Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
8 minut temu, przemak napisał:

Jednak Twoja klawiatura ma większą moc, o czym dobrze wiesz.

Jeśli masz jakieś merytoryczne argumenty, robiłeś pomiary lub znasz metodę pomiarową, która by się sprawdziła to możemy podyskutować ale jeśli chcesz sobie poprawić humor ośmieszając innych trzy słownymi zdaniami negującym to co napisali lub łapiąc ich za słówka to odpuścimy dalszą dyskusję.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie chcesz mnie przekonać, to w jakim celu komentujesz moje wpisy na forum publicznym, w formie skierowanej do mnie a nie ogólnej?

Bo prezentujesz poglądy często spotykane ale z jednej strony dla równowagi przedstawiam te z drugiej strony. A tak się składa, że mogę trochę więcej napisać niż tylko "w moim systemie audio to słyszę".

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 minutę temu, Seyv napisał:

znasz metodę pomiarową, która by się sprawdziła

Znam. Wystarczy nie łączyć mas w pętlę 😉 

nagrywamy.com

4 minuty temu, Seyv napisał:

Bo prezentujesz poglądy często spotykane ale z jednej strony dla równowagi przedstawiam te z drugiej strony. A tak się składa, że mogę trochę więcej napisać niż tylko "w moim systemie audio to słyszę".

Czyli wymiana poglądów de facto Cię nie interesuje, a tylko równowaga ilościowa wpisów - słabe. Skoro możesz to chętnie poczytam, bo na razie nie przedstawiłeś niczego, co potwierdziło by Twoją rację.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Chcę czy nie chcę - muszę to zrobić.

Ja się grzecznie pytam, po co? Jedenasta strona wątku i jesteś tu rekordzistą pod względem ilości natrzepanych postów. I wszystko byłoby ok, gdybyś miał jakiekolwiek doświadczenie związane z tytułem czyli "jakością wtyków". Obgadaliśmy to kilka stron wcześniej, wszystko co piszesz to widzimisię, spekulacje, insynuacje a nie wiedza. Jak więc można określić Twoją aktywność tutaj? Trollowanie, sport, rozrywka?

W styczniu założyłeś sobie autorski wątek na co zmienić Bowersy. I co? Kilkanaście stron dyskusji, ale sam chyba potwierdzisz, raczej merytorycznej. Były Twoje różne zapytania, pomysły, zwroty akcji itd. Ludzie chętnie odpowiadali na Twoje pytania, z życzliwością, z empatią, po prostu zgodnie z ideą i filozofią forum, by w ramach burzy mózgów wypracować jakieś wnioski. I teraz wyobraź sobie, że do Twojego wątku, gdzie chciałeś czegoś się dowiedzieć wpada jakaś grupka cymbałów i wmawia Ci, że Bowersy grają łagodnie i muląco (a Ty wiesz, że grają raczej żywo i nawet ostro, bo je słuchałeś), że tak w ogóle to nie są made in UE tylko z Filipin, taki przykład z dupy wymyśliłem. Odpowiadasz, że to nieprawda, bo masz je i jest odwrotnie. Ale Pan Troll ciągle wraca do wątku i pisze, że choć nigdy Bowersów na oczy nie widział to jednak wie, że grają łagodnie i są z Filipin. I że nie musi mieć Bowersów by wiedzieć. I przez naście stron toczy się dyskusja z kimś kto nie ma pojęcia o czym pisze, ale pisze by pisać. Twój wątek zostaje rozwalony, Pan Troll ma jeszcze kumpli, którzy też lubią ten sport i dorzucają do pieca coraz nowe herezje podpierając się pytaniami o ślepe testy albo słynne to "udowodnij mi" itd. Widzisz to? Miałeś swój wątek i nikt Ci go nie rozpieprzył. Żaden teoretyk nie zabierał głosu i nie upierał się namolnie przy swoim zdaniu. Wyciągniesz jakieś wnioski?

8 minut temu, Tokina napisał:

Stare Takumary, Zeissy z Jeny (DDR) to  tylko tworzone legendy przez tych, którzy ich nigdy nie mieli czy nie mieli porównania np  z tanimi piećdziesiątkami Nikona czy Canona. a Helios to niestety ale zwykły badziew, a tzw "kity" Olympusa, Fujifilm, Pentaxa czy Nikona, a naet Sony  bywały całkiem porządne.

Gdybym nie posiadał tych legend i nie miał porównania do plastikowych pięćdziesiatek to bym nie zabierał głosu. Ale to kolejny temat rzeka i przede wszystkim offtop. Nie rozstrzygniemy tego teraz tutaj. Spędziłem wiele godzin na forach foto, mam tysiące zdjęć na koncie, więc nie teoretyzuję. Zresztą pisałem już wcześniej, nie zabieram głosu w dyskusji, gdzie nie mam wiedzy i piszę byle pisać. Zostawmy tematy foto. Grające wtyki są ważniejsze.

• Moderatorzy
Teraz, przemak napisał:

Wystarczy nie łączyć mas w pętlę 😉

I z tym się całkowicie zgadzam. I takie testy też przeprowadzałem. Przy połączeniach mas w pętlę pliki różnicowe były na poziomie poniżej -90 dB czyli dokładności sprzętu pomiarowego. Dopiero przy rozłączeniu pętli masy pliki różnicowe zaczynały "coś" wskazywać. 

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czyli wymiana poglądów de facto Cię nie interesuje, a tylko równowaga ilościowa wpisów - słabe. Skoro możesz to chętnie poczytam, bo na razie nie przedstawiłeś niczego, co potwierdziło by Twoją rację

Wymieniliśmy poglądy i co? Nic. Ty zostajesz przy swoim ja przy swoim. 

5 minut temu, Wito76 napisał:

Ja się grzecznie pytam, po co? Jedenasta strona wątku i jesteś tu rekordzistą pod względem ilości natrzepanych postów. I wszystko byłoby ok, gdybyś miał jakiekolwiek doświadczenie związane z tytułem czyli "jakością wtyków".

A teraz skup się: nie ja dyskusję na te tory skierowałem, więc nie do mnie pretensję, że biorę w niej udział.

11 minut temu, Wito76 napisał:

Wyciągniesz jakieś wnioski?

Oczywiście: jak wszyscy z tematem przejdziemy do audio-mitów to ja też tam przejdę, a dopóki tu argumentujecie, to kontrargumenty też tu będę pisać.

55 minut temu, Tokina napisał:

To może napisz co takiego usłyszałeś, czego nie da się pomierzyć?

Na przyklad barwa i przestrzeń,  czym to pomierzyć , a te czynniki determinują jakość dźwięku. 

9 minut temu, Seyv napisał:

Przy połączeniach mas w pętlę pliki różnicowe były na poziomie poniżej -90 dB czyli dokładności sprzętu pomiarowego. Dopiero przy rozłączeniu pętli masy pliki różnicowe zaczynały "coś" wskazywać. 

Fajne wnioski, takie własne.

nagrywamy.com

• Moderatorzy
6 minut temu, przemak napisał:

Fajne wnioski, takie własne.

Podziel się swoimi. Ale nie tak w czterech słowach abym dobrze zrozumiał.

Oczywiście: jak wszyscy z tematem przejdziemy do audio-mitów to ja też tam przejdę, a dopóki tu argumentujecie, to kontrargumenty też tu będę pisać.
A skąd czerpiesz wiedzę, by pisać te swoje kontry? Z przeczucia, że to audiomit? Jeśli tak to taki głos jest bezwartościowy i pusty jak dzban.
28 minut temu, Wito76 napisał:

wszystko byłoby ok, gdybyś miał jakiekolwiek doświadczenie związane z tytułem czyli "jakością wtyków".

Jakość wtyków ogranicza się do solidnej konstrukcji, która pozwala na łatwe ich osadzanie w listwie lub innym gnieździe.
Takie wątki to strata czasu.

25 minut temu, Seyv napisał:

Wymieniliśmy poglądy i co? Nic. Ty zostajesz przy swoim ja przy swoim. 

To nie jest nic. Bo ja swojego zdania nigdy nie traktuję jako wyroczni prawdy. Wszystkie Twoje wpisy przeczytałem z zaciekawieniem, a że nie znalazłem w nich niczego przekonującego... bywa. Ale może ktoś inny przeczytał i własne w wnioski wyciągnął?

5 minut temu, Wito76 napisał:

A skąd czerpiesz wiedzę, by pisać te swoje kontry?

Swoje zdanie zawsze argumentuję, wystarczy postarać się zrozumieć zamiast z założenia odrzucać.

Edytowane przez szymon1977

12 minut temu, Seyv napisał:

Podziel się swoimi. Ale nie tak w czterech słowach abym dobrze zrozumiał.

Więcej niż cztery słowa kasujesz. Twój wybór. 

nagrywamy.com

14 minut temu, soundchaser napisał:

Jakość wtyków ogranicza się do solidnej konstrukcji, która pozwala na łatwe ich osadzanie w listwie lub innym gnieździe.

Czyli takie z czystej miedzi nie będą lepsze dla dźwięku? Ja bym szedł w miedź, niecałe 2 stówki jedyne.

spacer.png

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

10 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Czyli takie z czystej miedzi nie będą lepsze dla dźwięku?

A dlaczego miały by być?

A dlaczego kabli głośnikowych i interkonektów do audio nie robi się np. ze stali?

Edytowane przez (nie)przecietniak

• Moderatorzy
22 minuty temu, przemak napisał:

Więcej niż cztery słowa kasujesz. Twój wybór. 

Chcesz porozmawiać w temacie to proszę ale tego typu trollerskich bezpodstawnych wrzutek nie będę tolerował. Twój wybór.

Nie wiem, ale przez sieciówkę muzyka nie płynie, więc analogii nie widzę.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem, ale przez sieciówkę muzyka nie płynie, więc analogii nie widzę.

Prąd płynie przez kable, wtyki. Muzykę masz dopiero z głośników jako efekt końcowy wszystkiego co przed nimi. Nie wiesz, że miedź jest jednym z najlepszych przewodników?

3 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Prąd płynie przez kable, wtyki.

Nie widzisz różnicy pomiędzy 230V w sieciówce, a sygnałem audio w głośnikowym?

Nie wiem jaka jest różnica, tak samo jak Ty nie wiesz dlaczego w kablach sygnałowych nie stosuje się stali. Dla mnie naprawdę jest bez różnicy czy ktoś we wtyku ma stalowe bolce czy miedziane, posrebrzane czy inne. Jest wybór. Każdy może porównywać i wybierać to co dla niego i wg niego jest najlepsze. Zniechęcanie kogoś do poszukiwań i własnych decyzji jest nadużyciem.

Edytowane przez (nie)przecietniak

• Moderatorzy
34 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Czyli takie z czystej miedzi nie będą lepsze dla dźwięku? Ja bym szedł w miedź, niecałe 2 stówki jedyne.

Ale wtyki sieciowe mogą co najwyżej lepiej lub gorzej przenosić zakłócenia, które mogą np. wpływać na pracę innych elementów w torze audio co może mieć wpływ na brzmienie. Więc chyba im mniej zakłóceń tym lepiej? A więc z tą miedzią byłbym ostrożny... Chyba 

• Moderatorzy
Teraz, przemak napisał:

Wiem 😉

Wszystkie Twoje wpisy bez personalnych uwag zostają a już bardzo dawno nie był żaden Twój wpis ukryty - przynajmniej nie przeze mnie.

Czekam na wątek o tym,które wifi w routerach lepiej brzmi.
Zalezy mi na takim z mocna podstawą basową,aby nie trzeba było używać suba.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

37 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 21 minut temu, soundchaser napisał:

37 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie będą. Miedź szybko się utlenia. Patyna słabo przewodzi. Rezystancja zestykowa na przyłączach często przewyższa rezystancję samego przewodu. Wyższa rezystancja zestyku to wyższa temperatura. Konsekwencje można analizować na wiele sposobów. Gorące styki to początek ścieżki do analiz. Ciepło idzie po przewodach bo miedź dobrze przewodzi nie tylko prąd. 

Poza tym w przewodach zasilających problemy generuje głównie przewód PE. Ten powinien mieć odpowiedni przekrój ze względów bezpieczeństwa ale nie jest to korzystne w przypadku pętli mas w obwodach audio. Rezystancja masy interkonektów powinna być dużo mniejsza niż rezystancja drutu PE w przewodach zasilających z powodów wielkości odkładania się napięcia błędu na rezystancji drutu. 

Solidność konstrukcji to nie tylko spasowanie i osadzenie. Zauważyłem, że moje przewody zasilające średnio raz na pół roku wymagaja dokręcenia śrubek mocujących. Prąd przemienny w przewodach zasilających w jakiś magiczny sposób je odkręca. Poluzowana śrubka to inny docisk. Inna rezystancja zestykowa. Inna temperatura i kolejny temat do analiz.

Zachęcam do zapoznania się z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak docisk zmieni spadek napięcia na rezystancji zestykowej. Nawet czterokrotnie. Oczywiście to inna skala napięć ale może utworzyć płaszczyzną do dalszej dyskusji 😉 

Zrzut ekranu 2024-03-05 231410.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Seyv napisał:

Ale wtyki sieciowe mogą co najwyżej lepiej lub gorzej przenosić zakłócenia,

Ale zakłócenia to nie jest drugie coś obok prądu a deformacja prądu, więc jak sieciówka gorzej przeniesie zakłócenia, to także gorzej przeniesie prąd.

9 minut temu, Tokina napisał:

Chociażby dlatego, ze stal nie jest materiałym miękkim i tak odkształcalnym jak miedż, koroduje itd.

Oj tworzysz Kolego. Kup sobie i używaj do audio nierdzewki w odpowienim rozmiarze - masz wybór, a potem przyjdź i napisz że nie ma różnic w dźwięku w porównaniu do miedzi.

Ukryta Zawartość

spacer.png

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czekam na wątek o tym,które wifi w routerach lepiej brzmi.
Zalezy mi na takim z mocna podstawą basową,aby nie trzeba było używać suba.

To załóż taki temat ale nie trolluj w tym ok?

Edytowane przez Seyv

2 minuty temu, Seyv napisał:

To załóż teki temat ale nie trolluj w tym ok?

Dobrze

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi