Nawet nie zauważysz jak szybko zabraknie Ci gniazd. 

Co warto?

Warto zabezpieczenie nadnapięciowe. Ale to nie jest proste.

Czy jakieś filtry? Nie. Bo niby po co? Poszukaj solidnych opracowań dotyczących zakłóceń różnicowych  (symetrycznych, differential mode noise) i wspólnych (asymetrycznych, common mode noise) w sieciach zasilających. Łatwiej zrozumiesz dlaczego tak a nie inaczej sa zbudowane filtry

Co do zasady to nie łączy się urządzeń między urządzenia "siejące" zakłóceniami a filtrem; a niby jak połączysz to wszystko jak podłączysz klamoty do listwy... Filtry montuje się w urządzeniach, które "sieją" (mają elementy komutujące jak przetwornice,..., silniki,... przełączniki mocy,...)...

Oczywiście producenci montują do listew rozmaite filtry. Jak zgłębisz hasła jakie podałem wyżej będzie Ci łatwiej wybrać właściwy układ. 

No i skuteczność takich filtrów. Działają dopiero od kilkuset kHz... Te śmieci i tak wlezą drogą radiową czy pojemnościową do czułych urządzeń... 

Również jakość sieci ma tu duże znaczenie. Mówię o topologii; w starych sieciach dwuprzewodowych jest większy problem. W dobrych trójprzewodowych jest łatwiej. 

POczytaj 

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

W dobrych trójprzewodowych jest łatwiej. 

🙂 Nie do końca. Badania parametrów sieci wykazują, że przewód PE powinien być o 1 rozmiar grubszy, niż L i N,

aby skutecznie odprowadzać współczesne zakłócenia (impedancja, naskórkowość). Ja nie spotkałem się z przewodem 2 x 2,5 mm² + 1 x 4 mm².

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

12 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Wszystko zależy od: wielkości indukcji dławika użytego

Miałem na myśli ten 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  oraz ten 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  .

A pytanie brzmi; co poprawiają takie filtry?

Z tego co czytałem to eliminują w większym lub mniejszym stopniu zakłócenia EMI. Może źródło moich czytanek było niezbyt rzetelne. Ale nawet w tytule przedmiotu można wyczytać że (teoretycznie) eliminują. Pytanie czy ma to wpływ na "jakość" prądu dostarczanego do urządzeń. 

Te śmieci i tak wlezą drogą radiową czy pojemnościową do czułych urządzeń... 

Rozumiem że mówiąc o czułych urządzeniach mówisz o Dac? Obudowa daca jest w całości wykonana z jakiegoś metalu (nie wiem jakiego dokładnie), jego zasilacz znajduje się wewnątrz urządzenia, podłączane do sieci jest zwykłym przewodem.

Listwę planowałem zbudować z czarnej pleksi z zewnątrz, od wewnątrz chciałem po całości zamontować blachę aluminiową 1-2mm dociętą na konkretny wymiar. Nie zamawiam jeszcze bo nie wiem jakie wymiary będą ostatecznie.

34 minuty temu, terminus napisał:

przewód PE powinien być o 1 rozmiar grubszy, niż L i N

To nie problem, nie kupuję żadnego gotowca, mam przewody zarówno w 1,5, czy 2,5, oraz 4. Sam będę dobierał ich rozmiar więc dziękuję za cenną uwagę. W sumie to planowałem dać 3 x 4mm ale może faktycznie to nie ma sensu i lepiej będzie 2x2,5 + 1x4.

Warto zabezpieczenie nadnapięciowe. Ale to nie jest proste.

No bym zapomniał. Mam w domu takie coś 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, NAP napisał:

No bym zapomniał. Mam w domu takie coś 

Ukryta Zawartość

W środku jest takie coś:

Ukryta Zawartość

No i buzzer za 1,5 zł + rezystor za 10 gr. Jak prąd rozwali bezpiecznik, to odzywa się buzzer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Godzinę temu, terminus napisał:

W środku jest takie coś:

Otwierałem, ciekawość nie zna granic 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 8.11.2023 o 23:32, NAP napisał:

Witam. 

