Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyk EXL3 Ellipticor

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.01.2024 o 18:39, LUKAS 84 napisał:

Super, miedź occ ,monokryształ ,szkoda że nie w teflonowej osłonie ,może warto by dać je na pozostałe drogi ?

No właśnie daję na cały tor  , ten drugi kabel to też miedź OCC tylko mniejsza średnica i inny kolor izolacji..

Pewnie spojrzałeś na ostatniego linka. Jantzena używałem na początku i oba kable Neotecha grały lepiej od niego.

Jak glosnikowe dobrze mi w tej chwili zagral duelund dca12ga, bardzo gładko i naturalnie. 

Edytowane przez electro

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Słuchając coraz więcej tych przetworników bym się skłaniał raczej ku miedzi niż srebru. Są to wyczynowe głośniki. Słucham teraz lou reeda  at warehouse Berlin live i ushera confessions. Bardzo niewymagające głośniki pod względem mocowym, grają ze wszystkim, podłączałem naima napa 200 wierna kopie, jest rytm charakterystyczny dla naima, jest dużo muzyki za śmieszne pieniądze w sumie, chociaż ta końcówka już chyba w tej wersji nie jest dostępna w Chinach, ale po podłączeniu glowmasterow zaczyna sie prawdziwa uczta. 

Głośniki wysokoskuteczne, właściwie ze wszystkim robią rzeźnie, ale wymagają jakości. Np podłączyłem vintage kable, które się sprawdzały z tannoyami, tutaj nie, dźwięk był szorstki.

Edytowane przez electro

20 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Ten glowmaster to lampa?

Pse na gm70, 55watt/kanał, coś jak gaku on.

Jak Lou śpiewa Caroline says pt.2 i nie może powstrzymać wzruszenia, No i jak chce Ci się tez płakać to już znaczy ze jest dobrze, ze inżynier Kisiel nie zepsuł tego ….

Nie spaprał tego do końca, bo oczywiście napewno można jeszcze wiele z tego wycisnąć….No ale są te emocje…oprócz fizyki….

Na naimie  bas jest taki jakby Cię ktoś walił drewniana pałka w głowę, szybki atak i szybko zanika, perkusja z innego świata, szybkość naprawdę na poziomie. Maceo parker z kolei, instrumenty dęte jak z tuby. Ciekawe głośniki. Teraz główne pytanie, jaki wzmacniacz do nich? Lampa, ale jak zachować rozsądek? 

Edytowane przez Seyv

16 minut temu, electro napisał:

No i jak chce Ci się tez płakać to już znaczy ze jest dobrze, ze inżynier Kisiel nie spierdolil tego ….

Nie spierdolil tego do końca, bo oczywiście napewno można jeszcze wiele z tego wycisnąć….No ale są te emocje…oprócz fizyki….

Nie spiepszył sprawy, wiesz to jest takie granie że wszystkie kłaki stają ci dęba. Ładunek emocjonalny,autentyczność ,brak nerwowości. Czuć że lampa ogranicza pewne aspekty ,jednak pojawia się obawa żeby czegoś nie popsuć ,nie stracić przy ewentualnej wymianie wzmacniacza. I to stanowi najlepszą rekomendację dla tych konstrukcji. Co do łez to fajnie że wspomniałeś, myślałem że tylko ze mnie taki miękiszon. Teraz przytrafia się nagminnie. Ostatnio trafiłem na YT na pewną Darię że Śląska,z Kortezem sobie tam razem grają. Wykreował się taki spektakl że czułem ich fizyczną obecność, to wszystko z tv jako źródło po optyku do dac i z lampy wartej mniej niż jeden tweter w kolumnie. 

12 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Czuć że lampa ogranicza pewne aspekty

Lampa nie ogranicza, tylko sa rozne lampy. Tutaj potrzebna  jest lampa bez kompromisow, ja mam 100 kg żelaza, pre plus monobloki, a dalej mysle o rozbudowie wejscia, zeby nadac ciala muzyce i drajwu. Lampa jest najtanszym sposobem do wejscia w swiat, ktory kiedys byl marzeniem.

