Skocz do zawartości
IGNORED

Bluesound Node czy Wiim pro plus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym zakupić odtwarzacz sieciowy który ma szybką i intuicyjną obsługę. Od kilku lat mam Pioniera i tu obsługa pozostawia dużo do życzenia.  Zastanawiam się nad tymi dwoma jak w tytule.

https://www.audiostereo.pl/topic/165619-bluesound-node-czy-wiim-pro-plus/

Hej, ostatnio na forum był podobny temat - nie wiem, czy doszło tam do konsensusu. W każdym razie, zapraszamy do wypożyczenia WiiM Pro Plusa u nas 🙂 Najlepszą opcją będzie, gdy samemu je sobie porównasz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wjechał do mnie Bluesound Node, zaczynam testy;) na dzień dobry już mogę powiedzieć że aplikacja i szybkość działania jest dużym PLUSEM. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulak2

Minęło już kilka dni z Bluesound, mogę powiedzieć że zakup tego urządzenia to strzał w 10! W porównaniu do Pioniera  którego miałem to jest przepaść pod względem sceny i muzykalności. Dac w budowany naprawdę daje radę, dźwięk lekko ocieplony z super sceną.

Korzystając z DAC w Marantz PM7005 gra troszkę inaczej po prostu. Nie będę pisał o cudach bo szczerze dla mnie może to grać z DAC w budowanego. Tak jak pisałem wcześniej aplikacja działa bez zarzutów, korzystam głównie  z Tidal HiFi i Spotify Premium. Podłączone mam kablami : USB FiiO, interkonekt RCA QED i40. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Miałem Bluesound Node 2i, po 5 latach padło zasilanie (częsty przypadek w Bluesound), więc kupiłem Wiim Pro Plus. Aplikacja nie jest gorsza niż w Bluesound, DAC całkiem przyzwoity, na pewno nie jest gorszy niż w Bluesound i działa bardzo stabilnie. 

Odkąd pojawił się Wiim Pro i Pro Plus nie widzę sensu kupowania kilkakrotnie droższego Bluesound, tym bardziej że pod względem jakości te sprzęty pozostawiają wiele do życzenia, a serwis po okresie gwarancyjnym nie jest chętny do napraw nawet odpłatnych i radzi zakupić nowy. 

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

A po co WiiM Pro, skoro jest jeszcze tańszy WiiM Mini? Po podłączeniu kablem optycznym do zewnętrznego DACa nie ma żadnej różnicy w dźwięku między Pro a Mini. 

Jak stary NAD potrafi mieć dzisiaj 50 lat i nadal działać, tak od współczesnego NAD-a nie kupiłbym żadnego urządzenia. Zresztą Kambodży też to dotyczy. Używanie najtańszych komponentów, umieszczanie elementów newralgicznych obok elementów mocno się grzejących. Podziękował.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Pod względem intuicyjności oraz łatwości obsługi obu urządzeń to nie ma się do czego przyczepić w obu tych konstrukcjach. Moim zdaniem wiim gra delikatnie jaśniej. 

Node zyskuje na złączu HDMI. Podobno część osób z tego korzysta. Natomiast jeśli porównujemy tylko i wyłącznie kwestie obsługi do obydwa dostałyby zapewne maksymalną notę. 

9 godzin temu, wojmaz napisał:

A po co WiiM Pro, skoro jest jeszcze tańszy WiiM Mini? Po podłączeniu kablem optycznym do zewnętrznego DACa nie ma żadnej różnicy w dźwięku między Pro a Mini. 

Nie miałem zewnętrznego DACa kiedy kupowałem Wiim Pro Plus. Ale generalnie Wiim właśnie ma ten plus że w cenie do 1.100 zł mamy wybór spośród 3 streamerów.  

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Zobaczymy za ile lat...takie Wiim straci jakikolwiek support i marka zniknie z rynku. Na forum, zauważyłem jak coś jest tanie i chińskie to cieszy się dużą popularnością...

10 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Zobaczymy za ile lat...takie Wiim straci jakikolwiek support i marka zniknie z rynku. Na forum, zauważyłem jak coś jest tanie i chińskie to cieszy się dużą popularnością...

A na ile lat kupuje się takiego Wiim-a? Na te streamery może pozwolić sobie chyba każdy miłośnik muzyki i moim zdaniem lepiej wydać 500 - 1000 PLN na streamer, który za kilka lat straci wsparcie, niż 2000 - 3000 P:LN na streamer, który za kilka lat się zepsuje i serwis będzie sugerował zakup nowego urządzenia. 

a wiim jakiś ciekawy upgrade dzisiaj dostał:

What's New:

Roon Ready Certification: WiiM Pro Plus is now officially Roon Ready Certified, offering an enhanced audio experience through superior integration and performance.

Important: If the WiiM Pro Plus doesn't appear under 'Roon Ready' in the Roon app, restart the app to ensure it displays correctly.