Planuję w niedługim czasie budowę (jakkolwiek by to nie brzmiało) listwy zasilającej do audio. Będą pod nią podłączone 4 urządzenia (wzmacniacz, dac, streamer, cd), nie planuję w najbliższym czasie kolejnych ale na wszelki wypadek chcę w niej zamontować 6 lub 8 gniazd. Nie mam zamiaru wydawać kilkaset zł na każde z gniazd po to by mieć produkt na "markowych podzespołach". Chcę użyć czegoś co będzie wyglądało na solidne i spełniało swoją rolę. Z pewnością będzie to lepsze niż listwa z castoramy za 15 zł. 

Ukryta Zawartość

Chcę w niej zamontować również jakiś ogranicznik napięcia, oczywiście gniazdo z włącznikiem i bezpiecznikiem również. Lutowanie nie jest mi obce, w kwestii podłączenia sobie poradzę. 

2 gniazda będą bez filtracji, 4 lub 6 z filtrem. A może jedno i drugie się przyda? Czy będzie jakakolwiek różnica między tymi filtrami? Czy jeśli warto dwa, to 2x schaffner czy 2x ten z linku? Czy warto również zakładać na przewody rdzenie ferrytowe?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i miłego wieczoru. 

Kup listwę z elektromarketu i potraktuj ją jak by to było gniazdko w ścianie.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Mikha'el napisał:

Kup listwę z elektromarketu i potraktuj ją jak by to było gniazdko w ścianie.

Twój wkład w ten temat jest nieoceniony.

Widziałem jak w jednym ze swoich tematów piszesz: "Normalnie czuje się ignorowany bo żeby na ponad 120 wejść nikt słowa w temacie nie napisał? Kuźwa jestem na jakiej czarnej liście czy co?", otrzymujesz pomoc na jaką sobie najwidoczniej zapracowałeś.

22 minuty temu, NAP napisał:

Twój wkład w ten temat jest nieoceniony.

Widziałem jak w jednym ze swoich tematów piszesz: "Normalnie czuje się ignorowany bo żeby na ponad 120 wejść nikt słowa w temacie nie napisał? Kuźwa jestem na jakiej czarnej liście czy co?", otrzymujesz pomoc na jaką sobie najwidoczniej zapracowałeś.

Zapewne jak wiesz zdania są podzielone 

• 2 tygodnie później...

Mam dylemat. Zakupiłem taki filtr lecz dwuznacznie (wg. mnie) oznaczone są wejście i wyjście. Czy dobrze myślę, że IN to miejsce gdzie podłączamy przewód z gniazdka w ścianie a OUT to wyjście na gniazda które będą w listwie? Z drugiej strony, logicznym by też było że P1 to miejsce gdzie idzie przewód z gniazdka a P2 to wyjście na gniazda listwy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, witek_z napisał:

prawidłowo to powinno się takie coś ja powyżej na fotce montować do każdego gniazda

Każde nowsze urządzenie np.DVD ,TV mające zasilanie impulsowe ma takie filtry. Zastosowanie takiego filtra do wzmacniacza o dużym poborze mocy np. klasa A ,lampowe może  spowiadać smażenie się filtra w takim wykonaniu.(małe przekroje ścieżek PCB).Co do zabezpieczenia przepięciowego , na wejściu tego filtra można dolutować iskiernik gazowany (F1 na zdjęciu a warystory między L i N do PE na wyjściu od strony sprzętu.) Zapewni to selektywność zadziałania.

2 godziny temu, mariusz05 napisał:

Każde nowsze urządzenie np.DVD ,TV mające zasilanie impulsowe ma takie filtry. Zastosowanie takiego filtra do wzmacniacza o dużym poborze mocy np. klasa A ,lampowe może  spowiadać smażenie się filtra w takim wykonaniu

Autor tematu sam taki filtr zaproponował

Edytowane przez witek_z