Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

A czym podłączają "niesłyszący" - może pokażecie? 😉

🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale oryginał to czy replika nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, ro35 napisał:

to ja pokażę, nie widać wszystkiego. w sumie dwie listwy, trzynaście elementów wymagających zasilania... gąszcz kabli różnorakich za szafką.

ile musiałbym (powinienem) wydać na kable zasilające i wtyczki ?

Ukryta Zawartość

A teraz czym to zasilasz, w sensie kable jakie używasz, bo niewiele widać?

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, ro35 napisał:

ile musiałbym (powinienem) wydać na kable zasilające i wtyczki ?

Zapomniałem ci odpowiedzieć. 
Mam podobną graciarnię a nawet dwie, jak ty i szczerze mówiąc,w 20 kołach chyba się nie zmieściłem.🙈

17 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

A teraz czym to zasilasz, w sensie kable jakie używasz, bo niewiele widać

tak, kabli niewiele widać. mam do zasilania dwie końcówki mocy, procesor av, dac, cd, bluray, przedwzmacniacz, tv, streamer, subwoofer i inne takie. dwie listwy, ludic i audioquest.

ostatnio zainwestowałem, oj, bo chciałem skrócić połączenia:

Ukryta Zawartość

no i problem, bo wiele różnych typów sprzętów. co wymaga jakiego kabla, jakiej wtyczki?

musiałbym spędzać czas badając setki możliwych konfiguracji (wtyczko-kablowych)

wolę słychać muzyki, oglądać filmy, koncerty. a daje mi to dużo przyjemności. za stary jestem na to czy furutech czy oyade i gdzie.

a wartość katalogowa całego  sprzętu to jakieś 40 000zl (bez kabli)

Kabel-przewod-zasilajacy-CROSS-TECH-oplot-1m.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35

dodając powagi temu wątkowi. ostatnia inwestycja w audio to... dywan wełniany (fotka jest stara)

wymieniłem syntetyka, który powodował wyładowania elektrostatyczne gdy dotykałem sprzętu 🙂

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Moja listwa podłączona jest do sieci taką repliką:

A czym podłączają "niesłyszący" - może pokażecie? 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) spacer.png

Miałem ten kabel. 

Dla mnie za ostre brzmienie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

🙂

Ukryta Zawartość

Ale oryginał to czy replika nie wiem.

Moim zdaniem replika, oryginał poczynił wpis 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

w ścianie został tuningowany Bals 73

Co to znaczy, że Bals 73 jest tuningowany? Mam takie trzy na codzień w użytku, nietuningowane, fajnie wyglądają, ale może coś tracę bez tuningu?
1 godzinę temu, Krzysiek Gda napisał:
1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Pisałem to już kilkanaście razy na forum, kable mają skandaliczny stosunek przyrostu jakości grania do ceny, ale nietaktowne jest twierdzić, że tego przyrostu lub raczej zmian nie ma. Osobiście znam lepsze sposoby, by za umowne 300-500 zł poprawić sobie granie, ale nie oznacza to, że aspekt okablowania zostawiam samopas.

Podzielisz się wiedzą? 🙂 

Nie wiem, czy to są tematy akurat dla Ciebie. Raczej dla kogoś, kto lubi się pobawić w DIY. Bardzo wdzięczne do modyfikacji są np wzmacniacze lampowe. Wymiana kondensatorów w filtracji anodowej, w zasilaniu głównym, w torze audio robi mega robotę. Wymiana pojedynczych rezystorów katodowych na markowe węglowe i metalizowane w moim DACu zrobiło wyraźny progres . Zresztą recap w każdym jednym wzmacniaczu zrobi robotę. Inny temat to zasilanie tych wszystkich streamerów czy DACów - zmiana impulsowego czy zwykłego liniowego na niskoszumowy zasilacz liniowy również zrobi wyraźną poprawę, na pewno lepiej słyszalną niż kabel czy wtyczka.  Mając kiedyś Arcama Irdaca zasilałem go z akumulatora żelowego (koszt 100zł) i to był jeden z najwiekszych progresów jakie sobie zrobiłem. Wracamy do lamp, wymiana lamp w tych zacytowanych widełkach cenowych również zrobi mega robotę. Przedwczoraj np przyszły mi dwie lampy do DACa za 160zł (rosyjskie 6n23p) i jest wow. W widełkach spokojnie zmieszczą się również opampy a zmiany i progres bardzo słyszalne. Oczywiście jak wszędzie tu też można popłynąć i zanim wybierzesz ten swój ulubiony opamp to kupisz ich kilka. Tak jak z lampami, mało który lampiarz ma jeden komplet, raczej kilka czy kilkanaście. Można też w tej kasie polutować sobie interkonekt. Tak więc mając do wydania na upgrade te umowne 3 stówy jest wiele ciekawych pomysłów, co nie znaczy też żeby olać kable :). 

Edytowane przez Wito76
30 minut temu, ro35 napisał:

który powodował wyładowania elektrostatyczne gdy dotykałem sprzętu

Należało kupić to a nie dywan:

Ukryta Zawartość

😆

Ukryta Zawartość

dlaczego?, efekt jest a koszty (podkładki razy x) sporo więcej by kosztowały. no i ładny jest i z polski 🙂

Edytowane przez ro35
11 minut temu, NRK napisał:

Należało kupić to

No paczpan, nie widziałem tych cudów jeszcze. Ostatnie zdania ich opisu przemawiają do mnie 🙂

"miejscami silnie pochłania drgania, co dramatycznie zwiększa stosunek S/ N i poczucie ciszy. Ponadto , w przeciwieństwie do konwencjonalnych miękkich izolatorów i gumowych podkładek dystansowych, nie ma generowania nawyków jakości dźwięku ani tłumienia energii, a trójwymiarowy, gęsty i czysty obraz dźwiękowy jest zlokalizowany i dynamiczny w trójwymiarowej przestrzeni. uczucie."

I jak tu nie mieć empatii dla Szymona i jego mafii po takim opisie. 6 stów za "brak generowania nawyków jakości dźwięku" przekracza nawet moją wrażliwość.

42 minuty temu, msankowski napisał:
3 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:
w ścianie został tuningowany Bals 73

Co to znaczy, że Bals 73 jest tuningowany? Mam takie trzy na codzień w użytku, nietuningowane, fajnie wyglądają, ale może coś tracę bez tuningu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Ukryta Zawartość

Fajny blog - czytam wlasnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem, tam w porównaniu jest po prostu wtyk Bals 73, nic o jego tuningowaniu nie znalazłem. Chyba, że używasz tej złoconej o analogicznej obudowie jak Bals 73.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Wito76 napisał:

jak tu nie mieć empatii dla Szymona i jego mafii po takim opisie. 6 stów za "brak generowania nawyków jakości dźwięku" przekracza nawet moją wrażliwość.

Ten dziwaczny twór językowy o trudnej do określenia treści, przekracza mój próg tolerancji grafomaństwa.

-----

6 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Chodzi o zmiany rezystancji przewodów, w tym rezystancji zestykowej będącej zależnej od docisku śrubek mocujących tam gdzie to ma wpływ czyli w zakresie napięć błędów dodających się do użytecznego sygnału audio w pętlach masy czyli patrzymy głównie na linię PE i jej rezystancję, w tym zestykową czy długość i grubość drutu.

Niewiele moje tłumaczenia Ci pojaśniły w głowie prawdopodobnie przez braki w podstawowych zagadnieniach dotyczących powstawania i wpływu pętli masowych na dźwięk. 

W zasadzie masz rację. Natomiast jeśli w swoim systemie wykrył bym pętlę masy, to wyeliminował bym ją całkowicie optykiem zamiast coaxiala (ale nie wykryję, bo mam optyk zamiast coaxiala). No dobrze, gdyby moja sieciówka zbierała syf z sytemu RTV, to zainwestowałbym w dłuższą o 1m aby RTV ominąć, ale byłby to wydatek nie większy niż £10 a problem usunięty powiedzmy w 99,9%

BTW nawet z Twoich wpisów wychodzi, że sam w sobie kabel nie ma mocy poprawiania sygnał audio, natomiast sygnał audio w kablu może zostać zniekształcony przez zewnętrzne zakłócenia. I to zbiega się z moim spostrzeżeniem, że idealny kabel na końcu daje identyczny sygnał jak otrzymał na początku. Jeśli więc po zmianie kabla usłyszymy zmianę brzmienia oznacza to, że w co najmniej jednym kablu sygnał został zniekształcony przez zewnętrzne zakłócenia. Nie wiedzę tu powodu do radości i doszukiwania się poprawy brzmienia, a raczej odszukania problemu technicznego i naprawienia go.

Ps

Żeby nie było, że dyskutujemy na marne: u mnie kabel do prawej kolumny idzie tuż obok kłębka kabli RTV. Jakiś czas temu zauważyłem, że jak dam głośność na maksa (oczywiście bez muzyki) i zbliżę ucho do prawej kolumny, to słyszę taki bardzo cichutki szum. Kable mam ukryte po wykładziną i odsunięcie tego jednego to szacuję jakieś 3godz. przemeblowania, ale wymiana zdań z Tobą sprawia, że jakoś bardziej mam ochotę to zrobić.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, ro35 napisał:

tak, kabli niewiele widać. mam do zasilania dwie końcówki mocy, procesor av, dac, cd, bluray, przedwzmacniacz, tv, streamer, subwoofer i inne takie. dwie listwy, ludic i audioquest.

ostatnio zainwestowałem, oj, bo chciałem skrócić połączenia:

Ukryta Zawartość

no i problem, bo wiele różnych typów sprzętów. co wymaga jakiego kabla, jakiej wtyczki?

musiałbym spędzać czas badając setki możliwych konfiguracji (wtyczko-kablowych)

wolę słychać muzyki, oglądać filmy, koncerty. a daje mi to dużo przyjemności. za stary jestem na to czy furutech czy oyade i gdzie.

a wartość katalogowa całego  sprzętu to jakieś 40 000zl (bez kabli)

Kabel-przewod-zasilajacy-CROSS-TECH-oplot-1m.jpg

Wpinając taki kabel gdziekolwiek, nie odczujesz raczej żadnej różnicy. Na Twoim miejscu, wypożyczyłbym dwa w miarę porządne, firmowe kable i zmienił w newralgicznych miejscach takich, jak DAC czy pre. Pożycz jakąś np Suprę Silver za 500 stów i jakiegoś np Wireworlda za kolejne 500 i spróbuj powpinać raz tu, raz tu. Masz fajny sprzęt i jeżeli łączysz to wszystko zwykłymi kablami to poprawę odczujesz na pewno. Miałem niedawno pożyczony Isotek Premier za prawie 7 stów i różnica, w porównaniu ze zwykłym była zauważalna, na korzyść ale taką naprawdę odczuwalna uzyskałem dzisiaj tym Elecaudio na IEC Viborga. Trochę taniej wyjdzie niż ten Isotek (choć niewiele) ale wyraźnie lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ten dziwaczny twór językowy o trudnej do określenia treści, przekracza mój próg tolerancji grafomaństwa.

To samo można powiedzieć praktycznie o każdym twoim wpisie dłuższym niż trzy-cztery słowa. Przeczytać te "łamańce" trudno a sens wyłapać wręcz niemożliwe ...

11 minut temu, msankowski napisał:
32 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Przeczytałem, tam w porównaniu jest po prostu wtyk Bals 73, nic o jego tuningowaniu nie znalazłem. Chyba, że używasz tej złoconej o analogicznej obudowie jak Bals 73.

Tak, tego właśnie używam. Nie chce mi się zagłębiać w temat ale pewnie zamówili wtyczki w Bals (ze swoim logo) i stuningowali bebechy, w sensie elementy styczne/przewodzące na pozłacane czy coś w tym stylu. Tych wtyków kiedyś używano np. w Shunyatach po kilka tysi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, szpakowski napisał:

To samo można powiedzieć praktycznie o każdym twoim wpisie dłuższym niż trzy-cztery słowa. Przeczytać te "łamańce" trudno a sens wyłapać wręcz niemożliwe ...

Może zaskoczę, bo zwykle mamy spójne poglądy, ale wpisy Szymona nie są takie złe. Owszem, błądzi chłopak, na siłę szuka problemów tam gdzie ich nie ma, w każdym tego typu wątku go zobaczymy, nawet w takim co ludzie spierają się co było pierwsze, jajko czy kura. Ale nie mam zbytnio kłopotów z nadążeniem nad sensem (i bezsensem) jego wypowiedzi. Dla mnie mistrzem łamańców i dziwnej barokowej mowy jest niejaki ProjectPi (aż dziw że go tu nie ma). Jakiś przedziwny starożytny język używa miksując to z nowomową i po przeczytaniu masz oczy jak sowa.

5 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Tych wtyków kiedyś używano np. w Shunyatach po kilka tysi.

Serio?

5 godzin temu, Wito76 napisał:

Tutaj mocno się mylisz

Kolega wspominał mi kiedyś o tzw. sianiu. Tyle, że dotyczyło to jakichś części, czy ścieżek na płycie wewnątrz wzmacniacza. Coś wykazał jakiś przyrząd pomiarowy, ale i on, elektronik, nie miał pewności dlaczego i skąd one pochodzą i czy te jakieś tam dziwne wskazania na tym urządzeniu mogą pochodzić z „siana” przez urządzenia elektryczne wokół. 

Mi bardziej chodziło o to, czy przenosi się to na kolumny, podobnie jak dawno temu na telewizorze pojawiły się zakłócenia, kiedy włączyło się odkurzacz. Przypomina mi się, że miały miejsce takie sytuacje. Jakieś pierdzikolo na zewnątrz zakłócało. 
Z radiem było chyba podobnie.

Teraz, jeśli najmniejszych szmerów z kolumn nie słyszę, biorę to za brak zakłóceń i brak konieczności wymiany czegokolwiek, lub wpinania w tor zasilania jakiś audio listew. 

Edytowane przez pancerek
17 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeśli więc po zmianie kabla usłyszymy zmianę brzmienia oznacza to, że w co najmniej jednym kablu sygnał został zniekształcony przez zewnętrzne zakłócenia. Nie wiedzę tu powodu do radości i doszukiwania się poprawy brzmienia, a raczej odszukania problemu technicznego i naprawienia go.

Noooo to jednak kable GRAJO!!! 😄 

A nie pomyślałeś Ajnsztajnie, że dobrze skonstruowanym kablem można właśnie te zakłócenia wyeliminować czy za trudne zadanie?

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Ale nie mam zbytnio kłopotów z nadążeniem nad sensem (i bezsensem) jego wypowiedzi

Sens czy brak sensu nie ma w tym przypadku większego znaczenia. Chodzi mi o styl i skladnię ... 

18 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

że dobrze skonstruowanym kablem można właśnie te zakłócenia wyeliminować czy za trudne zadanie?

no jak, kabel nie jest FILTREM ! jego elementy RLC mają znikome znaczenie dla tego co dalej.

a filtrem i to dobrym jest poprawnie skonstruowany zasilacz w np. wzmacniaczu (trafo, mostek, stabilizator, bateria kondensatorów...)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
9 minut temu, szpakowski napisał:

Chodzi mi o styl i skladnię ... 

To prawda. Może i ja piszę mało zrozumiałe.

Szymona komentarze jednak są czasami tak napisane, że pomimo wielu prób ich rozszyfrowania, polegnę. 

20 minut temu, pancerek napisał:

Mi bardziej chodziło o to, czy przenosi się to na kolumny, podobnie jak dawno temu na telewizorze pojawiły się zakłócenia, kiedy włączyło się odtwarzacz. Przypomina mi się, że miały miejsce takie sytuacje. Jakieś pierdzikolo na zewnątrz zakłócało. 
Z radiem było chyba podobnie.

Gdyby tak było, to byłby jakiś dramat. Pamiętam jak za gówniarza w czasach anteny siatkowej TV przejechał jakiś cwaniak "Wueską" i na ekranie pojawiały się jakieś artefakty, ale to jakieś abstrakcje na te czasy. W audio hifi odbierzesz to nie jako pierdzenie, trzaski czy coś takiego tylko jako mniejszą klarowność grania, mniej powietrza w dźwięku, mniej czarnego tła, gorszą separację instrumentów, słabsze wybrzmienia itd.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Natomiast jeśli w swoim systemie wykrył bym pętlę masy, to wyeliminował bym ją całkowicie optykiem zamiast coaxiala (ale nie wykryję, bo mam optyk zamiast coaxiala

Są użytkownicy używający tylko USB czy coaxa bo Toslink ma pewne transferowe ograniczenia i np. nie obsłużysz niektórych formatów PCM. Jest to rozwiązanie ale kompromisowe. 

Warto sprawdzić sobie czy istnieje pętla masowa wogóle. Wystarczy omomierz. Weź jedną sondę omomierza przyłóż do dziurki PE listwy zasilającej, a drugą do masy gniazda RCA wzmacniacza, DACa lub streamera. Czasami optyk między źródłem a dakiem to za mało 😉 

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

że sam w sobie kabel nie ma mocy poprawiania sygnał audio,

Czasami wystarczy przełożyć wtyczkę przewodu zasilającego o 180 stopni i jest słyszalna zmiana. 

Linkowałem już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak sprawdzić. Warto to zrobić. 

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie wiedzę tu powodu do radości i doszukiwania się poprawy brzmienia, a raczej odszukania problemu technicznego i naprawienia go.

Masz rację ale mimo to czasami efektem poprawy jakości muzyki poprzez wymianę przewodu jest radość. Każdy ma swoją ścieżkę do audionirwany 😉 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi