Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Marantz UD7007 z PM7000N a jakość dźwięku. Jaki kabel?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie,

Od jakiegoś czasu posiadam wzmacniacz Marantz PM7000N oraz odtwarzacz Blu-ray/CD Marantz UD7007. Obydwa urządzenia mam połączone ze sobą kablem SPDIF Coaxial. Zastanawiam się jednak czy takie połączenie daje mi najlepszą możliwą jakość dźwięku?
Mam w swojej kolekcji płyty DTS CD, które są dekodowane przez odtwarzacz (bo wzmacniacz nie posiada takiej możliwości). Odtwarzacz rozpoznaje, że jest to DTS CD a na wyświetlaczu wzmacniacza widzę: PCM44.1KHz, czyli zgodnie z oczekiwaniami, podobnie jak dla zwykłej płyty CD.

Mam też płyty DVD z dźwiękiem DTS o lepszej jakości, rozpoznawanej przez odtwarzacz jako DTS 96/24. Na wzmacniaczu jednak widzę jedynie PCM48kHz. I tu powstaje pytanie: czy to oznacza, że przez to, że używam SPDIF Coaxial, tracę na jakości?

I kolejna rzecz: zastanawiam się nad zakupem kilku płyt SACD, natomiast zanim to zrobię, chciałbym się dowidzieć, czy to ma sens, bo czytałem, że żeby wykorzystać w pełni jakość dźwięku z takiej płyty, powinienem podłączyć odtwarzacz ze wzmacniaczem kablem HDMI i to wzmacniacz powinien dekodować sygnał. Mój wzmacniacz PM7000N nic jednak nie zdekoduje. Dekodowanie musi nastąpić w samym odtwarzaczu. Tu pojawia się kilka pytań:
Czy po zdekodowaniu płyty SACD w odtwarzaczu, sygnał może być przesłany do wzmacniacza kablem SPDIF Coaxial? Czy to w ogóle ma sens, jeśli zależy mi na najwyższe jakości dźwięku?
Czy może powinienem połączyć odtwarzacz i wzmacniacz kablem analogowym 2xRCA? Czy wtedy odtwarzając z płyty SACD wykorzystam w pełni jej potencjał?

Powyższe pytania zadałem na bliźniaczym forum le niestety nie uzyskałem żadnych odpowiedzi, może tutaj się uda :)

Pozdrawiam

• Moderatorzy
Godzinę temu, darektz napisał:

Czy może powinienem połączyć odtwarzacz i wzmacniacz kablem analogowym 2xRCA?

W tym pytaniu zawiera się prawidłowa odpowiedź na wszystkie pytania 🙂 

Edytowane przez Marcinus
19 minut temu, Marcinus napisał:

W tym pytaniu zawiera się prawidłowa odpowiedź 🙂

Aco w niej prawidłowego - o uzasadnienie proszę.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Godzinę temu, darektz napisał:

Czy może powinienem połączyć odtwarzacz i wzmacniacz kablem analogowym 2xRCA? Czy wtedy odtwarzając z płyty SACD wykorzystam w pełni jej potencjał?

To ma najwiecej sensu dlatego ze takie dokladane DAC do budzetowych wzmacniaczy sa zwykle podlej jakosci ale fajnie marketingowo wygladaja w broszurkach.

UD7007 powinien dekodowac sygnal do analogu a wzmacniacz go tylko wzmacniac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Radzę sprawdzić, czy DAC nie jest taki sam, bo wtedy przechodząc z spdif ma analog jedyne co osiągniemy, to ryzyko zniekształceń sygnału.

Edytowane przez szymon1977

Szybko wywiązała się dyskusja, super. Klaruje się odpowiedź na ostatnie pytanie: wskazane byłoby kupienie dobrej jakości kabla 2xRCA.
Co jeśli chodzi o poprzednie pytanie?

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Nie jest.

Pytanie mogło się wydawać dziwne, ale w moim Onkyo a5vl i CD do pary jest identyczny (o ile dobrze pamiętam). No ale skoro DAC są inne, to trzeb użyć lepszego a nie porównywać kable.

Problem jest pewnie gdzie indziej - na wyjściu UD może nie być sygnału SACD

ze względu na zabezpieczenie przed kopiowaniem i wysyła tylko "klasyczną" gęstość.

Warto dać dobre kabelki RCA a ja za takie uważam kable solid np. z Neotecha 26 AWG,

albo może znajdziesz coś zbliżonego konstrukcyjnie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, audioburak napisał:

Warto dać dobre kabelki RCA

SPDIF vs RCA możemy porozmawiać, ale wybór dobrego RCA... pora by szymon1977 spadał 🙂

• Moderatorzy
3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Pytanie mogło się wydawać dziwne, ale w moim Onkyo a5vl i CD do pary jest identyczny (o ile dobrze pamiętam). No ale skoro DAC są inne, to trzeb użyć lepszego a nie porównywać kable.

W wielu przypadkach tak jest, ale ten UD7007 jak na odtwarzacz BR/DVD był bardzo dobrze skonstruowany pod względem dźwięku, szczególnie SACD dobrze w nim wypada.  Mam go do dziś w KD. I tak jak Audioburak pisze, ma pewne ograniczenia systemowe. Natomiast jeśli chodzi o pytanie @darektz dotyczące HDMI, to PM7000N nie posiada takiego wejścia.

9 godzin temu, darektz napisał:

Mam też płyty DVD z dźwiękiem DTS o lepszej jakości, rozpoznawanej przez odtwarzacz jako DTS 96/24. Na wzmacniaczu jednak widzę jedynie PCM48kHz. I tu powstaje pytanie: czy to oznacza, że przez to, że używam SPDIF Coaxial, tracę na jakości?

To w/g instrukcji obsługi wynika z

a) ustawionego automatycznie na sztywno próbkowania w przypadku treści zabezpieczonych (content protected by copyright protection) - wówczas na sztywno będzie na wyjściu cyfrowym zawsze 48kHz.
b) ustawionego na sztywno przez użytkownika max próbkowania na wyjściu cyfrowym na 48 kHz

vide str. 44 w manualu

9 godzin temu, darektz napisał:

Czy po zdekodowaniu płyty SACD w odtwarzaczu, sygnał może być przesłany do wzmacniacza kablem SPDIF Coaxial?

Po włożeniu płyty SACD do odtwarzacza na wyjściu cyfrowym (coax) pojawi się zawartość warstwy CD czyli 44.1kHz/16bit.
Warstwa SACD nie jest dostępna na wyjściu coax ani w tym odtwarzaczu, ani w jakimkolwiek innym mi znanym.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

17 godzin temu, darektz napisał:

Powyższe pytania zadałem na bliźniaczym forum le niestety nie uzyskałem żadnych odpowiedzi, może tutaj się uda 🙂

Jeśli zadałeś pytanie w takiej samej formie, wcale się nie dziwię. Z całym szacunkiem ale ten przydlugi wywód jest ciężki do przetrawienia. . Kable i formaty to tematy drugo, trzeciorzędne. O jakości dźwięku decyduje jakość urządzenia. Oczekujesz istotnej poprawy, to zainwestuj w coś z wyższej półki niż Marantz. Natomiast na którym wyjściu/wejsciu obecnie posiadane grają najlepiej, sam musisz sprawdzić. Z tym, że różnice będą kosmetyczne a nie w wymiarze "o klasę lepiej"