SPDIF Input Enhancement: Upgraded our SPDIF input with an advanced anti-drift mechanism and a refined resampling algorithm, ensuring smoother and more stable playback. 

W dniu 20.12.2023 o 13:24, Piotr Sonido napisał:

bardziej ambitny segment rynku

Czyli jaki? Po prostu droższy?

20 godzin temu, gzrech napisał:

Mam bsn 130 od 2 lat. Używam jako transport. Zasilanie linowe + moduł.

B. dobry sprzęt. W swojej cenie nie ma konkurencji. Super apka.

Ma. Znam jedną - Primare prisma. Jak ktoś potrzebuje samego transportu, warta jest rozważenia. Jest bardziej rozdzielcza, bluesound za to bardziej wypełniony.

Silent Angel też ma transport w tej półce cenowej. Nie słuchałem. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

W dniu 20.12.2023 o 22:52, Tonnii99 napisał:

Tu się zgadzam. Tylko że to produkt amerykański wykonywany w Chinach.

10 godzin temu, Misio38 napisał:

Czyli jaki? Po prostu droższy?

Tak chodzi mi o coś pokroju eversolo.

8 godzin temu, J4Z napisał:

Ma. Znam jedną - Primare prisma. Jak ktoś potrzebuje samego transportu, warta jest rozważenia. Jest bardziej rozdzielcza, bluesound za to bardziej wypełniony.

Silent Angel też ma transport w tej półce cenowej. Nie słuchałem. 

Zgadzam sie. To Porównanie też tak odbieram. Znajomy do tej pory używa.

Co do wiim to chyba niestety będa musieli nieco zwolnić. Są już pierwsze informacje że amp piszczy. W sensie jak jest włączony to wydaje dziwne dźwięki z siebie.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak chodzi mi o coś pokroju eversolo.

Pod jakim względem jest lepsze?

Z Eversolo to wynikła ciekawostka, przy włączonych "zegarach" na ekranie, urządzenie staje dęba, nawet wyłączenie z prądu niczego nie daje, dopiero odpowiednia kombinacja klawiszy coś zmienia...i włącza go ponownie. Bubel?

W dniu 6.12.2023 o 20:21, dulak2 napisał:

Wjechał do mnie Bluesound Node, zaczynam testy;) na dzień dobry już mogę powiedzieć że aplikacja i szybkość działania jest dużym PLUSEM. 

Ukryta Zawartość

Zasilanie liniowe dokupione do bluesound wznosi go na zupełnie nowy poziom porównywany często z luminem.  Polecam.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, mihaello napisał:

Zasilanie liniowe dokupione do bluesound wznosi go na zupełnie nowy poziom porównywany często z luminem.  Polecam.

Trochę fantazja ponosi 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 22.12.2023 o 14:08, Piotr Sonido napisał:

Co do wiim to chyba niestety będa musieli nieco zwolnić. Są już pierwsze informacje że amp piszczy. W sensie jak jest włączony to wydaje dziwne dźwięki z siebie.

Podlaczony do niego sub tez potrafi zabuczec i wydawac dziwne pomruki. Dzieje sie to na wylaczonym wzmacniaczu oczywiscie.

W dniu 24.12.2023 o 17:25, BlueDot napisał:

Podlaczony do niego sub tez potrafi zabuczec i wydawac dziwne pomruki. Dzieje sie to na wylaczonym wzmacniaczu oczywiscie.

Mówimy o modelu Amp? 

No to nie dobry znak. 

Podobno o piszczeniu wie już sam producent. Na razie twierdzą że będzie to do zrobienia przez samą aktualizację. Nie wydaje mi się aby były to rzeczy które naprawia oprogramowaniem 

Dziwne. 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Podobno o piszczeniu wie już sam producent. Na razie twierdzą że będzie to do zrobienia przez samą aktualizację.

Bzdura, ze cos takiego twierdza.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Bzdura, ze cos takiego twierdza.

No też mi się tak wydaje 

Ale z drugiej strony nie wiem czy znana była ci przygoda z odtwarzaczem CD Yamahy modelem nowym 303. On też wyszedł jako bubel gdyż wydawał dziwne dźwięki podczas odtwarzania płyt. Generalnie ludzie z całej Europy się skarżyli. Producent wiedział i podobno z tym walczył. W Polsce niestety wiele do życzenia pozostawiał serwis oraz informacje odnośnie tego ale to akurat tutaj zostawmy. 

W każdym bądź razie wypuścili aktualizacje oprogramowania do odtwarzacza CD! I faktycznie problem ustąpił. 

Na razie jak na wzorowy support wiima jestem dobrej myśli. Ale urządzenia bym nie kupił obecnie.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

To po co twierdzisz, ze producent cos twierdzi, skoro to nieprawda?

He? Chyba coś przekręciłeś 

• Pokaż nowe odpowiedzi