Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

My tu rozmawiamy o sprzecie audio a w audio najwazniejszy jest dzwiek.

Tak jak pisalem wczesniej, Pro jest fajnym grajkiem i mozna go wykorzystac nawet w drozszym systemie a Amp jest mocno ograniczony i moze sie nadawac na biurko albo zamiast soundbara bo do tego najprawdopodobniej zostal zaprojektowany.

Nie ma co z niego teraz robic jakiegos rozwalacza systemu bo to jakis zart jest.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Brzmienie" to tez element funkcjonalnosci, bo funkcjonalnosc to

"zbiór atrybutów urządzenia, oprogramowania lub systemu określających zdolność do dostarczenia funkcji zaspokajających wyznaczone i zakładane potrzeby, podczas używania w określonych warunkach."

Niestety brzmienie to nie jest mocna strona tego klocka. Jest poprostu cienki pod tym wzgledem.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Wiec badz tak mily i przytocz, skrotem chocby, wady ktore ma Amp a inne urzadzenia ich nie maja.

Byly juz przytaczane.

A najwieksza jest slaby dzwiek.

4 minutes ago, BlueDot said:

Amp jest mocno ograniczony i moze sie nadawac na biurko albo zamiast soundbara bo do tego najprawdopodobniej zostal zaprojektowany.

Z mocą wyższą od NAD C338 na biurko lub zamiast soundbara?

Sorry, ale to już lekko niepoważnie zaczyna brzmieć.

8 minut temu, Gabaryton napisał:

Z mocą wyższą od NAD C338 na biurko lub zamiast soundbara?

Sorry, ale to już lekko niepoważnie zaczyna brzmieć

Ta jego moc to taka naciagana jest. 

Niby tyle mocy a z moimi glosnikami sie ksztusil. 

49 minut temu, BlueDot napisał:

Ta jego moc to taka naciagana jest. 

Tak jest z d klasą. 30W w A klasie powoduje że kolumny mi fruwają po pokoju, a 250W w d klasie robiło wrażenie zdechlawo anemiczne...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Audiolab, Rega, Cambridge, Yamaha, Marantz, Topping, Yaqin i wiele innych. Nie sa nadzwyczajne, ale kazdy z nich zagra lepiej niz Wiim Amp. Jezeli ktos stawia dzwiek na pierwszym miejscu to nie ma sie nad czym zastanawiac.

Czy polecisz jakiś konkretny model? Preferuję, aby chociaż była łączność bluetooth. Dźwięk bez ostrej góry, gładki, ciepły, basowy. Obecnie muszę poprzez EQ zbijać w dół pasmo, szczególnie 4khz, ale ogólnie wyższą średnicę i początek wysokich. Obecnie jest zbyt bezpośrednie "granie". Jeśli ktoś u siebie narzeka na zbyt słabe wokale u siebie np. podczas oglądania filmów to u mnie to wszystko słychać aż za dobrze

Edytowane przez Blanco
1 minutę temu, Blanco napisał:

Czy polecisz jakiś konkretny model? Preferuję, aby chociaż była łączność bluetooth. Dźwięk bez ostrej góry, gładki, ciepły, basowy. Obecnie muszę poprzez EQ zbijać w dół pasmo, szczególnie 4khz, ale ogólnie wyższą średnicę i początek wysokich 

Audiolab, sąsiadce doradziłem kiedyś i właśnie tak gra. 

Nie słyszałem ale się wypowiem. Kupujemy dla dobrego brzmienia a nie wykresów. I choćby ktoś wstawił 100 wykresów to uszy szybko zweryfikują co gra a co udaje. Moje skromne doświadczenia odsłuchowe z tanią klasą D (3 szt) zawsze kończyły się cmokaniem, że brakuje temu graniu barwy, że prezentacja jest taka 2D. Nie chcę krzywdzić Wiima, bo go nie słyszałem, ale obawiam się że będzie jedynie poprawnie.

Mam, cały czas trwające, zupełnie inne doświadczenia z klasą D (TPA3116, TPA3255) - bardzo neutralne granie, po prostu wzmacnia to co dostanie, a kolumny (i kable) nie zepsują tego na końcu.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

6 godzin temu, BlueDot napisał:

My tu rozmawiamy o sprzecie audio a w audio najwazniejszy jest dzwiek.

Z jednej strony tak - z drugiej strony usterki techniczne sprawiły, że taki Sabaj choć z pozoru bezkonkurencyjny, to został zdyskwalifikowany przed wypożyczeniem na odsłuchy.

-----

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Tak jest z d klasą. 30W w A klasie powoduje że kolumny mi fruwają po pokoju, a 250W w d klasie robiło wrażenie zdechlawo anemiczne...

Tylko przed porównaniem liczb przed W wypadałoby poznać, w jakiej normie były mierzone. 30W w A klasie, a ile w AB? Przy ilu omach? Z jakimi zniekształceniami?

-----

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Nie słyszałem ale się wypowiem. Kupujemy dla dobrego brzmienia a nie wykresów. I choćby ktoś wstawił 100 wykresów to uszy szybko zweryfikują co gra a co udaje

Tylko czasem po co słuchać, skoro rzut oka na wykres i widać, że nic z tego nie będzie?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 godzin temu, Blanco napisał:

Podaj jakieś przykłady czystych wzmacniaczy do 2-3k, które są nadzwyczajne w Twoim mniemaniu

Fosi ZA3 pracujace jako monobloki.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

14 minut temu, kichanadeta napisał:

Fajne te Fosi ZA3?
Jak to gra?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Chyba dynamicznie zmienna z bezprzewodowa detekcja gustu właściciela. Tylko nie wiem, co z żoną w kuchni. 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

14 godzin temu, ProjectPi napisał:

Blysnij gdzies wiedza, moze jakis agent zauwazy i kotlet bedzie jak nic.

Nie no to ja wolę być pewny. Nie będę skrobał 100 postów kłamliwych a nóż się uda.

To tak to nie.

9 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Mam, cały czas trwające, zupełnie inne doświadczenia z klasą D (TPA3116, TPA3255) - bardzo neutralne granie, po prostu wzmacnia to co dostanie, a kolumny (i kable) nie zepsują tego na końcu.

Czyli na przykład fosi audio grał neutralnie?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie będę skrobał 100 postów kłamliwych a nóż się uda.

Skoro utozsamiasz wiedze z klamliwoscia, to faktycznie sobie odpusc.

12 godzin temu, Wito76 napisał:

Nie chcę krzywdzić Wiima, bo go nie słyszałem, ale obawiam się że będzie jedynie poprawnie.

no to mógłbyś się zdziwić 😉 zależy z jakimi kolumnami byś go jeszcze posłuchał. Sprawa dotyczy również tańszych wzmacniaczy pokroju SMSL czy Topping. 
W przypadku braku testowania sprzętu lepiej w ogóle się nie nastawiać i ocenić dopiero po jego przetestowaniu. Jest tak, że klient pozytywnie nastawiony na wzmacniacz czy kolumny często na siłę doszukuje się w nim pozytywów pomimo tego, że nie za bardzo mu przypadł do gustu i odwrotnie. Na odsłuchu widzę często reakcję a grymasy na twarzy ciężko ukryć 😉 

12 hours ago, Blanco said:

Czy polecisz jakiś konkretny model? Preferuję, aby chociaż była łączność bluetooth. Dźwięk bez ostrej góry, gładki, ciepły, basowy. Obecnie muszę poprzez EQ zbijać w dół pasmo, szczególnie 4khz, ale ogólnie wyższą średnicę i początek wysokich. Obecnie jest zbyt bezpośrednie "granie". Jeśli ktoś u siebie narzeka na zbyt słabe wokale u siebie np. podczas oglądania filmów to u mnie to wszystko słychać aż za dobrze

A to nie jest przypadkiem wina kolumn, zbyt ostry/wyeksponowany przełom średnicy z górą?

7 godzin temu, kichanadeta napisał:

Rozumiem, ale w środku jest TPA3255 czyli to samo co w Wiim Amp, więc nie wiem co o tym myśleć. Chciałbym chyba spróbować czegoś innego, bo co niektórzy tutaj deprecjonują właśnie TPA3255

11 minut temu, Gabaryton napisał:

A to nie jest przypadkiem wina kolumn, zbyt ostry/wyeksponowany przełom średnicy z górą?

Oczywiście, nie zaprzeczam. Aczkolwiek czytając, że można łatwo uzyskać lepszy dźwięk zmieniając Wiim Amp to chętnie spróbowałbym czegoś innego, aby faktycznie się o tym przekonać. W tym momencie mam jeszcze możliwość zwrotu Wiim Ampa, więc testy mogę robić 

15 minut temu, Blanco napisał:

Oczywiście, nie zaprzeczam. Aczkolwiek czytając, że można łatwo uzyskać lepszy dźwięk zmieniając Wiim Amp to chętnie spróbowałbym czegoś innego, aby faktycznie się o tym przekonać. W tym momencie mam jeszcze możliwość zwrotu Wiim Ampa, więc testy mogę robić 

tak, wielu skupia się na zmianach komponentów, które nie są w stanie zmienić tyle co zastosowanie innej kolumny. Jak masz możliwość to oczywiście przetestuj i oceń 😉 

58 minutes ago, Gabaryton said:

42 minutes ago, Blanco said:

Charakterystyki wzmaków są w cały zakresie słyszalnym płaskie, inaczej wzmak jest zwyczajnie skopany.

Za to kolumny mają różne charakterystyki i dlatego wydaje mi się, że to one odpowiadają w największym stopniu za barwę dźwięku.

Opowiem Ci moje ostatnie doświadczenie ze zmianą wzmaka w moim systemie.

Otóż, pożyczyłem na tydzień czy dwa wzmak, który jest 3 mocniejszy od mojego własnego, ma bezdyskusyjnie lepszy współczynnik tłumienia, dynamikę i całą resztą parametrów zwyczajnie miażdży, pożera i walcuje mój obecny piecyk.

I co się okazało? Przy dużo lepszej kontroli, większej mocy i wydajności prądowej bas przestał się rozlewać i nie musiałem też nic dodawać kręciołkami przez co dźwięk stał się czystszy, wyraźniejszy, a miejscami wręcz właśnie natarczywy. 

Wydawać by się mogło, że to pożyczony wzmak był analityczny/jasny/natarczywy, ale moim zdaniem to właśnie moje kolumny takie się okazały.

Wcześniej braki mojego wzmaka w kontroli basu i jego niedostatki mocy/prądu powodowały "koc" na kolumnach, który przy mocniejszym, bardziej wydajnym wzmaku zniknął.

Jeśli basu masz dość i jest dobrze kontrolowany, a skręcać musisz 4KHz, to nie wina wzmaka, tylko kolumn, które ten zakres mają podbity.

Edytowane przez Gabaryton
6 godzin temu, Adi777 napisał:

Czyli dobry wzmacniacz powinien mieć barwę. 

A jaką?

Adi777, dzisiaj zdaję się jest biorytm niekorzystny, więc oberwie Ci się. Co to za pytanie w ogóle i jakie intencje? Na sąsiednim forum jest niejaki Chyba_Miro, kojarzysz na pewno. Szwęda się od wątku do wątku tworząc takie dziwne zapytania, na koncie kilkanaście tysięcy postów i dla mnie to najbardziej bezużyteczny forumowicz jakiego znam. Na pewno chcesz przejąć jego funkcję? Obswerwując Twoje wpisy idziesz tą drogą. Wiem, że zaskoczyłem Cię tym atakiem, ale zapewniam, to nie moja dzisiejsza chwila słabości i brak kontroli tylko zwyczajnie uzbierało Ci się.

9 minutes ago, Ajothe said:

Ostateczna forma audiofilska słyszy wszystko tak samo, a nawet nie potrzebuje żadnego sprzętu do słuchania w najwyższej jakości 😁

A najbardziej zaawansowani/osłuchani audiofile nawet po utracie słuchu nie słyszą muzyki wcale, ale nadal słyszą różnice między kablami (był taki dowcip w wątku na Bocznicy)

Edytowane przez Gabaryton
42 minuty temu, Gabaryton napisał:

Charakterystyki wzmaków są w cały zakresie słyszalnym płaskie

Raczej nie sa plaskie, nawet przy stalym, czysto rezystywnym obciazeniu, a co dopiero przy zmiennej impedancji, ktora charakteryzuja sie kolumny. Przykladowo, dla wczesniej rewizji Ampa i korzystnego rezystywnego obciazenia 4 omy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 hour ago, Gabaryton said:

Charakterystyki wzmaków są w cały zakresie słyszalnym płaskie, inaczej wzmak jest zwyczajnie skopany.

18 minutes ago, ProjectPi said:

Raczej nie sa plaskie, nawet przy stalym, czysto rezystywnym obciazeniu, a co dopiero przy zmiennej impedancji, ktora charakteryzuja sie kolumny. Przykladowo, dla wczesniej rewizji Ampa i korzystnego rezystywnego obciazenia 4 omy:

Ukryta Zawartość

OK, I stand corrected, jak mawiają Indianie, w tej skali widać, że to nie linia prosta.

Dwa pytania:

1. Czy różnice/spadki o tych wartościach są słyszalne?

2. Czy z tej charakterystyki wynika, że Wiim Amp gra średnicą i ma słaby bas oraz wycofaną górę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gabaryton
32 minuty temu, Gabaryton napisał:

1. Czy różnice/spadki o tych wartościach są słyszalne?

Co do zasady unikam wypowiadania sie w kwestiach slyszalnosci, zbyt wiele cybernietoperzy wokol.

32 minuty temu, Gabaryton napisał:

2. Czy z tej charakterystyki wynika, że Wiim Amp gra średnicą i ma słaby bas oraz wycofaną górę?

Z tej charakterystyki niewiele wynika w kontekscie realnego grania, tzn. z uzyciem kolumn, bo rezystor mocy to duze uproszczenie. Jako dopelnienie rowniez obciazenie rezystywne, ale 8 omow, ktore Amp (i wiekszosc 3255) lubi o wiele mniej. Wykres z dodatkowym LPF, ale jego wplyw na pasmo slyszalne znikomy:

Ukryta Zawartość

Zestawiajac 4 omy i 8 omow razem:

image.thumb.png.0f5352014d2332faac00d2eee77b3e17.png

Testy z obciazeniem reaktywnym, blizszym zachowaniom kolumn, robil Erin (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😞

image.thumb.png.f1b0f3be9deb6b557611c8d044efa5a3.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ProjectPi

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Skoro utozsamiasz wiedze z klamliwoscia, to faktycznie sobie odpusc.

Pokaż gdzie napisałeś wiedzę.

Na razie to piszesz o produkcie jak z broszury wakacji. Same ochy i achy.

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Pokaż gdzie napisałeś wiedzę.

Na razie to piszesz o produkcie jak z broszury wakacji. Same ochy i achy.

Chocby moj post wyzej.

Wskaz moje wpisy "o produkcie jak z broszury wakacji. Same ochy i achy."

• Pokaż nowe odpowiedzi