Posluchaj tego:

Zrob mp3 i posluchaj….

28 minut temu, electro napisał:

Lampa nie ogranicza, tylko sa rozne lampy. Tutaj potrzebna  jest lampa bez kompromisow, ja mam 100 kg żelaza, pre plus monobloki, a dalej mysle o rozbudowie wejscia, zeby nadac ciala muzyce i drajwu. Lampa jest najtanszym sposobem do wejscia w swiat, ktory kiedys byl marzeniem.

Posluchaj tego:

Kolega z forum się nabija że nie mam hi-endu bo mam (prawie) same trany.

Gdybym, tak jak on, miał 20-parę wzmacniaczy lampowych - prawdopodobnie nigdy bym nie wrócił do tranzystora.

Całkiem możliwe.

Edytowane przez kramyeu
12 godzin temu, kramyeu napisał:

Hobby jest po to by zadowalac hobbyste. Nie "kolegow" z forum 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Kolegow z forum trzeba nawet unikac, byc moze maja rozpisane psychotropy na 365 dni, a audio, to tylko dodatek do ich demonow……

20 godzin temu, electro napisał:

Słuchając coraz więcej tych przetworników bym się skłaniał raczej ku miedzi niż srebru.

Też tak uważam ,że z czystą miedzią Elipticory grają lepiej. Posrebrzany Janzten dawał za dużo  blasku , góra stawała sią za bardzo wybielona , była przestrzeń ( no wiadomo srebro) ale gubiła się barwa i faktura ,za bardzo gładko było , z czystą miedzią jest bardziej naturalnie, OCC Neotech spisuje się dużo lepiej.   

Godzinę temu, Wojtek napisał:

Też tak uważam ,że z czystą miedzią Elipticory grają lepiej. Posrebrzany Janzten dawał za dużo  blasku , góra stawała sią za bardzo wybielona , była przestrzeń ( no wiadomo srebro) ale gubiła się barwa i faktura ,za bardzo gładko było , z czystą miedzią jest bardziej naturalnie, OCC Neotech spisuje się dużo lepiej.   

Też używam czystej miedzi na całym torze, bo jak miałem posrebrzane za dużo góry było. Jedyne miejsce gdzie mam czyste srebro to w kablu USB (Siltech Universal 2)pomiędzy streamerem a DAC, który nie wiem jakim cudem ale wygładził mi właśnie najwyższe tony.

20 godzin temu, kramyeu napisał:

Gdybym, tak jak on, miał 20-parę wzmacniaczy lampowych - prawdopodobnie nigdy bym nie wrócił do tranzystora.

Całkiem możliwe.

A ja nadal będę się upierał, że najlepsze są konstrukcje hybrydowe gdzie mamy moc tranzystora dla kontrolowanego, nisko schodzącego basu i średnicę oraz najwyższe tony jak we wzmacniaczach lampowych (połączenie dwóch najlepszych światów).

Edytowane przez Pawellang

Z tańszych słyszałem dobre opinie o Vincent SV-237MKII.

Ze średniej półki przesłuchałbym np. Prima Luna 300 EVO Hybrid.

Z droższych polecam 2 sztuki PS Audio BHK 300 Mono (takie mam u siebie w systemie)

Hi End to np. Ypsilon Hyperion (mój przyjaciel zasila nimi Wilsony XVX Chronosonic ).

W dniu 29.01.2024 o 23:57, electro napisał:

Posluchaj tego:

Zrob mp3 i posluchaj….

Jakość nagrania po konwersji do mp3 jest fatalna. Niestety mój sprzęt obnaża takie realizacje.

Lampa jest najtanszym sposobem do wejscia w swiat, ktory kiedys byl marzeniem.

Mozna to tez inaczej ujac

Kiedys (dawno dawno temu), lampa byla jedynym sposobem wejscia w swiat, ktory byl marzeniem.
Dzisiaj sa tansze i lepsze sposoby
W dniu 1.02.2024 o 10:01, xajas napisał:

Mozna to tez inaczej ujac

Kiedys (dawno dawno temu), lampa byla jedynym sposobem wejscia w swiat, ktory byl marzeniem.
Dzisiaj sa tansze i lepsze sposoby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Im tansze tym lepsze.

Ukryta Zawartość

W kwestii gniazda, można też tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje kolumny prawie skończone. Zostało mi delikatnie je podszlifować ,pomalować bejcą i pokryć woskiem .Dotarły też materiały wygluszajace rekomendowane przez Pana Andrzeja. Udało mi się uniknąć fornirowania ,fajny efekt zyskałem na samej sklejce ,moduły subniskotonowe ukończone w całości. 

Ukryta Zawartość

20240211_015623.jpg

20240211_014741.jpg

20240210_185358.jpg

20240211_015845.jpg

20240211_015548.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jutro składam ,,wieże''w całość ,ciekaw jestem efektu .Jedzie też do mnie wzmacniacz mocy na modułach Pascal T pro 2 .Patrząc na specyfikację nie odbiega znacznie od puriffi. Przekonało mnie to że te moduły siedzą między innymi w gato i Jeff Rowland .Bardzo pozytywnie wypowiada się również o nich kolega Szakovsky z naszego forum .

Ukryta Zawartość

Jak barwowo mi nie podejdą to pujdą na sam bas. Na razie jako pre będzie robił hegel hd 12.

Ukryta Zawartość

47 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Jutro składam ,,wieże''w całość ,ciekaw jestem efektu .Jedzie też do mnie wzmacniacz mocy na modułach Pascal T pro 2 .Patrząc na specyfikację nie odbiega znacznie od puriffi. Przekonało mnie to że te moduły siedzą między innymi w gato i Jeff Rowland .Bardzo pozytywnie wypowiada się również o nich kolega Szakovsky z naszego forum .

Ukryta Zawartość

Jak barwowo mi nie podejdą to pujdą na sam bas. Na razie jako pre będzie robił hegel hd 12.

Jeśli to taka sama? elektronika jak w moich Jeffach to do kolumn proponuję Tara Labs a do wzmacniacza srebrne Acoustic Zen. Całe pasmo od samej góry do najniższych dołów jest bardzo zrównoważone bez wyostrzeń ale z dobrym detalem. To tak żeby nie kombinować co i jak….

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

Dzięki, jaki masz model swojego Rowllanda?

725, każde kolumny wysteruje bez mrugnięcia

(monobloki)

Z tego co widzę to zupełnie  inna konstrukcja i klasa sprzętu. Twoje mono pracują pracują w klasie ab ,moje w D .No i ja zapłaciłem z drugiej ręki 2800zl a twoje warte są pierdylion dolarów. 

2 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

Z tego co widzę to zupełnie  inna konstrukcja i klasa sprzętu. Twoje mono pracują pracują w klasie ab ,moje w D .No i ja zapłaciłem z drugiej ręki 2800zl a twoje warte są pierdylion dolarów. 

No niestety ale to może piątka lub szóstka topowych najlepszych wzmacniaczy tranzystorowych

Ten jest na module Paskal 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ASURA napisał:

No niestety ale to może piątka lub szóstka topowych najlepszych wzmacniaczy tranzystorowych

No to już jest top ,zdecydowanie.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Ten jest na module Paskal 

Ukryta Zawartość

No to już jest top ,zdecydowanie.

Obecnie ceny odjechały i można sobie co najwyżej pomażyć…

Ukryta Zawartość

Ceny są odjechane to fakt ,ostatnio słuchałem nowej odsłony olimpica 3 od sonusa za ponad 70 koła .Uświadomiło mnie to w przekonaniu że zrobiłem deal swojego życia z tą współpracą z Kisielem. .

Moduły Pascal mają baardzo niską imedancję wejściową (<5 kOhm).

Ukryta Zawartość

Bez porządnego preampu zagrają na pół gwizdka.

Poza tym to są już ponaddziesięcioletnie starocie. W tym okresie klasa D mocno poszła do przodu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi